Kako izabrati najbolji jastuk za trudnice

Drugo stanje se ne zove bez razloga drugo. Tvoje telo se menja, priprema za bebu, ti si sama drugačija, osećaš se drugačije. Navike  ti nisu iste, moraju se prilagoditi trudnoći i to je sve izraženije što je stomak veći. Dosta trudnica pati od nesanica jer nikako ne može naći položaj koji im odgovara.

Da li se često okrećeš tokom noći, stalno ti je nezgodno i ne znaš kako da se namestiš da bude i tebi i bebi udobno? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan imamo rešenje, do kojeg smo došli savetima drugih mama, a i svojim iskustvom. A rešenje je jastuk za trudnice, koji je toliko trudnoća učinio prilično lakšim.

Nastavite sa čitanjem, i otkrićemo ti koje su sve blagodeti ovih jastuka, kako pravilno spavati trudnoći, kako pravilno da sediš, kako još jastuk za trudnice može biti od pomoći, kako da ga izabereš, koji sve oblici postoje i koje su cene.

Pružamo ti pravi vodič o jastucima za trudnice. Smesti se što udobnije, krećemo.

Trudnoća i nesanica

Čak 78% posto trudnica se izjasnilo da ima problema sa spavanjem. Da li se i ti nalaziš među njima? Za ovo nije odgovoran samo stomak koji fizički čini neke poze za spavanje nemogućim ili ih znatno otežava. Tu su i otečenost, bol u lumbalnom delu kičme, bolovi u kukovima, osećaj konstantne nelagode, strah da možemo naškoditi bebi ako se loše namestimo.

  • Neki od razloga nesanice su uzrokovani i igrom hormona. Uglavnom u prvom trimestru dolazi do naglog porasta progesterona. Ove hormonalne promene utiču utiču na disanje, zato čak ni hrkanje nije retkost kod pojedinih trudnica. Ono se ponekad razvije i u slip apneju, koja je razlog čestog buđenja u toku noći.
  • U prvim mesecima trudnoće tu je takozvana „jutarnja mučnina“, koja ume često da se proteže i tokom čitavog dana, a koja se ne smiruje čak ni kada odemo na spavanje.
  • Dalje, kako se trudnoća razvija, plod dobija na veličini i sve više pritiska bešiku. Ne samo da tokom dana odlazite često u toalet, već se to nastavlja i tokom noći, pa vas neretko budi i osećaj pune bešike.
  • Kod nekih trudnica uzrok nespavanja je i prevelika zabrinutost o majčinstvu, što dovodi do osećaja anksioznosti, beskrajnog roja negativnih misli od kojih je nemoguće zaspati.

Kad se sve to sabere, nije ni čudo što je toliko veliki procenat trudnica hronično neispavan.

Koji su najbolji položaji za spavanje za trudnice?

U trudnoći se mnoge žene mogu odreći svog omiljenog položaja za spavanje. Mnogi od njih se ne preporučuju jer zaustavljaju dotok krvi u posteljicu i do bebe, neki utiču na jetru, pojedini položaji se ne preporučuju jer mogu izazvati mučninu i vrtoglavicu.

Kao što već možete pretpostaviti na spisku zabranjenih položaja jeste ležanje na stomaku. Fizički je nemoguće spavati na stomaku naročito u trećem trimestru. Ne preporučuje se ni pre toga, jer pravi pritisak na unutrašnje organe što u trudnoći može imati daleko veće posledice.

Dalje, izbegavajte da spavate i na leđima, ovaj položaj je recept za nesanicu i mučninu. On utiče na verenje, pravi pritisak na hemoroide (koji su u trudnoći izuzetno čest problem). Spavanjem na leđima možete stvoriti i probleme sa disanjem i uzrokovati niski krvni pritisak i smanjenje cirkulacije što utiče i na bebu.

Spavanje na desnoj strani isto nije dobro za organe jer pritiska jetru, što vremenom može uzrokovati ozbiljnija oštećenja rada jetre.

Dakle, jedini položaj u kome se preporučuje da spavate jeste na levu stranu. Spavanje na levoj strani  u trudnići nema nikakav negativan uticaj na vaše zdravlje, a ni na zdravlje vašeg deteta. Čak i suprotno, ova pozicija stimuliše dotok krvi i povećava broj hranljivih materija koje stižu do bebe.

Naravno, veoma je teško kontrolisati na kojoj strani spavamo. To ne znači da su svi ostali položaji nužno zabranjeni. Verovatno ćete se bezbroj puta tokom noći buditi na leđima ili na desnoj strani. No, kad god uhvatite sebe da se nalazite u nekom od tih položaja okrenite se na levo. Tako ćete se navići da spavate na tu stranu.

Najbolji položaji za sedenje tokom trudnoće

U trudnoći sve nekako postaje komplikovanije, teže će vam biti ono što ste do sada uzimali zdravo za gotovo…

Penjanje uz stepenice, odlazak u toalet, vezivanje pertli… da, na taj spisak se dodaje i puko sedenje.

U prvim mesecima trudnoće sedenje neće predstavljati poseban problem. No, kako trudnoća bude odmicala nećete više znati kako da sednete, a da vam bude zgodno. Jedan od osnovnih razloga što ne možete naći udoban položaj jeste bol u lumbalnom delu leđa. Javiće se i  bol u nogama, vratu i naravno, teško da će vam biti udobno sa povećim stomakom.

U pomoć tu dolaze jastuci. Stavite ih iza dela leđa koji je najbolniji. Ako dugo sedite obavezno podignite noge da budu u ravni. Spuštene noge definitivno neće pomoći kod otečenih nogu, zato ih podižite kad god ste u mogućnosti.

Zašto vam je potreban trudnički jastuk?

Jastuk za trudnice nije neophodan, ali vam može u mnogome olakšati trudnoću, kao i proces posle porađaja. Kao što smo već ranije napomenuli, mnoge trudnice imaju problema da zaspe, upravo zbog neudobnosti.

Trudnički jastuci su specijalno osmišljeni i dizajnirani da otklone ovaj problem. Mogu vam pružiti potporu za leđa. Ako stavite jastuk između nogu znatno smanjujete pritisak na kukove i kičmu. Stomak prirodno leže, nećete imati osećaj kao da tonete u krevet.

Jastuke možete okretati kako želite. Birajte između različitih oblika i nađite onaj koji bi vama najviše odgovarao. Najbolje od svega je što kada kupite jastuk za trudnice neće vam biti neophodni drugi jastuci. Na njega možete slobodno osloniti glavu, obgrliti ga rukama i nogama (koala položaj).

Sa ovim jastukom ćete verovatno bolje spavati nego što ste to činili u trudnoći. Udobni su, mekani, ali ne previše, prijatnog mirisa, ne skupljaju grinje i ne predstavljaju dobro tlo za razvijanje bakterija, lako se održavaju. Jastuk će vam se toliko dopasti da ćete poželeti da ga koristite i nakon trudnoće.

Da rezimiramo, jedan je razlog zašto vam je neophodan jastuk za trudnice – čitavu trudnoću će vam učiniti mnogo udobnijom. Nećete imati problema sa nalaženjem idealnog položaja, kao ni sa nesanicom.

Jastuci za trudnice oblici

Sledi lista najčešte traženih jastuka za trudnice,

Jastuk u obliku slova U

Jastuk za trudnice u obliku slova U je najveći od svih jastuka. Zato vam preporučujemo da ga kupite ako imate veći bračni krevet, jer u suprotnom neće stati u ležaj, naročito ako ga delite sa partnerom.

Ipak, ovo je definitivno najudobniji jastuk zato što vam pruša podršku sa svih strana. Možete nasloniti glavu, obgrliti ga rukama i nogama, a drugi kraj će pružati potporu leđima. To znatno smanjuje mogućnost da se nesvesno okrenete na leđa u toku noći.

C jastuk za trudnice

Oblik slova C je manja verzija U jastuka i preporučuje se onima koji imaju krevet srednje ili manje veličine. Pruža potporu glavi, rukama, nogama i leđima, ali ne pruža se duž celog tela kao U jastuk.

Svejedno je veoma udoban i na njemu možete imati prilično kvalitetan san. Ne zaboravite da su ovi jastuci osmišljeni za to da ih obgrlite nogama. Generalno se preporučuje da stavite jastuk između kolena kad spavate, svima, ne samo trudnicama. Ovakav položaj će vam pomoći da smanjite bol u kukovima i donjem delu leđa.

J oblik

Ako nemate puno mesta u krevetu preporučujemo vam da probate jastuk za trudnice u obliku slova J. Specifičan je po tome što ima samo jedan krak. Možete izabrati ta li želite da ga okrenete na gornju stranu i na njemu smestite glavu, ili na donju i tako pružite bolju potporu za noge.

Ova vrsta jastuka se obično kombinuje sa običnim jastukom za spavanje. Gde drugi, manji jastuk staviljate ili između nogu, ili ispod glave. On ne pruža potporu leđima, ali to ga ne čini neudobnim. Kada postavite manje jastuče između kolena važno je da vam noga bude rasterećena, a ne zategnuta (vidi sliku).

spavanje u trudnoci pravilno i nepravilno

Foto: Unsplash

Jastuk za trudnice u obliku slova I

I jastuk izgleda slično kao i klasična vrsta jastuka samo što je dosta duži. Tu možete birati različide dužine. Neki mogu biti jednaki vašoj visini, neki dopiru do kolena. Njihova osnovna namena jeste da ih obgrlite rukama i nogama, ali kao potporu za glavu ćete morati da iskoristite klasičan jastuk.

Gnezdo (oblik slova O)

Jedan od novijih modela jeste jastuk u obliku slova O, koji se popularno zove knezdo. Dakle, ovaj jastuk vas okružuje sa svih strana i zauzima dosta prostora. U zavisnosti od vaše visine doseže do kolena ili do članka.

Jednu nogu ubacite u sredinu jastuka i obgrlite ga isto kao i već prethodno navedene jastuke. On pruža potpunu potporu, te je zbog toga izuzetno udoban i jedan je od omiljenih izbora među trudnicama.

Klin

Klin je najmanji jastuk koji služi kao potpora glavi. Obično se koristi za poluležeći položaj, kao na primer kada nameravate da čitate, gledate film u krevetu ili tome slično. Dakle, kada koristite klin podrazumeva se da ćete ležati na leđima. Ovaj položaj sa blago podignutom glavom opušta telo i nema iste negativne posledice kao ležanje na leđima. Naravno, u ovom položaju nećete spavati, već ćete ga koristiti dok odmarate.

Koji je najbolji jastuk za trudnice – iskustva

Meni su nesanice u trudnoći rano počele. Imam skoliozu (krivu kičmu) i uvek sam imala bolove u kukovima pri spavanju, ali sa trudnoćom, naročito kako je stomak počeo da raste to se znatno povećalo. Nisam smela to da ublažavam lekovima zbog zdravlja bebe. Nisam znala šta ću od sebe, uvek sam bila iscrpljena.

Onda sam za poklon od svekrve dobila jastuk za trudnice u obliku slova C. Od tad spavam kao beba, što bi rekli. Mogu skroz da se opustim, nađem prijatan položaj, uvek imam potporu. Čak i sad kada sam u osmom mesecu i dalje me odlično služi. Budim se znatno odmornija. I beba i ja smo srećne.

Marina 29

Počela sam da patim od anksioznih napada kada sam saznala da nosim trojke. Muž i ja smo bili finansijski i psihički spremni na samo jedno dete. Ti anksiozni napadi bi se uvek pojavljivali noću, nisam mogla da spavam, imala sam osećaj da gubim dah. Budila bih se premorena, uvek bih bila uzrujana, nervozna, plačljiva. Bilo mi je toliko loše da mi je ginekolog rekao da mogu oštetiti zdravlje beba.

Muž je hteo da me opusti, kako nisam mogla na masaže i nisam mogla da uživam u toplim kupkama, odlučio je da mi kupi veliki jastuk za trudnice u obliku slova U. Prvo sam bila nepoverljiva, kako jastuk može toliko da me opusti. A onda posle par dana, se prvi put posle više meseci desilo da sam prespavala celu noć. To se ponovilo nekoliko puta. Da sad nemam problema sa anksioznim napadima, noću se opustim i spavam, što naravno ne znači da ne brinem, ali barem dajem sebi mogućnost da se noću opustim.

Dejana 33

Jastuk za trudnice cena i najtraženije marke

Kada su u pitanju jastuci za trudnice ponuda je dosta široka. Ovom prilikom recenziraćemo dva najpoznatija brenda kod nas u Srbiji. Oni su po svim statistikama najtraženiji u našem regionu

Beluga jastuk za trudnice

Jedna od najpoznatijih marki jastuka na našem tržištu jeste Beluga. Ovi jastuci su istovremeno pristupačni i prilično kvalitetni. Možete ih naručiti preko interneta na njihovom oficijelnom sajtu, a mogu se naći i u većim lancima prodaje kao što je Jisk.

Obično se proizvode u dva oblika, u obliku slova I, koji kao što smo rekli predstavlja klasičan jastuk veće dužine i u obliku potkovice (slova U) koji pruža potpunu potporu trudnicama.

Navlaka je sačinjena od 100% pamuka za maksimalnu udobnost. Beluga jastuci ne izazivaju alergijske reakcije, ne podstiču razmnožavanje grinja i bakterija. Unutrašnjost jastuka je ispunjena malim silikonskim antialergijskim kuglicama. Tako se one prilagođavaju vašem telu, a pritom zadržavaju svoju čvrstinu.

Ni na koj način ne mogu naškoditi trudnicama, sasvim su sigurni za korišćenje i trudnica, a kasnije i beba, koje možete nasloniti na jastuk pri dojenju.

Cena beluga jastuka je oko 3000 dinara, odvojeno možete kupiti navlaku koja košta 800 dinara.

Dormeo jastuci za trudnice

Ne postoji udobnost bez Dormeo jastuka. I kada su trudnice u pitanju Dormeo je jedan od najpoznatijih marki kada govorimo o izboru jastuka. Sve navlake za jastuke su antialergijske, imaju srebrne niti i ekstrakt aloe vere. Imaju vrlo prijatan miris i ne upijaju znoj.

Jastuk se lako pere, možete ka oprati ručno ili staviti u veš mašinu na 30 stepeni. Čim ustanete vraća se u početan oblik, a kada legnete prilagodiće se vama.

Zbog velikog kvaliteta, Dormeo jastuci za trudnice jestu dosta skuplji, ali vredi dati za njih taj novac. Obično koštaju oko 10 000 dinara, no često ih možete naći na akcijama i do 40%.

Da bi ste sprečili probleme sa nesanicom, koristite što kvalitetniji jastuk za trudnice, ali važno je da se posvetite i vežbanju. Preporučujemo vam jedan koristan članak na tu temu – kako se radi joga u trudnoći!