Riblje ulje upotreba za zdravlje ali i lepotu

Rimski vojnici su  pre ratovanja obavezno pili riblje ulje za snagu i izdržljivost u boju. Isto tako naši preci znali su za taj jedan hranljivi suplement i redovno ga pili za imunitet. Danas se ono koristi kao prevencija i lek za mnoga oboljenja. Zato se preporučuje njegova svakodnevna upotreba. Posebno u zemljama u kojima je premalo sunčanih dana jer ulje od ribe sadrži i  dragoceni vitamin D.

Ovaj eliksir mladosti čuva ćelije od prevremenog starenja stvarajući oko njih zaštitnu opnu. Ulja od raznih vrsta riba štite organizam hraneći ga esencijalnim elementima koja se u organizam moraju unostiti putem hrane. Prednosti za zdravlje su neprocenjive. A kada se radi o lepoti i tu ćemo vam otkriti neke male tajne…

U nastavku teksta pročitajte šta ulazi u sastav ribljeg ulja i na koji način ono utiče na vaše zdravlje. Predstavićemo vam svojevrstan vodič kroz razne mogućnosti upotrebe ovog prirodnog suplementa. Ostanite sa nama i otkrijte koja su to najkvalitetnija riblja ulja, njihove cene i gde ih možete kupiti u Srbiji.

Najstariji suplement na svetu – lekovito riblje ulje

Riblje ulje

( engleski Fish oil, švedski Fiskolja…)  se dobija iz slatkovodnih i morskih riba. Ono u stvari predstavlja nusprodukt u proizvodnji ribljeg i krill brašna. Ulje se može dobijati industrijski i na tradicionalan način (hladnim postupkom fermentacije). Industrijska ulja od raznih vrsta riba se pročiščavaju kroz filtere, a zatim zagrevaju, te se u procesu gubi dosta hranljivih materija.

Vitamini se najčešće naknadno dodaju, sintetski.  Najbolja opcija je da se ono proizvede hladnim ceđenjem. Retki su proizvođači koji ulje iz ribe dobijaju na ovaj način.

Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom ribljeg ulja idu po ribu iz nezagađenih predela, što bi se reklo na kraju sveta. Jako je bitno da je riba iz koje se produkt dobija zdrava, odnosno da nije izložena zagađenju. Morska riba, a naročito tuna može biti izvor teških metala. Stalna kontrola od strane ovlašćenih organa vlasti je stoga i te kako neophodna. Obratite stoga pažnju na sertifikate kompanije čije proizvode konzumirate.

Nije sve u ribi, ima nešto i u račićima

Antarktički račić  je savršen izvor omega3 kiselina zbog toga se preporučuje da se Krill ulje (uljani ekstrkat račića) uvede kao obavezan suplement. Naročito se preporučuje radi bolje prohodnosti krvnih sudova i smanjenja lošeg holesterola. Proizvodi kao što je Uljani ekstrakt račića Anktartika Save Oil koji možete naći na našem tržištu se trebaju koristiti preventivno. Ovaj tečni antioksidans iz ledenih voda Antartika ima dejstvo čak 54 puta snažnije od ribljeg ulja.

riblje ulje za odrasle

Obratite pažnju na ambalažu i otkrijte kvalitet ribljeg ulja

Prilikom kupovine obavezno obratite pažnju na sastav ribljeg ulja. Pročitajte o kakvim se sve dodacima uz osnovni sastojak radi. To mogu biti razni ekstrakti, biljna ulja i vitamini, te morate biti obazrivi kako ne bi došlo do hipervitaminoze. Isto tako je bitno od koje se ribe ono proizvodi i odakle ulje dolazi. Nije isto da li se radi recimo o lososu iz kanadskih reka, Aljaske, Antartika ili onome iz ribnjaka. Jedan od preduslova kvaliteta ulja je da se riba što zdravije hranila, odnosno da je jela prirodnu, a ne onečišćenu hranu.

Riblje se može praviti kako od slatkovodnih riba, tako i od morskih i onih iz okeana. A još važnije je li ta riba bila izložena zagađenjima. Oprezno sa kupovinom jer riblje ulje može biti kontaminirano živom i olovom. Zato je potrebno potražiti oznaku PhG koja znači da je proizvod siguran. Tačnije tada  u svom sastavu nema elemente štetne po vaše zdravlje.

Proizvodi Green Pasture možete nabaviti u komšiluku

Jedan čovek krenuo je u veoma hrabru avanturu koja svima treba da služi kao inspiracija. Ovaj sanjar želeo je stvori što prirodniji proizvod koji će unaprediti ljudsko zdravlje i omogućiti snagu i dugovečnost ljudskom rodu… U državi Nebraska….

Ova ulja nisu rafinisana niti termički obrađena. Pogledajte njihov hrvatski online shop, svoje proizvode šalji i na područje Srbije.

Kakav je sastav dragocenog ribljeg ulja

Masti i ulja su namirnice najbogatije kalorijama. Najbolji su izvori energije i imaju protektivnu moć jer su često nosioci vitamina ( A, E, D i K ) i nezasićenih masnih kiselina. Omega-3 masti najviše ima u lososu i pastrmki.  Na primer riblje ulje sadrži vitamine D i A , dok recimo svinjska mast ne sadrži nikakve vitamine.

Zasigurno najvažniji elemenat ribljeg ulja jesu omega-3 masne kiseline:

  • ALA – alfa-linoleinska kiselina (ima ga i u lanenom, sojinom, konopljinom i orahovom ulju i u tofu siru).
  • DHA – dokozaheksanoinska kiselina.
  • EPA – eikozapentaenoinska kiselina.

Zatim tu je jodOvaj esencijalni mikroelement je neophodan za funkcionisanje ljudskog organizma. On ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva te je odličan saveznik u borbi protiv raznih oboljenja.  Ulje ribe sadrži i fosfor.

Riblje ulje  je prirodan izvor vitamina A i D

Vitamin A je od izuzetne važnosti za pravilan razvoj kostiju i generalno svih tkiva u organizmu. Savršen je borav protiv infekcija (tzv. antiinfekciozni vitamin). Podstiče apetit i reguliše probavu. Najpoznatiji je kao zaštitnik vida. Nedostatak izaziva kokošije slepilo i zamućenost rožnjače.

Vitamin D reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora u telu. Glavni faktor za njegovo stvaranje je ultravioletni deo sunčanog spektra koji deluje na određene supstanci u koži. Upravo zato u skandinavskim zemljama obavezna je suplementacija d vitaminom, odnosno ribljim uljem koji ga sadrži. Nedostatak najčešće izaziva bolest rahitis.

Cod liver oil ili ulje od jetre bakalara sadrži prirodne vitamine A i D.  Čista riblja jetra se stavlja u kontejnere i greje na 50 stepeni Celzijusa. Prva , ona bela mast se izvlači i pakuje se. Ulje jetre raže iz voda Aljaske…(Green Pasture), ulje jetre morskog psa,

Lekovitost omega 3 ulja i prednosti za zdravlje

Naučnici sa čikaškog univerziteta otkrili su da riblje ulje štiti mozak od posledica preterane upotrebe alkohola. On s vremenom dovodi do postepenog uništenja živčanih stanica. DHA odnosno omega-3 dokozaheksenska kiselina je ta koja u ovom slučaju ima regenerišuće dejstvo po moždane ćelije. Upravo zato se ono koristi i u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Riblje ulje za imunitet je najstariji suplement. Samo se setite priča vaših baka, bez kašičice ribljeg ulja nije započinjao nijedan školski dan. Retko koja kuća je imala budžet koji im je dozvoljavao da redovno konzumiraju ribu kao obrok. Stoga su kao prevenciju raznim oboljenjima koristili riblje ulje za zdravlje.

Kada govorimo o zdravstvenim benefitima možemo reći da je omega 3 ulje  nazamenljivo kada su u pitanju kardiovaskularna oboljenja. Sadrži sastojke koji čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova. Ono snižava nivo lošeg holesterola i triglicerida i sprečava nastanak bolesti srca.

Postoji urbana legenda koja kaže da eskimi nikada ne oboljevaju od bolesti srca jer jedu dosta ribe.  Utvrđeno je da pacijenti koji imaju više omega-3 masnih kiselina u krvi sporije stare. Pravilnije rečeno njihov biološki srčani sat sporije stari, što pozitivno utiče na duži životni vek.

Riblje ulje za mršavljenje i protiv celulita

Omega-3 masne kiseline poboljšavaju osetljivost na insulin. Upravo ta činjenica pomoći će vam u razgradnji masnih naslaga i izgradnji mišićne mase. Uz vežbanje i suplemente na bazi ribljeg ulja za sagorevanje masti rešite se celulita pre letnje sezone. Ono podstiče i dotok krvi u mišiće što je još jedan benefit, posebno ako vas muči loša cirkulacija.

kombinacija maslinovog i ribljeg ulja protiv opadanja kose

Gubitak masnih naslaga i mršavljenje uz riblje ulje je mnogo delotvornije. Ono uspešno pospešuje ćelijsko sagorevanje masnoća.

Bolovi u zglobovima će se smanjiti jer ulje ribe deluje i protivupalno i zaceljujuće. Ako vas muče problemi kao što su artritis, reuma ili bolujete od osteoporoze ovaj će prirodni suplement povoljno uticati na izlečenje. Pospešuje i dotok krvi u mišiće te ga trebate piti ako imate lošu cirkulaciju.

Poboljšava koncentraciju i deluje na depresiju i anksioznost zbog visoke koncentacije vitamina D.  Možemo slobodno reči da je ono odličan borac protiv stresa. Zaboravite na brojanje ovaca pred spavanje, ovaj suplement je i odličan prirodni lek protiv insomnije.

Riblje ulje i dijabetes tipa 2 su isto usko povezani. Omega-3 masne kiseline podstiču lučenje adiponektina – hormona koji je bitan za metaboličke procese i regulaciju glukoze.

Riblje ulje za plodnost je jako efikasna stvar

Pored toga ono pomaže i u zaštiti od eltravioletnog zračenja pomažući odbrambene mehanizme kože. Kako sadži vitamin D blagotvorno deluje i na zdravlje očiju. Uz to sprečava makularnu degeneraciju očiju.  Ono pomaže i kod izlečenja autoimunih oboljenja, posebno kod bolesti štitne žlezde.

Ako ne znate kako ostaviti pušenje pokušajte sa ovim suplementom. Istražitelji sa Univerziteta Haifa u Izraelu dokazali su riblje ulje smanjuje potrebu za cigaretama za čak 10 posto. Objašnjenje leži opet u esencijalnim masnim kiselinaa i njihovom dejstvu na deo mozga koji je zadužen za kontrolu želje.

Riblje ulje u kasulama kako se koristi

Jeste li se ikada upitali od čega se pravi omotač za kapsule ribljeg ulja?

Softgel školjka za kapsule ili njen omotač izgleda kao meki želatin. U stvari ona to najčešće i jeste, meki želatinasti materijal životinjskog porekla. Postoji i druga opcija, a to je da se za oblaganje same tečnosti koristi biljna celuloza.

Upotreba za bebe i decu

Riblje ulje u perlicama za decu

su jako dobre za imunitet i pravilan razvoj deteta. Uglavnom su suplementi za najmlađe obogaćeni aromama raznih voćkica. Koriste se kao dodatak ishrani od navršene treće godine deteta. Omega-3 esencijalne masne kiseline pozitivno utiču na razvoj možga i očiju. Korišćenjem perlica se smanjuje rizik od respiratornih infekcija.

Nedovoljno uhranjena deca bi trebala piti ove dodatke ishrani da bi se obezbedilo sve što je neophodno za pravilan rast i razvoj. Riblje perlice za imunitet imaju dobro dejstvo.

Suplementi ulja odlično deluje za jačanje imuniteta kod predškolaca.

Riblje ulje za decu reguliše apsorbciju kalcijuma i fosfora koja je bitna za zdravlje kostiju te se ono koristi kao prevencija rahitisu.

Na našem tržištu možete pronaći Lifeline perlice za decu sa ukusom limuna. A najmlađima možete davati i riblje ulje u tečnom stanju – švedski Eskimo kids sirup. Njega mogu piti i dvogodišnjaci. A možete kupiti u ulje jetre bakalara u vidu sirupa sa decu Jekogal sa ukusom banane, jagode…

Kako se koristi za negu lica

Riblje ulje za kožu  ima svoje prednosti. Kako deluje smiruje i deluje antibakterijski  možete ga koristiti protiv akni. Obavezno dodajte i par kapi nekog od eteričnih ulja (čajevac, nana…) radi eliminisanja neprijatnog mirisa. Suva koža ga posebno voli.  Ukapajte po koju kap i vašu noćnu kremu. Unosite dovoljno omega-3 masnih kiselina u organizam i rešićete problem dehidriranog i suvog epiderma.

Od ribljeg ulja se pravi mast za rane. Možete je kupiti u apotekama. Ova mast je najčešće u stvari riblje ulje pomešano sa vazelinom. Naravno na listi sastojaka se mogu pronaći i mnoge druge supstance.

Mast služi za brže zaceljivanje površinskih rana,  ekcema i perutanja kože. Odlično je sredstvo protiv opekotina. Vitamin A iz ovog preparata je zaslužan za bržu regeneraciju epiderma.

Čuvena Jekoderm mast je upravo mast na bazi ribljeg ulja.

Galenikino pakovanje Jekoderma od 25 grama košta oko 240 dinara. Ukoliko se nakon sunčanja pojave opekline i crvenilo kože ova mast će vam zasigurno pomoći. Koristi se i za razne osipe na koži, a koristi se i za iritacije kože kod beba.

Ihtiol-kamfor mast (crna konjska mast) je takođe mast na bazi ulja od ribe. Ona se već duže od veka koristi kao lek za životinje, a odnedavno se koristi i za ljudsku upotrebu. Pomaže kod sportskih povreda, bolova u mišićima i kostima, reume i problema sa proširenim venama.  Upotreba ihtiol masti je dosta široka, ona se koristi uvek kada je potrebno zaceliti tkiva. Lekari je preporučuju i kod psorijaze. U sastavu se nalaze i blagotvorno kantarionovo ulje, kamfor i vitamin E.

Za ihtiol-kamfor mast cena je oko 270 dinara (50 grama).

Iskustva korisnika sa ribljim uljem

Pokušala sam piti riblje ulje u kapsulama međutim imala sam problem, stalno mi se taj zadah na ribu vraćao. Često sam podrigivala. Onda sam negde pročitala da treba bočicu sa kapsulama držati  u frižideru i da će problem nestati. I zaista jeste. Danas pijem ulje od tune koje je obogaćeno ekstraktom narandže te je problem skroz nestao. Ovaj suplement ni malo nema onaj neprijatni miris ribe.

Maša (36)

Nisam znala smem li  piti riblje ulje u trudnoći, ali me je ginekolog uverio da smem. Naglasio je samo da obavezno proverim kvalitet proizvoda i kako bi zagarantovano bilo odstustvo teških metala. Na internetu sam pričitala kako je ulje od jetre bakalara naročito zdravo te sam ga počela piti. Ali su ubrzo krenule mučnine i morala sam prestati sa kapsulama, jer mi se miris ribe izuzetno gadio. Zamenila sam ovaj suplement kompleksom vitamina, ali ga zato nakon trudnoće sigurno nameravam piti.

Dijana (32)

 

Ko ne bi smeo uzimati suplemente ulja

Jedan od nuspojava konzumacije ulja od ribe je svakako neprijatan zadah. Njega ćete delimično neutralisati ukoliko svoje tabelete budete držali na hladnom mestu. A najbolja opcija je da uzmete riblje ulje sa ukusom narandže ili limuna koje čak imaju prijatan ukus i miris. Još neke od nuspojava su dijareja, razni osipi na koži u slučaju alergijskih reakcija i pojačano zgrušavanje krvi.

Smem li koristiti ako pijem lekove?

Pripazite ukoliko uzimate vitaminske suplemente jer i ulje od ribe sadrži vitamine. Izračunajte unos kako ne bi došlo do predoziranja vitaminima (hipervitaminoza).

Ako imate hroničnih problema sa crevima izbegavajte preteran unos DHA (dokozaheksaenoinske kiseline). Ona može dodatno zakomplikovati stvari i dovesti do pojave upale sluzokože debelog creva (kolitis). U najgorem slučaju može doći i do pojave tumora, odnosno raka debelog creva.

Sme li se piti riblje ulje u trudnoći?

Svakako, no morate uzeti u obzir i moguću toksičnost ulja od ribe. Stoga je neophodno kupiti najkvalitetniji proizvod koji je prošao sigurnosne testove. Ispijanje ovog ulja tokom drugog stanja može uticati na razvoja mozga bebe i povećanje inteligencije. Zbog prisustva retinola u trudnoći ulje bakalara treba izbegavati.

Gde kupiti norveško ulje i cena

Norveške omega-3 kapsule

(Omega 3 Norway, ogranak norveške kompanije Norwey House) sadrže visokokvalitetna ulja riba iz norveških mora. U Srbiji možete kupiti univerzalne norveške kapsule koje sadrže esencijalne kiseline (omega-3) i vitamine A,D i E. Možete koristiti  omega-3 za decu sa ukusom voća i one namenjene trudnicama. U tom slučaju kapsule su obogaćene omega-6 masnim kiselinama i ulje žutog noćurka, vitaminima i folnom kiselinom.

Kompanija ima i svoju online prodavnicu omega3 norway gde možete poručiti riblje ulje za žene, za decu i univerzalne omega-3 kapsule. Možete kupiti i pakovanje ulja od 500ml namenjeno celoj porodici koje košta 3600 dina. Ovo pakovanje je nešto veće, a ulje mogu koristiti i deca i trudnice.

Sadrži prirodno ulje norveškog artičkog bakalara, antioksidanse, origano, majčinu dušicu, karanfilić i ekstrakt ruzmarina. Aromatizovano je limunom.

Lifeline perlice za decu koštaju oko 430 dinara (30 kapsula), Eskimo kids sirup oko 1000 din. Jekogal kolekcija sa ribljim uljem