Najbolji čaj za imunitet tokom jeseni i zime

Ni jedna zima vam ne prolazi bez posete lekaru. Neretko se dešava da se ne zalečite kako treba pa se prehlada razvlači prilično dugo. Jedna loša stvar vuče drugu, pa usled pada imuniteta na blagu virozu se često „nakače“ i još neke druge infekcije i bolesti. Kako izbeći problem sa prehladama ove zime? Znate li da čaj za imunitet može biti vaš bitan saveznik u borbi sa bolestima.

Bolje sprečiti nego lečiti – rekli bi naši stari. I u pravu su. Svakog dana morate pomagati svom imunom sistemu. Na taj način nećete samo zaustaviti pojavu prehlada, nego i drugih bolesti.

Hajde da pogledamo kako se uopšteno može podići imunitet, kao i koju ulogu u svemu tome imaju ovi zdravi napici.

Jeste li već čuli za vodu od belog luka? Ona se pokazala kao jako dobro rešenje za prirodno podizanje imuniteta, pogledajte video

Šta je dobro za jačanje imuniteta tokom zime?

Hladniji meseci su često sinonim za nazebe. Pa šta to treba učiniti da biste ojačali imuni sistem i izbegli bakterijske i virusne infekcije ove zime? Jednostavno je – pijte svakodnevno čaj za imunitet.

On  će zapravo pomoći vašem odbrambenom sistemu, koji će tada pravilno funkcionisati u potpunoj harmoniji. Taj savršen sklad može se sodržati samo ukoliko vi pomažete svom organizmu da ostane u balansu.

Imuni sistem neće ostati jak samo ako svakog dana suplementirate vitamine. Održavanje jednog sistema je mnogo šire od toga i postoji mnogo faktora koji zajedno utiču na imunitet.

Neki od tih faktora su:

  • zdrav životni stil,
  • pravilan način ishrane,
  • svakodnevna fizička aktivnost,
  • izbegavanje stresnih situacija.

Dakle, redovno vežbanje bez vođenja računa o tome šta u organizam unosite neće mnogo pomoći vašem zdravlju. Isto tako, ako vežbate, trudite se i da jedete raznovrsno, to sve neće davati mnogo efekta ako prilično često konzumirate alkohol.

Organizam će biti u balansu samo kada su navedeni faktori uključeni u vaš svakodnevni život. Međutim, ne smete postati rob svog tela. Sasvim sigurno je umerenost  ključ zdravog duha i snažnog organizma.

Tokom jeseni i zime se češće suočavamo sa prehladama i virozama. Razlog tome nije hladnoća sama po sebi, nego činjenica što tada mnogo više vremena provodimo u zatvorenom sa drugim ljudima. Neproluftirane prostorije su optimalna mesta za razvoj bakterija i virusa. Nemojte izbegavati šetnje po hladnoći, one će vas učiniti zdravim pre nego konstantno sedenje u toplom. Takođe, često luftiranje soba je vaš pravi saveznik za održavanje zdravlja tokom hladnijeg perioda.

Dakle, imunitet se na sličan način održava i jača i u hladnim i u toplim mesecima. Jedina razlika je u tome što nam je zimi znatno teže ostati duže napolju. Fizičku aktivnost, dobru ishranu i druge zdrave životne navike treba jednako upražnjavati tokom čitave godine.

Kako podići imunitet pomoću čajeva?

Ispijanje ovih zdravih napitaka može biti prilično važan faktor u podizanju imuniteta. Jedan čaj dnevno vas zaista može držati podalje od svih doktora.

Voda, čaj i kafa su tri najkonzumiranija pića na svetu. Kultura ispijanja čaja je zastupljena u mnogim nacijama širom sveta. Razlog rasprostranjenosti konzumacije ovog napitka leži upravo u blagodetima koje on čini za zdravlje organizma.

Čajevi mogu dosta pomoći pri podizanju imuniteta jer obiluju antioksidantima. Upravo oni štite ćelije od oštećenja koja mogu načiniti strana tela u organizmu. Na taj način blagotvorni napici mogu povoljno uticati na vaš imunitet.

Neki čajevi su toliko dobri za telo da supstance koje se u njima nalaze mogu čak i sprečiti proces razvoja ćelija raka.

Makar jedan biljni čaj za imunitet trebate uvrstiti u vašu svakodnevnu ishranu.

čaj za imunitet sa medom

Jedna šoljica čaja sigurno neće ništa učiniti za vaše zdravlje. Takođe, neće mnogo doprineti ni ako pijete čajeve samo kad ste bolesni, kao što većina ljudi to radi. Ovaj napitak se mora svakodnevno ispijati nezavisno od zdravstvenog stanja ili prehlade. Samo tako ćete moći postići pun efekat.

Preporučuje se da se čajevi za imunitet piju topli. Pri dodiru sa vazduhom i hlađenjem antioksidanti se brzo gube. To znači da ćete maksimum ovih blagotvornih supstanci uneti u sebe ispijanjem  što toplijih čajeva. Pored toga, topli napici su i ukusniji.

Stoga, nemate izgovora, uključite ringlu i napunite džezvu sa vodom. Napravite vaš savršen čaj za jačanje imuniteta.

Biljni čajevi za imunitet koje morate probati

Ovo su najbolji čajevi koji će vam najviše pomoći u prevenciji i borbi protiv prehlade ove zime.

Čaj za imunitet od đumbirovog korena

Đumbir inače važi za izuzetno zdravu biljku. Odličan je za imunitet jer sadrži obilje moćnih antioksidanata. U korenu đumbira se nalazi veliki broj vitamina i minerala. Između ostalog to su: vitamin C, nekoliko vitamina iz grupe B, bakar, magnezijum, kalijum i mangan.

Ovaj napitak je pravi čistač arterija. Jedna šoljica na dan može značajno uticati na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Time možete sprečiti čak i šlog.

Ukusni čaj od đumbira se pravi od njegovog korena i možete ga sami napraviti kod kuće.

Svež koren đumbira možete naći na pijaci ili u prodavnicama. Za jednu šolju čaja biće vam potreban otprilike jedan centimetar korena. Kada voda proključa on treba u njoj odstojati između 10 i 15 minuta. To vam je sve, ispijajte toplo i uživajte u prelepoj pomalo ljutkastoj aromi.

Postoji zabluda da se ovaj napitak ne sme piti tokom trudnoće jer može izazvati pobačaj. Istina, treba biti pažljiv sa đumbirom, pogotovo sušenim. Ipak, čaj je previše blag, te on ne može izazvati kontrakcije ako se pije umereno. Treba ga izbegavati samo ako pijete i lekove za snižavanje krvnog pritiska.

Savršen čaj za imunitet od ehinacee

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj imunitet jeste ispijanje ovog čuvenog napitka. Ehinacea čaj sadrži gvožđe, kalcijum i magnezijum, kao i vitamine iz grupe A, B i E. On deluje kao prirodni antibiotik i čisti telo od neugodnih slobodnih radikala i virusa.

Takođe, vrline ovog čaja su i te što povećava broj belih krvnih zrnaca i pomaže radu T-ćelija. Na taj način one mogu pomoći imunom sistemu u odbrani od prehlada i virusa čim primetite prve znake prehlade. Dejstvo čaja je još jače sa vitaminom C, zato se preporučuje njegovo ispijanje sa limunom.

Da bi se pripremio ovaj čaj za imunitet treba koristiti njegov koren, kao i za čaj od đumbira. Za jednu šolju čaja biće vam potrebna četvrtina šolje iseckanog korena ehinacee. U vodi treba stajati minimum 5, a maksimum 10 minuta. Napitak ne bi trebalo piti više od jednom dnevno.

Upozorenja:

  • Nemojte piti čaj duže od 8 nedelja, optimalan period je između 4 i 6 sedmica. Prilikom terapije treba praviti pauze: piti ga 5 dana, pa praviti pauze 2 dana.
  • Može se konzumirati u ranoj, ali se ne preporučuje u kasnoj trudnoći. Ista pravila važe i za dojilje. Ne postoje konkretni podaci koji govore o negativnim efektma upotrebe ove biljke tokom drugog stanja. Iz tog razloga preporučuje se oprez.
  • Osobama koje boluju od autoimunih bolesti, astme, kao i od oboljenja jetre, ne preporučuje se konzumacija ovog čaja.

Zeleni napitak podiže odbrambene sposobnosti organizma

Zeleni čaj je već neko vreme izuzetno popularan u svetu. I to sa razlogom. On u sebi sadrži veliki broj antioksidanta, kao što je vitamin C. To znači da će ovaj čaj za imunitet biti od velike pomoći vašem organizmu. Svakako je delotvoran protiv prehlade, a postoje i studije o njegovom uticaju na uništenje ćelija raka.

Može se kupiti u filter kesicama ili na merenje u zdravoj hrani.

Kako se priprema:

U vreloj vodi ga treba držati između 3 i 5 minuta. Ako se drži duže počeće ispuštati toksine, stoga budite obazrivi.  Pije se dok je još fin – topao.

Čaj ima opor ukus, stoga, ne prija svakome. Nemojte ga zaslađivati ili stavljati limun, jer se tako gube njegova blagotvorna dejstva. Ovaj napitak je idealna zamena za kafu: i jedan i drugi sadrže visok nivo kofeina. Samo jedna šoljica za čas će vas probuditi i pružiti vam dovoljno energije tokom dana.

Sigurno ste čuli kako se zeleni čaj nikako ne preporučuje deci. Naime, mališani koji svakodnevno piju ovaj napitak češće budu anemični, dokazale su studije. Razlog leži u tome što on otežava apsorpciju gvožđa u krvi. Stoga, i vi sami budite na oprezu i povećajte unos namirnica sa gvožđem kada ga budete ispijali.

Čaj od belog luka ne smete izostaviti

U našem narodu se veruje da beli luk lek tera vampire jednako kao i bolest.

Čaj za imunitet sa belim lukom je odličan izbor pri zaštiti od prehlade. Prednost čaja u odnosu na sam čen belog luka je ta što nema neprijatan miris.

Osim što snižava visok krvni pritisak, beli luk reguliše nivo holesterola i šećera u krvi i čuva organizam od bolesti.  On je prirodan antibiotik i antioksidans. Od minerala sadži dragoceni selen, bakar, gvožđe i cink. Takođe,  fantastičan je prirodni detoksikator.  Svuda je dostupan i gotovo se svakodnevno koristi u kuhinji.

Za jednu šoljicu okrepljujućeg napitka treba vam samo jedan čen. Potrebno ga  je oljuštiti i iseckati , nakon toga ostavite neka se krčka u vodi do 20 minuta. Kada se čaj skine sa vatre izvucite komadiće luka.

Najbolji efekti se postižu ako ovaj čaj za imunitet budete pili ujutro pre doručka. Postoji mogućnost da napitak smeta vašem stomaku, u tom slučaju odmah prekinite sa njegovim korišćenjem. Nemojte ga piti češće od jednom dnevno, sem ukoliko niste prehlađeni.

Brojsov čaj okrepljuje i osnažuje iscrpljeni organizam

Jedinstven čaj za imunitet dao nam je i čuveni Rudolf Brojs.  Njegova terapija protiv raka je opšteprihvaćena širom planete.

  • Brojsov čaj predstavlja kombinaciju četiri biljaka: žalfije, matičnjaka, kantariona i nane. Njihova dejstva se međusobno mešaju i uptopunjuju. Time se stvara napitak koji ima razna dobra dejstva na organizam.

Ovaj eliksir zdravlja je odličan za kardiovaskularne bolesti, čišćenje disajnih puteva i za sveopšte podizanje imuniteta.

Napomena odmah na početku: Kuvajte ga samo u emajliranim posudama.

Za pola litre napitka potrebna je kašika žalfije i po jedan prstohvat matičnjaka, kantariona i nane. Dok je posuda još na vatri dodati kašiku žalfije i tako ostaviti 3 minuta. Nakon toga sklonite posudu sa ringle i dodajte ostatak mešavine. Pustite sve tako nek odstoji maksimalno 10 minuta.

Upozorenja i negativne posledice nisu do sad potvrđene. Mnogi ljudi su izuzetno zadovoljni delotvornostima Brojsovog čaja. Međutim, doktori ga ipak ne bi preporučili  trudnicama čisto iz predrostrožnosti.

čajevi za jačanje imuniteta

Čaj od ženšena vraća snagu u kratkom roku

Još se u staroj Kini znalo o puno koristnosti žen šena za telo i celokupni organizam.

Zdravi napitak od žen šena će vam doneti vitalnost i znatno ojačati imunitet. Kinezi govore da svoju dugovečnost i mladolikost duguju upravo ovom čaju.

  • Pored kineskog postoji indijski i sibirski žen šen. U svom sastavu on ima eleuteroide koji su odlični za imunitet. Uz jedinstveni čaj za imunitet  brzo ćete se otarasiti prehlade, a možete ga piti i 2 do 3 puta svake nedelje da biste sprečili prehladu.

Koren je najzdraviji deo čitave biljke i on se koristi za spremanje čaja. Možete čaj sami napravti za manje od 5 minuta.

Priprema je prilično jednostavna.

Proključalu vodu je potrebno rashladiti 2 minuta. Potom potopite sicno iseckana 2 grama korena od žen šena i ostavite neka odstoji još dva minuta.

Ovaj čaj za imunitet koristite umereno. Trudnice trebaju biti oprezne, važno je da se konslultuju sa lekarom pre upotrebe ženšena.

Za sam kraj teksta preporučili bi vam još jedan recept sa zdravailepa.com. U pitanju je neprikosnoveni rtnajski čaj,  koji je savršen za jačanje imuniteta.