Parafinsko ulje upotreba protiv zatvora i tvrde stolice

Parafinsko ulje  je supstanca koja je vrlo zastupljenau kozmetici  i u proizvodima za negu tela. Tečni parafin je vrlo praktična  sirovina u različitim oblastima. Koristi se ne samo  kozmentičkoj, već i farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, ulazi  u sastav vazelina, sveća, itd. Koža ga dobro podnosi. Zato ne čudi što je  sastavni deo mnogih  preparata  za negu.

Da li zaista znamo kakav je uticaj parafina na zdravlje i okolinu? Gde se i kako se  primenjuje parafinsko ulje?  Kako bi stvari bile jasnije i da bismo izbegli svaki rizik, krenimo zajedno u otkrivanje svih njegovih  prednosti i mana.

Šta je parafinsko ulje

Pravilnije bi bilo upotrebljavati termin tečni parafin nego parafinsko ulje. Uljima nazivamo supstance biljnog porekla (maslinovo, arganovo, bademovo, orahovo…) sastavljene od triglicerida. Parafin je proizvod naftne industrije koga čine  zasićeni ugljovodonici. Spada u kategoriju mineralnih ulja. Dobija se rafinacijom nafte.

Dobra vest je da se poslednje vreme razvija biljno parafinsko ulje, koji naučnici pokušavaju dobiti iz masnoća.

Svojstva parafinskog ulja :

 • Providno,
 • Bez boje,
 • Bez mirisa,
 • Nije skupo, ne oksidira,
 • Trajno je,
 • Koža ga dobro upija, hidrantno je i neutralno.

Upravo ove karateristike ga čine pogodnim za kozmetičku industriju. Naime, kao neutralna supstanca se meša sa drugim aktivnim sastojcima i omogućava im da budu efikasnije. Tako se parafinsko ulje u kremama za ruke, na primer, meša sa vazelinom i glicerinom kako bi se dobila optimalna hidratacija.

Upotreba tečnog parafina u kozmetici

Neprofitna organizacija EWG(Environmental Working Group), koja se sprovodi istraživanja  o javnom zdravlju i životnoj sredini, objavila je da je parafin zastupljen u 1 od 14 kozmetičkih proizvoda. Što predstavlja 15 posto ruževa za usne i 40 posto proizvoda za negu beba.

Preparati koji sadrže parafinsko ulje:

Dobro je znati

: oznake na ambalaži kao što su cerezin, petrolatum, mikrokristalinski vosak, petrolej označavaju prisustvo parafina.

Parafinsko ulje za negu koze

Uticaj parafinskog ulja za kožu

Parafin isto  kao i silikon ima okluzivni uticaj na kožu. To znači da ostaje na površini i stvara zaštitini sloj koji u isto vreme čuva epiderm od spoljašnjih uticaja i zadržava vlagu.  Parafinsko ulje ima hidrirajući i umirujući efekat, stoga se koristi za negu suve kože. Posebno kože ruku i stopala.

Obratite pažnju na činjenicu da ta barijera sprečava kožu da diše i  usporava apsorbciju ostalih hranljivih sastojaka iz preparata. Uz to može i zadržati bakterije i stvara pogodnu sredinu za razvoj gljivica.

Upotreba parafina za negu kose i kože datira još iz doba starog Rima. Nekada se parafin koristio samo u salonima lepote.

Danas je, pak,  moguće napraviti parafinsko pakovanje kod kuće. Njegova prednost pored dobre hidratacije je i činjenica što pospešuje cirkulaciju. Stoga se preporučuje osobama sa suvom i grubom kožom. Posebno za stopala i ruke. Zatim onima koji pate od reumatizma i starijima.

Redovnom primenom parafinskog pakovanja koža postaje meka i hidrirana. Ne oštećuju se nokti, čak ni veštački. U parafinu se nalaze i aktivne supstance kao što su vitamini i kolagen. Za više zadovoljstva uzmite parfimisani parafin.

Parafinsko pakovanje ruku i stopala kod kuće

Pre  samog procesa pakovanja je neophodno zaštititi kožu.

 • Namažite predeo koji ćete tretirati hranljivom i hidrantnom kremom.
 • Stavite ruke ili stopala u aparat, specijalno napravljen za ovu namenu. On će održavati teperaturu između 50 i  55°.
 • Ponovite postupak potapanja ruku ili stopala 2, 3 puta.

U sledećoj fazi ostavite da se parafin stegne.

 • Umotajte tretirani deo tela u kesu, a zatim staviti  navlake za ruke ili stopala.
 • Sačekajte 15 minuta, pa  skinite sloj parafina.
 • Ne brinite, površinski film se brzo i lako skida.
 • Namažite kožu i posle tretmana.

Ako nemate pomenuti aparat, nije problem. Parafin zagrejte i istopite u nekoj posudi. Umesto specijalnih navlaka za umotavanje, preko kese možete staviti neku krpu  ili peškir.

Topli parafin prouzrokuje znojenje, pa se preporučuje osobama kojima se noge mnogo znoje.

Savet plus: Uvek nakon parafinskog pakovanja upotrebite hidrantnu kremu.

Kako se prave parafinske maske za lice

Zagrejano parafinsko ulje je delotvorno  kao maska ili kataplazma za lice jer:

Pre nanošenja maske dobro operite i osušite lice, zaštitite oči, sklonite kosu. Budite oprezne kada zagrevate parafin kako ne bi došlo do opekotina. Masku držite najviše 20 minuta. Evo nekoliko naših predloga da napravite masku kod kuće.

Za podmlađivanje – na 50 g parafina dodajte po jednu ampulu vitamina A i E.

Za hidriranje – 50 g. parafina i po 1 kafena kašika maslinovog ulja i kakao putera.

Za čišćenje –  50 g. parafina , po 2 kapi ulja od nara, limuna i pomorandže

Kako se koristi tečni parafin za kosu  – recept

Na forumu smo pročitali kako devojka po imenu Ines neguje kosu. Najpre nas podseća da nezi kose, kao i kože  treba redovno da se posvećujemo. Ako to ne činimo kosa će nam biti suva, lomljiva i beživotna, a koža će nam  stariri pre vremena.

Evo njenog recepta.

Dva  puta nedeljno, obilno nanesite tečni parafin na krajeve kose. Dakle samo na krajeve, ne i na koren. Ostavite 20 minuta nek  deluje. Zatim šamponirajte kosu 2 puta Isperite najpre toplom, a zatim hladnijom vodom. Hladna voda pospešuje ukljanjanje mrtvih ćelija.

Nakon ovakvog tretmana dobićete meku i sjajnu kosu.

Parafinsko ulje za tvrdu stolicu

Laksativno dejstvo parafinskog ulja ogleda se u mehaničkom delovanju na probavni trakt .Ono lako prolazi kroz creva. Spada u grupu kliznih laksativa. Dolazi do debelog creva gde najpre omekšava stolicu, a zatim pospešuje njihovo pražnjenje.

Nije uvek praktično za upotrebu, jer može dovesti do nekontrolisanog pražnjenja. Zato se preporučuje uzimanje parafinskog ulja za probavu najmanje 2 sata pre spavanja.

Zatvor je često i ponekad bolno stanje, od koga pati 2/3 žena i 1/3 muškaraca. Najčešće je praćen bolovima u stomaku, osećajem težine u želucu, belim naslagama na jeziku, a u težim slučajevima glavoboljom, bolovima u nogama, mučninom, vrtoglavicom, nesanicom.

Nastanku opstipacije doprinose:

 • neuravnotežena ishrana, nedostatak vlakana i tečnosti.
 • slabost mišića zbog trudnoće, starosti, nedovoljne fizičke aktivnosti.
 • neki lekovi.
 • anksioznost, nervoza , brige.

Posledica toga je  da sefekalne materije dugo zadržavaju u debelom crevu ili u rektumu, postaju suve, tvrde i teško se  izbacuju. U takvom stanju se može primeniti parafinsko ulje.

Doziranje parafina protiv zatvora

Najbolje je uzimati 1 kašiku pred spavanje, tokom 2, 3 dana. Delovanje počinje nakon 6 do 8 sati.

Pored parafinskog ulja za zavor se koristi još i ricinusovo ulje. Ono je stimulativni laksativ. Njegov glavni sastojak, ricinoleinska kiselina se vezuje za receptore na glatkim mišićima creva, izaziva njihovu kontrakciju i pražnjenje.

Mere opreza

Parafinsko ulje se kupuje u apotekama, izdaje se bez recepta, ali ipak ga koristite sa oprezom.

Nikada ga nemojte zagrevati za oralnu upotrebu. Ne koristite ga duže od 5 dana, jer može da smanji apsorbciju vitamina A, D, E i K.

Parafinsko ulje ne smeju koristiti osobe koji imaju zapaljenje debelog creva i abdominalne bolove nepoznatog porekla.

Za lečenje zatvora kod dece i beba se uvek posavetujte sa lekarom, kako biste najpre otkrili uzrok, a zatim primenili odgovarajuća sredstva.

Savršen preparat za prirodno čišćenje ušiju

Vosak iz ušiju se prirodno čisti. Ponekad se, ipak nataloži cerumen i stvori čep koji šteti sluhu. Postoje različita rešenja da se efikasno oslobodite ove nedaće i sačuvate zdravlje ušiju. Neka su savim jednostavna, preporučujemo vam tretman za uši parafinskim uljem. Možete ga sami izvesti u kućnim uslovima.

Stavite 3-4 kapi u slušni kanal, 1 do 2 puta dnevno, tokom 3-7 dana. Kao prevenciju možete jednom nedeljno staviti 2 kapi u uši.

Postupak čišćenja ušiju:

 • Uspite parafinsko ulje u kašiku, zagrejte na sveći. Ne zagrevajte ulje na drugi način, ne stavljajte ga  u mikrotalasnu rernu.
 • Prespite ulje u pipetu  stavite ga u slušni kanal, držeći glavu na stranu.
 • Ostanite u tom položaju nekoliko minuta.
 • Nemojte koristiti špric ako sami stavljate ulje, jer tako možete oštetiti bubnu opnu.
 • Isperite uvo mlakom vodom.
 • Ne koristite štapiće za uši ili neki drugi oštar predmet za uklanjanje voska (cerumena). Možete pogoršati situaciju i izazvati povrede.

Dobro je znati!

Uzroci  prekomernog skuplanja voska u ušima su:

 • starost, vosak je suvlji i teže se odstranjuje kod starijih osoba,
 • korišćenje slušnog aparata,
 • uzan slušni kanal,
 • prisustvo dlaka u slušnom kanalu,
 • upotreba štapića za čišćenje ušiju,
 • prisustvo stranog tela u uvu.

Začepljenje uva

koje nastaje zbog velike količine cerumena se manifestuje na jedan od sledećih načina:

Kad se treba obratiti lekaru?

Veoma je važno da se ne lečite sami ako imate:

 •  bubnu opnu koja je već bila oštećena,
 • znake infekcije,
 • povredu uva,
 • jake bolove,
 • curenje tečnosti iz uva,
 • povišenu temperaturu.

Gde se još koristi parafin

Parafinsko ulje se upotrebljava za podmazivanje mašina za šivenje, motora, oružja.

Za zaštitu od vlage i rđe brava, sečiva, testera, metalnih delova.

Za impregnaciju dasaka u drvnoj industriji.

U pčelarstvu za zaštitu košnica.

U prehrambenoj industriji za sprečavanje oksidacije.

Parafinski vosak za sveće

Vrlo je pogodan materijal, jer je lak za oblikovanje. Sveće napravljenje od parafina lepo i ujednačeno gore. Ako dodate neki  miris, on će se u parafinu bolje rastvoriti nego u bilo kom drugom vosku.

Na jednom forumu smo pročitali kako se komadom papuka namočenim u parafinsko ulje efikasno čiste i osvežavaju slova na nadgrobnim spomenicima.

Parafinsko ulje za vino

Sprečava oksidaciju vina u metalnim, plastičnim, staklenim posudama. Zaštita od oksidacije se zasniva na činjenici da je ulje lakše od vina. Ono pliva na površini i sprečava kontakt sa vazduhom. Ne koristi se ako se vino drži u drvenim buradima.

Parafinsko ulje za pse

Vaši kućni ljubimci takođe mogu imati lošu probavu i patiti od zatvora. Uzroci su raznovrsni, a najčešće nastaju zbog neaktivnosti. Zatim, predugog boravka u zatvorenom prostoru, industrijske hrane niskog kvaliteta, jedenja kostiju, stresa, promene neke navike.

Postoje razne vrste laksativa za kućne ljubimce. Parafinsko ulje može rešiti problem efikasno i lako.

Dodajte ga u hranu, 1 supena kašika će biti dovoljna za male pse , 2 dve za velike.

Efikasno sredstvo za premazivanje drvenog nameštaja

Premažite jednom godišnje drvene površine parafinskim uljem. Tako ćete mu zatvoriti pore i učiniti ga otpornijim na vlažnost. Ako je nameštaj izložen velikoj toploti ili vlazi postupak možete uraditi 2 puta u toku godine.

Posle nanošenje ostavite neko vreme da nameštaj upije ulje, a onda ga uobičajeno koristite.

Kako se koristi parafinsko ulje u ishrani

Činjenica je da ovo ulje sardrži 0 kalorija. Već smo napomenuli kako je dobar laksativ. Ono se koristi u dijetama,  za začinjavanje salata i sirovog povrća. Mi vam savetujemo da ga ne upotrbljavate na taj način. Prvenstveno zbog njegovog porekla.

Štetnost parafinskog ulja i neželjena dejstva

Česta upotreba parafinskog ulja, smanjuje iskoristljivost vitamina rastorljivih u masti A,D, E i K, mineralnih soli i oligoelemenata iz hrane. Ono stvara neku vrstu tankog filma preko unutrašnjeg zida creva. Nemojte ga zagrevati za oralnu upotrebu, jer je tada toksično.

Mineralna ulja naraušavaju prirodnu sposobnost kože da diše, ali joj daju mekoću i osećaj hidriranosti. Često je u pitanju samo osećaj. Mogu izazvati i alergijske reakcije i bubuljice.

Parafin je takođe štetan za okolinu, pošto nastaje kao proizvod naftne industrije.

Parafinsko ulje u trudnoći i u vreme dojenja treba izbegavati. Ne koristite ga ni negu kože i kose.

Gde ga kupiti tečni parafin i koliko platiti

Parafinsko ulje možete kupiti u bilo kojoj apoteci i njegova cena je veoma pristupačna. Ako ga koristite u kozmetičke svrhe preporučujemo vam pakovanje od 50 ml, koje košta oko 200 dinara.

Parafin za manikirske i pedikirske tretmane košta oko 500 dinara.

Parafinsko ulje koje se upotrebljava se za protivoksidacijsku zaštitu vina kupije se u biljnim apotekama  po ceni  od 500 din. za litar.

Na internetu možete naći online prodavnice za parafinski vosak za sveće.

Slično kao parafnski vosak koji se koristi u kozmetičke svrhe. Cene zavise od kvaliteta, dodataka i zemlje porekla.

Nadamo se da nam je naš tekst otkrio  prednosti i mane parafinskog ulja.  Verujemo da ste u njemu pronašli odgovore na mnoge nepoznanice i dobili ideju kako ga možete koristiti.