Modrice po telu kako ukloniti na prirodan način

Dešava se svima. Udarac ruke na vrata ormana i eto nama plave masnice. Desi se i da se udarimo na drugi način, pa uopšte ne obratimo pažnju. Sutradan se samo pojave podlivi i modrice po telu, a mi se pitamo odakle nam sad to? Te ogromno plavo-ljubičaste fleke odmah nam upadaju u uči.

Tamne modrice na nogama mogu da se pojave i zbog proširenih vena, a crni podlivi nam javljaju mogućnost nastanka venske tromboze koja dovodi do ugruška. Ovo može biti opasno po život.

Imate masnice po telu koje ne bole, a javile su se bez ikakvog razloga? Možda je posredi kakvo ozbiljnije oboljenje.

U daljem tekstu pročitajte kako da prepoznate modrice po rukama i nogama, te koji prirodni preparati pomažu za njihovo uklanjanje.

Zašto nastaju modrice po telu?

Modrice po nogama obično nastaju kada naletimo na neki predmet koji nam se nađe na putu naše svakodnevnice. Veoma su česte kod sportista.

Modrica, ili „kontuzija“ se pojavljuje na koži zbog traume.  Do pojave modrice po telu dolazi kada sitni krvni sudovi (kapilari) se prelome, procure ili puknu ispod kože. Uglavnom nastaju ako se udarite o neku tvrđu podlogu.

Lečenje obično traje od 2 do 4 nedelje, često znaju da se promene boje, od purpurno crne, crveno plave ili žućkasto zelene. Masnica na nogama obično će trajati duže od modrice na licu i rukama.

Najveći broj podliva nisu razlog za zabrinutost i nestaće sami. Kućnim tretmanima možete ubrzati zarastanje i ublažiti bol i otok .

Ali ozbiljne modrice, oticanje i bolovi koje počinju u roku od 30 minuta od povrede znače ozbiljniji problem, kao što su teška iščašenja ili prelomi .

Razlikuju se i vrste modrica
Postoje tri vrste modrica na osnovu njihove lokacije na vašem telu:

 1. Potkožne javljaju samo ispod kože.
 2. Intramuskularne javljaju u mišićima osnovi.
 3. Periostalne modrice javljaju se na kostima.

Koji su simptomi modrica po telu?

Idiopatska trombocitopenija purpura

Osobe koje pate od ovog autoimunog poremećaja imaju veoma mali broj trombocita. Dosta lako zarade masnice, modrice po telu i krvarenje. Još uvek nije poznat uzrok ovakvog poremećaja, istraživanja pokazuju da je možda povezan sa netolerancijom na gluten.

Bolesti krvi su česti uzročnici

Poremećaji krvi, kao što su nasledna hemofilija,  pa i leukemija mogu izazvati neobjašnjive modrice po telu. Ako se pojavilo krvarenje iz nosa bez razloga, ili ako vam desni krvare mnogo posle pranja zuba,  tada naročito obratite pažnju. Ukoliko vam se čini da male ogrebotine krvare mnogo i produženo,  javite se lekaru specijalisti – hematologu.

Modrice po telu leukemija

Ako patite od leukemije, imate veću tendenciju lakog  dobijanja modrica. Vaše telo više nije u stanju da proizvede dovoljne količine trombocita koji sprečavaju  krvarenje krvnih sudova.

Iako su modrice od leukemije slične običnim, pojavljuju se na  neobičnim oblastima, kao što su leđa.

Dijabetes može pogoršati stvari

Šećerna bolest– još jedan od uslova za modrice po telu bez udarca. Simptomi ove bolesti obuhvataju umor, često mokrenje, mučninu praćenu sa i bez povraćanja, česte vaginalne infekcije. Sporo zarastanje posekotina ili rana, preteran apetit ili žeđ, suva usta. Zna se nekad javiti svrab kože pogotovo u predelu prepona.

Reumatoidni artritis

Reumatski artritis je bolest koju karakterišu bolovi u zglobovima, suva usta i oči, peckanje i svrab očiju, lake modrice, ukočenost. Ako su vam ovi simptomi poznati i zvuče blisko, posetite lekara.

Postoje mnogi prirodni tretmani za ovu vrstu bolesti.

Anemija (malokrvnost)

Simptomi anemije su uglavnom praćeni : glavoboljom, slabošću, krtim noktima, bledom kožom lica i  tamnom stolicom. Javljaju se sa upalom jezika, umorom, modricama po nogama i telu. Usled nedostatka gvožđa organizmu ne proizvodi se dovoljno crvenih krvnih zrnca.

Anemične osobe trebaju obogatiti svoj jelovnik. Potrebno je lečenje prirodnim ishranom i korišćenjem dodataka hranljivih materija.

Ne preterujte tokom vežbanja

Stavljanje mišiće pod prekomeran pritisak , usled tokom teškog dizanja tegova, može izazvati pucanje krvnih sudova i to dovodi do modrica.

Mikroskopske suze u svojim mišićnim vlaknima  prouzrokovane napornim vežbanja isto prouzrokuju modrice na telu.

Pored toga, ako se bavite sportom ili snažnim  vežbanjem, izloženi ste udarcima ili malim traumama.

Da li unosite dovoljno vitamina C u organizam?

Ova hranljiva materija je od suštinskog značaja za lečenje.  Ukoliko je  ne konzumirate  dovoljno, mogu  lako da se pojave modrice koje nastaju bez udarca. Takođe možete primetiti da je potrebno mnogo više vremena za smanjenje istih.

Retko  se dešava na neko ima izuzetno nizak nivo vitamina C, ali se dešava  ste stariji ili pušite.

Jedite namirnice bogate vitaminom K

Za bolju regulaciju zrušavanja krvi, treba bar najmanje dva puta dnevno mazati  krema sa K vitaminom. Možete je pronađete u svim apotekama.

Isto tako, poželjno je u vaš organizam unositi što više namirnica kao što su kelj, spanać, brokoli i zelena salata.

Jedna napomena:

Ne preporučuje se osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi ili ako imate problem sa zgušavanjem.

Stara koža je sklonija modricama

Kad ostarite, koža gubi neke od zaštitnog masnog sloja koji omogućava zaštitu od udaraca i pada. Ona postaje tanja, dok je proizvodnja kolagena usporena.

Vaše telo treba redovno izlaganje suncu zbog vitamina D (i dobije niz dodatnih pogodnosti).

Ipak, prekomerno izlaganje suncu može izazvati da koža izgubi svoju gipkost i elastičnost.

Ključ uspeha da se izbegnu modrice po telu je svakodnevno konzmiranje svežeg voća i povrća. Ali, ako je već imate, priroda je puna jednostavnih prirodnih rešenja koja vam mogu pomoći pri oporavku.

Modrice po telu kod dece koliko su česte

Modrice kod dece nisu ni malo neobična jer oni imaju tendenciju da padnu, nalete  jedno na drugo ili  se udare na nameštaj. Ali, hematom koji se dešava spontano ili izgleda proporcionalno potrebno je istražiti.

Mnoge bolesti  lako mogu izazvati modrice kod dece – neke su privremene, a ne ozbiljane, dok drugima  treba stalna lekarska pomoć.

Nisu veoma česta kod odojčadi. One su češće na donjem delu noge, pogotovo kod  male dece koje uče da hodaju

Pozovite doktora ako:

 • Povređeno mesto izgleda veoma bolno, oteklo , ili zaraženo.
 • Imate modricu nakon ozbiljne nesreće, glave ili povrede abdomena.
 • Ako se javi veliki broj modrica i neobjašnjivih podliva
 • Imate povišenu temperaturu.

Za modrice po telu uzroka je puno, ukoliko su one nastale posle udarca, uradite sledeće:

 1. Odmah nakon povrede neko vreme izdignite povređeni deo tela iznad ravni sa srcem. Na taj način ćete smanjiti priticanje krvi i sprečiti veće razlivanje.
 2. Najpre stavite hladne obloge, one  usporavaju protok krvi i limfe kroz krvne sudove, pa sprečavaju dalje razlivanje. Potrebno ih  je držati oko 10- 15 minuta i zaštititi kožu krpom ili peškirom od direktnog kontakta sa ledom.
 3. Dva dana kasnije stavljajte tople obloge par puta u toku dana, zbog ubrzanje procesa oporavka i nestanka boje od podliva. Takođe za tamne fleke po telu koristite prirodne recepte za brz oporavak.
 4. Nemojte koristiti ibuprofen jer produžava krvarenje.
 5. Pratite doziranje uputstva na etiketi.
 6. Ne dajte aspirin detetu mlađe od 16 godina.

Vaše dete verovatno neće prolaziti kroz život bez modrice po telu, ali se mogu sprečiti.

Koristite štitnike za kolena, laktove i podkolenice prilikom vožnje bicikla ili rolera.
Posmatrajte pažljivo promene u zdravlju vašeg deteta, i budite sigurni da se obratite lekaru ako dete ne bude kako treba.

Uklanjanje modrica medicinskim metodama

Lekarima se obavezno morate obratiti ako je intezivno crvenilo po koži, jak bol i veliki otok usled povrede. Ako koristite terapiju za razređivanje krvi. Takođe, ako vam se podlivi nalaze na glavi, licu ili pak sumnjate na slomljenu kost.

Modrice po telu bez udarca se pojavljuju često, a ne znate uzrok tome?  Za vaše dobro najsigurnije bi bilo obratititi se doktoru. On će dijagnostikovati problem i prepisati potrebnu terapiju. Vi ćete mirne duše napustiti ordinaciju, znajući da ste uradili ispravno.

Smanjite bol usled masnica koje su nastale udarcem, primenite sledeće lekove: ibuprofen, paracetamol, naproksen.
U apotekama postoje razni sprejevi koji raslađuju mesto povrede. Priskanjem ovog leka stiskaju se krvni sudovi i brže zaustavlja krvarenje. Na tržištu su još razne kreme i gelovi od nevena ili bokvice.
Hepathrombin mast za modrice je česta u kućnim apotekama.

Kako ukloniti modrice na prirodan način

Vaša ishrana je najveći faktor u lečenju modrica po rukama.

Razlog zbog kojeg većina ljudi ima modrice je što su njihovi kapilari previše krhki .

Jedan od najboljih načina da  budete sigurni u jačinu vaših kapilara je uvrstite bioflavonoide u ishranu.

Odlični ishrani izvori bioflavonoida uključuju tamne boje: jagode, tamni zeleniš, beli i crni luk.

Dobro zaokružena ishrana sa dosta organskog  povrća i nekih vrsta voća će biti više nego dovoljna. Ona obezbeđuje sve mikroelemente koji su vam potrebni kako bi se sprečilo pojavljivanje modrice  po telu, ali i nekih težih trauma.

Rutin– bioflavonoid poznat u ojačavanju krvnih sudova.  Iz tog razloga, to se često koristi kod proširenih vena i hemoroida, kao i modrica.

Hesperidin: ovaj bioflavonoid,  nalazi se u citrusovim plinzima. Poznat za jačanje kapilara.

Arnika ulje za uklanjanje modrica

Cveće i koreni arnike su korišćeni stotinama godina kao biljni lek.

Ona ima antiinflamatorna svojstva i stimuliše protok belih krvnih ćelija, koje obrađuju zagušenja saobraćaja u krvi. Na taj način rasteruje zarobljenu tečnost iz vaših zglobova, mišića i modrica.

Recept za izradu ulja

Potrebno je pola manje tegle cvetova od arnike i oni se prelivaju koncentrovanim alkoholom. Posle svega dobro se procede. Stoji u tegli 2 nedelje i nakon toga se dodaje ulje lavande i mente. (ili čempresa)

Napomena

: Nemojte nanosti tinkturu arnike na otvorene rane, odnosno pukotine na koži.

Arnika ulje se preporučuje samo lokalnu primenu i u razblaženom obliku.

Čisto arnika esencijalno ulje je veoma moćano i izaziva  ozbiljne sporedne efekte.

Aloe vera

Sveži gel koji potiče iz aloe vere ubrzava zarastanje rane i iritacije kože.modrice po telu bez udarca

Koristite prirodne obloge za modrice

Jabukovo sirće protiv modrica

Potopiti krpu u jabukovo sirće koje ćete pešati sa vodom držati 15 minuta. U sirće dodati komad crnog luka, i ostaviti tako oko 20  minuta.

Nikako se ne sme stavljati jabukovo sirće na podlive ako je koža oštećena.

Listovi kupusa

Za modrice po nogama uzmite velike spoljne listove belog kupusa n i potopite u veoma toplu vodu. Zatim trebate naneti na mesto gde jse nalazi masnica.

List kupusa smanjuje otok i ubrzava proces ozdravljenja.

Hladan oblog:

Koristite hladan oblog na modrice na udarenom mestu. Pomaže  u smanjenju otoka i bola.

Što pre primeniti obloge nakon povrede, to bolje.

Fenomenalni gavez protiv modrica na ruci

1 kašiku gaveza preliti sa 250 ml prokljucale vode i ostaviti da odstoji 20 min. Lek je idealan za masnice, rane i uganuća.

Prvih dana se stavlja hladan oblog, a kasnije ide topli.

Kamilica i lavanda: 

Najbolje bi  bilo da po 1 kašikicu kamilice i lavande stavite na punu šolju vruće vode. Poklopite i ostavite da miruje 15 min, potom procedite i stavite u frižider. Koristiti kao hladan oblog nekolikom puta dnevno.

Margarin za modrice

Da bi ste sprečili nastanak modrice na telu jednostavno stavite margarin na udareno mesto. Ne maslac, već margarin jer u sebi ima svojstva koja pomažu regeneraciji kože.

Nanestite ga u debelom sloju. Svejedno je koji, koristite i za kolače.

Kantarion 

Još jedan odličan prirodni lek za modrice po rukama . Nanosimo ulje kantariona na povređeno mesto prvih dana, po nekoliko puta dnevno. Osim što ima protiv upalna svojstva deluje i kao prirodni analgetik.

Konzumirajte  čaj od iste biljke, kako bi se ubrzao oporavak.

2 kašike sušenog kantariona prelijte šoljom vrele vode i sačekajte da odstoji oko 15 minuta. Pijte čaj  od kantariona dok je mlak.

Krema za modrice na nogama iz kućne radinosti

Krema za tamne fleke i podlive možete napraviti i kod kuće.

U bazu za kreme (galsana), dodati tinkturu  arnike. Oko 50 gr baze vam je potrebno, 2 kašikice tinkture, i oko 6 kapi ulja lavande, mente i čempresa. Sve dobro promešati i krema je spremna.

Pomoćiće i grašak 

Semenke graška (nedozrele) prvo dobro izgnječite, i napravite kašu u koju ćete dodati jedno izmućeno belance. Nanesite na podliv , držite pola sata, pa zatim isperite hladnom vodom.

Bokvica protiv hematoma

Pomešati usitnjen luk sa jednom  kašikom meda i usitnjenim listovima bokvice. Potom med istopite na pari i dobijenu smesu stavite na  gazu pa na modricu. Zavijte to na dva sata i tako bar 3 puta na dan.

Ne konzumirajte previše alkohola

Čestim konzumiranjem  alkohola imate tendenciju zaradite lako modrice, a ponekad dovodi i do problema sa jetrom. Ako jetra ne radi svoj posao, to bi mogao biti  loš znak da imate cirozu jetre. To je ozbiljna bolest, posetite svog lekara.

Kako sakriti modrice na licu?

U potrazi ste za rešenjem kako brzo ukloniti modrice sa tela, lica, nogu. Svakako ne smemo izostaviti šminku. Maskiraće tragove nastale od povreda brzo i efikasno.

Primenite je samo ako nemate otvorenih rana , u suprotom je veliko NO-NO.

Mali trikovi velikih majstora:

Crvene modrice najbolje neutrališe korektor u zelenoj boji.

Plave mrlje tj. „šljive“ će ukloniti korektor boje kajsije. Dobar puder preko svega učiniće da blistate.

Nadamo se da vam se svideo tekst , pročitajte i naš drugi članak kako ukloniti tamne fleke ispod očiju.