Sojin lecitin u prahu i kapsulama – upotreba

Sojin lecitin, nalazi se skoro u svakoj hrani, a malo ko zna šta je to uopšte. Verovali ili ne, za razliku od mnogih dodataka hrani ova namirnica je odlična za zdravlje. Pomaže osobama koje imaju problema sa holesterolom, boluju od Alchajmera, ženama u menopauzi, veoma je dobar za zdravlje jetre pa čak i za skidanje kilograma.

Nastavite sa čitanjem i saznaćete sve o sojinom lecitinu, kako se koristi, koji su sve zdravstveni benefiti gde ga naći. Saznajte postoje li neželjeni efekti, kao i gde to možete pronaći lecitin koji nije napravljen od genetski modifikovane soje.

U kojim namirnicama ima lecitina?

Ako čitate sastojke hrane koju kupujete u prodavnicama verovatno ste primetili da se sojin lecitin nalazi u skoro svakoj industrijskoj hrani. Skoro pa je nemoguće naći industrijki obrađenu namirnicu koja u sebi ne sadrži ovaj sastojak. Zašto je to tako? Šta je to uopšte sojin lecitin i kako se dobija?

Ovaj lecitin je hranljiva materija koja se dobija obradom sojinog zrna prilikom izvlačenja ulja i proteina iz nje. Sirovi lecitin predstavlja tečnu smesu, masnu kao ulje i ima boju meda. Jedan od glavnih njegovih sastojaka jeste fosfolipid, koji predstavlja komponentu ćelijske membrane.

Dakle, ako je već jedan od sastojaka ćelija, liecitin se nalazi u raznim vrstama namirnica, pa i u nama samima. Može se naći u biljnom ulju, žumancetu, narandžama, semenkama, orasima, bademima, kikirikiju, goveđoj jetri. Dakle, nalazi se u sastavu raznovrsnih namirnica. Zašto se onda u najvećem broju slučajeva koristi lecitin iz soje?

Soja se danas masovno uzgaja svuda u svetu i jedan je od proizvoda koji je praktično nemoguće izbeći u ishrani. To ima dobre i loše strane, a loše podrazumevaju njihovu genetsku modifikaciju, o čemu će biti reči malo kasnije. No, razlog je u tome što lecitin koji se preradom soje ekstrahuje je odličan emulgator.

Emulgatori su supstance koje savršeno sjedinjavaju hranu koja se inače u prirodi ne može sjediniti, kao na primer ulje i voda. To sprečava da se industrijska hrana razloži u namirnice u koje je sastavljena i istovremeno daje specifičnu teksturu hrani.

Dobar deo dodataka hrani se smatra sasvim nezdravim, šta više, veruje se da mogu prouzrokovati kancert, dijabetes i druge bolesti opasne po život. No, sojin lecitin tu čini izuzetak, on je i te kako dobar za zdravlje organizma, a u narednim redovima ćemo objasniti i zašto je to tako.

Lecitin soje prednosti za zdravlje

Poboljšava nivoe holesterola u krvi

Neretko se suplementi sojinog lecitina koriste da bi se prirodnim putem smanjili nivoi LDL holesterola u krvi i poboljšala sinteza HDL holesterola u jetri. U studiji o holesterolu iz 2010. godine je pronađeno da uzimanje suplemenata lecitina svakodnevno tokom jednog meseca je smanjilo nivoe holesterola za 41 odsto.

Odličan izvor holina

Holin se svrstava u kompleks B vitamina. Lecitin soje sadrži fosfatidil holin, što je jedno osnovnih formi holina. Ovaj mikronutrijent je veoma važan za zdravlje jetre, pokretljivost mišića, metabolizam i pravilno funkcionisanje nerava.

Naučno je dokazano da uzimanje praha sojinog lecitina kao izvora holina može vrlo pozitivno uticati na nerve, jetru i rad mišića.

Dobar za imuni sistem

I dalje nije sasvim istraženo kako ovaj lecitin pozitivno utiče na imunitet. Naime, rađeni su eksperimenti na pacovima koji su imali dijabetes i onima koji nisu. Kod onih koji boluju od dijabetesa aktivnost makrofaga (belih krvnih ćelija imunog sistema) su povećane za 29 posto. Kod zdravih pacova broj limfocita (ćelije koje imaju ulogu antitela) je porastao za neverovatnih 92 procenta.

Dakle, rezultati istraživanja su odlični, ali treba tek istražiti kako lecitin tačno deluje na ljude.

Sojin lecitin pomaže telu da se nosi sa mentalnim i fizičkim stresom

Jedno od jedinjenja koje lecitin od soje čini toliko zdravim jeste fosfatidilserin. Poznato je da utiče na hormone stresa kao što su kortizol i adrenokortikotropni hormon koji se proizvodi u slučajevima biološkog stresa.

Dokazano je da korišćenje suplemenata lecitina utiče na smanjenje nivoa stresa, čak se i preporučuje kao prirodna anti-stres terapija.

Unapređuje kognitivne funkcije

Rađena je tromesečna studija na ljudima bez neuroloških bolesti i onima obolelih od Alchajmerove bolesti. Zdrava grupa je dobijala placebo tablete, a obolela tablete od fosfatidilserina i fosfatidinske kiseline – oba jedinjenja su dobijena iz sojinog lecitina. Na završetku studije placebo grupa je prijavila poboljšanje generalnog stanja za 79.5 posto, a grupa obolelih od Alchajmera se osećala čak u 90,6 odsto slučajeva stabilnije. To znači da se ovi derivati lecitina preporučuju svima koji imaju problema sa kognitivnim funkcijama.

Sprečava pojavu osteoporoze

Studije i dalje daju različito pokazuju, ali prema većem broju rezultata sojino zrno, proizvodi od soje, pa čak i sojin lecitin  je dobar za zdravlje kostiju. Naime, on povećava gustinu koštane mase, što pozitivno utiče na prevenciju od nastajanja osteoporoze.

Kada naučnici uporede Evropljane sa Azijatima po pitanju osteoporoze, dolaze do zaključka da Azijati imaju daleko manji broj obolelih . Veruje se da je ovo zbog navika u ishrani, koja se dobrim delom bazira na soji.

Ublažava simptome menopauze

Osteoporoza

se najčešće pojavljuje kod žena u menopauzi. U vezi sa tim se preporučuje uzimanje sumplemenata sojinog lecitina da bi se ublažili simptomi menopauze.

U studiji na ženama od 40 do 60 godina su naučnici došli do zaključka da upotreba sumplemenata lecitina poboljšava simptome menopauze. Dolazi do poboljšanja i ublažavaju se tipični simptomi kao što su: naleti vrućine(valunzi), hroničan umor, visok krvni pritisak, krutost arterija.

Povezano: crvena detelina ublažava simptome menopauze!

Dobra prevencija protiv raka

U studiji iz 2011. godine dokazano je da lecitin preuzet iz sojinog zrna može biti dobra prevencija protiv raka dojke. No, i dalje je neophodno odraditi veće i detaljnije studije da bi se uvidelo da li i kako lecitin utiče na ćelije raka. I dalje se ne može sa sigurnošću reći da su suplementi dobar prirodni tretman kada je u pitanju kancer.

Kako se koristi sojin lecitin kao lek?

Sojin lecitin kao lek se koristi u vidu suplemenata, koji se proizvode u obliku praha. Preporučuje se da ga uzimaju oni koji imaju zdravstvene probleme koje smo već naveli. Dakle, suplementacija je potrebna onima koji imaju:

 • povišen holesterol,
 • neurološke bolesti,
 • osteoporozu,
 • jake simptome menopauze,
 • nizak nivo holina
 • ili visoke nivoe stresa.

Pre uključivanja ovog važnog suplemeta u ishranu obavezno se posavetujte sa svojim lekarom oko eventualnih neželjenih dejstava.

Doziranje lecitina tokom dana

Obično se uzima oko 10 grama dnevno, najbolje u večernjim satima jer će se tada bolje absorbovati. No, ako imate neku neurološku bolest kao što je Alchajmer bolje je uzeti još više, ali nemojte prekoračiti dozu od 20 grama na dan. To je ujedno i maksimalna dnevna doza lecitina koju smete konzumirati.

Kako se pije lecitin?

Ispija se tako što se preporučena gramaža razmuti sa malo vode u čaši i sve se popije na iskap. Ima neobičan i specifičan ukus pa će vam verovatno biti potrebno neko vreme da se na njega naviknete. Istrajte u tome.

Sojin lecitin za mršavljenje

Gledano sa naučne strane soja lecitin ima dosta kalorija. U 28 grama lecitina se nalazi 214 kalorija, baš zato što je skoro 100 posto sastavljen od masti. Pored ulja u njegovom sastavu se može naći:

 • 1,4 miligrama omega 3 masnih kiselina,
 • 11,3 omega 6 masnih kiselina,
 • 2, 3 miligrama vitamina E (što čini 11 posto dnevnih potreba),
 • 51 mikro gram vitamina K (64 odsto dnevnih potreba)
 • 98 miligrama holina (20 procenata od preporučenog dnevnog unosa).

Dakle, u pitanju su prilično hranljive masti, iako sadže dosta kalorija. No, čak i kad suplementirate ovaj lecitin, sigurno nećete dostići ovu gramažu. A i pored toga ne treba vas plašiti mogućnost dobijanja kilograma. Upravo suprotno, ova vrsta lecitina proizvedenog od soje je odličan za skidanje kilograma. Hemijskim reakcijama koje se dešavaju u telu lecitin sprečava taloženje masnoća i nastajanje sala.

Dakle, sojin lecitin za mršavljenje je provereno dokazan. Zapravo, predstavlja dobar djetetski proizvod. U industriji služi kao emulgator masnoća, a istu ulogu ima i u organizmu. On ubrzava razlaganje masti i bitno utiče na ubrzavanje metabolizma. Ovo je sasvim prirodan proizvod koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma, naravno u kombinaciji sa odgovarajućom dijetom ili režimom ishrane.

Soja lecitin iskustva korisnika

Prenosimo vam komentare naših čitalaca u celosti

U menopauzi sam i u strahu od osteoporoze pošto je ima dobar deo moje familije sa ženske strane, našla sam informacije da mi sojin lecitin može pomoći. No, tačna iskustva vam ne mogu preneti. Kad sam se posavetovala sa lekarom, rekao mi je da ni slučajno ne koristim soju jer sve je to GMO i ne može  mi pomoći, tj. da će mom zdravlju napraviti mnogo više štete nego koristi. Tad sam se uplašila i odustala od suplemenata. A opet čitam i na internetu kako ljudi imaju odlična iskustva. Izbor je na vama.

Marica 55

Moj muž ima jako visok holesterol,  te mu je pretio rizik od srčanog udara. Doktor nam je rekao kako bi promena ishrane i lecitin od soje bio od pomoći. Prvo sam ga jedva naterala da se hrani zdravije, jeo je do tad meso uz svaki obrok, a sad smo morali da se hranimo većinski sa povrćem i voćem. A onda nije hteo piti lecitin, jer kaže da mu je ukus bljutav. Nakon što sam ga dobro izgrdila i proveravala ga dva meseca pije li redovno, odradili smo analize. Za ta dva meseca ne samo da je izgubio 10 kilograma, nego je i holesterol značajno opao. Sada je nešto malo iznad normale.

Danka 48

Da li je lecitin štetan po zdravlje?

Heksan je jedinjenje kojim se izdvaja sojin lecitin iz sojinog zrna. On je štetan po zdravlje kada se udiše i utiče na nervni sistem uzrokujući vrtoglavicu, mučninu i glavobolje. No, kada se ekstrahuje lecitin, heksan se hemijski odstrani sa različitim metodama. No, postoji mogućnost da određena količina ostane. Zato je neophodno uzimati lecitin od proverenih dobavljača i firmi. Oni koji su nekvalitetniji ne obraćaju toliko pažnje na čistinu lecitina koju proizvode.

Dalje, velika je kontraverza oko toga koliko je zdrava ili nezdrava genetski modifikovana soja. Najveći deo procenta soje koja se koristi u industriji jeste GMO, a vrlo retko je organska. Uz to, prilično je teško pratiti odakle je soja iz koje se dobija lecitin – tj kakvog je potekla. Stoga, postoji velika mogućnost da i suplementi lecitina koje biste koristili jesu GMO. To ne možete znati sem ako na pakovanju suplemenata nije tačno naznačeno da je non GMO. Takve suplemente ćete platiti skuplje i teže ih je naći.

No, ako ne budete mogli pronaći suplemete lecitina bez soje, nemojte očajavati. Još nije sa potpunom sigurnošću dokazano kako to genetski modifikovana hrana negativno utiče na zdravlje čoveka i može li imati neke dugotrajne efekte.

Takođe, raspitajte se da li je lecitin koji koristite proizveden od fermentisane ili nefermentisane soje. Nefermentisana soja, zapravo, ne predstavlja dobar izbor jer u svom sastavu ima toksine i fitoestrogen. Oni mogu negativno uticati na hormone, naročito one vezane za reprodukciju i uzrokovati sterilitet, karcinom dojke ili prostate.

Fermentacijom se toksini uklanjaju, a zadržavaju se sve dobre hranljive materije koje se preporučuju za zdravlje i koje vam mogu pomoći kod već navedenih zdravstvenih problema.

Sojin lecitin cena i gde ga kupiti?

Na našem tržištu lecitin od soje se može naći u vidu praha i kapsula. Kapsule se obično prodaju u pakovanju od 100, te pijete jednu li dve na dan. A prah se nalazi u pakovanjima od 350 grama, te ispijate 10 ili 20 grama dnevno, zavisi od toga koje zdravstvene probleme imate.

Svakako su sigurniji proizvodi koji su organski, napravljeni od fermentisane soje i bez GMO. Tako ćete najlakše sprečiti sva potencijalna neželjena dejstva i izvući iz lecitina ono što je najbolje.

Sojin lecitin se relativno lako nalazi kod nas, pa čak i u manjim mestima. Obično ga ima u zdravim hranama, apotekama, prodavnicama suplemenata, nekad čak i u supermarketima u odeljcima gde se prodaje zdrava hrana. Ako ste u manjem mestu gde ne možete naći ovaj proizvod uvek vam ostaje opcija naručivanja preko interneta, gde se lako nalazi. Ipak, povedite računa, poručite lecitin od proverenih proizvođača.

Gde god nađete lecitin obavezno proverite kog je porekla ili pozovite proizvođača pa se raspitajte koja je vrsta soje u pitanju sem ako to nije posebno naznačeno na pakovanju.

Kada je u pitanju sojin lecitin cena kapsula može biti malo visoka za naše standarde. Jedno pakovanje od 100 tableta košta od 2000 do 2500 dinara. A kada se kupuje u prahu, onda 350 lecitina košta od 400 do 500 dinara.

Izvori:

https://draxe.com/nutrition/supplements/what-is-soy-lecithin/

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-soy-lecithin-good-or-bad-for-me#3