Ulje crnog kima upotreba i recepti

Lekovitost semena biljke Nigella sativa već nekoliko hiljada godina je čovečanstvu poznata. Od davnina se ulje crnog kima kao lek koristilo u tradicionalnoj medicini u brojnim kulturama.

Najraniji spisi gde se spominje ova biljka odnosno njeno seme su iz starog Egipta. Nađeno je u Tutankamonovoj grobnici još pre oko 3300 godina. U arapskoj kulturi je nazivano semenom blagoslova. Dok je Kleopatra kuminovo ulje koristila za negu i očuvanje svoje lepote.

Interesantno je i to što  je islamski prorok Muhamed rekao za crno seme da je lek za sve bolesti izuzev smrti. A čuveni grčki lekar Hipokrat ga je koristio u lečenju onih koji su imali poremećaje u metabolizmu i varenju. Dok tradicionalna kineska medicina njegovo ulje već više hiljada godina preporučuje za mnoge bolesti. Počev od dijabetesa, preko poremećaja u varenju, pa sve do raka.

Daljim čitanjem ovog teksta saznaćete na koje sve načine možete upotrebiti ovo vrlo lekovito jedinjenje. Takođe naveli smo i kako piti ulje crnog kima i kakve sve blagodeti pruža našem organizmu.

Sastav i lekovitost crnog semena

Crni kim, ili u narodu još zvan čurukot, kumin, crno seme i slično, potiče od biljke Nigella sativa. To je zeljasta jednogodišnja biljka, spada u porodicu Ranunculaceae. Ima uspravno i razgranato stablo, visine 20 do 60 cm. Cvetovi su sa 5 latica, bele ili svetlo plave boje, a listovi zeleni i sjajni. Plod je čaura, u kojoj ima mnogo crnih semenki. Ulje crnog kima se proizvodi u procesu hladnog ceđenja, od zrelih semenki.

Šta ga čini tako čarobnim? U sebi ima oko 100 aktivnih supstanci, zbog kojih je tako lekovito. Vitamine B1, B2, B3, B6, B12 i vitamin D. Zatim, sadrži fosfor, cink, gvožđe, bakar, kalcijum, etarska ulja, enzime.

Više od 58 procenata sastava čine esencijalne masne kiseline, od kojih su posebno važne omega 6 i 3 masnoće. Osim njih sadrži mnogobrojne hranljive supstance, beta sitosterol, stearinsku kiselinu, palmitol, folnu kiselinu.

Za ulje crnog kima sastav sasvim dovoljno govori o čemu je zapravo reč. Ono ima visoku hranljivu vrednost, sadrži mnogo mineralnih materija i aminokiselina, koje jačaju snagu odbrane imunog sistema.

Poslednjih godina kuminovo ulje je moderna nauka podvrgla raznim ispitivanjima. Zahvaljujući tome potvrdila je pozitivan uticaj na celokupno zdravlje. Ova potpuno prirodna supstanca je višestuko korisna za naš organizam.

ulje crnog kima lekovita svojstva

Lekovita svojstva i dobrobiti po zdravlje

Za ulje crnog kima upotreba po jasno propisanim pravilima je od ključnog značaja. Njega je potrebno koristiti u trajanju od pola godine do godinu. Dakle, morate biti redovni i dosledni. Tako možete skoro u potpunosti ukloniti neprijatne simptome astme i ublažiti asmatične napade.

Ulje čukorota opušta mišiće i širi bronhije, zahvaljujući aktivnoj supstanci nigelon. Isto tako može smanjiti alergijske reakcije na polen, prašinu, životinjsku dlaku, pa čak i alergije uzrokovane nekim namirnicama.

-Seme kumina je sitno ali  neka vas to ne obeshrabruje, vrlo je moćno.

-Ubija MRSA bakteriju koja je rezistentna na antibiotike.

-Pomaže regeneraciju beta ćelija pankreasa uništenih usled dijabetesa, a pogodan je i u slučaju upale pankreasa zbog antiinflamatornog dejstva.

Osim ovoga, ulje crnog kima kao lek čuva jetru koja predstavlja filter za otrove u našem telu.

Za kamen u žuči ili bubregu potrebno je samleti 250g semena crnog kumina, dodati mu 250g domaćeg meda. Dve kašike te smeše stavite u pola šolje tople vode i popijte pre doručka pomešano sa jednom kašičicom ulja crnog kima.

Čurokot smiruje nervnu napretost i olakšava san

Čurokotovo ulje pomaže kod psihičkih stanja poput letargije, depresije, anksioznosti i stresa. Tako za bolje pamćenje možete 5ml ulja pomešati sa 100mg kuvane mente. Kod nesanice potrebno je uzeti kašičicu ovog ulja pre spavanja i imaćete miran san.

Osnažuje imuni sistem

Ulje crnog kima  za imunitet je neprikosnoveno. Naime, ono pospešuje stvaranje ćelija imunog sistema. Jedna od najvažniji aktivnih supstanci je timohinon. Za njega se uspostavilo da efikasno smanjuje već postojeće tumore.

U raznim istraživanjima koja su vršena pokazalo se sledeće. U 50 odsto slučajeva je smanjen rast tumora, 250 procentno povećava produkciju zdrave koštane srži. Pomaže u očuvanju organizma pri hemoterapiji i zračenju, može uništiti kod pojedinih karcinoma i same ćelije raka.

Redovnom upotrebom možete uspešno lečiti još mnoge bolesti. Kao što su upala sinusa, bronhitis, dijabetes, visok pritisak, gorušica ili kod opadanja kose. U slučaju dijareje isto možete koristiti ulje čorokota. Pije se tri dana po dva puta dnevno, puna kašičica sa šoljom jogurta.

Kako se koristi ulje crnog kima za lice

Čorokotovo ulje za lice, kao i njegova upotreba generalno za negu kože je dobro utemeljena. Upravo zahvaljujući ovom prirodnom preparatu Kleopatra je imala tako besprekoran ten i baršunastu kožu. Ovo magično jedinjenje sadrži sve one supstance koje su neophodne za proces regeneracije kože. Na prvom mestu to su vitamin A, aminokiseline i masne kiseline.

Ulje crnog kima za lice ima višestruka dejstva i na mnogim nivoima zadivljujuće uspešno deluje. Zašto je dobro upotrebljavati ga na koži? Zbog svog protivupalnog delovanja efikasno je u eliminaciji mnogih tegoba i neprijatnosti. Uz to jak je antioksidant i odlično hidrira, zahvaljujući bogatstvu etarskih ulja koja sadrži.

Rešava problem sa bubuljicama i aknama

Bubuljice nastaju uglavnom zbog više faktora a naročito su karakteristične za period puberteta, ali se mogu pojavljivati i kasnije. Nakon njih često ostaju ožiljci. Na njihov nastanak utiču razni faktori, kao što su na primer promene hormona, dijete, lokalne upale na koži.

Ulje crnog kima za akne i bubuljice je obostrano korisno. Ublažiće  simptome njihove pojave, upravo zbog svog moćnog protivupalnog i antioksidativnog dejstva. Za lepu i negovanu kožu lica možete ga pomešati sa vašom omiljenom kremom. Takva mešavina pomaže u sprečavanju nastanka akni, eliminiše staračke pege, a kožu čini mladalačkom, mekom i elastičnom.

Čurokot je izvrstan u tretiranju dlanova, stopala, laktova i kolena. Dobar je za zatezanje kože i protiv trudničkih strija. Potrebno je umasirati ga, tako regeneriše mlitavu kožu, čini je ponovo zategnutom. Uspešno posvetljuje strije nastale u toku trudnoće.

Takoreći, ne samo što je ulje crnog kima za kožu lica dobro, već je veoma praktično i za druge delove tela.

Seme crnog kima upotreba kod kožnih bolesti

Crno seme ima i druga farmakološka dejstva, koja su značajna u lečenju raznih kožnih bolesti. Kako se koristi ulje crnog kima spoljašnjom upotrebom? Potrebno ga je samo namazati u tankom sloju na sporno mesto na koži. Tako vrlo jednostavno se leče psorijaza (ljuspavica), atopični ekcem, neurodermatitis i gljivične infekcije.

Lečenje psorijaze kuminovim uljem

Psorijaza je kožno oboljenje koje se može pojaviti svuda po telu, u obliku fleka roze boje. Vremenom se koža ljušti, pa najčešće dolazi do svraba a kasnije i bola. Tu pojavu uzrokuje pojačan imuni odgovor na preterano umnožavanje ćelija epidermisa.

U priznata dejstva ovog jedinjenja spada regulacija broja ćelija imunog sistema, tako ograničava prekomernu deobu ćelija. Ulje crnog kima za psorijazu i ljuštenje kože uzrokovanu njome, uglavnom se koristi spolja, takođe i za smanjenje bola.

Terapija kod dermatitisa

Ekcem je jedna vrsta upale kože, koje je praćeno jakim svrabom i rumenilom. Javljaju se fleke koje se inficiraju od površine, ali zbog stalnog češanja moguća su zadebljanja na tim delovima. Suština lečenja je hidratacija, kreme na bazi steroida, u težim slučajevima se uključuju i imunosupresivne terapije.

Ovaj moćni eliksir ima izvanredne omekšavajuće osobine.On stvara nemasni sloj na površini kože, pri čemu sadrži i sve potrebne supstance.

Pri jednom kliničkom istraživanju, upoređeni su rezultati steroidne kreme za lečenje ekcema i ulja crnog kima korišćenog dva puta dnevno. Pokazalo se  da su oba vida lečenja dala iste rezultate u ublažavanju simptoma. S tim što u korist ulja ide to što nema nikakve nuspojave.

Štiti i od gljivičnih infekcija

Dokazano je antigljivično dejstvo naspram dermatofita koje uzrokuju gljivičnu infekciju kože, noktiju, gljivica na stopalima i slično.

Još spoljašnje upotrebe crnog semena

Pored prethodno navedenih kožnih bolesti, ulje crnog kima spoljašnjom upotrebom uspešno rešava i druge probleme. Koristi se u slučaju raznih zdravsvenih tegoba kao na primer kod upaljenih nerava. Efekat smirenja živaca je klinički potvrđen. Nigella sativa potpomaže normalno funkcionisanje nervnih ćelija.

Zatim koristi za lečenje svih vrsta ginekoloških upala ( i kod cisti), upotrebljeno interno ili eksterno. Potrebno je kuminovo ulje umasirati u području oko materice gde se vrlo efikasno zna izboriti sa upalama.

Onima koji boluju od reume isto može pružiti olakšanje. Dnevno ga možete upotrebiti i više puta. Potrebno je umasirati čurokortovo ulje na sporna područja oko zglobova.

Dobro je za lečenje upale desni

Ćurukotovo ulje u ustima pomešano sa pljuvačkom eliminiše upalu desni. Par minuta držite u ustima pa samo ispljunite. Redovna upotreba ovog prirodnog leka sprečava kvarenje zuba i nastanak paradentoze.

U slučaju začepljenog nosa, uprska se u nosnu duplju gde eliminiše začepljenje kao i iz toga proizašlo hrkanje. Kod problema sa očima, ako su umorne ili otekle, pre spavanja trebate kapak i podočnjake namazati ovim magičnim jedinjenjem. Mogu se stavljati i obloge natopljene rastvorom sa vodom.

Pomaže li čurokotovo ulje za mršavljenje?

Kao što smo rekli ulje crnog semena sadrži antioksidanse koji poboljšavaju imunitet. Ono ubrzava metabolizam pa ujedno pospešuje rad želuca, bubrega i jetre. Stimuliše proces varenja hrane i dovodi nas u ravnotežu, a dobro je protiv nadimanja i gasova.

Pomaže u razbijanju i izbacivanju nataložene sluzi iz creva. Zbog toga je crni kim pogodan za čišćenje creva  i otklanjanje štetnih materija, kao i u slučaju gljivičnih zaraza.

Suština mehanizma mršavljenja prilikom korišćenja kumina jeste u povećanju telesne temperature. Tako je ubrzana apsorpcija hrane, a sprečava se taloženje masti u telu.

Kako bi postigli što bolji efekat i vidljive rezultate, najbolja je mleveni crni kim mešati još sa kurkumom, đumbirom i crnim biberom. Ima druga varijanta mešavine začina koja poboljšava sagorevanje masti za 25 procenata. Treba ga redovno koristiti sa đumbirom, komoračem, slačicom I anisom.

Kako koristiti ulje crnog kima za mršavljenje ?

Pije se jedna kašičica ujutru pre doručka i uveče pre spavanja. Za bolju efikasnost možete dodati i pola čaše soka narandže ili pola kašike meda.

Uprkos mnogobrojnim pozitivnim uticajima na čovečije telo, ipak je malo onih koji znaju za njega. Osobama kojima je zdravlje izvrsno, preporučeno je korišćenje ulja od kumina, zato što preventivno održava balans u organizmu.

Koliko se dugo sme uzimati ovaj preparat?

Pravilno doziranje je ključno. Evo kako se pije ulje crnog kima i u kojoj meri?  Preporučena doza je uglavnom jedna kafena kašičica dnevno dva puta, otprilike sat vremena pre obroka. Možete ga konzumirati samog ili pomešati u sok ili čaj, jer ima pikantan ukus.

U upotrebi je važno pridržavati se preporučene doze. Maksimalna dnevno upotrebljena količina je 3 kafene kašičice. Svoje dejstvo iskazuje ako se u vidu terapije koristi sve do izlečenja. Nakon toga je dnevno jedna kašičica dovoljna za održavanje savršene funkcije imunog sistema. Dobro je napraviti pauzu sa njegovim korišćenjem jedan dan u nedelji, i u tri meseca jednom po nedelju-dve.

  • Važno! Nikada ga nemojte koristiti nakon obroka. Optimalno korišćenje je jedan sat pre jela. Najbolje je pomešano sa voćnim sokom ili medom.

Uzrokuje li neka neželjena dejstva?

Ulje crnog kima nuspojave za sada nema, jer se do sada nisu dokazali štetni efekti po zdravlje. Trudnicama ipak nije preporučeno da ga upotrebljavaju, zbog toga što je moguć uticaj na kontrakcije glatkih mišića materice.

U slučaju teže bolesti, neophodno je obratiti se lekaru i dalje lečenje vršiti pod njegovim nadzorom. Ponekad može doći do problema sa zgrušavanjem krvi.

Iskustva korisnika sa uljem od crnog kima

Onima koji ne veruju u dejstva kumina, iskustva korisnika dokazuju da vredi isprobati. U svakom slučju ne šteti zdravlju.

Imam višegodišnje probleme sa oslabljenim imunitetom. Kad god se neko prehladio na poslu ili u kući, ja bih i to odmah pokupio. Ni varenje mi nije bilo sjajno, već godinama se osećam nekako opterećeno i naduto. Listajući tako stranice po internetu, naleteo sam na članak vezan za blagodeti ulja crnog kumina.

Nije bilo druge već da ga odmah isprobam, nikad se ne zna kako će delovati. Od kad redovno pijem ujutru i uveče kašikicu ovog ulja sa ceđenom narandžom, prosto me preporodilo . Puno mi je bolje i preporučio bih to i drugima koji imaju slične probleme.

Milan, Čačak

Prošle godine počele su mi se pojavljivati fleke po telu. Kad su mi ustanovili kod lekara šta je u pitanju, dali su mi razne kreme. Mazala sam i pokušavala srediti to sa nekoliko vrsta krema, ali nije uspelo. Jela sam puno voća ali ni to nije pomoglo u ojačavanju imuniteta.

Tek tad je došlo na red i ulje crnog kima. Nisam očekivala brzo poboljšanja na koži, ali desilo se upravo to. Kada su se konačno fleke povukle, nastavila sam piti njegove kapsule za imunitet. To je moje iskustvo sa ovim sredstvom.

Dragica, Negotin

Ulje crnog kima cena i gde kupiti

Korisnici se često pitaju koje ulje crnog kima kupiti? Najbolje po zdravlje je ono hladno ceđeno. Dakle, dobro je prilikom kupovine obratiti pažnju na to da ima naznaku “devičansko” ili “hladnoceđeno.”

Gde kupiti crno seme, a pri tom da je dobrog kvaliteta? Najsigurnije ga je potražiti u bolje snabdevenim apotekama. Dostupno je u prodavnicama zdrave hrane, a možete ga naručiti i online preko interneta. Naravno za ulje crnog kima cena varira i u zavisnosti od prodajnog objekta gde ga uzimate.

Uglavnom može se naći u pakovanjima po 30 i 250ml . U Srbiji za manju bocu trebate platiti do 300 do 400 rsd, dok za tu od četvrt litre morate izdvojiti 1500-2500 rsd.

Ako se odlučite za opciju poručivanja preko interneta, postoje razni sajtovi koji se bave njegovom prodajom. Za 250 mililitarsku bocu ćete izdvojiti 1500-2000 rsd, a manje pakovanjeoko 300-370din, u zavisnosti od proizvođača.

Možete kupiti u apoteci i ulje crnog kima u kapsulama, pakovanja su uglavnom po 100 komada. U njima je manja koncentracija aktivnih supstanci pa je slabije dejstvo, nego u slučaju konzumiranja ulja.