Jačanje imuniteta kod dece predškolskog uzrasta

Za jačanje imuniteta kod dece danas postoji velik broj sirupa i preparata koje možete nabaviti u vašim apotekama. Ipak, svi ovi pripravci koliko god bili zdravi i korisni, ne mogu da zamene zdravu domaću hranu baziranu na povrću i voću.

Imunitet je odbrambeni mehanizam tela odgovoran za odbranu organizma od zaraznih bolesti, a podjednako je važan i u odbrani od malignih oboljenja. Stoga je njegovo očuvanje krucijalno za zdrav život svih, a posebno naših najmlađih.

Dobar imuni sistem kod dece obezbeduje snažnu prirodnu odbranu od bolesti.  U suprotnom, organizam postaje podložan umoru i oboljenjima, pa ne može da se zaštiti od infekcija . Ovo pravilo važi kada je reč o prehladama ili alergijama, ili su iste uzrokovane produženom imunom neravnotežom. Ukoliko je dete podložno bolestima, roditelji bi trebalo da mu postepeno pojačavaju imuni sistem.

Šta je sve dobro za prirodno jačanje imuniteta kod dece predškolskog i školskog uzrasta saznajte u nastavku članka..

Preporučujemo vam koristan video prilog o jačanju imuniteta

Koji su simptomi oslabljenog imuniteta kod deteta?

Osnovni pokazatelj oslabljenog imuniteta kod dece jesu učestale infekcije, koje ne reaguju na primenjenu terapiju. To praktično znači da je dete konstantno bolesno, nikako ne ulazi u fazu u kojoj je duže vreme (najmanje nekoliko meseci) zdravo. U ovim slučajevima svaki roditelj u saradnji sa pedijatrom, treba preduzeti određene korake.

Majčino mleko za jačanje imuniteta kod dece:

Preduslov dobrog imuniteta jeste da je dete makar u prvih šest meseci dojeno. Beba se rađa sa sistemom koji je nepripremljen za uslove u spoljnom svetu, pa imuni sistem tek treba razviti. Stoga i savet mladim majkama, dojite vaše bebe što duže, jer za prirodno jačanje imuniteta kod dece nema boljeg leka.

Recimo i to da su ova deca, daleko manje podložna alergijskim reakcijama na hranu. Naime, u majčinom mleku postoje dragocene supstance kojih nema ni u jednom adaptiranom mleku. To se pre svega odnosi na antitela, limfocite i druge faktore imunog sistema.  Upravo zbog toga ono ima ključnu ulogu za jačanje imuniteta kod dece.

Preporuka Svetske Zdravstvene Organizacije glasi da majčino mleko do navršenih šest meseci bude jedina hrana. Mališani koju su na prirodnoj ishrani najmanje boluju od infekcija, nisku skloni alergijama, nisu gojazna i nemaju opstipaciju.

Vakcinacija dece u predškolskom uzrastu

Prvi imunitet, kao što rekosmo, dete dobija od majke putem mleka, a drugi korak je vakcinacija. Ne treba  zaboraviti da su, zahvaljujući vakcinaciji, mnoge po život dece opasne bolesti iskorenjene i da se smanjila smrtnost. Takođe ona ima velik značaj za jačanje imuniteta kod dece predškolskog uzrasta.

Oko ove teme se danas na društvenim mrežama diglo mnogo prašine i cela stvar se posmatra crno-belo, što nikako ne valja.  Naša preporuka Vama poštovani čitaoci je – povedete se zdravim razumom. Živimo u velikim gradovima okruženi bakterijama i virusima (nismo na Aljasci) – mogu li naša deca odoleti svim ovim izazovima.

Svemu tome treba pristupiti na ispravan način, dobro se informišite, sagledajte situaciju iz svih mogućih uglova, čitajte iskustva drugih ljudi vezana za ovu temu. Prirodno jačanje imuniteta kod dece treba nam svima biti prioritet.

Kako ojačati imunitet kod dece pravilnom ishranom?

Kada je reč o načinu života, saznajte šta roditelji mogu učiniti za jačanje imuniteta kod dece u predškolskom uzrastu? Važno je da vaš mališan u toku dana ima svoj raspored: kada će jesti, ići spavati i odmarati, a kada se igra.

Spavanje je od izuzetnog značaja, jer se tada stvara hormon rasta, ali i različite komponente imunog sistema. Preporučeno vreme spavanja za svu decu do navršenih  godinu dana je 12 do 15 sati, za predškolsku 10 do 12 sati, a za školsku od sedam do devet sati.

Za jačanje imuniteta kod dece preporučuje se najmanje pola sata dnevno fizičke aktivnosti; to može  biti vožnja bicikla, rolera ili jednostavno trčanje na otvorenom.

Koliko je značajna pravilna ishrana za predškolce

Deci je potrebno pet obroka dnevno, raspoređenih u tri glavna i dve užine.

Sveže voće i povrće najbolji su izvori vitamina i minerala. Roditelji obično više pažnje posvećuju voću, makar to bila i jabuka dnevno, zanemarujući povrće.

Kuvani obrok trebalo bi poslužiti uz svežu salatu. Ukoliko mališan odbija taj vid ishrane, uključuju se suplementi koji sadrže vitamine A, C i E, koji  pored imunostimulativnog imaju i antioksidativno dejstvo.

Najnovija istraživanja ukazuju da za jačanje imuniteta kod dece ključnu ulogu ima vitamin D , jer podstiče apsorpciju kalcijuma i fosfora. Majčino mleko ne sadrži dovoljno tog vitamina, pa se zato uvek dodaje u ishrani beba. Često se u suplementima nalaze i „dobre bakterije“ u vidu  probiotika, koje podstiču odbrambenu funkciju digestivnog sistema.

Šta je dobro za jačanje imuniteta kod dece

Dokazano je kako određene vrste voća i povrća podstiču funkciju imunološkog sistema.  Kad je reč o voću, to su jagode, crveni grejpfrut, borovnica, papaja, kajsija,  mango, banana.  Od povrća primat imaju paradajz, spanać, krompir, šargarepa, crni i beli luk, tikva.

Za prirodno jačanje imuniteta kod dece važan je unosi dovoljne količine zdravih masnoća u vidu morske ribe  ili maslinovog ulja, kao izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina.

Kakva je situacija sa ribljim uljem danas?

Riblje ulje za decu je i dalje aktuelno, ali se može uzeti u vidu kapi ili perlica, pa nije ni približno strašno kao što je umelo biti nekad. Korisno je za razvoj zuba i kostiju. Ukoliko pripadate starijoj generaciji, sigurno imate određena iskustva. Naime mnogi pamte uzimanje ribljeg ulja kao traumatičan događaj. To više nije slučaj..

Da li je neophodno da deca svaki dan jedu meso?

jačanje imuniteta kod dece

Foto: Unsplah

Iako se sa nama vegani i vegetarijanci neće složiti, meso je vrlo važno za jačanje imunuteta kod dece. Ukoliko su ona malokrvna (anemična), neophodno je pojačati unos crvenog mesa (teletina, junetina). U tanjirima mališana treba biti zastupljena i piletina, ćuretina i jagnjetina, a ponajmanje svinjetina.

Koje namirnice ne treba davati deci

Za pravilan razvoj deteta, slatkiši i nezdrave grickalice nikako nisu dobri. Nužno je smanjiti njihovu upotrebu, jer šećeri deluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitela.

One utiču na imunitet utoliko što deca  koja jedu tu vrstu hrane postaju gojazna, a dokazano je kako pretilost slabi imunitet, pa su sklonija infekcijama. Nezdrave grickalice nikako ne smeju biti vid užine.

Zdrava užina korisna za jačanje imuniteta kod dece može biti sok ili voće, a ako dete već želi nešto grickati, neka to budu orašasti plodovi .

NAPOMENA: ako dajete koštunjičavo voće vašem detetu, povedite račun o uzročnicima potencijalnih alergija, posebno ako postoje u porodičnoj anamnezi.

Koliko tečnosti treba popiti u toku dana?

Deci treba dosta tečnosti, najmanje osam čaša dnevno, i to u vidu vode, čajeva, mleka i jogurta, dok gazirane napitke, koji sadrže šećer i veštačke zasladivače, treba  izbegavati.

Od druge godine života za jačanje imunuteta kod dece preporučuje se svakodnevni unos 500 ml mleka i mlečnih proizvoda. To može biti kombinacija mleka, jogurta, pavlake, mladog sira…

Mališani, za razliku od odraslih, trebaju  konzumirati mleko s većim sadržajem masti, jer su u fazi razvoja. Mleko i jogurt su bogati kalcijumom i kao takvi važni za rast  kostiju. Jogurt je podjednako dragocen i kao izvor probiotika, koji potpomažu varenje i sprečavaju prodor mikroorganizama kroz creva.

Kako sprečiti alergije kod dece?

Ukoliko se pitate jesu li osobe slabijeg imuniteta podložnije alergijama, odgovor je potvrdan. U osnovi alergija jeste preterana reakcija imunog sistema kad prepozna kao napadače različite alergene, koji manje osetljivim osobama inače ne stvaraju probleme.  One se dele na sezonske (prolećne) i nesezonske (alergija na kućnu prašinu, buđ, životinjsku dlaku…).

Od kraja februara do kraja oktobra aktuelna je sezonska alergija: prvo počinje cvetanje drveća, pa trave, i na kraju korova.  Prirodno jačanje imuniteta kod dece je prva linija odbrane i stoga poslušajte nekoliko odličnih saveta:

Šta učiniti kako bi se alergijske reakcije svele na minimum?

Pre svega treba izbegavati alergene, a u međuvremenu pravovremeno uključiti terapiju.

  1. Dete ne treba šetati ujutru kada je najveća koncentracija alergena, niti  posle kiše, kao ni po vetru.
  2. Higijena mora biti na visokom nivou: mališana svakodnevno kupati i prati mu kosu (zbog nakupljenih alergena).
  3. Odeća se redovno pere, ali se ne suši napolju – kako bi se izbegli alergeni.
  4. Iz dečje sobe treba ukloniti zavese i tepihe, koji upijaju prašinu, a podove svakodnevno brisati  mokrom krpom. Naravno, uključena je adekvatna medicinska terapija.

Kako roditelji mogu znati da je reč o alergiji?

Budući da su simptomi prehlade i alergije veoma slični, evo nekoliko saveta za roditelje:

Prehlada traje nekoliko dana i praćena je povišenom temperaturom, za razliku od alergija, koje traju duže. U oba slučaja prirodni preparati za jačanje imuniteta kod dece su vam neophodni.

Kada je reč o alergijama, sekret u nosu beličast je i gust,  dok je u slučaju virusnih i bakterijskih infekcija žućkastozelen. Kašalj se javlja u oba slučaja, s tim stoje usled alergija nadražujući, praćen grebanjem u grlu.  Krmeljanje u očima karakteristično je za oba slučaja.

Na koje namirnice deca najburnije reaguju?

Postoji takozvana „top-sedam“ lista namirnica, koja obuhvata mleko, jaja, brašno, soju, kikiriki, koštunjavo voće, morske plodove.  Neke od njih ne treba potpuno isključiti iz dečje ishrane, jer s vremenom dete može postati imuno na njih kao alergene,

Alergija na hranu kod dece tokom vremena u najvećem broju slučajeva slabi. Zato treba kontrolisati nivo specifičnog antitela lgE na određene namirnice i na nekoliko meseci  ponovo ih uvesti u ishranu, posebno posle druge godine. Najbolji primer za to jeste alergija na jaja, koja postepeno prestaje jer se dečji organizam navikava na tu  namirnicu.

Kao što smo već napomenuli majčino mleko je najboji izbor za prirodno  jačanje imuniteta kod dece, jer će ona biti manje podložna alergijama.