Rana menopauza kod žena kada počinje

Iako se najčešće očekuje negde oko 48 godine života, pa i preko pedesete, danas  je dosta česta i tkz. rana menopauza kod žena. Ona se neretko javlja pre 42 god. Pod menopauzom se podrazumeva period tokom kojeg žena prestaje dobijati menstruaciju. Odnosno, to je  doba kada nastaje poslednje menstrualno krvarenje. Sve to je uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na sluzokožu materice.

Naime, nivo hormona proizvedenih u jajnicima – estrogena i progesterona se u tom periodu snižava. Pošto lučenje hormona slabi, tako se javljaju i prvi simptomi menopauze koji umnogome mogu poremetiti celokupno psihofizičko stanje žene. Međutim, treba imati u vidu da nisu sve žene izložene istim tegobama, kod nekih se valunzi u menopauzi uopšte ne javljaju. Takođe i druge tegobe nisu kod svih dama jednako izražene.

Mada se ženski polni hormoni ne mogu nadomestiti ni ishranom ni biljem, određene biljke  ublažavaju neprijatne simptome. O svemu možete saznati više u nastavku..

Koji su prvi simptomi menopauze kod žena

Žene najčešće prolaze kroz ovu fazu oko 50. godine života života, s tim što neke imaju redovne menstrualne cikluse sve do 60. godine. Međutim, istraživanja poslednjih godina pokazuju da rana menopauza u 40 godini nastupa kod sve više žena. Kada će ovaj period početi zavisi od genetskih predispozicija, ali  u velikoj meri i od načina života.

Simptomi rane menopauze najpre se javljaju u periodu perimenopauze (3 do 4 godine pre nego što do klimaksa dođe). Ogledaju se u neredovnoj menstruaciji, koja je praćena bolom u zglobovima, vrtoglavicom, promenama u ukusu i mirisu hrane. Neretko dolazi do povlačenja desni ili pak napada panike.

Postoje dva pouzdana načina da se utvrdi kada nastupa menopauza. Može se testirati nivo hormona za stimulaciju folikula, koji znatno raste kada jajnici prestanu da obavljaju svoju funkciju. Drugi metod je uzimanje brisa iz vagine i pregled vaginalnog sekreta.

Rana menopauza je obično praćena pojačanim znojenjem i talasima vrućine (valunzima), koji se javljaju kod 80 odsto žena. Postoji mogućnost da dođe i do povećanja telesne mase, koja je izazvana hormonskim poremećajem. Dolazi i i do čestih promena raspoloženja, razdražljivosti, anksioznosti, bolova u mišićima i zglobovima.

Takođe, valunzi u menopauzi sa sobom obično nose migrene i  glavobolje, nesanicu, promene na koži, zaboravnost i smanjenu koncentraciju očiju. Mogu nastati i problemi sa varenjem i bešikom. Istraživanja su pokazala kako su ženama u menopauzi kosti slabije, zbog ćega su podložnije osteoporozi.

Zašto seks u menopauzi više nije kao pre

Rana menopauza kod žena može i te kako uticati  na seksualni život, i to u velikoj meri, ali sve je rešivo pa i to. Evo šta se zapravo tada dešava sa vašim telom.

Redukovano lučenje hormona dovodi  do slabljenja seksualnog nagona kod  mnogih žena (ali naravno ne kod svih). Dame više nisu tako osetljive na dodire u intimnoj regiji, a samim tim se i želja za seksom bitno smanjuje. 

Takođe, nedostatak estrogena ometa dotok krvi u vaginu, što ponajviše utiče na njenu vlažnost. To znači da sluzokoža vagine postaje suva i tanka. 

Takvo stanje ne samo što nije pogodno za seksulani odnos, već čini da ženski polni organ bude podložniji infekcijama. One nastaju upravo zbog istanjene sluzokože i promenjene pH vrednosti vagine i mokraćnih kanala koji su veoma često na udaru bakterijskih upala.

Treba imati na umu da, ukoliko do infekcije ipak dođe, nipošto ne treba uzimati jake antibiotike. Naime, oni više škode celokupnoj vaginalnoj flori, nego što koriste.

Sa druge strane, od seksa ne treba odustati. Štaviše, mnogo žena  potvrđuje kako im je seksualni život nakon menopauze uz korišćenje lubrikanata čak i bolji nego ranije. Stoga se ne morate se brinuti isuviše oko toga, ako vam je stalo do seksulanih odnosa, postoji rešenje i za vaš problem.

Rana menopauza i ishrana tokom nje

Tokom menopauze ishranu bi trebalo bazirati na zdravim integralnim žitaricama. Lekari savetuju kako često treba konzumirati sveže povrće i voće, kao i nemasno mesu, mlečne proizvode i  vrlo malo ulja, po mogućnosti nerafinisanog. Hrana koja se unosi u organizam trebala bi biti barena ili grilovana. Međutim, koliko god da je ishrana u menopauzi zdrava ona ne može nadomestiti estrogen.

Iako neki izvori tvrde da su biljni hormoni fitoestrogeni dobra zamena za ženski polni hormon, to do sada nije naučno potkrepljeno. Pouzdano se zna kako oni mogu pomoći u prevenciji raka dojke).

rana menopauza simptomi

Ukoliko nastupi rana menopauza, nivo hormona može se regulisati hormonskom terapijom. Neželjeni efekti ove metode su sa napretkom medicine danas gotovo potpuno iskorenjeni.

Kada je ishrana u pitanju, treba unositi dovoljne količine kalcijuma, gvožđa, vlakana i dragocenih vitamina (posebno vitamina B kompleksa, D i C). Izbegavajte jako začinjenu hranu, kofein i alkohol, koji mogu biti okidači za talase vrućine.

Mnoge žene se pitaju koliko traje menopauza, jedinstven odgovor ne to pitanje ne postoji. Od prvih simptoma do zadnje menstruacije može proći od 2 pa do 6 godina..

20 procenata žena nema nikakve simptome, 60 osto ih imaju i oni su u granicama normale, dok jedna petina ima teške simptome…

Imate valnunge? Možda nije menopauza

Reč je o talasima vrućine koji prate perimenopauzu, jedan su od najneprijatnijih simptoma ovog prelaznog perioda. Međutim, ponekad valunzi nisu posledica izostanka menstrualnog ciklusa. Šta još može da ih izazove?

Određeni lekovi 

Valunzi mogu biti jedna od nuspojava antidepresiva i nekih lekova  koji se primenjuju u slučaju osteoporoze. Stoga, pažljivo pročitajte uputstvo uz svaki novi lek. Ako su napadi vrućine veoma izraženi, obratite se lekaru kako bi se razmotrila zamena medikamenta.

Gojaznost kao uzročnik

Višak kilograma je povezan s poremećajem metabolizma a može uzrokovati i iznenadne talase vrućine. Ako je to i vaš slučaj, što pre se uhvatite u koštac s kilogramima. Prestanite sa prejedanjem, u ishranu ujključite namirnice koje ne goje, krećite se i budite svakodnevno fizički aktivni.

Alergija i intolerancija na pojedine namirnice

Skoro svi se susretnu s iznenadnim naletom vrućine kada jedu ljutu i prezačinjenu hranu. Ali, ako ste alergični ili intolerantni na određene namirnice, nešto slično valunzima možete iskusiti svaki put kad ih konzumirate.

Anksioznost i valunzi 

Napadi panike, često su praćeni talasima vrućine. U tom slučaju, pomažu tehnike relaksacije, meditacije i izbegavanje stresa (ovo drugo je puno teže izvodljivo).

Hipertireoza (ubrzan rad štitne žlezde)

Napadi vrućine su jedan od najčešćih simptoma koji prate ubrzan rad štitnjače. Tu su još i ubrzan puls, iznenadan gubitak kilograma i učestalo pražnjenje creva,

Koji su najbolji biljni preparati za menopauzu

Kao ni ishrana, ni lekovito bilje ne može u velikoj meri nadomestiti nedostatak ženskih polnih hormona. Međutim, rana menopauza umnogome može se olakšati i to naročito njeni neprijatni simptomi koji je prate. Pritom, treba imati na umu da ne postoji univerzalna fitoterapija – koje će bilje žena uzimati zavisi od tegoba koje ima

Iako mnoge žene koriste suplemente na bazi lekovitog bilja, fitoterapeuti preporučuju da same naprave čajeve i preparate koji će im pomoći.  Ono čemu se pridaje naročita važnost jeste striktno pridržavnje preporučenih doza. U suprotnim pomenuti napici mogu biti kontraproduktivni.

Žalfija eliminiše noćno znojenje u menopauzi 

Zahvaljujući taninima, žalfija smanjuje intenzitet lučenja telesnih tećnosti, pa se koristi za regulisanje noćnog znojenja tokom menopauze. Poznata je i kao prirodni lek za ublažavanje talasa vrućine, koji su takode praćeni preznojavanjem, uznemirenošću i jakim lupanjem srca. Ovi simptomi ne trajusamo tokom menopauze, već i pre i nakon nje.

Žalfija deluje odmah, a uzima se tri puta dnevno u obliku čaja ili tinkture.

Protiv istih tegoba koje izaziva rana menopauza koriste se i ženski koren, ulje žutog noćurka. Dokazano je efikasna i crvena detelina, jer sprečava pogoršanja stanja kardiovaskularnog sistema i kostiju u menopauzi.

Kantarion pobeđuje depresiju

Hormonalna terapija u menopauzi često uzrokuje depresiju i anksioznost. Kantarion, koji pomaže i kod valunga i noćnog znojenja, zahvaljujući svojim sastojcima hipericinu i hiperforinu deluje kao prirodni antidepresiv.

Tokom menopauze može se uzimati u obliku ulja, čaja ili tinkture. Posebno je preporučljiv kada primetite da imate česte promene raspoloženja ili robujete napadima panike.

Kako bi se postigli željeni rezultati, kantarion se mora koristiti 4 do 8 nedelja. Pošto on nema neželjena dejstva, po potrebi se može upotrebljavati i duže.

Kada je u posredi rana menopauza, depresiju ublažavaju i majčina dušica, macina trava i matičnjak koji je poznat poznat kao adaptogen. Što znači da pomaže organizmu da se prilagodi različitim raspoloženjima koje uzrokuje rana menopauza u tridesetima .

Nesanica u menopauzi eleminiše se blagim čajem od kamilice

Rana menopauza je često praćena nesanicom, a ista može biti izazvana i pojačanim lučenjem znoja. Tada je vaš najbolji saveznik žalfija. Međutim, ako to nije jedini razlog za neprospavane noći, umirujuća kamilica pomoći će vam da lakše zaspite.

Matičnjak, majčina dušica i jagorčevina takode pomažu. Najfikasnija u borbi protiv nesanice jeste  blagotvorna valerijana, čiji se koren, iako neprijanog ukusa i mirisa, koristi za spravljanje čajeva i tinktura.

Cvetovi kamilice ublažiće njegov opor ukus u ustima, istovremeno pojačavajući sedativno dejstvo korena. Miran san garantuje i hmelj, ali ne trebaju ga koristiti žene  kojima je libido smanjen tokom menopauze.

Arnika opušta bolne mišiće

Poznato je da se arnika primenjuje u borbi protiv modrica. Međutim, ako se obloge od te biljke stave na bolne zglobove ili mišiće, vrlo brzo će ih opustiti i otkloniti bol. Ova biljka ima antibakterijsko, protivupalno i antiseptičko dejstvo. Izuzetno je korisna ukoliko je nastupila rana menopauza kod žena. Posebno se preporučuje kod ukočenog vrata i ramena, a efikasna je i u borbi protiv sportskih povreda.

Protiv bola u mišićima i zglobovima takođe mogu pomoći i đumbir, bosiljak i kantarionovo ulje. Ako ništa od pomenutih biljaka ne pomogne, preporučuje se upotreba đavolje kandže. Ona nije efikasna samo protiv bolova, već ublažava promene na koži i pospešuje probavu. Ipak nju ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i osobe koje imaju čir na želucu.

Zenšen čaj za menopauzu uklanja tegobe i poboljšava koncentraciju

Ženšen je poznat kao koren koji leči sve, a efikasan je za otklanjanje napetosti u menopauzi. Poboljšava radnu sposobnost, reguliše krvni pritisak i povoljno utiče na pažnju i koncentraciju.

Ako tokom menopauze postanete zaboravni, pamćenje će vam izoštriti i matičnjak, a u tu svrhu možete koristiti i ruzmarin, timijan i zeleni čaj.

Napravite čaj protiv valunga u menopauzi

Recept glasi ovako:

Četiri velike kašike sušenog lišća žalfije preliti sa punom šoljom tek ključale vode.  Dobro poklopiti i ostaviti nek odstoji najmanje četiri sata. Nakon ceđenja zasladiti medom ili dodati malo limunovog soka.

Ovako pripremljen čj protiv valunga od žalfije možese  piti hladan ili zagrejan.

Odličan recept protiv nesanice

Pomešati 50 g jagorčevine, 25 g lavandinih cvetova i 10 g kantariona. Preliti sa pola litra proključale vode i ostaviti nek odstoji nekoliko minuta. Procediti, zasladiti  dobrim medom i piti po jednu solju svako veče.

Tegobe sa nesanicom koje uzrokuje rana menopauza u 40 godini se puno lakše prevazilaze uz ovaj napitak.

Prirodni lek protiv depresije u menopauzi 

U 1 l itar četrdesetoprocentnog alkohola dodati 50 g usitnjenog korena macine trave. Ostaviti neka odstoji deset dana i procediti. Čuvati na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj ambalaži. Uzimati jednom dnevno po 50 kapi na kocki šećera, ali ne duže od tri meseca, ako je rana menopauza posredi…

Protiv bola u mišićima koje izaziva rana menopauza napravite ovaj recept

Napuniti staklenu flašu cvetovima arnike i preliti četrdesetoprocentnim alkoholom. Ostaviti mesec dana na mestu izloženom suncu. Procediti i sipati u bočice. Prilikom pravljenja obloge tinkturu malo razrediti uvodi. Ne koristiti prečesto.