Najbolji prirodni adaptogeni podmlađuju organizam i otklanjaju stres

Prirodni adaptogeni iz lekovitog bilja već se vekovima koriste u tradicionalnoj azijskoj medicini. Područja poput Sibira, Tibeta, Altaja i Kine obiluju ovim dragocenim biljem. Sladić, ženšen, ašvaganda, šizandra i zlatni koren samo su neke od njih.

Adaptogene biljke mogu sačuvati organizam od štetnih uticaja kojima smo svakodnevno izloženi. Idealni su borci protiv stresa, pri čemu značajno podižu imunitet, te nas štite od bolesti.  Saznajte više o njima u daljem tesktu…

Šta su prirodni adaptogeni i kako deluju?

Prirodni adaptogeni smatraju se za svojevrsne metaboličke regulatore, koji povećavaju sposobnost organizma da se izbori sa stresom.  Njih nalazimo isključivo u najlekovitijim (medicinskim) biljkama. Osim fitoterapije, prihvata ih i savremena medicina, te ih uključuje u sastave brojnih lekova i preparata.

Naš organizam usled dugotrajne izloženosti stresu postepeno slabi i postaje podložan raznim bolestima. Tome doprinosi i nedostatak sna, loša ishrana, delovanje štetnih toksina iz vazduha vode i hrane. Ukoliko sve navedeno prati jaka emocionalna i mentalna napetost gotovo sigurno dolazi do oboljevanja. Upravo tad su nam najpotrebniji prirodni biljni adaptogeni.

Pored uvođenja zdravih životnih navika, što prvenstveno podrazumeva balansiranu ishranu i fizičku aktivnost, i i adaptogeni nam puno znače. Odlična su prevencija kada je reč o uticaju stresa na naše telo, pri čemu značajno jačaju naš imunološki sistem.

Ove dragocene materije ne deluju ciljano na neki organ ili određenu bolest, već naprotiv uspostavljaju ravnotežu celokupnog metabolizma.

Adaptogene biljke imaju izuzetno antioksidativno delovanje, osnažuju imunitet, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Osim toga jačaju libido, smanjuju teskobu, te u velikoj meri utiču na dobar i kvaliteta

Adaptogene biljke ženšen, šizandra i ašvaganda

Koren života ili azijski ženšen (Panax ginseng)

Otkriven je pre više od pet hiljada godina u Kini. Tamo je bio veoma cenjen kao sredstvo za obnavljanje energije.

Prirodni adaptogeni iz korena ženšena povećavaju otpornost na stres, jačaju imunološki sistem, i obezbeđuje telu vitalnost. Još su drevni fitoterapeuti tvrdil kakopodmlađuje organizam, poboljšavajući mu gotovo sve funkcije.

Blagotvorni sastojci iz osušenog korena povećavaju koncentraciju i pamćenje,  otklanjaju glavobolju i nesanicu, te pomažu u lečenju depresije.

Šizandra (Schisandra chinensis )

Ovaj moćni adaptogen iz prirode smatra se najstarijim kineskim biljnim lekom. Drevni terapeuti prepoznali su njegovu lekovitost i učinke na telo. Osim što podmlađuje organizam šizandra povećava životnu energiju (či) leči kašalj, otklanja umor, a deluje i kao afrodizijak.

Ruski naučnici prvi su otkrili adaptogena svojstva ove biljke. Ustanovili su da ona stimuliše nervni sistem (što je veća iscrpljenost, efekat joj je jači).

Ašvaganda (Withania somnifera)

Među drevnim indijskim fitoterapeutima ašvaganda je bila jedna od najcenjenijih lekovitih biljaka. Ona se već hiljadama godina koristi se kao tonik za podmlađivanje organizma, adaptogen i afrodizijak.

Poseduje širok spektar delovanja: reguliše apetit i probavu, otklanja grčeve u želucu, jača srce, te snižava krvni pritisak. Prirodni adaptogeni iz biljke deluju umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

Ašvaganda ublažava stres, anksioznost i nesanicu, podstiče pamćenje i koncentraciju, normalizuje nivo hormona.

prirodni adaptogeni iz biljaka

Rhodiola rosa adaptogen zlata vredan

Najkvalitetnija rodiola raste u Sibiru, a već vekovima se koristi za povećanje izdržljivosti, radne sposobnosti, usporavanje starenja organizma. Uz to prirodni adaptogeni iz zlatnog korena otkloniće umor i ublažiti depresiju. Pomoći će kod probavnih smetnji, anemije, impotencije, infekcija i poremećaja nervnog sistema.

Adaptogena svojstva zlatnog korena otkrio je ruski botaničar Krilov. On je nakon obimnog istraživanja zaključio da ova biljka štiti od fizičkog i mentalnog stresa, toksina i prehlada.

Takođe, istraživanja usmerena na lekove protiv kancera i radijacijske bolesti nedvosmisleno ukazuju na biljku Rhodiolu. U njenom sastavu nalaze se grupe jedinjenja fenilpropanoidi, izuzetno moćni prirodni adaptogeni. Osim za lečenje najtežih oboljenja značajni su za poboljšanje fizičke i mentalne kondicije.

Zlatni koren obezbeduje organizmu energiju tokom stresne reakcije, a istovremeno održava i viši nivo energetskih zaliha.

Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Slatki koren dobro je poznat na našim prostorima, a uzgaja se i širom sveta. Koristio se kao tradicionalni lek u svim drevnim kulturama, a naročito u slučaju kašlja, bolesti jetre i probavnih tegoba.

Prirodni adaptogeni iz sladića potiču od glicirizinske kiseline, koja mu daje specifičan sladak ukus. Oni povoljno deluju na glavni deo neuroendokrinog sistema, poznatog kao „osovina hipotalamus-hipofiza-adrenalne žlezde. Slatki koren ispoljava snažno antivirusno dejstvo.

Međutim, ovaj prirodni adaptogen se ne sme koristiti duže od četiri do šest nedelja. Usuprotnom može smanjiti nivo kalijuma i povećati nivo natrijuma u krvi. Posledice toga su oticanje nogu i ruku kao i srčane aritmije.