Simptomi raka dojke kod žena

Rak dojke

je najučestaliji maligni tumor kod nas i u svetu. U Srbiji svake godine oboli više od 4.000 žena, a oko 1.300 slučajeva završi se smrtnim ishodom. Ipak, stručnjaci ističu da je ova bolest izlečiva u čak 80 procenata ako se simptomi raka dojke otkriju na vreme. Stoga, žene treba da rade samopregled dojki, ultrazvuk jednom godišnje, a nakon 40. godine života savetuje se i mamografija dojki jednom u 24 meseca, ili češće po preporuci nadležnog lekara. Terapija podrazumeva hirurško lečenje, terapiju zračenjem, hormonsku terapiju, hemoterapiju, biološku terapiju i brojne alternativne načine lečenja.  Statistike pokazuju da najbolje rezultate daje kombinovanje standardnih medicinskih terapijskih procedura i alternativnog lečenja, koje uključuje korekcije u ishrani i primenu lekovitog bilja, koje se trebaju primenjivati odmah nakon što se primete prvi simptomi raka dojke ali i puno pre toga kao preventiva…

KOJI SU SIMPTOMI RAKA DOJKE 

Karcinom dojke

je tumor koji se odlikuje odsustvom ranih simptoma – pa svakako nije lak za otkrivanje. Iako bolovi u dojkama često umeju da uplaše žene, treba istaći da se bol u ranim stadijumima raka vrlo retko javlja, u svega desetak odsto slučajeva. Tako da je  rano otkrivanje raka dojke  izuzetno važno i presudno je za dalje lečenje. Najčešće se otkriva kvržica na dojci, koju više od 80 odsto žena otkrije preventivnim samopregledom. Kod 2 do 3 odsto žena prisutan je vodenast, gnojni ili sukrvičast iscedak iz bradavice. Vodeći simptomi raka dojke jesu upravo pojave kvržica i čvorića u dojci, kao i promene na koži u vidu uvlačenja kože, neravnina ili uvlačenja bradavica. Pojava ovih simptoma znak je da bolest već neko vreme napreduje. U kasnijoj fazi mogu i da oteknu limfne žlezde ispod pazuha. Stručnjaci su utvrdili da je potrebno gotovo 6 godina da bi se  sitne promene  u dojkama (od svega 1cm u tkivu ) mogle razviti u karcinom. Sve ovo nam dodatno ukazuje na važnost preventive, samopregleda i redovnih kontrola, jer nam sve one zajedno mogu spasiti život. Važna napomena: ukoliko vam se uz pomenute znake  i simptome javi i bolna kvržica na dojci, tada je neophodno da se što pre  javite lekaru specijalisti..

UZROCI RAKA DOJKE KOD ŽENA

Stručnjaci još uvek ne znaju zašto neke žene dobiju rak dojke, a neke ne, ali je poznato da određeni faktori mogu itekako da povećaju rizike od obolevanja. Puno većem riziku su izložene žene koje imaju porodičnu anamnezu karcinoma dojke, one koje zbog rane ili kasne menopauze uzimaju hormonsku terapiju i žene koje nisu dojile i rađale. Povećane količine estrogena povezuju se sa rakom dojke, a uzrok estrogenske dominacije može biti i neumereno konzumiranje alkohola i masne hrane, kao i gojaznost. Takode, žene koje jedu mnogo mesa imaju puno veći rizik da im se manifestuju simptomi raka dojke, zbog hormona koji se često upotrebljavaju prilikom uzgoja stoke i u cilju poboljšanja kvaliteta mesa, a koji stimulišu estrogen. Jetra koja je odgovorna za eliminaciju estrogena i drugih štetnih materija često je pretrpana toksičnim supstancama i ne može efikasno da obavlja svoju funkciju. Još jedan mogući uzrok za ovo oboljenje jeste i disfunkcija limfnog sistema, jer je on odgovoran za drenažu toksičnih supstanci iz tkiva. Recimo i to da su metastaze na limfnim čvorovima veoma ozbiljna komplikacija kod raka dojke. Limfni sistem je važan za imunološki sistem i pomaže u otklanjanju ksenoestrogena koji mogu da se akumuliraju u masnom tkivu dojke. I apsorpcija suvišne radijacije, kao što su medicinski X-zraci, možu da bude uzrok raka dojke. Ostali faktori koji utiču na obolevanje jesu alkohol i duvan uz koje se i prvi simptomi raka dojke značajno intenziviraju. Nikotin je kao uzročnik raka dojke na drugom mestu po rasprostranjenosti, a samo dva alkoholna pića nedeljno znatno povećavaju rizik za dobijanje kancera. Obavezno pročitajte članak odvikavanje od pušenja.

RAK DOJKE ISHRANA 

Ono što jedemo može uticati na to da li će se ovo maligno oboljenje razviti, hoće li se rani simptomi raka dojke intenzivirati, koliko će brzo rasti i da li će se širiti u druge delove organizma (metastaze) . Karcinom dojke je hormon-zavisan, što znači da višak estrogena može dodatno da podstakne rast tumora. Prema tome, pretpostavlja se da su neke namirnice koje mogu da utiču na metabolizam ili apsorpciju estrogena okidači ovog oboljenja. Neki naučnici smatraju da prekomerni estrogen u mlađim godinama može ukazivati na veliku mogućnost za nastanak kancera dojke u zrelim godinama. Zato se anti-estrogenska ishrana savetuje i mlađim ženama, kao važan deo preventive.ISHRANA KOD RAKA DOJKE – ZABRANJENE NAMIRNICE

Žene koje jedu previše zasićenih masti i omega-6 masnih kiselina imaju povećan rizik da im se vrlo rano manestuju simptomi raka dojke, te  da obole. Neka istraživanja su pokazala i da prekomeran unos ovih masti povećava rizik od metastaziranja raka dojke u potpazušne limfne žlezde i druge organe. U prilog ovoj činjenici idu i statistički podaci koji govore da se simptomi raka dojke kao i  učestalost kancera najviše javlja u zemljama u kojima se zasićene masti koriste u velikoj meri. Ako se nastavi sa konzumiranjem ovih masnoća i nakon izlečenja, postoji povećan rizik od recidiva. Zašto su masti tako opasne? Kao prvo, životinjske masti stvaraju u krvi visoke nivoe hormona estradiola, koji povećava sklonost  čak i  za rak dojke kod mladih devojka. Takode, ishrana bogata mastima slabi imunološki sistem i samim tim sposobnost organizma da se bori protiv raka. Opasne masnoće se nalaze u svinjskoj masti, puteru, mesu, jajima, margarinu, slatkišima, mesnim prerađevinama… S druge strane, omega-3 masnoće, poznate i kao zdrave masti, kojih ima u lanenom semenu, kao i u morskoj ribi i orasima mogu da pomognu i odlična su prevencija raka dojke.

ISHRANA KOD RAKA DOJKE –  KORISNE NAMIRNICE

 • Kupus – sastojci iz kupusnjača (kupus, kelj, brokoli, prokelj, karfiol) mogu da ubrzaju odstranjivanje estrogena iz organizma, tako što ubrzavaju njegov metabolizam. U ispitivanjima je dokazano da indoli iz kupusnjača ubrzavaju proces deaktivacije estrogena za čak 50 odsto. Da bi se ovaj efekat postigao, potrebno je pojesti 400 grama sirovog kupusa svaki dan. Povrće bogato indolima treba jesti sirovo ili vrlo kratko kuvano, jer se dugotrajnim kuvanjem indoli razaraju i smanjuje se njihova efikasnost.
 • Pšenične mekinje – u njima postoji nešto posebno što može da spusti nivo estrogena. Vlakna pšeničnih mekinja su nerastvorljiva, što daje bakterijama u debelom crevu dosta materijala za savlađivanje, a ovo kroz složenu seriju bioloških događaja utiče na smanjenje količine estrogena koji ponovo odlazi u krvotok.
 • Pasulj- sadrži fitoestogene koji pomažu da se blokira aktivnost estrogena koji izaziva rak dojke. Pasulj takođe sadrži i nekoliko antikancerogenih supstanci, te je višestruko koristan u prevenciji, te se i simptomi raka dojke znatno ređe javljaju kod žena, koje ga redovno konzumiraju.
 • Voće i povrće – bogato je vitaminom C i drugim snažnim antioksidansima, koji su borci protiv slobodnih radikala i samim tim smanjuju rizik od razvoja malignih tumora. Naučno je potvrđeno da vitamin C sprečava razvoj raka dojke. Na osnovu analiza, pretpostavlja se da bi količina voća i povrća koja obezbeđuje 380 miligrama C vitamina dnevno mogla da smanji rizik od pojave bolesti kakva je i rak dojke kod žena za oko 16 odsto.
 • Beli luk – smatra se jednom od najdelotvornijih prirodnih anti-kancerogenih namirnica. Istraživanje novijeg datuma je pokazalo da su simptomi raka dojke znatno ređi kod žena koje redovno konzumiraju beli luk te su manje  i izložene riziku od nastanka tumora. Najbolje je da ga jedete u sirovom obliku.
 • Semenke lana – veliki broj istraživanja potvrdio je da laneno seme ima više nego odlična antikancerogena svojstva. Semenke lana na maligne ćelije deluju tako što usporavaju njihovo širenje, što je važno i u prevenciji i u lečenju raka. Semenke jedite u mlevenom obliku kao redovan dodatak svakodnevnoj ishrani.
 • Bobičasto voće – sadrži fitonutrijente koji se bore protiv raka. Naročito crne maline sadrže visoke koncentracije takozvanih antocijanina koji usporavaju rast premalignih ćelija i čuvaju od formiranja novih krvnih sudova koji bi snabdevali kancerogeni tumor.
 • Orasi – fitosteroli iz oraha blokiraju receptore estrogena u ćelijama raka dojke, uspešno usporavajući njihov rast i simptomi raka dojke su prava retkost kod osoba koje ih uzimaju . Pomažu u slučaju karcinoma dojke i prostate, a preporučuje se konzumiranje 30 grama oraha dnevno.
 • Paradajz – nedavna istraživanja su pokazala da hrana bogata karotenoidima umanjuje rizik da se agresivni rak dojke razvije i to čak za dvadeset odsto. Zato jedite što više paradajza tokom dana , kao i šargarepe i dinje.
 • Maslinovo ulje – zbog svojih antioksidanasa i sposobnosti obuzdavanja upalnih procesa, predstavlja najbolji izbor ulja za svakodnevnu ishranu. Ovo  ulje je bogato hlorofilom i vitaminom E, koji se u njemu nalazi u svom najboljem obliku kao alfa-tokoferol, i fenolne komponente što sprečavaju nastanak kancerogenih spojeva. Ekstra-devičansko maslinovo ulje, izuzetno je bogato sa mononezasićenim masnoćama, oleinskom kiselinom i antioksidansima, stub je zdrave, izbalansirane ishrane. Istraživanja su pokazala da redovna upotreba maslinovog ulja smanjuje rizik od različitih vrsta raka i usporava rast tumora, što je naročito važno ukoliko su se već javili prvi simptomi raka dojke.
 • Peršun i celer – naučnici sa Univerziteta u Misuriju otkrili su da apigenin, jedinjenje koje preovladava u peršunu i celeru, zaustavlja određene vrste karcinoma dojke. Preporučuje se da se svakodnevno koristi nekoliko prstohvata peršuna u ishrani.

PREVENCIJA RAKA DOJKE

simptomi raka dojke

simptomi raka dojke slika

Pored pravilne ishrane, u prevenciji i lečenju ovog malignog oboljenja mogu da pomognu i razni suplementi. Dodaci vitamina D mogu da zaštite telo od tumora. Medicinski dokazi ukazuju na to da prevencija raka dojke može da se dovede u vezu i sa uzimanjem odgovarajuceg odnosa kalcijuma i fosfora. Optimalni odnos je 1,5:1, ali većina ljudi uzima više fosfora zbog prekomerne upotrebe mesa u ishrani. Simptomi raka dojke mogu da se izbegnu i odgovarajućim dodacima antioksidanasa, te se preporučuje 10.000- 25.000 jedinica beta-karotena, 100 mg koenzima Q10, mineral germanijum, dve kapsule belog luka tri puta na dan, 10.000 mg vitamina C. Potrebno je unositi i dovoljno cinka, selena, bakra i mangana. Makrobiotičke preporuke za prevenciju: osobe kod kojih je dijagnostikovan tumor – rak dojke treba pod hitno da izbace sve namirnice koje su  životinjskog porekla, uključujući i mlečne proizvode, sve vrste mesnih prerađevina,masniju hranu i jaja.  Danas se simptomi raka dojke po  mišljenju nutricionista dovode sve češće u vezu i sa preteranom kozumacijom belog šećera, meda, kao i bezalkoholnih pića, tropskog voća, sokova i povrća poput krompira i plavog patlidžana. Ne treba jesti ni peciva jer stvaraju sluz, osim beskvasnog integralnog hleba. Potpuno treba izbaciti jela i pića sa hemijskim dodacima i sve veštački proizvedene namirnice .

LEČENJE RAKA DOJKE PRIRODNIM PUTEM

Alternativna i prirodna medicina nude više rešenja za prevenciju, ali i lečenje karcinoma, čak ukoliko su se i prvi simptomi raka dojke već pojavili…

MACINA TRAVA PROTIV RAKA DOJKE

 • Odlično čisti limfni sistem i preporučuje se ženama sa kod kojih je dijagnostikovan fibroadenom dojke. Redovnom upotrebom lekovitog čaja mogu se u potpunosti očistiti ciste i fibroadenomi u telu. Takode se može potpomoći lečenje tumora.

ZELENI ČAJ ZA PREVENCIJU KARCINOMA

 • Studija iz 2008. godine, pokazala je kako tri i više šoljica zelenog čaja dnevno smanjuju rizike da se simptomi raka dojke jave kod žena mlađih od 50 godina za čak 37 odsto. Jedno još starije japansko ispitivanje pokazalo je da zeleni čaj može zaustaviti napredovanje kancera dojke kod žena u perimenopauzi (nekoliko godina pre poslednje menstruacije). On je izvanredan antioksidans i podstiče ubrzano izlučivanje toksina iz organizma.

PRIRODNI LEK PROTIV RAKA DOJKE

Pomešati po 100 grama koprive i hajdučice i 300 grama nevena. Četiri do vrha supene kašike mešavine preliti sa jednom litrom kipuće vode i ostaviti poklopljeno pet- šest minuta. Kasnije uspite u termostat i pijte napitak tokom dana. Dnevno je potrebno popiti oko dve litre ovog čaja. Ujutru i uveče u ovaj čaj treba dodati po kašičicu švedske grančice koja se pokazala kao odlična prevencija, pa čak i ako su simptomi raka dojke već prisutni.

ČAJNA MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE KRVI I LIMFE

Pomešati petnaest grama sveže crvene deteline, pet grama svežeg kantariona i lista od maline , pa sve preliti sa dva i po deci kipeće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji najmanje desetak minuta. Piti dve do tri velike šolje dnevno tokom 14 dana.

MED I ALOJA PROTIV TUMORA NA DOJCI

Samleti u odgovarajućoj mašini za meso 300 grama aloje (po mogućnosti da bude stara najmanje tri godine i ne treba je nikako zalivati pet dana pre branja] i pomešati sa 0,7 litre čistog crnog domaćeg vina, pola kilograma samlevenog korena cikorije, pet decilitara 70-procentnog alkohola i 400 grama prolećnog cvetnog meda zajedno sa saćem. Teglu držati pet dana na tamnom i hladnijem mestu, pa tek onda koristiti smešu. Prvih pet dana uzimati po kafenu kašičicu 3 puta dnevno, 120 minuta a pre jela. Nakon toga uzimati po veliku supenu kašiku smeše 3 puta dnevno sat pre jela. Terapija raka treba da traje 21 dan, a ako su simptomi raka dojke uznapredovali onda se prirodni lek upotrebljava tačno 2 meseca.

Preporuka: procediti uvek onoliko koliko je potrebno za nedelju dana-prvi put za 15 kašičica i 6 kašika, a posle svaki put za 21 kašiku. Ostalo ostaviti da dalje stoji na hladnom i mračnom mestu. Ako su  već prisutni, lečenje traje do 2 meseca godišnje uz korekciju ishrane i sve ostale alternativne i medicinske terapijske procedure.Nadamo se da ste dobili odgovor na pitanje koji su simptomi raka dojke i kako ih prepoznati, mi vam takođe preporučujemo  da pročitate još naših članaka iz rubrike zdravlje.