Nedostatak kalijuma kako nadoknaditi ishranom

Mineral kalijum u ishrani je neophodan za život i pravilan rad srca, krvnih žila i normalnog krinog pritiska. Bitan je za pravilno funkcionisanje bubrega i digestivnog trakta, regulaciju tečnosti u organizmu i održavanje ravnoteže minerala. S obzirom na to da reguliše veoma značajne funkcije, nedostatak kalijuma u organizmu je značajan problem. On zahteva ozbiljniju pažnju.

Ovaj mineral se nalazi u brojnim namirnicama pa se deficit retko javlja zbog nepravilne ishrane, češći su uzroci pojedina oboljenja pre svega bubrega. Uzrokuju ga i  neka stanja kao što su povraćanje i dijareja, ali i uzimanje antibiotika i diuretika.  Nedostatak kalijuma može se prepoznati po upečatljivim simptomima: grčevi, umor, aritmija, ubrzan rad srca i vrtoglavica. Za lečenje deficita ovog minerala najčešće je dovoljno korigovanje  ishrane. Neka ozbiljnija stanja zahtevaju i korišćenje veštačkih suplemenata, tableta i praškova.

Ostanite sa nama i saznajte koja hrana je bogata kalijumom, informišite se o uzrocima i manifestacijama ovog poremećaja.

Simptomi nedostatka kalijuma u krvi

Ovaj mineral je bitan za snagu mišića, funkcionisanje nerava i zdravlje kardiovakularnog sistema. Lubenica, avokado, banane i pasulj su zdrave namirnice bogate kalijumom. Ukoliko su vam često na meniju održavaće njegov optimalan nivo u krvi. Preporučena dnevna doza je 4,7 mg dnevno za decu od 14 godina i odrasle osobe. Za mlađu dečicu i odojčad ova vrednost je mnogo manja.

Ukoliko znate koji su simptomi nedostatka kalijuma ili imate znanje i iskustvo možete blagovremeno uočiti ove signale i obratite se lekaru. Znaci deficita kada se gledaju pojedinačno nisu toliko specifični da bi se odmah moglo posumnjati na ovaj problem. Međutim oni su povezani i češće se javlja nekoliko znakova, a njih možete lako raspoznati.

Nedostatak kalijuma u organizmu možete prepoznati po sledećim telesnim promenama:

Stalno ste umorni

Ćelije u telu trebaju kalijum za normalno funkcionisanje. Deficit ovog minerala prouzrokuje osećanje stalnog umora i odsustva energije. Zamor se javlja i kod najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti, propraćen je gubitkom daha i osećanjem da su i sasvim uobičajene radnje veoma naporne i tašek. Često ovakvo stanje prati i nedostatak sna.

Imate visok krvni pritisak

Kalijum opušta krne žile i vene i pospešuje protok krvi do organa, a prema nekim istraživanjima on čak i snižava visok pritisak. Bez kalijuma  vene i arterije se sužavaju i stežu, a  krvni pristisak usled toga raste. Njegov deficit kod osoba koje inače imaju visok krvni pritisak može biti vrlo opasan, pa čak i po život.

Muče vas grčevi i bol u mišićima

Ovo su veoma česti simptomi manjka kalijuma koji ima značajnu ulogu u finoj kontrakciji mišića, ali istovremeno sprečava pojavu neprijatnog spazma. Ukoliko se grčevi u nogama intenziviraju, obavezno se javite lekaru.

kako se manifestuje nedostatak kalijuma u krvi

Simptomi nedostatka kalijuma; Foto: Pixabay

Ostali znaci hipokalemije koji se ne smeju zanemariti

Peckanje, trnjenje i obamrlost ruku i nogu su takođe simptomi na koje treba obratiti pažnju jer on utiče na pravilan rad mišića. Takođe, ako se hranite isključivo brzom hranom moguća je pojava deficita kalijuma u telu. Hrana iz vrećice, slani čipsevi, krekeri i smrznuti proizvodi,  uglavnom su puni soli. Što je više unostite, vaše telo izbacuje više kalijuma i snižava njegov nivo u organizmu.

Lupanje srca i aritmije

Nepravilan rad ovog organa su vrlo čest i siguran pokazatelj nedostatka kalijuma u organizmu. Veoma je zastrašujuće kad srce iznenada počne da lupa i kada se ubrza njegov rad. Razni su uzroci ovih pojava ali nizak nivo kalijuma u krvi je svakako jedan od njih. Ovakvi simptomi su opasni i mogu ugorziti život, ako primetite slične poremećaje u srčanom ritmu hitno kod lekara.

Zatvor stolice

Nizak nivo ovog minerala usporava još neke telesne funkcije, pa i onu vezanu za digestivni sistem. Nadutost i stomačni grčevi mogu biti posledica nedostatka kalijuma u organizmu.

Česta potreba za mokrenjem i žeđ

Ovo su vrlo česti simptomi nedostatka kalijuma. Javljaju se jer dolazi do poremećaja rada bubrega i urinarnog trakta usled njegovog deficita u krvi.

Nesvestica i vrtoglavica

Ozbiljan pad nivoa ovog minerala može zanačajno usporiti rad srca što može prouzrokovati vrtoglavicu i nesvesticu. Ukoliko se ovakve stvari jave, morate se hitno obratiti lekaru.

Koji su uzroci hipokalemije najčešći

Nedostatak kalijuma u organizmu poznat pod nazivom hipokalemija ima brojne uzroke. Najviše minerala se gubi kroz urin delovanjem lekova za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, tkz. diuretici. Povraćanje i dijareja mogu prouzrokovati  njegove veće gubitke kroz digestivni trakt.

Uzrok ovakvog stanja može biti i ishrana, odnosno ne unošenje dovoljne količine kalijuma kroz hranu, međutim ovo je veoma retko. Najčešći uzroci za nedostatak kalijuma u organizmu su:

 • Hronična oboljenja bubrega i poremećaj rada nadrbubrežnih žlezda.
 • Proliv.
 • Prekomerna konzumacija alkohola.
 • Preterano uzimanje laksativa.
 • Obilno znojenje.
 • Povraćanje, često se javlja kod osoba sa poremećajima u ishrani. Najčešći i najopasniji vidovi su svakako anoreksija i bolumija.
 • Česta upotreba pojedinih antibiotika.
 • Manjak folne kiseline u organizmu.
 • Korišćenje diuretika- tableta za izlučivanje tečnosti iz tela.
 • Neki oblici dijabetesa uzrokuju nedostatak kalijuma u krvi. Veoma je čest kod osoba koje često uzimaju insulin.
 • Hormonalni poremećaji koji dovode do povišenog krvnog pritiska.

Nedostak kalijuma kod dece se vrlo retko javlja jer mališani uglavnom imaju raznovrsnu ishranu bogatu voćem i povrćem o čemu se mame naravno brinu. Međutim, ukoliko primetite neke simptome koje smo opisali, morate dete odvesti lekaru radi propisivanja pravilne terapije. U ranom dobu ovaj mineral je neophodan za pravilan razvoj.

S druge strane , hiperkalemija- povišen nivo kalijuma u krvi, se jako retko javlja, a simptomi se skoro pa ne razlikuju onima kod njegovog manjka. Najčešće se javlja kod osoba koje imaju neke poremećaje u radu bubrega ili koriste veštačke suplemente u ishrani.

Jedite namirnice bogate kalijumom

Veliki problem sa kojim se srećemo u ishrani u novije vreme je previše soli a malo kalijuma. Prema novim istraživanjima veći unos hrane bogate kalijumom i smanjenje unosa soli i uglenih hidrata može smaniti rizik moždanog udara za 21 procenat.

Ovaj bogati mineral štiti krve žile i zdravlje srčanog mišića. Iako postoje brojni suplementi sa ovom supstancom, probajte prvo sa izmenama u ishrani i na taj način obezbedite dovoljne količine. Samo tako ćete moći da  sprečite nedostatak kalijuma, kroz zdravu prirodnu hranu.

Ovde ćemo vam navesti 10 vrsta zdrave hrane koja se smatra najboljim izvorom kalijuma:

Jedna šolja kuvanog pasulja nadoknadiće 29 procenata dnevne potrebe za kalijumom. Kod nas se najčešće koristi beli i crveni pasulj koji su odlični izvori a i veoma ukusni, mada je crni još zdraviji i ne nadima stomak.  Odličan je izvor gvoždja, mangana, magnezijuma, fosfora i folne kiseline.

Nedostatak kalijuma u organizmu nadokandićete ukoliko u ishranu uvrstite spanać. Jedna porcija od oko 180 grama ovog povrća pružiće telu neophodnih 24 odsto minerala K na dnevnoj bazi. U svom sastavu sadrži i fosfor, gvoždje, mangan i magnezijum, omega 3 masne kiseline, folnu kiselinu, vitamine A, B, C, E i K.

Slatki krompir je bogat ovim mineralom

Pečeni krompir se ne preporučuje dijabetičarima jer ima visok nivo ugljenih hidrata. Kao allternativu treba upotrebljavati slatki krompir.  Krompirići su veoma zdravi i nisu kalorični, sadrže čak 22 minerala, pojedine vitamine B kompleksa i C vitamin, ali i skrob.

Suve kajsije ukoliko često koristite u ishrani sigurno nećete imati manjak kalijuma u organizmu. One obezbeđuju visokih 33 procenata dnevne količine u pola šolje odnosno 65 grama proizvoda. Čuvaju nervni sistem i ublažavaju stres. Poboljšavaju probavu, smanjuju gasove i nadutost,  leče tvrdu stolicu.

Pečene bundeve su pune kalijuma, zadovoljavaju 22 posto potrebne količine. Možete koristiti sve vrste bundeve koje su dostupne na tržištu. Odličan izvor i isto tako zdrava je i  tikvica. Bundeva jača imunitet, sprečava nastanak i razvoj tumora, čuva zdravlje očiju i kože. Pomaže kod artritisa i gihta.

Jogurt lajt ili punomasni je bogat kalijumom, zadovoljavaju oko 15 procenata predviđene količine unosa. Pored ovog minerala, ova mlečna namirnica je odličan izvor joda i cinka, u sebi sadrži važne aminokiseline i dobre bakterije, i vitamine B5 i B12.

Ako imate nedostatak kalijuma u krvi konzumirajte ribu

Namirnice bogate kalijumom su svakako ribe, naročito losos . Ukoliko vas muči nedostatak kalijuma u organizmu, obavezno ga uvrstite u jelovnik. Riblje meso i ulje bi trebali biti više zastupljeni na trpezi, jer su odličan izvor minerala, belančevina i vitamina B. U njima su zastupljene i zdarve polinezasićene masne kiseline. I ostala riba- haringa, tuna, sardina, skuša i girice se preporučuju za normalizaciju nivoa kalijuma u organizmu.

Avokado prosečne veličine nadoknadiće oko 28 procenata potrebe organizma za kalijumom na dnevnom nivou. On u sebi sadrži preko 20 vitamina, ali i karotenoide koji pomažu organizmu da apsorbuje hranjive materije. Čuva srce i zdravlje očiju.

Pečurke su odličan izvor minerala K, kod nas najčešće se koriste i pripremaju šampinjoni. Jedna porcija šampinjona nadoknađuje 12 posto dneven potrebe za njim. Za nedostatak kalijuma u krvi preporučuju se i druge vrste npr. šitake, maitake, portabela, enoki i tamne pečurke.

U namirnice bogate kalijumom svrstavamo i banane.  Jedna voćke od 118 grama u sebi sadrži oko 100 kalorija, i  nadoknađuje 12 odsto dnevne vrednosti ovog minerala. Pored kalijuma, odlične su izvor gvožđa , vitamina i vlakana. Jedna banana svako jutro i zaboravite na konstipaciju.

Sok od paradajza protiv grčeva

Ovo je najpoznatiji narodni lek protiv grčeva koji se najčešće javljaju u nogama. Veoma su bolni i neprijatni, a verovatno vas je bar jednom u životu iz na probudio jak grč u listovima. Ovakvi grčevi mogu biti nepogrešiv signal za nedostatak kalijuma u organizmu.

Ovaj ukusni napitak je snažan antioksidans koji uništava slobodne radikale i ima veliku ulogu u prevenciji malignih oboljenja. U sebi sadrži brojne hranjive nutrijente, vitamine A i C, i veoma je bitan izvor kalijuma. Poznato je da snižava loš holesterol, čuva srce i krvne sudove, oslobađa organizam nagomilanih otrova.  Doprinosi normalnom funkcionisanju jetre i bubrega.

Napitak pojačava metabolizam i rad creva, a time značajno ubrzava proces mršavljenja. Ukoliko ga redovno koristite imaćete blistav i lep ten.

Evo jedan odličan recept za ukusan paradajz napitak koji će vaša porodica obožavati:

5kg paradajza i 1 kašika soli

Operite i očisite paradajz, a zatim ga iseckajte na sitne komadiće. Sameljite ga u blenderu, a zatim ga prespite u lonac i stavite da se kuva na laganoj vatri. Kada  kožica počne da se odvaja, procedite ga i nastavite sa kuvanjem sve dok se ne pojavi beličasta pena.

Skuvan paradajz sipajte u vruće oprane tegle i ostavite da se hladi.

Pijete ovaj zdravi sok obavezno ujutru i uveče pred spravanje. Ne morate puno, dovoljna je jedna kafena šoljica i vrlo brzo ćete videti kako grčevi nestaju. Sok od paradajza preporučuje se ženama za ublažavanje menstrualnih tegoba , ali i onima u menopauzi.

Kada se moraju koristiti tablete kalijuma

Tablete kalijuma nemojte kupovati na svoju ruku, dajte vašem lekaru neka odluči da li vam trebaju ili ne. Suplementi se inače najčešće i prepisuju za lečenje raznih zdravstvenih tegoba. Počev od visokog krvnog pritiska, poremećaja srčanog ritma, ali i kao prevencija nastanka kamena u bubregu. Veštački izvori kalijuma su efikasni u tretiranju alergija, glavobolje i proliva.

Pojedini suplementi kalijuma, često korišćen je „eko – k“ proizvod, preporučuju se osobama koje ga gube zbog jakog znojenja, napornog rada ili rada na visokim temperaturama. Treba da ih uzimaju oni koji teško treniraju, ali i svi koji koriste proizvode za izbacivanje vode iz tela. Veoma je bitno da pročitate uputstvo jer su brojne kontraindikacije ukoliko već koristite neke terapije ili pijete lekove.

Ove tablete ne smeju da koriste trudnice, osobe sa učestalim grčevima, bubrežni bolesnici i dehidrirane osobe. Nikada ih nemojte piti sa alkoholom jer ćete iritirati crevnu floru.

Dostupne su i šumeće tablete kalijuma u apotekama. Cena je pristupačna, koštaju oko 200 dinara. Ipak, ukoliko imate nedostatak kalijuma u organizmu, najbolje je zatražiti savet lekara radi davanja konačne dijagnoze. A svakako pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, prilagodite ishranu.

IZVORI:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325065.php

https://www.healthline.com/nutrition/potassium-deficiency-symptoms

https://www.webmd.com/digestive-disorders/hypokalemia#1

https://www.nhs.uk/conditions/potassium-test/