Bol u zglobovima ruku i nogu prirodno lečenje

Lagano nam se probližava proleće, a sa njim stiže i pogoršanje reumatskih tegoba. U ovom periodu najčešće se javlja tup bol u zglobovima i kostima koji mnogima od nas zadaje velike probleme.

Kako biste olakšali postojeće tegobe, isprobajte preparate na bazi đumbira, vrbe i kajenske paprike. Uz njih pripremili smo vam još nekoliko super efikasnih recepata na bazi lekovitog bilja koje morate probati.

Ostanite sa nama i saznaćete kako ublažiti bol u zglobovima ruku i nogu bez upotrebe lekova – potpuno prirodno.

Najmoćniji prirodni lek za bolne zglobove: Samo 4 sastojka!

Zašto bole zglobovi i kosti

Sa dolaskom toplijeg vremena, reumatske tegobe značajno se intenziviraju. Zglobovi nam omogućavaju kretanje, ali zbog trenja i pritiska – mogu se lako upaliti. Reumatski artritis je najzastupljenija bolest zglobova, a s godinama se povećavaju šanse za oboljevanje od istog.

Neaktivan način života, međutim, pogoršava stanje, pa čak i kod mladih osoba. Prvi način prevencije jeste izbegavanje nekretanja, to jest sedenja satima na jednom mestu (naročito pred računarom). Hodanje i umereno upražnjavanje sporta (laganim vežbanjem) odličan je način da se zglobovima pruži adekvatna zaštita.

Bol u zglobovima nogu i ruku može i te kako narušiti kvalitet života, i u velikoj meri otežati vaše svakodnevne aktivnosti. U slučaju učestalih tegoba, obavezno se javite lekaru, radi postavljanja tačne dijagnoze i terapije.

Važno je skrenuti pažnju i na fitoterapiju, koja može u velikoj meri smiriti bolne zglobove. Ipak, ona neće biti od pomoći, ako ne održavate normalnu telesnu težinu i ne hranite se zdravo.

Pored navedenog za bol u zglobovima i kostima preporučuje se masaža, koja će smanjiti ukočenost i u velikoj meri. Pri tom masiranje tela povećaće pokretljivost zgloba. Uz to, odlično su se pokazale toplo-hladne kupke, kao i  sve popularnija akupunktura.

Reumatski artritis najčešći uzročnik za bol u zglobovima

Aritis je hronična upalna bolest zglobova, koja izaziva ukočenost, otoke, crvenilo i jak bol u zglobovima ruku i nogu. Sve navedene tegobe često onemogućavaju normalno kretanje.

Postoji preko sto vrsta tog kompleksnog  oboljenja. Pojedini oblici povezani su s drugim poremećajima koji zahvataju zglobove, kosti, mišiće i tkiva. Iako je polovina obolele populacije starija od 65  godina, artritisu su podložne osobe svih uzrasta, uključujući i decu.

bol u zglobovima i kostima

Najčešći oblici artritičnih poremećaja jesu reumatoidni artritis, giht i osteoartritis.

  • Prva  vrsta – reumatski artitis  je ozbiljno hronično zapaljenje. Autoimuna bolest koja pogađa sve zglobove izazivajući otežano kretanje, otečenost, crvenilo i bol u zglobovima i kostima. Može dovesti i do oštećenja kosti, hrskavice, ligamenta i tetiva.
  • Giht je takođe autoimuno oboljenje koje nastaje usled nakupljanja kristala mokraćne kiseline. Najčešće se javlja kao bol u zglobu nožnog palca, ali može zahvatiti i koleno, gležanj, stopalo, ručni zglob i lakat. Najčešći  simptomi su razdražljivost, crvenilo, toplina i  oticanje zglobova.
  • Osteoartritis nastaje usled oštećenja hrskavice, koja se postepeno stanjuje, i to najčešće na rukama, kuku i kolenima. Takođe uzrokuje bol i ukočenost zglobova, ali bez pojave crvenila i otoka. Simptomi su lokalizovani samo na zglobovima i ne odražavaju se na ukupan energertski nivo obolele osobe.

U slučaju da vam se manifestuje neprijatan bol u zglobovima u trudnoći, obavezno se posavetujte sa vašim izabranim lekarom.

Top 7 biljaka protiv bolova u zglobovima

Bez obzira na to o kom tipu artritisa se radi, važno je na vreme obratiti se lekaru radi pravilne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Naročito ako se bol u zglobovima i mišićima pojačava. Izvdvojli smo najefikasnijih 7 biljaka za ovu namenu.

Maslačak ublažava tegobe

Bogata kalijumom, gvožđem, vitaminima B, C, D i A, ova biljka poseduje snažna protivupana svojstva. Stoga se široko primenjuje za ublažavanje bola uzrokovanog artritičnim oboljenjima. Efikasno deluje kako protiv simptoma reumatoidnog artritisa i gihta, tako i ostalih hroničnih bolesti zglobova.

Naučnici su ustanovili kako maslačak ima sposobnost ispiranja toksičnih materija koje uzrokuju upalu zglobova i mišića. Takođe, snižava nivo mokraćne kiseline u telu, čime se redukuju bolovi u zglobovima, kao i ukočenost, te se poboljšava njihova pokretljivost.

Bela vrba protiv artritisa

Kora ove rasprostranjene vrste vrbe smatra se prirodnim aspirinom i takođe je moćno sredstvo protiv bolova izazvanih artritisom. Sadrži aktivnu materiju salicin, koja snižava temperaturu i redukuje upale blokirajući delovanje prostaglandina. Ove supstance su odgovorne za zapaljenske procese u organizmu, te na taj način ublažava uporan bol u zglobovima .

Napomena: preprati od ove biljke u velikim dozama mogu izazvati stomačne tegobe. Oni se ne preporučuju osobama koje redovno uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, kao ni onima alergičnim na aspirin.

Kajenska paprika kao lek za artritis

Ova začinska biljka, poznata i kao crvena ljuta aleva paprika, veoma je lekovita zahvaljujući kapsaicinu. To  je prirodni alkaloid koji daje Ijutinu njenom plodu.

Naučno je dokazano da kapsaicin deluje antiupalno i analgetički. Tako smanjuje koncentraciju supstance koju nervne ćelije koriste za prenos signala bola do mozga.

Kajenska paprika sadrži i salicilna jedinjenja koja takode imaju analgetičko dejstvo, a u tretmanima artritisa pokazala se veoma efikasnom. Ona će ublažiti bol u zglobovima i obnoviće njihovu funkcionalnost i pokretljivost, pri čemu će smanjiti otoke.

Kapsaicin je takođe delotvoran u slučaju ublažavanja bolova u donjem delu leđa. Ova materija deluje na dva fronta. Internom, kada se oralno uzima u formi suplementa, ili topično, kada se apsorbuje kroz kožu u formi kreme ili gela.

Isti efekat može se postići jakim ekstraktom đumbira. Posebno dobri rezultati se postižu kombinovanom primenom kapsaicina i đumbira, uz istovremeno konzumiranje čaja od đumbira.

Fenomenalna đavolja kandža

Ova biljka poreklom iz Južne Afrike koristi se za lečenje fibromialgije . To je hronično oboljenje koje izaziva bol u potpornim mišićima oko kostiju i zglobova. Uzrok je i za brojne simptome kod ostalih artritičnih poremećaja. Sekundarni koren đavolje kandže  sadrži antiupalnu supstancu harpagozid, delotvornu poput nekih sintetičkih lekova.

Reumatoidni artritis je često povezan s lošim varenjem. Čak i tu se đavolja kandža, zbog gorkih materija koje ulaze u njen sastav, pokazala efikasnom u ublažavanju tegoba. Osim što eliminiše bol u zglobovima i kostima, ova izuzetna biljka će ublažiti neprijatnosti izazvane smanjenim lučenjem želudačne kiseline (hipohloridija).

Napomena:  đavolja kandža se ne preporučuje osobama koje boluju od čira na želucu ili hiporhloridije (pojačanog lučenja želudačne kiseline).

Đumbir prirodni lek za zglobove i kosti

Ispitivanja su pokazala da je đumbir za zglobove podjednako efikasan kao i lekovi protiv bolova, na primer, ibuprofen. 

Iako je reč o jednom od najpopularnijih analgetika, istraživanje koje je objavljeno u časopis „Arthritis“ pokazuje da on ne smanjuje nivo citokina u telu.  Podsećamo to su supstance koje šire upalne procese u telu i povezane su s pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa.

Recept za bolne zgobove:

Dodati četvrt kašičice đumbirovog u praha u šolju tople vode ili čaja i popiti u malim gutljajima.

Neverovatna mačja kandža

Uz đavolju svakako moramo pomeniti i mačju kanžu, podjednako efikasnu kad je bol u zglobovima posredi. Ova biljka ima neverovatno antiupalno dejstvo, stoga se preporučuje obolelima od artritisa. Upotrebljavana je još u vreme starih Inka i tradicionalno se primenjuje za jačanje imunološkog sistema.

Pokazala se efikasnom za ublažavanje otoka u slučaju reumatoidnog aratritisa i protiv bolova izazvanog osteoartritisom.

Savet plus: Pošto stimuliše aktivnost imunološkog sistema, mačja kandža može pogoršati simptome reumtskog artritisa. Stoga u vezi s tim,  posavetujte sa prethodno sa stručnim licem, pre nego što je upotrebite.

Nezaobilazna kurkuma je spas za zglobove

O njenim blagodetima više puta smo pisali na zdravailepa.com. Lekovita svojstva ove začinske biljke ispoIjavaju se zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume. On je veoma snažnog antiupalnog dejstva, koji dokazano ublažava bol u zglobovima ujutru i eliminiše otoke.

Zbog loše stabilnosti i crevne apsorpcije, kurkumin se u terapiji obično kombinuje s bromelinom. Posredi je enzim, kojeg pronalazimo u sastavu ananasa, naročito efikasan protiv osteroartritičnih tegoba. Pored toga treba ga kombinovati sa piperinom (glavnim sastojkom bibera) i fosfatidilholinom (lecitinom koji se prirodno nalazi u organizmu).

  • Pokazalo se da 1200 mg kurkumina deluje protiv artritisa isto kao 300 mg antinflamatornog leka fenilbutazona.

Kurkumin ublažava bol u celom telu

Dobro je znati da postoje efikasni prirodni lekovi za ublažavanje tegoba sve od menstrualnih pa do artritičnih bolova.

Kurkuma i ekstrakt višnje su prirodni relaksanti. Kurkumin brzo smiruje upalu i ublažava bolove, zbog čega je koristan u tretiranju menstrualnih bolova, bolova u ramenu i gotovo svih bolnih stanja. Dobro se pokazao i u dugoročnom tretmanu fibromialgije.

Hmelj – najbrže rešenje za neprijatnu bol u zglobovima 

Hmelj, koji je inače glavni sastojak piva, ovde može biti od velike pomoći. Cvetovi ove biljke sadrže brzodelujuće antiupalne i analgetske materije, efikasnije čak i od ibuprofena i aspirina. Ljudi dobro tolerišu i potpuno su bezbedne za primenu.

Vrlo brzo ispoljavaju svoje dejstvo. Naročito su korisne u slučaju nervnih bolova, kao što je zubobolja. Potražite u apotekama suplement sa ekstraktom cvetova hmelja.

Upala zglobova prirodno lečenje lekovitim bljem

Pripremili smo vam 7 izvanrednih recepata koji će ublažiti bol u zglobovima ruku i nogu, a preporučuje ih narodna medicina.

Đumbirov čaj

Jednu kašičicu đumbira preliti sa 2,5 dl ključale vode. Sačekati dok se čaj malo ohladi, pa ga piti u malim gutljajima.

Maslačak

U litar vode staviti 2 do 3 korena maslačka i kuvati dobrih sat vremena u poklopljenoj posudi. Čaj piti tri puta dnevno pre jela.

Kopriva protiv reume

 Dva-tri struka sveže koprive preliti s 3 dl hladne vode, pa kad provri, kuvati još 2 do 3 minuta. Ostaviti nek se hladi  sa strane nekih 15 minuta i piti tri puta na dan.

Čajna mešavina

eliminiše bol u zglobovima i kostima

Tri kašike mešavine zove, kukuruzne svile i metvice preliti litrom vrele vode i ostaviti neka odstoji 10 minuta. Piti po šolju čaja tri puta dnevno između obroka.

Mešavina broj dva

Pomešati po 20 g kore vrbe, lista breze i po 10 g cveta zove i lipe, lista koprive i rastavića. Jednu kašiku mešavine preliti s 2 dl vode i kuvati 5 minuta u poklopljenoj posudi. Procediti i piti topao čaj.

Lekovita kupka

Pomešati po 200g pupoljaka belog bora i 100g majčine dušice, pa poklopljeno kuvati 3 min u 5 I vode. Procediti kroz gazu i sipati u kadu s toplom vodom.

Napravite melem za bolne zglobove

Na pari zagrejati 2dl nevenovog ulja, pa u njemu istopiti 10g pčelinjeg voska. Skinuti s vatre, mešati 1 minut, pa dodati po 30 kapi ulja ružmarina i kleke i 20 kapi eteričnog ulja bibera. Smesu sipati u suvu teglu koja se dobro zatvara, i ostaviti je da se ohladi i stegne. Melemom masirati zglobove dva-tri puta dnevno.

Već nakon 7 dana od primene terapije,  bolovi u zglobovima i kostima počeće da slabi i potpuno će isčeznuti,

Sok od višnje protiv osteoartritisa

Antocijanini iz višnje pomažu u borbi s hroničnim upalama, posebno onim povezanim s osteoartritisom. To potvrđuju i naučnici s Univerziteta za zdravlje i nauku u Portlandu (Sjedinjene Države). Naime, oni su pripisali ovom voću rekordan sadržaj protivupalnih molekula. 

Višnjin ekstrakt dokazano eliminiše kiselinu iz zglobova, čije nakupljanje predstavlja jedan od uzroka nastanka bolova i ukočenosti.

Dovoljno je piti sok od višnje dvaput dnevno tokom tri nedelje kako bi se smanjio bol u zglobovima ruku i nogu.

 

Ovaj tretman pokazao se posebno efikasnim za žene. Druge eksperimentalne studije pokazale su efikasnost višnje i u borbi s upalama tankog, a posebno debelog creva.

Šta je još dobro?

Osim svega gore navedenog, akupunktura je potvrđeno efikasna terapija u ublažavanju bolova u zglobovima, koji su karakteristični za artritis. Redovni tretmani mogu razbiti cikluse bolova i doneće potrebno olakšanje.

Primena ciljane, lokalizovane masaže u stopalima takođe može ublažiti migrene i  bol u leđima.  Refleksoterapija će povratiti hormonsku ravnotežu i dobro raspoloženje.

Kreme, masti i gelovi su samo privremeno rešenje

Bolovi u zglobovima ruku i nogu najčešće se prvo tretiraju pomoću nekog od kupovnih preparata, a izbor je prilično širok. Oni će svakako ublažiti tegobe, ali  to je privremeno, definitivno nisu rešenje na duge staze.

Najčešće se kao prvo rešenje primenjuje neko sredstvo za topičnu primenu (mast gel, losion). Umesto njih isprobajte ulje magnezijuma u spreju, jer ono opušta mišiće i nerve, pa tako i brzo ublažava bolove.

Ako se odlučite za prirodno lečenje , obavezno se posavetujte sa fitoterapeutom.  Iako su posredi biljke, mnoge od njih mogu biti i štetne po vas. Takođe pojedinim lekovima koje pijete mogu ublažiti, pa čak i poništiti dejstvo.

Izdvaja se još nekoliko biljaka koje mogu ublažiti bol u zglobovima ruku i nogu. To su: anđelika, beli luk, ren, aloja, artičoka, različak, kamilica, žalfija, kopriva, rosopas, troskot, lavanda, nana, ruzmarin, zeleni čaj, majoran, celer, divizma i eukaliptus.