Kako Se Prave Sveće Sa Kalupima Za Kolače

Kako se prave ukrasne sveće?  

Dekorativni detalji čine da prostorija odiše nekom lepotom i zanimljivošću i da uživamo  da boravimo u njoj. Bilo da smo ih stavili na police za knjige ili na neko drugo mesto,mirisne sveće ne samo da prijaju našem oku, već i arome koje sveće ispuštaju nadražuju naša čula. Ukrasne sveće mogu da naš dom učine lepšim i prijatnijim, a isto tako mogu da budu i divan poklon dragoj osobi.Kako nam se praznici bliže, nema boljih poklona od ručno rađenih i poklonjenih od srca.Mi vam donosimo jednu veoma zanimljivu ideju kako se prave sveće od kalupa za suve kolače.

KAKO SE PRAVE SVEĆE OD VOSKA

Pravljenje sveća u kućnoj radionici zna da bude veoma zabavan hobi.Velika prednost ručne izrade sveća je što možete da napravite veće kolićine sveća, a alat i materijal za pravljenje sveća je veoma jeftin i jednostavan i nećete imati velikih problema pri pronalaženju. Donosimo vam odličnu ideju kako se prave sveće, a za to vam je potrebno :

Metalni kalupi za kolače

Vosak

Boja za vosak

Fitilj za sveće koje možete da kupite ili izvučete iz neke sveće koja vam se manje dopada

Štipaljke

Aluminium folija

Manja šerpa

Drvena kašika za mešanje

Samolepljiva traka

Makaze

Mirisi za sveće

KAKO SE PRAVE UKRASNE SVEĆE

Kada ste sav materijal prikupili i pripremili, odgovor na pitanje kako se prave sveće  je veoma jednostavno.Vreme je da zaštite vaš radni prostor kako ne bi bilo voska na sve strane. Prema tome, radni deo zaštite novinama, da kada završite sa pravljenjem sveća ne bi morali da čistite fleke od voska. Da pretvorite kalupe za kolače u kalup za sveće prvo ih morate sa samolepljivom trakom pričvrstiti za aluminium foliju tako da nož stoji na njoj, a uglove odrežite makazama. Podmažite kalupe sa uljem kako bi lakše mogli da izvadite sveće.

kako napraviti ukrasnu sveću

Veću šerpu napunite sa nekoliko centimetara vode, potom  uključite šporet, i ako imate vosak koji je u jednom komadu stavite ga u manju šerpu u kojoj ćete topiti vosak. Stavite manju šerpicu u ključalu vodu i topite postepeno vosak na srednje jakoj vatri, kada se vosak malo razmekšao,koristite drvenu kašiku za mešanje. Ako želite možete u istopljeni vosak da dodate i kap boje za vosak.Mi smo probali ovaj metod kako se prave sveće i oduševljeni smo.Ako imate želju  da obojite više sveća od jednom,koristite druge posude za svaku boju po jednu. Nakon što ste dodali boju, mešajte smesu dok se sve ne sjedini, skinite šepricu sa šporeta.Naravno možete da dodate neko esencijalno ulje da dobijete predivne mirišljave sveće.Sada morate brzo da radite da se vosak ne bi stvrdnuo. Isecite fitilj,od običnog debelog pamuka možete da isečete onoliko koliko je dubina kalupa za kolače.Dok stavljate vosak u kalup pridržavajte fitilj  za sveće sa štipaljkama.

kalupi za ukrasne sveće

 

Nemojte da prepunite kalup do vrha, ostavite malo slobodnog prostora i ostavite vosak da se malo ohladi. Često zna da se desi da se sveća smanji ili da se udubi u sredini ako je kalup prevelik. Ne očajavajte, ovo možete da popravite tako što ćete dodati još voska u sredinu. Ako se desi da vosak pobegne iz kalupa, jednostavno kada se ohladi višak isecite nožem i možete opet da ponovite postupak kako se prave sveće.Kada se vosak potpuno ohladi potrebno mu je od 30 minuta do 2h,uklonite zaštitnu traku i izvadite vaše sveće iz kalupa za pravljenje kolača.Dodatni savet: možete sveće da stavite i u zamrzivač na 20 minuta, tako će lakše da izađu iz kalupa.

Vremenom ćete se uvežbati i ovladati tehnikom kako se prave ukrasne sveće, raznih boja, mirisa, dezena i oblika.Mi prosto obožavamo kako su naše sveće ispale i jedva čekamo novogodišnje praznike da ih poklonimo.A koje vi oblike pravite ove godine?

kako se prave sveće