Kako ukloniti herpes na usni za dva dana

Herpes na usni je pojava koju najčešće povezujemo sa padom odbrambenih sposobnosti organizma. Specifična stanja poput zamora, oporavka posle bolesti ili povišene temperature  karakteristična su upravo za njega. Osim toga on nastaje i usled fizičkog ili snažnog mentalnog stresa, jakih emocija, menstrualnog ciklusa, trudnoće ili jednostavno usled izloženosti sunčevim zracima. Sve navedeno, može probuditi viruse koji već postoje u našem telu, ali  su dosad bili pod kontrolom .

Koristeći „slabost“ organizma, virus nadvladava naš imunitet i izaziva dobro poznate i nimalo prijatne groznice na usnama, to jest obrazuje manje ili veće mehuriće, koji obično zajedno formiraju prave „grozdove“ oko usta. Saznajte kako da pojačate odbranu organizma koristeći pripravke od lekovitog bilja, kako bi ste sprečili herpes na usni  na vreme. Ove izvanredne recepte možete primeniti čak ukoliko su simptomi groznice već nastupili.

Kako se prenosi herpes i koliko dugo traje

Groznica na usnama najčešće izbija iznenada bez prethodne najave. Dan do dva pre nego što se pojave prvi karaktestični simptomi herpesa, na uglovima usta javlja se blagi svrbež, ponekad i slab bol (bockanje), kao i intenzivno peckanje.

Sve to nam može sugerisati da je u pitanju herpes na usni, koji je tek u nastajanju. U sledećoj fazi na bolnoj, crvenkastoj koži javljaju se vrlo sitni mehurčići, koje ispunjava svetlucava tečnost. Nastaju veoma mali plihovi, koji s vremena na vreme mogu da puknu, te se na njihovom mestu javljaju sitnije krastice i rane koje dosta dugo zarastaju. Nekada im je za potpuno zaceljivanje potrebno i više od 10 dana.

Na samom početku zaraze, nije isključena ni pojava povišene temperature, malaskalosti i pada energije, a  često otiču i limfni čvorovi.

Groznica na usnama prenosi se vrlo lako – poljupcem, upotrebom istog escajga, čaša, peškira ili pak dodirom. Upravo zbog toga potrudite se da ne kontaktirate prisno sa obolelom osobom, kako se ne biste zarazili, ovo naročito važi za one kod kojih su kraste i plikovi vidljivi na krajevima usta.

Kod osoba koje su obolele, neretko se herpes na usni ponovo javlja, i to periodično, samo je pitanje vremena kada će virus ponovo da se aktivira. Simptomi groznice se najranije mogu javiti već dvadesetak dana nakon zaraze.

Kako sprečiti herpes na usni pomoću lekovitog bilja

I u slučaju herpesa na usnama, kao i svih virusnih bolesti, važno je ojačati sposobnost organizma da se brani (imunološki sistem) kako nam se ta bolest ne bi prečesto vraćala.

U ovom slučaju posebno su dragoceni prirodni lekovi protiv herpesa koji efikasno stimulišu imunološki sistem, pomažući organizmu da odbaci infekcije i odbrani se od bakterija i virusa.

U tu svrhu posebno se preporučuju određene biljke, vekovima poznate po imunostimulativnim svojstvima, poput ehinacee, traganta i mačjeg nokta. U njima postoje različite supstance koje su odgovorne za njihovo lekovito dejstvo, ali im je svima zajednička sposobnost stimulacije delovanja i samim tim efikasnosti raznih vrsta ćelija koje čine imunološki sistem.

Osim što ograničava rizik od pojave bolesti kakva je i oralni herpes na usni, stalna upotreba ovih lekova navodno skraćuje trajanje bolesti ubrzavajući proces ozdravljenja i smanjujući intenzitet simptoma.

Koja je najbolja prevencija?

Lekovito bilje koje se, pre svega, koristi radi prevencije, uzima se periodično, dva-tri puta godišnje, na primer, u jesen ili proleće. Svaki ciklus tretmana treba da traje oko 30 dana uzastopno, nakon čega sledi pauza od 15 dana. Zatim slede još dva ciklusa tretmana, a posle svakog se pravi pauza od 15 dana.

Neretko se biljke poput ehinacee i mačjeg nokta nalaze i u kombinaciji s posebnim proizvodima za stimulisanje imunološkog sistema.

Najbolji prirodni lek protiv groznica na usnama

Pripremili smo vam više izvanrednih recepata, koji će itekako pomoći. Ukoliko je herpes na usni izbio ili je tek u nastajanju, značajno ćete smanjiti vreme dok se u potpunosti ne sasuši i povuče.

izlečite herpes na usni prirodnim lekom

Ribizla i brest za trenutno olakšanje tegoba

Ove biljke ne samo što deluju preventivno na herpes na usni, već mogu i pomoći u ublažavanju upale, a samim tim i otkloniti simptome groznice, poput peckanja, svraba i bola.

U tu svrhu može poslužiti crna ribizla (Ribes Nigrum L.), jer ima protivupalna i antialergijska svojstva.  Koristi se u obliku kapi, kao glicerinski macerat. Preporučena doza je  do 30, 40 kapi u malo vode dva puta dnevno, ujutru i u rano popodne.

Kapima ribizle možete dodati i 40 kapi bresta(Ulmus campestris), prirodnog leka sa zaštitnim dejstvom na kožu, koji pospešuje „detoksikaciju“ a samim tim i povratak tkiva pogođenih herpesom u normalno stanje.

Tinktura od matičnjaka protiv groznice na usnama

Nikako ne treba zapostaviti moć cvetova matičnjaka (Melissa officinalis), bogatih eteričnim uljem sa antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Prema rezultatima studija sprovedenih u Nemačkoj, ova biljka ima sposobnost da ubrza izlečenje od herpesa, te da ga eliminiše za svega 48 sati.

Matičnjak se nanosi direktno na oštećenu kožu u obliku tinkture, bez razblažavanja, dva-tri puta dnevno. Kao zamenu za ovu tinkturu, možete pronaći posebne proizvode za herpes na usni  (u obliku kreme ili stika) na bazi matičnjaka.

Fenomenalna tinktura protiv herpesa koja pomaže odmah

Kao zamena za sada već tradicionalne antivirusne masti i kreme protiv groznice, na bazi aciklovira – mogu poslužiti neki proizvodi za lokalnu upotrebu (kreme i gelovi) koji brzo ublažavaju svrab i peckanje.

Pored gela od aloje, poznatog po izvanrednim regenerativnim, umirujućim i protivupalnim svojstvima, koja posebno pomažu u lečenju groznica, među najdelotvornijim prirodnim lekovima za herpes na usni  navode se neven, sladić i dragoceni propolis.

Napravite sami lek protiv groznice na usnama

Rastvor se pravi tako što se pomeša 50 kapi tinkture nevena, 30 kapi tinkture propolisa i eventualno 30 kapi tinkture kantariona sa oko tri kafene kašičice vode.

U pitanju su tri leka koja ne samo što dezinfikuju, deluju protivupalno i pomažu u zarastanju rana, već i stimulišu obnavljanje kože i ograničavaju njenu infekciju. Za postizanje zadovoljavajućih rezultata potrebno je naneti ovaj prirodni proizvod na određeno mesto više puta dnevno (četiri do šest).

Izbegavajte upotrebu domaćih lekova, poput leda, paste za zube ili limunovog soka, jer oni vam neće previše pomoći.

Umesto klasičnih krema i pomada možete napraviti tečni preparat od tinkture pojedinih biljaka, koji ćete štapićem za uši nanositi direktno na područje pogođeno herpesom, i to  tri-četiri puta dnevno.

Važna napomena

Upotreba imunostimulatora, iako su prirodni, ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja i u slučaju nekih bolesti: tuberkuloze, multiple skleroze, kolagenoze, HlV-a(side) i ostalih autoimunih oboljenja.

Nadamo se da ste saznali kako se leči herpes na usni potpuno prirodno, bez hemije i lekova kakve nam nude današnje apoteke. Stoga pre nego što kupite sebi aciklovir mast ili neki drugi proizvod, obavezno prethodno probajte ponešto od ovih domaćih recepata.