Za pospanost nakon jela ne krivite samo hranu

Volite da  se opružite na fotelji ili kauču odmah nakon ručka? Prija vam malo lenčarenja i neobaveze nakon finog obroka, ponekad i dremnete? Sve navedeno baš i ne upućuje na dobro, ali činjenica je da su umor i pospanost nakon jela dosta česta pojava danas…

Sve je više dokaza da su naša probava, mozak i pojedini hormoni najodgovorniji što nam se obično posle obroka javi želja da prilegnemo.  Stoga, ne krivite samo hranu..

Naime, izvestan broj ljudi nakon završenog doručka ili ručka registruje kod sebe pad koncentracije i pospanost. Kod nekih osoba ovo je gotovo uobičajena pojava, ali razloga brigu i strah nema – nije reč ni o kakvom patofiziološkom poremećaju.

U nastavku saznajte šta to zapravo uzrokuje pospanost nakon jela i kako damustanete na put..

Zašto se javlja pospanost nakon jela?

Naučnici još uvek nisu dali jedinstven odgovor kojim bi objasnili zašto nam se spava nakon jela, iako su istraživanja na ovu temu prilično opsežna.  Ono što je otkriveno proučavanjem mehanizma razvoja gojaznoti istovremeno otkrili i faktore koji se mogu dovesti u vezu s pospanošću posle obroka.

Stomak prvi obara kapke

Nakon što hrana stigne u naš digestivni sistem, protok krvi kroz želudac, tanko i debelo crevo. pankreas, slezinu i jetru, povećava se i do osam puta. Tokom varenja, dok mirujemo, krvni pritisak opada, frekvencija pulsa se smanjuje, mišići opuštaju, ali se peristaltika creva ubrzava. Na taj način se obezbeđuje protok svarene hrane i apsorpcija hranljivih materija.

Međutim, ova redistribucija u cirkulaciji za posledicu ima kratkotrajno slabije snabdevanje mozga krvlju. Pošto je taj vitalni organ najosetljiviji na nedostatak kiseonika koji se doprema putem krvi, nije isključeno da se zbog svega navedenog kod nekih javlja osećaj umora. Znate onaj osećaj kad vam se odmah spava nakon jela. Tada primećujemo pospanost i to ubrzo nakon konzumiranja hrane.

Koji su to hormoni spavanja i budnosti?

Posle obroka dolazi do porasta nivoa glukoze i aminokiselina u krvi. S jedne strane, ovo za posledicu ima smanjenu aktivnost grupe nervnih ćelija iz kojih se oslobađaju oreksini. U pitanju su proteini zaduženi za regulaciju budnosti.

Smatra se da zbog smanjenog lučenja oreksina telo automatski postaje umornije. Međutim, s druge strane, na poziv glukoze i nekih amino-kiselina dolazi do lučenja insulina iz pankreasa. Ovaj važan hormon olakšava njihov prelazak u mišiće, ali neke aminoki-seline poput triptofana ipak ostaju u krvi.

Triptofan se dalje cirkulacijom neometano transportuje u mozak, gde se koristi za stvaranje serotonina, poznatijeg pod nazivom hormon sreće. Lučenje ovog hormona u mozgu povećava se tokom obedovanja, naročito ako unosimo omiljenu hranu. Osim što i sam ima ulogu u regulaciji spavanja, iz serotonina nastaje drugi hormon – melatonin, odnosno hormon spavanja.

Melatonin skraćuje vreme potrebno da nastupi san, te se time objašnjava naša želja da posle ručka odremamo. Osim toga, za razliku od triptofana, ovaj hormon se u obliku suplemenata koristi i za kratkoročno lečenje nesanice kod osoba starijih od 55 godina.

Preporučujemo: kako pobediti hronićni umor..

Koje namirnice doprinose uspavljivanju?

Raznovrsna ishrana s uravnoteženim hranljivim vrednostima već niz godina predstavlja osnov u prevenciji brojnih bolesti. Takođe, ona je u isto vreme važna i za osobe kod kojih se redovno javlja pospanost nakon jela. Ako se pravilno dozira i kombinuje očekivani osećaj umora i nemoći će izostati u potpunosti.

Stoga, oni koji bi želeli da im se što ređe prispava posle obroka trebalo bi da budu upućeni u vrstu namirnica. Takva hrana bogata je triptofanom, iz kojeg nastaju hormoni spavanja.

To su pre svega svinjsko i goveđe meso, belance, ćuretina, bakalar, sir i soja. Važno je istaći i da nakon konzumiranja ove hrane bogate proteinima ne bi trebalo odmah „zasladiti’’ obrok. Naime, insulin će, osim glukoze, transportovati i ostale amino-kiseline iz krvi u tkiva i na taj način olakšati ulazak triptofana u mozak, te stvaranje pomenutih hormona spavanja.

Nikako se ne sme zanemariti ni unos voća, jer se fruktoza metaboliše nezavisno od insulina. Dijetetska vlakna pomažu u slučaju otežanog pražnjenja creva.

Ako je pospanost nakon obroka praćena digestivnim smetnjama, poput nadimanja, gasova, dijareje ili opstipacije, trebalo bi uraditi dodatna ispitivanja. Naročito se savetuju testovi na alergije ili intolerancija na neku namirnicu.

Preporuka:  Kako prepoznati alergiju na gluten..

Kako pobediti pospanost nakon jela?

Za početak zapamtie sledeće – manje porcije teraju san. Stoga, ne trebate se prejedati i odmah nakon završenog jela otići u krevet, bolje je konzumirati češće, ali manje obroke.

NE PRESKAČITE DORUČAK

Jedan od glavnih razloga za pospanost nakon jela, manjak energije, nagli pad koncentracije upravo su neredovniji ali obimniji obroci. S tim u vezi, preskakanje doručka posle kojeg sledi obično obilniji ručak povećava šansu da se pospanost tokom dana neizostavno javi.

NEMA SLATKOG POSLE OBROKA

Svi se volimo zasladiti posle finog obroka, ali to je velika greška i razlog više za pospanost nakon jela. Preskočite ovu ustaljenu rutinu i posegnite za zdravim slatkišem tek posle nekoliko sati.

POSLE RUČKA PRAVAC U ŠETNJU

Ukoliko prilike dozvoljavaju, nakon obroka, bilo bi poželjno prošetati prirodnom, a kasnije popiti domaću kafu.

BEZ TV-a, LAPTOPA I MOBILNOG TELEFONA ZA VREME JELA 

Veoma je važno sprovođenje određenih rituala tokom obedovanja. To  je jedenje obroka u miru, bez priče i gledanja televizije, kao i dobro žvakanje hrane.

Kod mladih je to i te kako prisutno jer ih je gotovo nemoguće videti kako jedu a da tom prilikom „ne zaviruju“ u mobilni telefon.  Ovo je jedna veoma nezdrava navika i trebate je kod vaših mališana iskoreniti na vreme,

NE SEDAJTE U AUTOMOBIL ODMAH NAKON OBROKA

Trebalo bi izbegavati upravljanje motornim vozilom odmah nakon završenog jela. Naime, osećaj umora jeste i dalje jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća.

SPAVANJE I METEROPATIJA

Pospanost nakon jela biće izraženija kod osoba koje su hronično umorne, nemaju dovoljno kvalitetan san tokom noći ili se ubrajaju u meteoropate. Obezbedite sebi redovan osmočasovni noćni san i imaćete dovoljno energije za ceo dan.

Jedite ukusni avokado namaz

Hrana bogata zdravim masnoćama, omega 3 masnim kiselinama, kojom obiluje riba i orašasti plodovi najbolji su izbor. Čim uvedete takvu zdravu prehrambenu naviku umor i pospanost nakon jela ostavićete iza vas.  U nastavku pročitajte kako se pravi namaz od avokada u kućnoj varijanti.

IZVORI:

https://www.huffingtonpost.com.au/2016/08/31/sleepy-after-lunch-we-found-out-exactly-why-it-happens_a_21463330/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323379.php

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/why-do-i-feel-tired-after-eating