Ulje žutog noćurka za lice i kosu upotreba

Ulje žutog noćurka (jagorčevine) ima brojne terapeutske i lekovite kvalitete, pa ga travari preporučuju za produžavanje mladalačkog izgleda, ali i za prevenciju različitih oboljenja. U toku su brojna istraživanja ove lekovite biljke i njene značajne uloge u fitoterapiji. Poznato je njeno pozitivno dejstvo kod srčanih problema, multiple skleroze, alkoholizma, hiperaktivnosti dece, kao i u kontroli težine, prekomerne gojaznosti, pa čak i šizofrenije.

Noćurkovo ulje je vrlo korisno za žene jer pomaže kod simptoma PMS-a, menopauze, endometrioze, ublažava bolne menstruacije i bolove u grudima. Odlično je za uklanjanje akni, poboljšanje izgleda i elastičnosti kože. Biljka žuti noćurak sadrži i materiju za ublažavanje bola-fenilalanin, pa se sve više upotrebljava i za lečenje hroničnih migrena.

Upoznajte se bolje sa sastavom i uticajem ove neverovatne biljke. Saznajte kako pravilno koristiti ulje žutog noćurka za zdravlje i lepotu..

Kako izgleda žuti noćurak i sastav biljke

Žuti noćurak latinskog naziva Oenothera biennis  vodi poreklo iz Amerike. Najčešće se pronalazi u severnoj i centralnoj oblasti Sjedinjenih država, tačnije u Floridi i Teksasu. Danas se uspešno uzgaja na područjima sa subtropskom klimom. U pitanju je stabljičasta biljka koja raste u rasponu do 30-150 cm visine. Cvet je izrazito žute boje.

Cveta od kasnog proleća pa sve do kraja leta. Lekovito ulje žutog noćurka je produkt ove biljke i dobija se iz semenki u procesu hladne estrakcije. Cela biljka je jestiva, koren se može jesti sirov ili kuvan, a često se dodaje salatama. Cvet i listovi su najlekovitiji, a seme se koristi kao začin.

Ulje žutog noćurka, kao i sama biljka ima visoku koncentraciju masne kiseline poznate pod nazivom GLA koja je odgovorna za njegova lekovita svojstva. Spada u red retkih biljaka na planeti sa vrlo visokom koncentracijom ove važne supstance. Baš zbog pomenutih zdravstvenih prednosti  svrstava se u red medicinskog bilja i predmet je brojnih istraživanja.

Ulje žutog noćurka (jagorčevine) sadrži dragocene alfa i gama linoleinske kiseline i druge hranjive materije. Kako se one ne stvaraju u ljudskom organizmu već se unose iz spoljne sredine, svrstavaju se u esencijalne. Pomažu u regulaciji hormona i pospešuju nervne funkcije, ublažavaju predmenstrualni sindrom kod žena i snižavaju bol kod kod migrenoznih napada.

Jagorčevina je značajan izvor vitamina E (najboljeg antioksidanata među vitaminima) i vrlo je bitan za zaštitu ćelija od slobodnih radikala. Neophodan je za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, kontrolu nivoa holesterola, sprečava suženje arterija i razvoj arteroskelroze. U dejstvu sa drugim antioksidansima npr. vitaminom C doprinosi prevenciji nastanka malignih oboljenja i tumora i poboljšanju zdravlja u celosti.

Lekovita svojstva i upotreba žutog noćurka

Žuti noćurak ima antriupalna, antioksidativna, kardioprotektivna, antitumorska i protivklerotička dejstva. Lekovita svojstva njegovog ulja  se još uvek proučavaju, a ovde ćemo predstaviti ona za koja se do sada zna sa sigurnošću:

Ublažava simptome PMS-a, menopauze,  menstruacije, endometrioze i fibrocističnih grudi

Za umanjenje menstrualnih grčeva odavno se koristi ulje žutog noćurka u alternativnoj medicini i homeopatiji.  Ovaj efekat ono postiže zahvaljujući pomenutim GLA masnim kiselinama koja utiču na metabolizam prostoglandina koji se ispušta tokom menstruacije.

Takođe, istraživanja su utvrdila da žene sa izraženim PMS simptomima imaju veoma snižene količine GLA u organizmu, zbog čega korišćenje suplemenata koji sadrže noćurak može u velikoj meri biti korisno.

Redovnom masažom grudi noćurkovim uljem može se veoma značajno umanjiti pred menstrualna osetljivost dojki koja je veoma neprijatna i bolna. Pored toga, ovo ulje smanjuje nadutost stomaka i želju za grickanjem slatkiša u predmenstrualnom periodu.

ulje žutog noćurka kako se koristi

Ženama se preporučuje da u lečenju fibrocističnih grudi koriste ulje žutog noćurka kao prirodan lek. Naime, esencijalne masne kiseline u njemu, mogu ublažiti upalne procese i pomažu apsorpciju joda. Ovaj mineral je veoma značajan za pravilno funkcionisanje žlezda, jer prema istraživanjima, žene sa ovakvim zdravstvenim problemom imaju sniženu koncentraciju istog u organizmu.

Primenom noćurkovog ulja u menopauzi mogu se smanjiti vrući valunzi koje žene u ovom periodu često osećaju. Valunge žene opisuju kao vruće talase po celom telu, a posebno je taj osećaj izražen u grudima.

Osećaj vrućine često zahvati celo telo, te prouzrokuje prekomerno znojenje, crvenilo i nervozu. Neki efekti menopauze mogu se ublažiti uz pomoć ovog ulja, ali se preporučuje prethodna konsultacija sa lekarom, jer ova biljka može uticati na delovanje lekova.

Lečenje posledica multiple skleroze i Alchajmerove bolesti

I u ovom slučaju govori se o zdravstvenim efektima i značaju esecncijalnih masnih kiselina u noćurku (alfa i gama linoleinskom kiselinom), koje ublažavaju pojedine inflamatorne procese nastale zbog oštećenja nerva, a mogu i doprineti i razvoju zdravog nervnog sistema ukoliko se redovno unose u organizam.

Uticaj noćurka na obnovu nerava i pojačavanje protoka nervnih impulsa, pojačava koncentraciju i tok misli, značajno je i za tretman progresivnih poremećaja u radu mozga i oštećenja pamćenja povezanih sa Alchajmerom.

Pomaže u smanjivanju bola i otoka koji su posledica reumatodinog artritisa

Istraživanja ovakvog lekovitog dejstva noćurka još uvek traju, ali je potrvrđeno kako dodaci ishrani koji sadrže GLA masnu kiselinu znatno pomažu obolelim od ove opake bolesti.  Pacijenti koji su u lečenju upotrebljavali ulje žutog noćurka imali su manje bolne i otečene zglobove, što su najčešći i najbolniji simptomi ove bolesti.

Sprečava oštećenje nerava povezanih sa dijabetesom

Ovde opet značajnu ulogu ima masna kiselina GLA u ulju jagorčevine, koja deluje prvenstveno preventivno, ali su zabeleženi slučajevi pacijenata kod kojih su čak obnovljeni oštećeni nervi. Ulje uspeva da neutrališe simptome kao što su obamrlost, utrnutost i gubitak osećaja , koja često nastaju kod dijabetičara.

Žuti noćurak primena protiv impotencije i ženske neplodnosti

Pospešujući protok krvi, masna kiselina GLA povećava cirkulaciju i time popravlja protok krvi kroz penis, pa kako je glavni izvor ove kiseline ulje žutog noćurka za lečenje glavnog uzroka muške impotencije se pokazalo vrlo uspešnim.

U rešavanju ovog problema noćurkovo ulje se koristi zajedno sa vitaminom C ili ginko bilobom. Ako se upotrebljava dovoljno dugo ono sprečava sužavanje krvnih sudova kao posledicu nagomilanog plaka zbog visokog holesterola.

Ženama koje ne mogu da ostanu u drugom stanju preporučuje se lekovito ulje noćurka za plodnost. Ono utiče poboljšanje zdravlja i funkciju materice.

Međutim, veoma je bitno napomenuti da nikada ne uzimate ovo ulje na svoju ruku, a posebno ukoliko ste već na nekoj terapiji. Pre svega se preporučuje konsulatacija sa ginekologom koji je upoznat sa svim okolnostima i zdravstveni stanjem.

Noćurak ublažava alkoholičarsku krizu

Prevod latinskog naziva ove bilje u bukvalnom značenju je „lovac na vino“. Masne kiseline u noćurku podstiču mozak na proizvodnju posebne vrste prostaglandina E, koji smanjuje apstinencijsku krizu kod alkoholičara, depresiju i napade, štiteći na taj način jetru i nervni sistem. U ove svrhe koristi se lekoviti koren noćurka.

Njega možete pripremiti na razne načine. Prokuvajte ga u slanoj vodi, ili ga začinite sirćetom i servirajte kao salatu, a možete ga samo dodati u turšiju.

Kako napraviti domaće ulje jagorčevine?

Staro je pravilo da je uvek najbolje ono što ste sami napravili u sopstvenoj režiji kod svoje kuče! Moćan prirodni lek možete napraviti vrlo lako i brzo.

Za pripremu domaćeg ulja žutog noćurka potrebno je:

šaka svežih cvetova noćurka,

hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje.

Priprema recepta:

U bočicu stavite cvetove noćurka pa je sve do vrha napunite kvalitetnim maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite na suncu najmanje 5 nedelja. Posle tog perioda, dobijeno ulje žutog noćurka procedite i prespite u čistu, sterilnu staklenu bocu.

Probajte i ulje od semena noćurka

Za njegovu izradu je potrebno:

5-6 kašika noćurkovog semena preliti sa 2 deciitra ulja badema . Ostavite 10-15 dana pa procedite i prespite u staklenu bočicu.

Napravite čaj od žutog noćurka

Pored ulja, žuti noćurak se primenjuje i za pravljenje lekovitih čajeva. Čaj od noćurka je odličan protiv prehlade, astme, kašlja, pa čak i uporne dijareje. Pravi se isključivo od listova biljke.

Za pripremu vam je potrebna 1 kašika osušenih i usitnjenih listića koje ćete preliti sa vrućom proključalom vodom. Ostavite da čaj odstoji 5-10 minuta pa ga procedite.

OPREZ: Ulje žutog noćurka i pomenuti čaj, nikako se ne preporučuju tokom trudnoće i za vreme dojenja!

Kako primeniti ulje žutog noćurka za lice

Koristite ulje žutog noćurka za uklanjanje akni i bubuljica, jer je to najefikasnije i najbolje sredstvo za tretiranje problematične masne i meštovite kože lica. U rešavanju ovih problema značajne su masne kiseline iz noćurka koje sprečavaju zakrčivanje bora i stvaranje ožiljaka. Vitamin E i GLA sprečavaju nastanak sebuma koji je odgovoran za pojavu akni, ali kako one mogu biti i posledica hormonalnih poremećaja ovo ulje može i u tom slučaju zanačajno pomoći.

Bore su prvi pokazatelj starenja, mada često se javljaju i pre vremena. Redovnom upotrebnom ulja jagorčevine možete izbrisati ili značajno umanjiti nastale bore, a upotrebom ulja u mladosti možete značajno odložiti pojavu prvih bora.

Preporučljivo je za sve tipove kože, a vrlo je dobro za pravilnu prehranu, jer hidrira kožu i čuva njenu elastičnost.

Pored redovne nege lica, jagorčevina ima značajno mesto i u tretmanu rozacee. Rozacea je hronično oboljene koje zahvata kožu lica, a ogleda se u izrazitom crvenilu obraza, nosa i čela.

Recept za ulje žutog noćurka protiv akni

Pomešajte:

3-4 kapi eteričnog ulja  bušina

5-6 kapi ulja od šargarepe

7 kapi ulja žutog kamilice i

5 ml eteričnog noćurkovog ulja.

Mešavinu utrljajte na lice bar 2 puta dnevno.

Koristite ulje noćurka za kosu i negu noktiju

Ulje žutog noćurka je odlično za negu noktiju, jer ih hrani i sprečava njihovo pucanje i lomljenje. Dovoljno je barem jednom nedeljno natpiti vrhove prsiju u ovo hranjivo ulje i ostavite da deluje desetak minuta. Ovim preparatom možete lečiti i zanoktice na isti način.

Upotrebom ulja žutog noćurka za negu kose i kože glave rešićete brojne probleme od ispucalih vrhova i suve kose, peruti i svraba.

Danas se sve češće primenjuje ulje žutog noćurka protiv opadanja kose. Negujuća svojstva ulja crpe se iz njegovih omega masnih kiselina koje povoljna utiču na ishranu i hidrataciju kose i skalpa.

Melem protiv opadanja kose od žutog noćurka

Melem je odličan, utrljava se direktno u koren dlake, sve što vam je neophodno za pripremu je :

2 šake usitnjenih listova i cvetova žutog noćurka,

0,5 dl jabukovog sirćeta.

Priprema melama:

Sve sastojke sjediniti i dobro promućkati u staklenoj teglici i ostaviti 15 dana u svetloj prostoriji. Svaki dan je potrebno bar jednom promućkati sadržaj tegle. Posle 15 dana smesu procediti i dodati 1,5 dl destilovane vode. Primenljivo je kod svih tipova alopecije, ali uz konsultaciju sa dermatologom.

Oporavak kože uljem od noćurka

Noćurkovo ulje je odlično za hidrataciju, održava elastičnosti kože i sprečava pojave kao što su strije i celulit.

U narodnoj medicini se ulje žutog noćurka upotrebljava u lečenju psorijaze najčešćeg hroničnog zapaljenskog oboljenja kože.  Psorijaza se manifestuje crvenilom i perutanjem, javlja se periodično odnosno ima momente kada se oboljenje povuče pa potom ponovo eskalira.

Probajte lekovitu kupku od biljke noćurka za kožu bez nepravilnosti

Pomešajte veću količinu, otprilike 4-5 šaka cvetova noćurka, listova i stabljike noćurka. Potopite ih u 1l hladne vode i ostavite preko noći. Sledeći dan, pre kupanja, dobijenu mešavinu prokuvajte i uspite u kadu i dodajte mlaku vodu.

Tretiranje ekcema noćurkovim uljem

U nekim slučajevima ekcem nastaje jer telo ne može da preradi dijetska vlakna u GLA. Upotrebom ulja u lečenju mogu se umanjiti upalni procesi ekcema, svrab i plikovi koji se često javljaju kod ovakvih stanja.

Osobama koje negativno reaguju na kreme sa steroidima koje lekari često prepisuju, preporučuje se alternativno lečenje ekcema uljem žutog noćurka za brz oporavak.

Iskustva korisnika sa uljem od noćurka

Podelićemo sa vama dva interesantna komentara čitalaca:

Žuti noćurak otkrila sam sasvim slučajno. Imam 29 godina i u poslednje vreme PMS mi zadaje mnogo muka. Nikad ranije nisam imala te nervoze, promene raspoloženja, nadutost, želju za slatkišima pred menstruaciju.

Otišla sam u apoteku da se raspitam imaju li neke homeopatske preparate, međutim apotekarka mi je preporučila ulje žutog noćurka . To su bile u stvari kapi koje sam razmućivala u vodi i pila. Koristila sam ih 2 nedelje pre ciklusa i koristile su mi. Nisam bila naduta, grudi me nisu luđački bolele niti sam menjala raspoloženje.

Preporučila sam ih i mami jer je u klimaksu. Promene su stvarno velike, stalno pričaju žene o tome ali valjda dok ne doživiš ne veruješ. Mama još uvek radi i ti napadi vrućine sa peznojavanjem su baš jaki i smetaju joj na poslu. Probala je sa ovim uljem i malo su se toplotni udari i nervoza smanjili. Eto, ako neko ima sličnih problema neka proba. Ulje žutog noćurka treba pre svega ženama jer je stvarno super.

Simonida , Ivanjica

Ja imam problema sa kožom, psorijaza, u pitanju je srećom lakši oblik, ispoljava se kroz crvenilo i perutanje. Pio sam na početku ulje žutog noćurka u kapsulama, mada mi je kupka definitivno najbolja. Opušta i neguje kožu, ublažava mi simptome bolesti. Ljuspavica se nekad povuče pa se opet vrati, primetio sam da ima veze i sa stresom. Kada mi je baš veća dinamika i stres na poslu , jave mi se simptomi. Ulje mi dosta pomaže jer ono ublažava nervnu napetost.

Novica, Vrnjačka Banja

Koja je cena noćurkovog ulja u apotekama

Ulje žutog noćurka možete kupiti u bolje snabdevenim apotekama ili naručiti preko interneta u specijalizovanim prodavnicama- webshopovima. Mi smo ga nedavno pronašli i u zdravoj hrani.

Cena za bočicu od 30 ml je okvirno 400 dinara. Koristi se podjednako spolja i iznutra.  Za unutrašnju primenu dozira se do 25 kapi dnevno, dok se za spoljašnju upotrebu ono jednostavno maže na obolelo mesto.

Danas je dostupno i ulje noćurka u kapsulama, a one se doziraju 3 puta po 2  dnevno. Njihova cena se kreće i do 1.500,00 dinara po pakovanju. Pre kupovine najbolje je posavetovati se sa lekarom i farmaceutom oko pravilnog doziranja. Dojiljama i trudnicama nije preporučljivo uzimanje ovih preparata.

Iako ga možete lako nabaviti i kupiti, bolji izbor je da napravite domaće ulje žutog noćurka. Ono će biti sveže, a imaće iste ili čak i  bolje benefite po zdravlje nego kupovno. Razlog tome je činjenica što gotov preparat dugo stoji na policama i verovatno sadrži hemijske dodatke koji mu produžavaju rok trajanja.

Preporuka: pročitajte više o zdravstvenim prednostima kantarionovog ulja.