Hronični umor simptomi i kako ga izlečiti

Osećate konstantan nedostatak energije i malaksalost? Jutarnji umor postao je svakodnevna pojava i  ne znate kako povratiti energiju? Muče vas letargija, nesanica i apatija pa čak i  neprijatni bolovi u mišićima.  Sve su to simptomi koji ukazuju na hronični umor.

Neretko se uz ovu pojavu javljaju i psihički problemi kao što su depresija, apatija i anksioznost. Osobe koje muči stalan nedostatak energije i iscrpljenost organizma često osećaju i bolove u zglobovima i mišićima. Pad imuniteta je takođe jedan od pratilaca ove nedovoljno istražene bolesti.

Nekada je zamor samo posledica previše stresnih situacija, loših šivotnih navika i premalo sna, a nekada i znak ozbiljnijih oboljenja. Zato hronični umor nikako ne biste trebali shvatiti olako, posebno ukoliko ona potraje duže od šest meseci.

U nastavku tekstu otkrijte šta je hronični umor, njegove simptome i uzroke,  lečenje i posledice ovog stanja. Otkrićemo vam kako ishranom da poboljšate svoju životnu energiju, koji su to prirodni lekovi i hrana protiv umora…

Šta je hronični umor i zašto se javlja

Sindrom hroničnog umora

(Chronic fatique syndrome, CFS) kao medicinski termin je ustanovljen tek 1980-te godine. Istraživanja su utvrdila kako on češće pogađa žene nego muškarce. Što se tiče starosnih grupa najugroženije su osobe u četvrtoj i petoj deceniji života.

Koja je razlika između normalnog i hroničnog umora?

Normalni umor se javlja kao posledica iscrpljenosti organizma usled nedostatka sna, konstantnog fizičkog napora i ostalih napora za organizam. Stanja se relativno lako rešava odmorom i relaksacijom i simptomi nestaju. Kod hroničnog umora stari su malo drugačije. Dolazi do opšte konfuzije u organizmu, pada imuniteta, psihičke nestabilnosti i dekoncentracije. Stanje je ozbiljnije i poprilično ometa kvalitet života.

Preporučuje se poseta lekaru i provera kompletne krvne slike, kako bi se ustanovio potencijalni uzrok problema. Uzročnik je ponekad nedostatak nekog elementa u krvi, recimo gvožđa. Anemija se uspešno leči suplementiranjem ishrane i inekcijama gvožđa.

Zanimljivost…

Ranije se mislilo da je jedini uzrok za hronični umor Epstein Barr virus. On  je prisutan kod  gotovo svih ljudi, međutim najveći postotak stanovništva je potpuno imun na njega. Što se tiče lečenja ovog virusa preporučuje se ulje crnog kumina, propolis i proizvodi na bazi belog luka.

Koji su simptomi hroničnog umora?

Postoji niz simptoma koji karakterišu ovu pojavu.

  • Stalna pospanost u toku dana– ako se budite umorni i nakon deset sati sna, gotovo sigurno postoji problem. Ovakav san nije kvalitetan. Pokušate sa nekim prirodnim lekovima koji će poboljšate kvalitet vašeg sna.
  • Bol u mišićima – mijalgija i bol u zglobovima- artralgija,
  • Dekoncentracija, osećaj da se ne možete usredsrediti, i zaboravnost,
  • Često se razboljevate, stalno imate nekakve upale, a grip preležite nekoliko puta godišnje,
  • Neobjašnjive glavobolje, stalni umor i bezvoljnost,
  • Malaksalost koja ne prolazi, stalni osećaj umora i bezvoljnost, vrtoglavica,
  • Anksioznost praćena depresivnim stanjem.

Za hronični umor simptomi koji se dodatno javljaju su i nervozna creva i nadutost u stomaku, alergija, noćno znojenje, napadi panike…

Ako osećate ove simptome duže vreme i ne znate kako povratiti energiju obratite se svom lekaru. U nekim slučajevima u pitanju je ozbiljnija bolest. Ovi simptomi karakterišu i reumatoidni artritis, srčana oboljenja, oboljenja štitne žlezde i mnoge druge. Takođe ukoliko vas muči malokrvnost (anemija), alergije ili ste na nekoj restriktivnoj dijeti takođe ćete osećati umor.

Ukoliko ste u drugom stanju u prvom trimestru verovatno ćete osećati iznenadni pad energije i pospanost. To je često i znak da su se hormoni štitne žlezde malo poremetili. Proverite TSH i konsultujte se sa ginekologom.Ne brinite uglavnom se već do drugog trimestra stvari same dovedu u red.

Ne postoji univerzalna terapija kod hroničnog umora

Ono što se preporučuje je:

Promena režima ishrane i unos dovoljne količine tečnosti

Izbegavajte stimulativne napitke i unos kofeina pred spavanje kako biste se što bolje odmorili. Poslednji obrok u toku dana neka bude bar dva sata pred spavanje. Takođe on ne treba sadržati ugljene hidrate već da se sastoji od proteina. Dobar izbor su  salate i riba. Sve u svemu ishrana treba biti lagana, a da sa druge strane obezbedi telu snagu. Zato namirnice treba birati mudro i pridržavati se osnovnih pravila zdrave ishrane.

Vitamini protiv umora i iscrpljenosti.
U slučaju kada ne uspevate putem ishrane uneti sve vitamine i minerale potrebne za pravilno funkcionisanje organizma –  koristite suplemente. Preporučuje se dodatni unos vitamina C i vitamina B kompleksa.

Fizička aktivnost i kvalitetan san za kvalitetniji odmor

Zvuči kontradiktorno ali ako ne znate kako se bolje odmoriti praktikujte umerene treninge. Fizička aktivnost u toku dana i lagane vežbe istezanja pred spavanja će vam pomoći da lakše zaspete. Kvalitetan san je ključ uspeha kod umora. On podrazumeva opuštanje i mišića i relaksaciju. Soba u kojoj spavate treba biti dobro provetrena i odgovrajuće temperature.

Detoksikacija organizma protiv umora

Ako su simptomi hroničnog umora već prisutni, najpre trebate telo u potpunsti regenerisati. Praktikujte neki od detoks programa, a to može biti i neka dijeta na bazi voća i povrća. Koristite i biljke i biljna ulja koja su poznata po sposobnosti da ubijaju patogene u organizmu. U tu svrhu preporučuje se recimo  čaj od divljeg origana.

Za hronični umor lečenje nije jednostavno, a kao najefikasnije su se pokazale kogntivna bihevioralna terapija i dozirano vežbanje. Kod težih slučajeva mentalne iscrpljenosti i letargije prepisiju se i antidepresivi.

Hronični umor i pospanost u toku dana mogu biti i znak nekog izbiljnijeg oboljenja

Kako otkloniti stalni umor i iscrpljenost?

U lečenju stalnog umora koriste se i psihološke terapije koje za cilj imaju da oboleli bolje razume sebe.

Često je uzrok hroničnog umora samo psihološke prirode ali ostaje duboko sakriven u ličnosti. Neretko se osobe koje pate od ovog sindroma nazivaju hipohondrima i fobičarima. Okolina im ne veruje da su nesposobni za rad jer nemaju dijagnozu od doktora. To dovodi do još većih problema, depresije, otuđivanja od okoline…

Nije lako pronaći uzrok za neobjašnjivi hronični umor i nesposobnost za pun radni kapaciet u toku dana. Osobe koje ne shvataju ozbiljnost ovog psiho-fizičkog problema ne žive punim plućima, nisu sretni i zbog toga osuđuju i okolinu. Nezadovoljnost sobom i drugima raste i tone se sve dublje u letargiju.

Iscrpljenost organizma u ozbiljnijim slučajevima može dovesti i do fatalnih ishoda.  Javlja se psihički umor, tuga i osećaj neshvaćenosti koji ponekad mogu dovesti i do samoubistva.

Kada je u pitanju lečenje depresije, uz tretman lekovima po receptu lekara preporučuju se i meditacija i lagane šetnje. Isto to se preporučuje i kada su u pitanju hronični umor i psihički stres.

Mens sana in corpore sano. U zdravom telu zdrav duh.

Ono čemu se treba težiti kada je u pitanju lečenje hroničnog umora jeste izlečenje  čitavog organizma. Ovo je bolest koja zahvata oba segmenta, i duh i telo. Za povratak životne energije i ozdravljenje potrebne su korenite promene životnih navika.

Jutarnji umor razlog za brigu ili ne?

Očekivalo bi se da nakon dobro prospavane noći ne osećamo malaksalost i želju da ostanemo u krevetu. Ovo stanje je slično kliničkoj slici depresije. Bezvoljnost i jutarnji umor su sve češće pojave i kod mladih. Razlozi mogu biti fizičke i emocionalne prirode.

Stres i ubrzan ritam života, brojne obaveze i neadekvatna ishrana utiču na nivo energije u telu. Kako bi podigli njen nivo potrebno je menjati životne navike u potpunosti. Kada su u pitanju hronični umor i malaksalost, pad energije je uglavnom izražen i u jutarnjim časovima.

Kako razlikovati jutarnji umor od depresije?

Depresija je stanje organizma koje karakteriše apatija, malaksalost i hronični umor. Osoba koja je depresivna oseća mrzovolju, sva je usporena i svaka fizička aktivnost predstavlja joj napor. Neretko je obuzimaju snažni osećaji tuge. Najčešće takva osoba izbegava komunikaciju sa drugim ljudima. Depresivno lice najčešće ima problem sa spavanjem, a ukoliko i odrema malo budi se u ranim jutarnjim časovima.

Zašto se stalno budimo umorni?

Brojni su uzroci ovog problema.   Organizam pati zbog nezdravih navika. Ukoliko previše često konzumirate alkohol ili ako ste strastveni pušač i to može uticati na premorenost.

Kvalitet sna može se narušiti i ukoliko unosimo prevelike količine hrane u kasnim večernjim časovima. Na taj način opterečujemo sistem za varenje i jetru što negativno utiče na odmor. Stres i psihički zamor takođe utiču na manjak energije u jutarnjim časovima.

Čokolada koja u sebi sadrži 70 posto kakaoa je odličan izvor magnezijuma, čuvenog borca protiv umora i malaksalosti. Gricnite po koju kockicu sa vremena na vreme i povratićete energiju. Dodatni je plus serotonin koji se i pri samom pomenu slatkiša luči u mozgu i čini vas veselim i razigranim.

Kako se leči sindrom hroničnog umora prirodnim putem

Unosite dovoljno magnezijumaDeficit magnezujuma u organizmu

je glavni krivac za nedostatak koncentracije, mrzovoljnost, glavobolju. Usled njega javlja se stalni umor koji osećate od jutra do sutra..

Jedite hranu bogatu ovim mineralom: mahunarke, zeleno lisnao povrće, žitarice i banane su odlični saveznici u borbi protiv malaksalosti. Trudnice i sportisti imaju pojačanu potrebu za ovim elementom

Kalijum je jako bitan

Za pravilno funkcionisanje nerava unosite u organizam kalijum. Njegov nedostatak će vas učiniti bezvoljnima, osećaćete hronični umor i pospanost, mučiće vas bolovi u mišićima i nemiran san. Ovaj mineral se nalazi u bananama, ribi, slatkom krompiru, avokadu, pasulju i drugim namirnicama.

Melatonin pomaže kod hroničnog umora

Da bi Vam se organizam odmorio i okrepio pijte melatonin za bolji san. Istraživanja su pokazala kako upravo on skraćuje vreme potrebno da zaspemo, a takođe i na dužinu i kvalitet sna. Ujutru ćete se probuditi rasterećeni i sa novom dozom energije i elana.

Ako vas muče jutarnji umor i malaksalost primenite sledeći recept:

5 kašičica meda pomešajte sa 5 kašičica himalajske soli pomešajte i prespite u staklenu teglicu. Pred spavanje stavite malo ovog melema pod jezik. Ujutru ćete zagarantovano osetiti poboljšanje.

Pijte pivski kvasac za više energije

Svima nam je poznato koliko je dobar B vitamin za kožu i kosu,  međutim on hrani i nerve?  B Kompleks vitamina utiče na naše raspoloženje.Uz njega osećaćete se zadovoljno i prštaćete od energije.

Kako biste prevazišli hronični umor potrebno je ugljene hidrate i masti pretvoriti  u čistu energiju. Vitamini B1 i B2 tu su od izuzetne važnosti. Njih u velikoj meri sadrži pivski kvasac, te shodno tome  uključite ga u ishranu.

Uzimajte suplemente ženšena

On je delotvoran za povećanje fizičke i mentalne sposobnosti, jačanje energije i koristi se kao prirodni lek za depresiju. U narodnoj medicini primenjuje se i kao lek za nesanicu. Korišćenjem suplemenata od ženšena povećava se psihofizička izdržljivost i otpornost na stres.

Nezaobilazni koenzim Q10

Dr. Piter Mičel dobio je Nobelovu nagradu za objašnjenje uloge koenzima Q10 u organizmu. On je objasnio kako ljudski organizam bez ove supstance ne bi mogao funkcionisati. On sudeluje u stvaranju energije za svaku ćeliju u organizmu.

U nedostatku ovog koenzima naši mišići ne obavljaju svoju funkciju kako treba. Neophodan je za energiju i izdržljivost. Dajući snagu ćelijama ovaj koenzim direktno je lek za hronični umor.

Joga i mediteranska ishrana smanjuju umor i stres

Ono što se preporučuje kada je u pitanju hronični sindrom zamora jeste način ishrane koji podiže energiju.  Beli šećer je recimo nešto što biste trebali zameniti zdravijim varijantama kao što su med, crna melasa ili stevija.

Na alkohol i gazirana pića zaboravite. Pijte dovoljo tečnosti i sveže ceđenih sokova. Preporučuje se konzumiranje čajeva od majčine dušice i kantariona koji će delotvorno umanjiti nervnu napetost.

Joga – vežbe koje umanjuju stres i vraćaju energiju vašim ćelijama.

Osim što oblikuju vašu figuru, joga vežbe eliminišu masne naslage, te služe i za kompletnu relaksaciju tela i duha. Nagomilana tenzija i stres će se osloboditi kroz joga položaje. Ova vežbe najbolje je izvoditi izjutra.

Mediteranska ishrana kao lek za hronični umor

Ljudi sa Mediterana se hrane plodovima mora uz konzumaciju dosta svežeg voća i povrća. Manje pate od kardiovaskularnih oboljenja i generalno su zdraviji od ostatka populacije. Omega 3-masne kiseline kojima obiluje ovakav način ishrane pomažu da se podigne imunitet, a time i životna energija.

Kako sam se rešila umora – iskustvo čitateljke

Stalno sam se budila umorna i iscrpljena, kao da uopšte nisam ni spavala. Teško sam funkcionisala na poslu, jedva sam se uspevala izboriti sa svakodnevnim obavezama. Osećala sam malaksalost u nogama i rukama i strašnu pospanost. Moja najveća greška je što sam pila velike količine kafe, i to baš kada sam najumornija. Bilo mi je još teže…

Problem sam rešila tek promenom režima ishrane.

Hrono ishrana uz dosta povrća, ribe i svežih sokova povratila je moju energiju i rešila hronični umor i iscrpljenost. Smanjila sam kafu na 2 šolje dnevno, uvela sam limunadu i blage čajeve. Probajte, meni je pomoglo!

Milica (39)

Nekoliko saveta za kraj

Hronični umor i iscrpljenost organizma su jako česte pojave u današnje vreme. Mnoštvo obaveza, stres, nezdrav način života i još mnogo toga utiču na manjak energije. Ovaj problem se može rešiti promenom nekih navika u životu čoveka. Tu su i razni prirodni lekovi protiv umora koji mogu olakšati tegobe. Ipak budite umereni sa konzumacijom istih.

  • Važna napomena:  Ne uzimajte olako tablete protiv umora! Njih vam može prepisati samo lekar, dozirajte isključivo po receptu. Iste stvaraju zavisnost i imaju brojne nusefekte po zdravlje.

Ukoliko sami ne pronađete prirodno rešenje, obratite se lekaru opšte prakse u vezi terapije. Kada je u pitanju hronični umor posledice mogu biti veoma ozbiljne po vaše zdravlje, zato reagujte na vreme. Ako vam se svideo ovaj tekst pročitajte i …