Najbolji prirodni lekovi za osteoporozu kostiju

Gubitak koštane mase i smanjena gustina kostiju pogađa iz godine u godinu sve veći broj ljudi.  Ova neugodna bolest intenzivira se u poznim godinama, ali nisu je pošteđene ni mlađe osobe.  Srećom, prirodni lekovi za osteoporozu postoje i nalaze se svuda oko nas.

Prevencija je ključ u lečenju ovog oboljenja, i velika važnost se pridaje zdravoj ishrani i vežbama. Na obnavljanje kostiju pozitivno utiče i nivo polnih hormona. Jako je bitan i optimalan unos dodatnih vitamina i minerala.

Konvencionalnim lekovima pristupa se uz krajnji oprez, jer takvi medikamenti često nisu efikasni, čak štaviše dosta su i štetni. Recimo i to da usled povećane krtosti kostiju puno češće dolazi do preloma, koji mogu biti i te kako ozbiljni.

U nastavku saznajte šta je dobro za osteoporozu, te kako ojačati kosti i zglobove prirodnim putem. 

Prirodni lek za osteoporozu! Za jake i zdrave kosti!

Šta je osteoporoza kostiju i čime je uzrokovana

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koju karakteriše progresivni gubitak koštane mase. To povećava sklonost ka prelomima, naročito pršljenova, podlaktice i bedrene kosti.

Posle četrdesete godine, muškarci gube 0,5 do 0,75 procenata koštane mase godišnje, a žene 1,5 – 2 posto. Nakon menopauze, kod njih se taj procenat povećava i do 3 odsto.

Osteoporoza kod žena se češće javlja ako je menopauza nastupila ranije. Učestalija je kod mršavih osoba, fizički neaktivnih, koje se manje izlažu suncu.

Postoje i genetske predispozicije za krtost kostiju, ona češće pogađa osobe koje puše i ne unose hranom dovoljno minerala. Stoga su i prirodni lekovi za osteoporozu koje nalazimo u hrani izuzetno važni. Ovo se naročito odnosi na manjak kalcijuma.

Ukoliko se piju veće količine alkohola i kafe, uzimaju steroidi, heparin, lekovi za gastritis, šanse za obolevanje su mnogo veće.

Povećano uzimanje belančevina(meso, riba, sir) izaziva pojačano izlučivanje kalcijuma putem bubrega. Stoga je i visok stepen osteoporoze kostiju u zapadnim zemljama. Naime kod njih je više zastupljena visokoproteinska ishrana (kao u slučaju Atkinsonove dijete).

prirodni lekovi za osteoporozu recepti

Uzroci za slabe kosti mogu biti i lekovi

Dugi niz godina lekari su propisivali ženama lekove protiv osteoporoze, ali danas mnogi upozoravaju na njihovu neefikasnost i štetnost. Naime, konvencionalni medikamenti nisu samo skupi, već imaju i opasne nuspojave. Oni uključuju povećan rizik od frakture kuka i odumiranje kostiju vilice.

Puno bolji izbor su prirodni lekovi za osteoporozu, vežbanje, kao i unos dodatnih vitamina i minerala. Pritom, alternativne metode lečenja su daleko bezbednije i sigurnije.

Koji lekovi štete?

Bisfosfonati  su lekovi koji remete normalnu koštanu strukturu. Blokiraju ćeliije koje razgrađuju stare kosti, praveći mesto za stvaranje novih. Zato se one grade preko njih, umesto da se razgradi i zameni stara kost. Time se povećava njihova gustina, ali im struktura postaje neprirodna.

Gore navedene tvrdnje su dokazane, one su rezultati višegodišnje američke studije. Istraživanja su pokazala i kako bisfosfonati nuspojave manifestuju i kroz opasnu aritmiju, koja može biti smrtonosna.

Kako se meri gustina kostiju?

Dve su najpoznatije metode:

  • Osteodenzimetrija -meri se gustina kostiju u kukovima ili lumbalnom kičmenom delu. Preged nije bolan, traje svega pet minuta i pacijenti se vrlo kratko izlažu zračenju, koje je minimalno.
  • Ultrazvučna denzitometrija –  kod ove metode zračenja nema i sam postupak se izvodi na petnoj kosti. Manje je pouzdana, ali ukazuje lekaru na skorašnje promene u gustini.

Pomenuti testovi za merenje gustine kostiju, daleko su od preciznosti. Oni će izmeriti samo gustoću, ali ne i njihov kvalitet, stoga i dalje postoje rizici od frakture.

  • Napomena: U slučaju preloma, preparati za brže zarastanje kostiju smeju se uzimati samo po preporuci lekara.

Zdrava hrana za jačanje kostiju umesto lekova

Desetogodišnje istraživanje je dovelo do zaključka kako unos minerala kalcijuma i vitamina D povećava kvalitet i gustinu kostiju. Zahvaljujući tome osteoporoza kuka se puno ređe javlja kod osoba koje ih unose. Takođe rizici za frakture su manji.

Na kvalitet kostiju povoljno deluju magnezijum, kalijum i lizin. Zato se preporučuje uzimanje namirnica koje ih sadrže u većim količinama. Isti rezultat možete postići i unosom dodataka ishrani. Dovoljne količine D vitamina obezbediće i redovno izlaganje suncu.

Koji su najbolji nutrijenti za izgradnju kostiju

 Obavezni kalcijum

Gde ga ima? Mlečni proizvodi, susam, morske alge, kelj, badem, pasulj, brokoli i amarant. Obavezno ga unosite u većim količinama. Prirodni lekovi za osteoporozu su nezamislivi bez kalcijuma.

Dragoceni lizin

Poboljšava apsorpciju kalcijuma, sprečava njegov gubitak iz organizma, podstiče izgradnju koštanog tkiva. Najbolji izvori lizina su soja, pasulj, mleko, sir, leblebije i sočivo.

Vitamin D

Takođe je odgovoran za apsorbovanje minerala kalcijuma, stoga se redovno izlažite suncu. Izbegnite samo kritične delove dana, kada je UV zračenje najjače.

Mineral magnezijum

Takođe apsorbuje kalcijum, ali i izgrađuje kosti. Najbolji prirodni lekovi za osteoporozu nalaze se u zelenom lisnato povrću, koje obiluje magnezijumom. Ne preskačite ni integralne žitarice, pasulj, semenke i orašaste plodove.

Kako ojačati kosti sirovom hranom

Presna hrana za osteoporozu je veoma delotvorna jer nadoknađuje sve neophodne nutrijente.  Pokazala se efikasnom kod mnogih bolesti i teških stanja. Nije iznenađujuće što je dobra i za jačanje kostiju.

Pobornici ovakvog načina ishrane tvrde da sirova hrana najbolje obskrbljuje naše ćelije, dok ova kupovna (mrtva) samo šteti.  Naime, industrijske namirnice obiluju aditivima, pesticidima, hormonima i ostalim hemikalijama. One se koriste u konvencionalnom uzgoju.

Jednim od najjačih oružja protiv osteoporoze smatra se sirovi kelj. On sadrži velike količine najkvalitetnijeg kalcijuma koji se lako ugrađuje u kosti.

Vežbe za osteoporozu nemojte zanemariti

Slično kao i mišićna, naša koštana masa se vremenom smanjuje ako smo fizički neaktivni. Zato su redovne sportske aktivnosti vrlo bitne za prevenciju bolesti kostiju.

Tokom vežbanja ne rade se samo mišići, nego i kosti. Kao odgovor na vežbe za osteoporozu one se počinju ponovo formirati.  Za prevenciju i lečenje mogu se praktikovati različite vežbe.

  • Dizanje tegova se pokazalo naročito efikasnim za formiranje snažnih kostiju.
  • Ako ste starija osoba, manje se krećete, počnite sa svakodnevnim šetnjama po prirodi. Idealno bi bilo pored reka, u obližnjoj šumi, van gradske vreve i saobraćajnica. Hodanje će vas vratiti u dobru kondiciju.
  • Mlađe osobe mogu odmah početi sa vežbama snage, bez ustručavanja. Preporučuju se vežbe u kojima se nosi puna težina tela. To su hodanje, lagani džoging, aerobik, tenis i ples.

Efikasne vežbe za osteoporozu kičme

Mogu se izvoditi i posebne vežbe za jačanje i podupiranje kičme, ali njih nemojte raditi bez nadzora. Obavezno se posavetujte sa vašim trenerom oko pravilne primene istih.

Najbolji prirodni lekovi za osteoporozu na jednom mestu

Osteoporoza kostiju nije nimalo naivno oboljenje, stoga je pravilan pristup lečenju iznimno važan. Za većinu obolelih upotreba konvencionalnih lekova trebala bi biti poslednji izbor, ovo naglašavaju vodeći stučnjaci.

Šta nam to nudi narodna medicina i koji su prirodni lekovi za osteoporozu dokazano efikasni! Krenućemo sa jednim izutenim napitkom. Evo kako se pravi

Čaj za osteoporozu od tri moćne biljke

Pomešajte koprivu, kičicu i hajdučku travu. 6 kašika mešavine tih biljaka prelijte sa litrom tek ključale vode. Ovaj narodni lek primenjujte triput tokom dana i to ukupno dve šolje napitka. Zarad jačeg dejstva dodajte kašiku pčelinjeg polena, sačekajte nek se dobro rastopi pa onda ispijte.

Terapija osteoporoze traje ukupno 10 dana.

Od hajdučice uzmite vodeni iscedak i utrljavajte bolna mesta. Takođe, koristite mladice maslačka. One obiluju borom, a imaju i dosta kalcijuma i silicijuma. Veoma su značajni za jačanje kostiju.

Napravite lekoviti uvarak za kosti

U veliki sud sipajte 2 litra vode, dodajte riblje kosti (ostatak od obroka) Ukoliko su koščice jako sitne zamotajte ih u gazu. Pustite sve nek provri, poklopite i još kuvajte (najmanje pola sata).

Nakon toga dodajte nekoliko šaka sitno iseckanog kupusa, listova maslačka, koprive, peršuna, lobode i tušta. Kuvajte uvarak nekoliko minuta, dok zelen fino ne omekša. Po želji dodajte soli, bibera ili drugih začina. Pre posluživanja procedite dobro i uklonite kosti. Služi se kao čorba od povrća.

Šta je dobro za kosti po Mariji Treben

Čuvena austrijska travarka u svojim spisima ponudila je više receptura za ovo oboljenje kostiju.  Navedeni prirodni lekovi za osteoporozu olakšaće postojeće tegobe.

Mleveno seme piskavice

Postiže odličan dobar uspeh u borbi protiv osteoporoze. Takođe semenke pomažu kod izraslina ili upale koštane srži. Saznajte na koje se sve načine koristi piskavica.

Ništa bez hajdučice

U toku dana treba popiti dve pune šolje čaja od hajdučice, podeljene na četiri dela. U dve polulitarske posude dodaje se pola kašičice samlevenih semenki piskavice.

Prave se i kupke od hajdučke trave

200 grama bilja se sipa u toplu vodu. U kupci se treba biti 20 minuta i srce treba biti iznad nivoa vode. Ako se lekovita kupka zagreva može se koristiti još dva puta. Ukupno se primenjuje dva puta mesečno.

Ojačajte kosti cvetnom esencijom

Uz sve gore navedeno telo se treba svakodnevno mazati esencijom hajdučke trave od cvetova ubranim po suncu.

Napuni se flaša do vrha, prelije se 40 postotnom rakijom i ostavi na sunčanom mestu da odstoji 10 dana.

Suve smokve jačaju kosti i sprečavaju nastanak osteoporoze (VIDEO)

Ljuske od jajeta za kosti i zglobove

Zarad bolje apsorpcije kalcijuma, koristite ljuske od jaja za snažne i jake kosti. Evo kako ih trebate pripremiti:

Dobro saperite ljuske, osušite i kratko propržite na suvoj tavi (vrlo lagano). Nakon što se prohlade zdrobite ih što sitnije u prah, možete ih samleti i u vašem blenderu.

Tako dobijen prašak od ljuspica uzimajte jednom dnevno u toku 4 sedmice. Ovaj prirodni lek za osteoporozu najbolje je uzimati odmah izjutra pre doručka – na prazan želudac najmanje 2h pre obroka.

Jaja, limun i med za osteoporozu

Prašak koji ste dobili od ljuski slobodno pomešajte sa vodom, čajem, medom pa čak i mlakom supom ako vam tako odgovara.  Prirodajte mu l limunov sok, kako bi se kalcijum još bolje aposorbovao.

Ovako iskombinovani prirodni lekovi za osteoporozu smeju se koristiti 3 meseca, nakon čega se pravi pauza. Na godišnjem nivou celokupna kura izvodi se do 2 puta.

Stavljajte obloge od kupusa

Kupus sadrži dosta bora, koji pomaže u povećanju estrogena u krvi. Ovaj hormon je vrlo koristan za očuvanje kostiju. Kada je osteoporoza posredi on je nezaobilazan u lečenju. Stoga jedite dosta salate od kupusa, kombinujte ga sa ostalim povrćem koje je bogato kalcijumom. Podsećamo vas to je kelj, prokelj, pasulj i tofu sir.

Obloge od kupusa napravite na sledeći način :

Malo zagrejte listove i što čvršće privijte na obolelo mesto. Najbolje je staviti list preko lista i što bolje privezati. Oni trebaju biti mladi, sveži i zeleni.

Pošto ste saznali koji su to najbolji prirodni lekovi za osteoporozu, preporučujemo vam članak kako obnoviti hrskavicu.