Hibiskus čaj – 10 razloga da ga svakodnevno pijete

Imate li problema sa neredovnim menstruacijama, suvom kosom, trigliceridima i hemoglobinom? Iako na izgled sve ove boljke i muke deluju nepovezano, može vam pomoći jedna stvar – hibiskus čaj.

Supstance koje se nalaze u ovom napitku mogu pomoći kod raznih zdravstvenih stanja, a dokazano je da čak ima i antikancerogena dejstva.

Nastavite sa čitanjem i otkrijte sve benefite lekovitog hibiskusa.

Daćemo vam i nekoliko recepta za čaj od hibiskusa i podeliti sa vama kako se ova biljka koristi za negu kože i kose.

Najmoćniji napitak za čišćenje jetre: Pije se samo ujutru po 1 čaša! Pogledajte VIDEO!

Kako izgleda biljka hibiskus

Njegovo poreklo se vezuje za Kinu i Indiju, ali je još od davnina korišćen u Egiptu. Čak i tad su se znala lekovita svojstva hibiskusa (Hibiscus), pa je bio deo egipatskog rituala zdravlja. Odatle se polako širi na ostatak Evrope, gde uspeva, ali mu najviše prija toplija klima sa sličnim temperaturama tokom cele godine.

Postoji preko 100 vrsta hibiskusa, i dalje se otkrivaju nove. Tako on može rasti i kao drvo i kao cvet, u zavisnosti od vrste.

Hibiscus sabdariffa se smatra najlekovitijom. Ona ima one karakteristične crvene cvetove od kojih se najčešće pravi čuveni hibiskus čaj.

Drvo hibiskusa može rasti i do četiri metara visine. Ali na našim prostorima obično raste do metar i po kao žbunasta jednogodišnja biljka. Cvetaju od jula do septembra. Najbolje uspevaju na temperaturi preko 10 i ispod 30 stepeni. Dakle, temperatura oko 20 stepeni je idealna za njegov pravilan razvoj.

Nemojte ga prečesto zalivati, previše vode suši koren. Zalivanje uskladite sa godišnjim dobom, dakle, leti će mu biti potrebno više vode. Biljka najbolje raste na sobnoj temperaturi, odgovara mu visoka vlažnost vazduha.

Zbog prelepog izgleda cvetova se neretko sadi i kao ukrasna biljka, ali se istovremeno koristi kao lekovit čaj i kozmetički proizvod.

Kakav je hemijski sastav hibiskusa

Hibiskus čaj zapravo sadrži dosta minerala i hranljivih materija. Upravo zbog toga se i preporučuje njegovo ispijanje prilikom prehlade, kao i drugih zravstvenih problema. O benefitima ovog čaja ćemo govoriti malo kasnije.

Elem, čaj od hibiskusa sadrži cink, niacin i gvožđe u malim količinama. 100 grama sadrži 20 miligrama potasijuma, 4 miligrama sodijuma, 1 miligram fosfora i 3 miligrama magnezijuma. U određenim količinama se u njegovom sastavu nalazi i vitamin C.

U njemu se nalazi i tanin. Verovatno ste primetili da kada pijete čaj od hibiskusa osećte kiselkast, ali pomalo i opor ukus koji blago podseća na vino. Tanin je hemijsko jedinjenje koje daje ovakav osećaj suvoće u ustima. Istovremeno smanjuje broj gljivica i bakterija u telu.

Limunska kiselina je ono što daje kiselost čaju. Upravo zbog toga ima pomalo i ukus koji podseća na voćne čajeve. Od ostalih hemijskih jedinjenja hibiskus sadrži i antocijane, flavonoide i aminokiseline.

Hibiskus čaj 10 zdravstvenih benefita

Mnogobrojni zdravstveni benefiti koje ima hibiskus čaj su dovoljni da svakog dana popijete barem jednu šolju. Izdvajamo deset naučno dokazanih benefita.

hibiskus caj priprema recepta

Foto: Pixabay

Veliki broj antioksidansa

Ukratko, antioksidansi su molekuli koji upotpunjuju molekule slobodnih radikala. Slobodni radikali štete  organizmu i izazivaju razne bolesti. Antioksidansi imaju bitnu ulogu kada je u pitanju zadravlje tela, što se više unose to postoji manja mogućnost od stvaranja bolesti.

Istraživanja su pokazala da redovno ispijanje čaja od hibiskusa može smanjiti prisustvo slobodnih radikala u telu za čak 92%. Međutim, ova istraživanja su obavljana na pacovima, ne na ljudima.

Sasvim sigurno čaj od hibiskusa hoće uticati na slobodne radikale, ali nije naučno dokazano u kojoj meri. Dakle, iako nije sasvim jasan njihov uticaj na ljudsko, dokazano je da on postoji kod drugih organizama.

Hibiskus čaj povoljno utiče na povećani krvni pritisak

Ovo je jedna od najpoznatijih i najipresvinijih činjenica o hibiskusu. Naime, vremenom visok pritisak stvara dodatno opterećenje na srce što urokuje slabljenje srčanog mišića. Više studija je dokazalo da hibiskus može smanjiti krvni pritisak.

U jednoj od njih, učesnici u ispitivanju su se podelili u dve grupe. Jednoj grupi je dat plasibo, a druga je redovno pila čaj od hibiskusa. Za šest nedelja, grupa koja je pila čaj je imala znatno bolji krvni pritisak od plasibo grupe. Da biste imali vidljive efekte preporučuje se da dnevno ispijete bar dve šolje čaja.

Snižava loš holesterol

U krvi postoje dva tipa holesterola, jedan je HDL, drugi LDL.

HDL iliti dobar holesterol se sastoji od masti koje su potrebne telu za pravilno funkcionisanje. Sa druge strane LDL je onaj ozloglašeni holesterol koji je odgovoran za krčenje krvnih sudova i izazivanje srčanih udara.

Pored toga što je dobar za snižavanje LDL holesterola, on će sniziti i nivo triglicerida u krvi. Međutim, on se neće bitno sniziti ako samo bude ispijali čaj. Povišen holesterol i trigliceridi traže posebnu dijetu koju će vam pripisati vaš lekar.

Hibiskus čaj za zdravlje jetre

U našem organizmu jetra je zadužena za detoksifikaciju organizma i kao takva ima veoma važnu ulogu u organizmu. Da bi jetra ostala zdrava naučnici preporučuju da barem jednom dnevno ispijate šlju hibiskusa. Dokazano je da ova biljka može poboljšati stanje jetre i smanjiti nakupljanje masti u njoj.

Čaj od hibiskusa za mršavljenje

Postoji više studija koji dokazuju da biljka hibiskus pomaže kod smanjivanja obima struka.

On smanjuje masti u telu na prirodan način. Potrebno je da se obavi još studija koje bi pokazale na koji način hibiskus utiče na mršavljenje.

Ako želite da izgubite kilograme ispijajte dve šolje čaja od hibiskusa 12 nedelja i naravno, napravite promene u ishrani.

Pomaže i kod prevencije raka

Hibiskus u sebi sadrži polifenole, jedinjenje koje je veoma moćno kad je u pitanju prevencija raka bilo koje vrste. Ekstrakti hibiskusa su se prilikom istraživanja pokazali prilično efektnim. Naime, broj kancerogenih ćelija u crevima se smanjio za 52% nakon korišćenja ekstrakta.

Imajte na umu da su ovo samo početna istraživanja i da je u pitanju ekstrakt hibiskusa koji u sebi sadrži znatno više polifenola u odnosu na čaj koji ga sadrži  znatno manje.

Prirodno smanjuje broj bakterija u telu

Kada ste prehlađeni prepourčuje se ispijanje dve šolje čaja hibiskusa dnevno, baš zato što on može smanjiti broj bakterija. Uspešan je kod ešerihije koli, koju je bitno redukovao. Pacijenti koji su ispijali čaj od hibiskusa su primetili smanjenje simptoma koje ova bakterija izaziva. Neki od njih su svrabež, nadimanje i bol u donjem predelu stomaka.

Hibiskus čaj za gljivice

Čaj od ovog crenog cveta vam može biti od velike pomoći ako imate problema sa gljivicama. Ovde pre svega mislimo na kandidu.

Kandida se prirodno nalazi u crevnoj flori, ali kada dođe do poremećaja crevnog balansa kandida počne da buja i izaziva različite neprijatne simptome.

Tinin, jedna od supstanci koja se nalazi u hibiskusu, koja kao što smo već rekli je odgovorna za taj oporu ukus, je odlična za ubijanje i gljivica i bakterija. Uz prepisan tretman i lekova ispijajte i dve šolje hibiskusa dnevno. To bi trebalo da dobprinese ponovnom uspostavljanju crevnog balansa.

Protiv inflamacija

Iako je efektan kod ove dve vrste mikroorganizma, hibiskus ne pomaže kod viroza tako što ubija viruse. Ali može biti od pomoći da pomogne podizanju vašeg imuniteta. Ovaj čaj ima u sebi dosta vitamina C koji pomaže stimulaciji imunog sistema. Kako bi efekat bio još veći preporučujemo vam da u čaj dodate i pomalo ceđenog soka od limuna.

Idealan čaj za menstrualne bolove

Kako je hibskus čaj dobar za crevni balans, tako je dobar i za ravnotežu hormona.

Pre menstruacije hormoni se ponašaju drugačije nego inače što može prouzrokovati loše raspoloženje i česte promene raspoloženja. Ako primećujete neke od simptoma PMS-a preporučujemo vam da se opustite uz šoljicu toplog čaja.

Još jedna od benefita čaja od hibiskusa je ta što smanjuje menstrualne bolove u telu. Tada ga obavezno pijte toplog.

Hibiskus čaj recepti za svaki dan

Hibiskus čaj možete piti i kao topao i hladan napitak. Kažu da je ukusniji kao hladan, ali kada je topao onda ispušta više supstanci koje benefite o kojima smo pričali.

Za hibiskus čaj recepti su prilično jednostavni. U nastavku sledi nekoliko primera.

Osnovni recept

Jednu kašiku osušenog cveta hibiskusa stavite u dva decilitra vrele vode. Sačekajte od tri do pet minuta. Čaj je spreman za ispijanje, ali zbog ukusa možete dodati malo soka od limuna i kašiku meda kako biste se zasladili.

Varijacije osnovnog recepta

U dva decilitra vrele vode možete staviti i malo cimeta, što se posebno preporučuje ako vam je mršavljenje namera. Cimet pospešuje gubljenje kilograma.

Za još bolji ukus u običan čaj od hibiskusa možete dodati i malo limunove trave i ostaviti da odstoji do 10 minuta. Čaj će biti još kiseliji, ali će imati i znatno više vitamina C.

Čaj sa đumbirom i ananasom

Potrebno:

  • 2 kašičice hibiskusa
  • 10 kašičica vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika izrendanog đumbira,
  • 1 kašika ananasa.

Priprema čaja:

Sve sastojke kuvati do raspadanja, ostaviti do 20 dok se ne prohladi. Možete ga piti i toplog ali ukusi više dođu do izražaja kad je hladniji.

Neželjena dejstva čaja od hibiskusa

Neželjena iskustva od ipsijanja čaja od hibiskusa nisu dovoljno ispitana, ali je poznato par činjenica. Naime, ne treba ga kombinovati sa hidrohlorotiazidom, diuretičkim sredstvom. Efekti hibiskusa i ovog diuretika mogu da ponište jedno drugo.

Isto tako, treba naglasiti da smanjenje LDL holesterola ima najbolje rezultate kod ljudi koji imaju dijabetes. Kod ostalih ispitanika rezultati su bili znatno slabiji.

Sme li se hibiskus piti u trudnoći?

Nisu još odrađena istraživanja je li hibiskus čaj treba izbegavati u trudnoći. Generalno se trudnicama i dojiljama preporučuje da ne ispijaju zeleni čaj, crni čaj i sve jače čajeve. No, zbog određenih supstanci koje se nalaze u hibiskusu, trudnice ga ne trebaju ispijati jer može izazvati spontni pobačaj.

Skrećemo pažnju na to da za ovakva neželjena dejstva je neophodno da se ispija enormna količina čaja. Ako se pije jedna šolja dnevno neće biti nikakvih neželjenih dejstva.

Čaj od hibiskusa za kožu i kosu

Mnogi kozmetički preparati u sebi imaju u svom sastavu cvet hibiskusa. On je odličan za negu kože jer hidrira lice. Možete i sami napraviti masku od hibiskusa. Potrebno je pre nanošenja maske uraditi blagi piling sodom bikarbonom.

Za masku treba osušiti listove cveta, samleti ih, potopiti u malo tople vode i namazati preko lica.

Polifenoli, vitamin C i antioksidanti koji se u hibiskusu nalaze će obnoviti kožu i hidrirati je. Masku je potrebno držati oko 15 menuta, a tretman ponoviti više puta kako biste primetili prve rezultate.

Izuzetno dobro za kožu je i ulje od hibiskusa. Ulje se isto može staviti na lice. Najbolje je blago masirati kožu lica kako biste pokrenuli limfu i kako bi se ulje što bolje upilo.

Koliko je ulje delotvorno za kožu toliko je dobro i za kosu. Nakon pranja kose, na krajeve mokre kose nanesite ulje hibiskusa i utrljajte. Ostavite neka se ulje osuši zajedno sa kosom. Hibiskus će zaštititi vašu kosu od pucanja, a pored toga krajevi više neće biti toliko suvi.

Još jedan način da poboljšate stanje svoje kose jeste da je ispirate čajem od hibiskusa. Topao čaj se nanosi na već čistu kosu. Napravite gušći čaj nego inače.

Na litar čaja neka ide do 10 kašika hibiskusa. Ostavite neka odstoji 15 minuta dok se malo ne ohladi. Ispirajte i dobro utrljajte čaj u koren kose.

Čaj od hibiskusa iskustva korisnika

Kosa mi je uvek bila mnogo suva i imala sam stalno ispucale krajeve koliko god da se često šišam. Problem je u tome što sam blanširala kosu iz crne kako bih došla do plave nijanse koju sam toliko želela. Nakon meseci truda stigla sam do boje koju želim, ali mi je kosa totalno nastradala usput. Bila je kao metla. Koristila sam sve preparate za bojenu kosu ali mi ništa nije pomagalo na duže staze.

Frizerka mi je rekla da probam sa čajem od hibiskusa, čula je da radi, ali ni ona nije bila sigurna je li je to provereno. Probala sam, nisam imala šta da izgubim. Stalno sam ispirala kosu sa čajem od hibiskusa. I posle mesec dana iskustva su odlična. Sad imam dosta mekšu plavu kosu koja se znatno manje kida. Kosa mi nije savršena, ali je mnogo bolja nego što je bila.

Sandra 28

Imala sam problema sa neredovnim menstruacijama. Bolovi su bili toliko jaki da nisam mogla uopšte funkcionisati danima, a menstruacije su kasnile čak i po dva meseca. Otišla sam kod doktora i ispalo je da imam poremećaj hormona, sad sam na terapiji.

Ciklus je redovniji ali bolovi ne izostaju. Moram popiti šaku lekova kako bi mi bilo malo bolje. Tu je počeo da mi pomaže čaj od hibiskusa koji sad pijem svaki dan. Bolovi su manji, hajde da kažemo izdržljivi.

Aleksandra 37

Gde ga kupiti i po kojoj ceni

Čaj od hibiskusa možete naći po vrlo povoljnim cenama u svim radnjama zdrave hrane i u skoro svakoj prodavnici. To je jedan od najpopularnijih čajeva i stoga je prilično jeftin. Jedno pakovanje čaja košta od 100 do 170 dinara u zavisnosti od njegovog kvaliteta.

Na pijacama možete kupiti i veća pakovanja. Pola kilograma je oko 470 dinara. Dakle, svako ga može priuštiti, a kao što možete videti ima zaista dosta benefita po zdravlje.

IZVORI:

Mindbodygreen

Medicalnewstoday

Researchgate