Simptomi bolesti štitnjače kod žena i muškaraca

Simptomi bolesti štitnjače se ni u jednom periodu života ne smeju ignorisati. Stoga ako primetite da se iznenadno gojite ili mršavite, imate hronični umor praćen malaksalošću javite se lekaru.

Isto tako ako primećujete otoke u predelu vrata, te naglo menjate raspoloženje bez ikakvog razloga, obratite se stručnjaku. Naime, kada hormoni štitne žlezde ne funkcionišu kako treba, dolazi do niza veoma ozbiljnih poremećaja.

Koja je prava funkcija štitnjaće (tiroide), šta to ometa njen rad, kako je držati pod kontrolom i  lečiti prirodnim putem? Odgovore na sva ova pitanja potražite u tekstu koji sledi…

Izlečite štitnu žlezdu na potpuno prirodan način

Štitna žlezda gde se nalazi

Štitnjača (Tiroidea), najveća je endokrina žlezda u celom ljudskom organizmu, nalazi se na prednjoj strani našeg vrata. Smestila se između grkljana i grudne kosti ( i to njene gornje ivice) i ima oblik leptira ili štita (otud i njen naziv).

Glavna funkcija štitne žlezde jeste sinteza, deponovanje i izlučivanje hormona (tironin T3, tiroksin T4 i kalcitonin). Svi oni su neophodni za rast i razvoj, a imaju važnu ulogu i u razmeni materija i brojnim hemijskim procesima u organizmu.

Štitnjača reguliše metabolizam 

Tiroidna žlezda pospešuje sintezu belančevina, ubrzava razgradnju holesterola, povećava minutni volumen srca i smanje nivo nepoželjnih masnoća u krvi. Ukoliko hormoni štitne žlezde ne funkcionišu kako treba, to se odmah odražava na naše zdravlje.

Najčešće bolesti štitnjače jesu smanjena funkcija štitne žlezde koja se naziva hipotireoza i pojačana proizvodnja hormona – hipertireoza štitnjače .

Na nepravilnosti u njenom radu ukazuju simptomi koji su inače karakteristični i za neke druge zdravstvene poremećaje. Dilemu o čemu je reč može razrešiti samo lekar uz detaljnu i kompletnu analizu krvne slike.

Šta uzrokuje da hormoni štitne žlezde ne rade kako treba?

Ubrzani tempo života, previše obaveza, premalo sna i pojačan stres mogu uzrokovati problem sa štitnom žlezdom. Ono što je zabrinjavajuće je to što nam takav dnevni ritam ne ostavlja prostora čak ni da primetimo simptome bolesti štitnjače. Ovo je poslednjih nekoliko decenija postao svojevrsni trend.

Kada se na kraju suočimo s dijagnozom hipotireoze ili hipertireoze, ne znamo šta bismo pre pitali lekara. Zasto je baš nas zadesila bolest, ima li joj leka, kako da pomognemo sebi, kada treba posegnuti za suplementima, kako smanjiti stres.

Na najčešća pitanja koja u ordinaciji postavljaju pacijenti čija je štitna žlezda „u kvaru“ nije lako dati odgovor. Krenimo najpre sa prepoznavanjem prvih znakova bolesti.

Šta izaziva poremećaje u radu štitne žlezde?

Prema najnovijim istraživanjima, oko 11 odsto građana Srbije ima neki poremećaj u radu štitaste žlezde. Razlozi za to su brojni: način života, stalna izloženost stresu, neadekvatna ishrana, kao i prisustvo supstanci iz okoline koje sputavaju proizvodnju tireoidnih hormona. Faktori koji mogu uticati na nastanak bolesti štitnjače jesu:

  • hronična upala štitnjače,
  • stres,
  • neuredan život,
  • preterani napor tokom dužeg perioda,
  • nedostatak joda u ishrani,
  • nekontrolisana upotreba pesticida i herbicida,
  • Utiče i genetika.

Simptomi bolesti štitnjače kod muškaraca i žena

Poznato je da se simptomi bolesti štitnjače mogu manifestovati na više različitih načina. Potrudili smo se da vam ih sve pojasnimo ponaosob..

Naglo gojenje ili mršavljenje

Ako niste sa jasnom namerom promenili svoj svakodnevni režim ishrane, ne držite dijetu – a mršavite, moguće je da vam štitna ne radi kako treba. Stoga čim primetite promene u vašoj telesnoj težini, postoji  velika mogućnost da su posredi prvi simptomi bolesti štitnjače .

Naglo gojenje može biti signal niskog nivoa tiroidnih hormona – hipotireodoza.

Nasuprot tome, ako se  hormoni štitne žlezde proizvode više nego što je to vašem telu potrebno, tada možete neočekivano i izgubiti na težini. Ovo stanje poznato je kao hipertireoza štitnjače  i javlja se do sta češće nego hipotireoidizam.

Hroničan umor je čest simptom obolele štitnjače 

Kako svakodnevno dobijamo dobru „dozu“ stresa, ne treba nas začuditi manjak energije tokom dana. Međutim, ako se već duže vreme osećate iscrpljeno, ujutru teško ustajete iz kreveta i nikada niste dovoljno naspavani, u pitanju je hronični umor.

Predlažemo vam da posetite lekara i prekontrolišete krvnu sliku jer je moguće da se radi o bolesti štitnjače. Hroničan umor jedan je od simptoma oslabljenog imunološkog sistema, ali može biti i znak za  poremećaj rada štitne žlezde .

Gubitak i opadanje  kose 

Uzročnik prekomernog opadanja kose može biti posledica neravnoteže tiroidnih hormona. To je jedan od simptoma hipotireoze i hipertireoze. Dobra vest je to što se prekomerno opadanje kose zaustavlja čim se hormoni štitne žlezde vrate na normalu.

Otok u predelu vrata ukazuje na bolesti štitne žlezde

Proširenje ili otok u vratu je jedan od vidljivih znakova koji ukazuju na to da postoji poremećaj u radu štitne žlezde. U nekim slučajevima on se javlja kao posledica nodula, sitnih grudvica koje rastu unutar tiroideje. U najlošijem scenariju to je simptom raka štitne žlezde.

Nepravilan puls

Osobe koje boluju od hipotireoze, mogu primetiti kako im je puls sporiji nego obično. S druge strane, hipertireoza može izazvati ubrzan rad srca, ponekad i povišen krvni pritisak i osećaj jakog lupanja srca u grudima.

Stalno vam je hladno ili pretopio

Ljudi koji pate od hipotireoze mogu češće osećati hladnoćunego obično. Hipertireoza štitnjače ima suprotan efekat i izaziva prekomerno znojenje i stalan osećaj da je spoljašnja temperatura viša nego što je to zaista realno.

Nagla promena raspoloženja

Ako lako planete za svaku i najmanju sitnicu, postoji mogućnost da je došlo do bolesti štitnjače tj.poremećaja u njenom radu. Često pomislimo da su takve osobe netolerantne i prgave po prirodi, a zapravo to nije tako.

Naime, hipertireoza može izazvati anksiozna stanja, nesanicu, nespokojstvo i pojačanu razdražljivost. U slučaju hipertireoze, javljaju se osećaj stalnog umora, despresivna stanja i usporenost.simptomi bolesti štitnjače kod žena

Šta možemo učiniti da bismo sačuvali štitnjaču?

Zdrav život je najbolja prevencija kod raznih stanja, pa tako i kod bolesti štitnjače. Dovoljno sna, redovna fizička aktivnost, što manje industrijski prerađene hrane (prostih šećera…) doprinece našem dobrom zdravlju.

Osobe koje su genetski predisponirane za bolesti štitaste žlezde trebale bi se periodično javljati lekaru radi preventivnih pregleda. Ako se bolest ipak javi, redovno uzimanje terapije i usvajanje lekarskih saveta pomoći će da se ona drži pod kontrolom, tako da ne remeti kvalitet života.

Koliko je važno redovno odlaziti na kontrole i uzimati propisanu terapiju?

Redovni odlazak na kontrolne lekarske preglede i uzimanje propisane terapije od suštinskog su značaja i moraju se shvatiti ozbiljno. Bolesti štitnjače kod žena i muškaraca nisu za šalu, čak štaviše one su dugotrajne, a ponekad i doživotne.

U slučaju hipotireoze, bolest se u početku kontroliše na dva meseca, a kasnije rede (uglavnom na svakih 12 meseci). Hipertireoza zahteva nešto češće kontrole: u početku jednom mesečno, a u daljem toku lečenja svaka dva do tri meseca.

Kako današnja ishrana utiče na štitnjaču?

Savremena ishrana negativno utiče na rad štitaste žlezde. Industrijski prerađena hrana sadrži veliku količinu prostih šećera, pa dovodi do povećane sekrecije insulina. Usled toga imamo nizak nivo šećera u krvi, koji onda stimuliše nadbubrežne žlezde da stvaraju već pomenuti hormon stresa. O njegovom negativnom uticaju na štitnjaču već bilo reći.

Takođe, industrijski prerađena hrana puna je aditiva, koji opterećuju jetru i remete njenu funkciju pretvaranja neaktivnog tireoidnog hormona u aktivni. Stoga je jasno da je, uz redovne kontrole i uzimanje propisane terapije, zdrava i izbalansirana ishrana treći važan saveznik štitaste žlezde.

Utiče li stres na rad štitne žlezde?

Stres utiče na nastanak brojnih oboljenja današnjice i jedan je od glavnih uzročnika poremećaja rada štitaste žlezde. On dovodi do pojačanog lučenja kortizola, koji je poznat i kao hormon stresa.

Kortizol luče nadbubrežne žlezde, a njegovo pojačano prisustvo u organizmu može izazvati upalu i bolesti štitnjače. Ovaj poremećaj može se manifestovati dvojako: kao hipertireoidizam, što je češće, i kao hipotireoidizam, što je ređe.

Štitna žlezda lečenje suplementima

Na samom početku moramo vam dati jednu veoma  važnu smernicu – a ona glasi: Ne uzimajte suplemente joda na svoju ruku!  

Naime, ovaj mineral jeste neophodan za stvaranje hormona štitne žlezde trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Ipak, ako niste sto posto sigurni da postoje pomenute bolesti štitnjače,  ni slučajno nemojte uzimati jod na svoju ruku.

Stitnjača preuzima jod iz krvi i ugrađuje ga u naše tiroidne hormone, koji se tada po potrebi oslobađaju u cirkulaciju.

Nedostatak joda dovodi do hipotiroidizma – smanjenja nivoa hormona tiroidne žlezde. Smatra se da su dnevne potrebe za jodom 120-150 ug za odrasle osobe. Sa druge strane kod bolesti štitnjače u trudnoći i laktaciji potrebe se povećavaju čak do 200 ug.

Ukoliko se u organizam naglo unesu velike količine joda može doći do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlezde i hipotiroidizma. On se javlja kod ljudi koji inače imaju potpuno zdravu štitnu žlezdu. Takođe, pojačan unos ovog minerala povećava rizik za razvoj Hašimotovog  tireoiditisa, tireotoksikoze i nekih tumora štitne žlezde .

Stoga pre uzimanja suplemenata joda, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom. Takođe, ako već pijete antitiroidne lekove, litijume i varfarin ne kombinujte ih sa preparatima na bazi joda. Posledice su te što se ovaj mineral uglavnom primenjuje u vidu kalijumjodida pa može doći do hiperkalemije.

Izbegavajte dužu upotrebu suplementa ako već uzimate diuretike i lekove za regulisanje krvnog pritiska..

Pažljivo sa jodom

U našem narodu postoji verovanje kako ne treba zaspati ispod krošnje oraha. Ono ima potpuno naučno opravdanje, jer je orah bogat jodom, a prekomerna upotreba može poremetiti rad štitnjače. Dolazi do hipertireoze indukovane jodom.

Takođe, prekomerna upotreba suplemenata koji sadrže selen može prouzrokovati bolesti štitnjače. Sve suplemente treba dozirati samo nakon konsultacije s lekarom, a ne na svoju ruku, kako ne bismo, poneseni obećanjima iz reklama, dodatno naštetili organizmu.

Prirodno lečenje štitne žlezde

Nakon što smo ustanovili koji su sve simptomi bolesti štitnjače i kako primeniti terapiju suplementima ,reći ćemo nešto više o prirodnom lečenju ovih oboljenja…

Med i zeleni orasi za lečenje hipotireoze 

Oprati, osušiti i iseći na četvrtine dvadeset mladih zelenih oraha, pa ih sipati u staklenu teglu i preliti sa 500 g domaćeg meda. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti nek odstoji mesec dana. Nakon toga procediti i svako jutro uzimati po kašiku melema, pola sata pre jela. Od mladih zelenih oraha spravlja se i lekovita rakija, koja takođe pomaže u lečenju hipotireoze.

Drugi recept sa zelenim orasima

Oprati, osušiti i iseći na četvrtine 14 mladih zelenih oraha. Sipati u teglu i preliti sa litrom domaće kvalitetne rakije pomešane sa 200 g žutog šećera. Ostaviti neka odstoji na suncu naredne tri nedelje, a zatim dobro procediti kroz gazu i sipati u odgovarajuću staklenu flašu.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Ovo je idealan lek za bolesti štitnjače, pijte ga svako jutro i to po jednu supenu kašiku rakije razblažene u šoljici vode, pola sata pre obroka.

Kaša od heljde za lečenje hipertireoze

Preliti dve velike supene kašike heljdinog brašna sa dva decilitra kefira i ostaviti neka odstoji preko cele noći. Ujutru odmah pojesti smesu, najmanje trideset minuta pre doručka. Takođe, pomešati po  veliku kašiku heljdinog brašna i mlevenih oraha i četiri  kašike domaćeg meda i čuvati u frižideru.

Odrediti dan u nedelji kada nećete jesti ništa osim ovog balzama, a količina nije ograničena. Obavezno u toku dana trrebate popiti najmanje 2 I vode. Ovu kuru ponavljati jednom nedeljno tokom 4 meseca.

Laneno ulje leči bolesti štitnjače 

Piti po kašiku lanenog ulja tri  puta dnevno, uvek pre jela. Terapija traje dok se ne potroši ceo litar ulja. Namazati lanenim uljem regiju štitne žlezde, pa potom preko nje staviti pamučnu krpu i umotati vrat šalom.

Ova receptura sa lanenin uljem se daje kod uvećane štitne žlezde.

Šargarepa i crna rotkva kao lek

Za bolesti štitnjače odlično se pokazao ovaj recept:

U jednu veliku staklenu teglu sipajte po 2 dl svežeg šargarepinog soka, cvekle,crne rotkve i tečnijeg meda. Dodajte im litar kvalitetne domaće rakije. Sve sastojke je potrebno dobro izmešati, te ostaviti da odstoji u frižideru 14 dana uz povremeno mućkanje.

Nakon tog perioda, lagano izručite tečnost u drugu staklenu teglu, i to tako da se talog zadrži u prvoj. Pijte po 0,3 dl eliksira tri puta dnevno trideset minuta pre jela. Lekoviti eliksir zdravlja čuvati u frižideru.