Dijetetski suplementi za mršavljenje i zdravlje

Dijetetski suplementi za mršavljenje se danas lako mogu naći u slobodnoj prodaji. Proizvođači ove dodatake ishrani neretko predstavljaju kao svojevrsne eliksire zdravlja u poprilično agresivnim reklamnim kampanjama. Stoga i sve veći broj ljudi poseže za njima.

Međutim, malo konzumenata ima razvijenu svest o pomenutim suplementacijama. Jer koliko god da su korisni u nekim slučajevima, dodaci ishrani mogu imati kontraefekat i ozbiljno narušiti zdravlje.

Ukoliko želite saznati koji se sve preparati kriju iza pojma vitaminski suplementi, ostanite sa nama. Saznajte koliko su nam oni zapravo korisni,  te kakve posledice može imati njihovo nesavesno korišćenje .

Šta su suplementi i koliko su zdravi

Dijetetski suplementi podrazumevaju one dodatke ishrani koji predstavljaju koncentrovane izvore vitamina i minerala. U njima nalazimo velik izvor drugih supstanci s hranljivim ili fiziološkim efektima. Oni se koriste pojedinačno ili u određenim kombinacijama.

Pakuju se tako da se mogu uzimati u propisanim, odmerenim količinama. Dijetetski suplementi ne spadaju u kategoriju lekova, ali se ne prodaju ni u obliku hrane. Dozvoljeno je njihovo oglašavanje i reklamiranje, mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, a kontrola kvaliteta prepuštena je proizvođaču.

Možda vam dodaci ishrani  nisu potrebni 

Proizvođači neretko predstavljaju dodatke ishrani kao potrebu savremenog čoveka bez koje nema zdravlja ni vitalnosti. Ipak doktori ističu kako vitaminski suplementi nisu neophodni, već je poštovanje principa pravilne i raznovrsne ishrane sasvim dovoljno.

Ako razmišljate o tome kako se pravilno koriste dijetetski suplementi, uzmite u obzir sve njihove naučno dokazane efekte. Pored toga obratite pažnju i  na moguća neželjena dejstva i eventualne štetne posledice po zdravlje.

Danas na tržištu postoje posebni suplementi za žene u menopauzi, sportiste za masu i definiciju, kao i oni za povećanje testosterona. Nipošto ih ne uzimajte na svoju ruku pre konsultacije sa vašim lekarom. Pojedine suplementacije mogu ući u interakciju s lekovima koji se koriste u terapiji različitih hroničnih oboljenja.

Razmislite o svom tempu života

Današnji tempo života i nutritivne navike otežavaju koncipiranje raznovrsnog i bogatog menija. U skladu s tim, nutricionista i lekar mogu preporučiti određene suplemente. Međutim, oni su samo dodatak ishrani, ne i zamena za nju.

Budite obzirni, suplementi za mršavljenje nisu dobri za svakog. Kako bi bili potpuno sigurni u iste, lekar najpre mora analizirati vaš način ishrane, tek tada ćete ostvariti željene rezultate. Ukoliko se utvrdi postojanje viška ili manjka određenehim makronutrijenata i mikronutrijenata, tek onda im se pristupa.

Njihovo pravilno doziranje je presudno. Dodatak ishrani može korigovati vaše nepravilne nutritivne navike samo u tačno određenim dozama.

Ko treba da koristi suplemente?

U oblastima gde stanovništvo nije dovoljno edukovano na suplemente se gleda kao na neke hemijske preparate. Međutim, oni su nam mnogo bliži nego što mislimo.  Široko su rasprostranjeni i svako od nas nekad je u životu koristio ili koristi makar jedan. Nekad je to vitamin C, magnezijum, multivitaminski preparat, probiotik, sportsko piće i slično. U zavisnosti od razloga za korišćenje dodataka ishrani, opseg onih koji bi trebalo da ih uzimaju prilično širok.

Sportski suplementi za oporavak su svakako broj 1. Namenjeni su profesionalcima, ali i svima onima koji upražnjavaju sportske aktivnosti. Međutim, dodaci ishrani nisu namenjeni samo njima, lekari ih preporučuju pacijentima kao dopunu konvencionalnoj terapiji.

dijetetski suplementi opasni po zdravlje

Suplemente mogu koristiti pripadnici obaju polova, bez obzira na starosnu dob.

Budite umereni u doziranju

C vitaminski suplement jedan je od najčešće koriščenih. Smatra se idealnim čuvarem zdravlja, naročito u sezoni prehlada i gripa. Međutim, mnogi ne znaju kako prekomerna doza ovog vitamina može izazvati mučninu, grčeve u stomaku i dijareju. U retkim slučajevima podići će se i nivo glukoze u krvi.

S druge strane, veće količine vitamina C ne preporučuju se osobama koje imaju kamen u bešici ili probleme s funkcionisanjem bubrega. Nisu dozvoljene ni obolelima od hemohromatoze ili talasemije.

Treba naglasaiti da preporučene dnevne doze vitamina C zavise od pola i starosne dobi. Odrasli muškarci ne bi trebali unositi više od 90 mg dnevno. Vitaminski suplementi za žene doziraju se u količini od 75 mg na dnevnom nivou.

Dijetetski suplementi za mršavljenje su opasni po zdravlje

Lekari savetuju poseban oprez u korišćenju preparata za regulisanje telesne težine. Kao dopuna različitim dijetetskim režimima ishrane, na tržištu postoji veliki broj suplemenata namenjenih smanjenju telesne mase. Njihova pojava praćena je agresivnom promocijom u medijima, često sa zvučnim obećanjima o efikasnosti.

S obzirom na različit sastav i mehanizme delovanja aktivnih komponenata tih proizvoda, njihova upotreba može biti rizična za zdravlje potrošača, naročito ako se istovremeno koriste i neki lekovi“,

Pritom, mnogi takvi preparati sadrže kardiotoksične supstance. „Shodno tome, mogu se javiti hipertenzija, aritmija, tahikardija, angina pektoris, infarkt miokarda i iznenadna srčana smrt.“

Na etiketama nisu zapisani svi sastojci?

Dijetetski suplementi na tržištu Srbije su veoma raznoliki. Naši zakoni još uvek ne obavezuju proizvođače istih da prijave sve komponente u njima.  Tako je moguće da dodaci ishrani sadrže i neku supstancu koja nije naznačena na etiketi.

Proizvodnja suplemenata nije precizno kontrolisana kao što je to slučaj u farmakološkoj industriji. Upravo zbog toga se i javljaju propusti jer pojedini preparati mogu biti kontaminirani zabranjenim supstancama. Pravilnikom su propisane maksimalno dozvoljene količine minerala i vitamina na dnevnom nivou.

Važno!

Kada su u pitanju suplementi za trudnice i dijabetičare, tu nipošto ne uzimajte ništa na svoju ruku. Šta god pisalo na etiketama proizvoda, bez konsultovanja sa lekarom ne činite ništa.

Dodaci ishrani za sportiste zašto su važni 

Vitaminski suplementi u sportu su danas neminovnost. Međutim, sportisti generalno imaju problem  sa pravilnim, redovnim i raznovrsnim hranjenjem. Uzroci za to mnogobrojni:

Nedovoljna nutritivna edukacija, nerazvijene kulinarske veštine, nepovoljni uslovi stanovanja. Takođe česta putovanja i nepovoljna ekonomska situacija samo su neki od uzročnika. Sve to dovodi sportistu u rizik od deficita makronutrijenata i mikronutrijenata.

Suplementi za sportiste klasifikuju se ABCD klasifikacijom, koju od 2000. godine sprovodi Australijski institut za sport.Taj sistem rangira sportsku hranu i suplemente u četiri osnovne grupe.  U skladu je s naučnim dokazima i preporukama koje određuju da li je dijetetski suplement bezbedan, legalan i efikasan u poboljšanju sportske sposobnosti.

Kako se dodaci ishrani pravilno koriste

Saveti su u skladu s preporukama stručnjaka iz Centra za sportsku ishranu i suplementaciju. Oni se u celosti odnose i na ljude koji se čak ni rekreativno ne bave sportom.

Top 10 saveta 

  1. Izaberite suplemente koji zadovoljvaju preporučeni dnevni unos željenih minerala i vitamina.
  2. Izbegavajte one koji imaju preterane doze, jer različite materije mogu stupiti u interakciju, što dovodi do izostajanja željenog efekta. Na primer, visoke koncentracije cinka mogu sprečiti apsorpciju bakra.
  3. Dijetetski suplementi imaju svoj rok trajanja. Obratite pažnju na ovo i obavezno proveravajte pre kupovine.
  4. Zanemarite marketinške izjave i napise koji tvrde da suplementi za mršavljenje skidaju kg u kratkom roku. Takođe, oni ne leče i ne mogu se posmatrati kao medikamenti.
  5. Koristite dodatke ishrani koji su registrovani u nacionalnim farmakopejama. Takođe birajte one koji se proizvode u fabrikama s dobrom proizvođačkom i laboratorijskom praksom.
  6. Birajte isključivo poznate brendove.
  7. Ishranu nikad nemojte podređivati suplementaciji. Umesto suplementa na bazi vitamina C, radije pojedite dovoljnu količinu citrusnog voća, nara, kivija, paprike, paradajza ili brokolija. Pokušajte unositi sve mikronutrijente odgovarajućom, uravnoteženom ishranom.
  8. Nabavite suplementacije samo od onih firmi koje ne proizvode preparate sa zabranjenim doping supstancama (prohormoni, hormoni, stimulansi, itd.). Čak i najbolji suplementi za mišićnu masu, definiciju, povećanje testosterona, neretko sadrže pomenute supstancije.
  9. Birajte proizvođače koji kontrolišu svoje preparate u laboratorijama sertifikovanim od Svetske antidoping agencije
  10. Kupujte monopreparate (sadrže jednu aktivnu supstancu), jer je u tom slučaju smanjen rizik od kontaminacije. Pritom, imate tačan uvid u dozu uzete supstance.

Saznali smo šta su dijetetski suplementi i kako se koriste, preporučujemo vam još jedan članak: koju hranu jesti pre spavanja.