Saveti za brži rast noktiju na rukama

Za brži rast noktiju i njihovo jačanje danas ćete pronaći pregršt nimalo jeftinih preparata? Takvi proizvodi za nokte nisu cenovno prihvatljivi mnogima od nas. Opet sigurno se pitate koliko su oni zaista dobri i delotvorni?

U ovom članku nećemo se toliko baviti njima, već  ćemo vam dati  nekoliko odličnih saveta kako ojačati nokte kod kuće. Trebaće vam samo malo dobre volje i rezultata će sigurno biti.

Za jačanje noktiju prirodnim putem  od velike važnosti je i pravilna ishrana. Stoga smo vam pažljivo odaberale jelovnik bogat voćem i povrćem. Naravno ako želite jake nokte morate se i dovoljno hidrirati tokom dana. Pijte minimalno 2 litra vode.

Mnoge devojke i žene nisu baš za nadogradnju noktiju, a žele da saznaju kako da nokti rastu brže. Upravo njima smo namenili ovaj tekst. Pa da krenemo….

Šta koristiti za brži rast noktiju

Beli luk je neprikosnoven. Iako je poznat po svom intenzivnom mirisu i mnoge ne asocira na to, upravo je on savršen prirodni lek za brži rast noktiju. Ne sekirajte se puno zbog njegovog mirisa, to vam niko neće osetiti na noktima. Sam luk vrlo brzo isparava  za razliku od toga kada ga žvaćemo pa se dugo zadržava neprijatan zadah.

Preporuka: Rešite se lošeg zadaha jednom za svagda!

Napravite sami regenerator za jačanje noktiju sa belim lukom

Priprema:

Sve što vam je potrebno jeste da jedan čen belog luka sitno iseckate te  ga stavite u neki korišćeni bezbojni lak. Pustite sve zajedno nek ostoji oko 48h . Preporučujemo vam da svaki drugi dan premazujete vaše nokte ovim regeneratorom i ojačaćete nokte.

 

Savet plus: Nije potrebno da skidate slojeve sve do petog premazivanja noktiju. Za veoma kratko vreme (oko 3 nedelje) nećete moći prepoznati nokte, biće jaki u korenu,  neće više pucatni ni listati.

Recept za jake nokte koji ne pucaju

I u narednom receptu ponovo imamo beli luk, savršen prirodni lek za jake nokte.

Priprema recepta:

Najpre zgnječite  čen belog luka i utrljate na nokte. Držite tako oko pola sata, a zatim operite ruke. Kako biste se lakše oslobodili mirisa, satavite malo limuna i utrljajte ga po rukama.

Ovo popularno povrće provereno jača i učvršćuje nokte. Ako vam ovaj receot ne daje rezultate, najbolje je da onda napravite regenerator za jačanje i brži rast noktiju, takođe od belog luka.

beli luk za brzi rast noktiju

Foto: Pixabay.com

Ako i dalje nemate rezultata i tražite odgovor kako da nokti brže rastu, preporučujemo još jedan proveren recept.

Za njegovu izradu vam je potrebno:

200 ml tople vode,
2 supene kašike morske soli,
kriška limuna,
nekoliko kapi maslinovog ulja.

Priprema recepta:

U manjoj posudu rastvorite morsku so, i kasnije dodajte ostale sastojke. Sve što sad trebate uraditi jeste da spustite vrhove prstiju u posudu. Drižite ih oko 10 minuta u vodi.

Preporučujemo: Upotreba morske soli u kozmetici

Kako to ishrana utiče da nokti rastu brže

Još jedan od načina sa kojima možete poboljšati kvalitet vaših noktiju jeste pravilan izbor namirnica tokom dana. Naime, dokazano je da pojedina hrana utiče na njihov brži rast i ujedno učvršćuje nokte.

Isto tako jedan od razloga zašto se nokti lako lome takođe se krije u hrani. Ekstemne dijete u kojima gotovo i da nema proteina su najzaslužnije za njihovo pucanje. Dakle, bitno je da u organizam unesete dovoljnu količinu proteina i minerala koji izgrađuju nokte.

Neki od njih su :

  • silicijum,
  • gvožđe,
  • sumpor,
  • cink,
  • kalcijum
  • esencijalne masne kiseline.

Dakle neophodno je da vaše jelovnike obogatite voćem i povrćem koje obiluje ovim mineralima. Svakako vi možete ishranu nadopuniti i suplementima koji ih sadrže.

Važno: ne uzimajte šumeće tablete olako. Povedite računa o doziranju i detaljno se informišite o tome kod vašeg lekara i farmaceuta.

Najbolji vitamini za brži rast noktiju

Svakako uz minerale neizostavni su i vitamini za rast noktiju. Na prvom mestu to je vitamin D koji pomaže da Vam nokti budu jaki i čvrsti u korenu. Najbolji način je da se vaše telo napuni ovim korisnim vitaminom tako što ćete se redovno izlagati suncu. Činite to kad god je prilika.

Još jedan od vitamina koji ubrzava rast noktiju je i vitamin C kojeg ima u izobilju raznom povrću i citrusnom voću.

Najbolji izvori C vitamina su:

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, koji i ne samo da pomaže kod jačanja noktiju već i kožu čini lepšom, čvršćom, a samim tim i zdravijom.

Želite jake nokte – izbegavajte hladnoću

Hladnoća i zima znaju negativno uticati na kvalitet i jačinu noktiju. Stoga već sa dolaskom hladnijih jesenjih dana, naročito tokom jutra nemojte previše izlagati ruke.

Preporuka: Kako negovati ruke tokom zime!

Dokazano je da ako se bavite sa šivenjem, sviranjem ili gimnastikom, podstičete cirkulaciju u rukama i prstima. Tako ćete prirodno podstaći brži rast noktiju.