Tinktura za želudac i jetru – domaći recept

Javlja vam se često bol u želucu odmah nakon jela,  imate neprijatne grčeve u stomaku? Ove neprijatne tegobe može vam ublažiti domaća tinktura za želudac. Pravi se isključivo od lekovitog bilja: pelina, iđirota, hajdučke trave, lincure…

Osim što se dobro pokazala za želudac ova tinktura će vam i popraviti apetit, a jako se dobro pokazala i za lečenje bolesne jetre.  U nastavku teksta saznajte kako da je napravite sami…

Savršen prirodni lek za bolove u želucu od samo 2 sastojka (VIDEO)

Kako se pravi tinktura za želudac i jetru

Za pravljenje tinkture biće vam neophodni sledeći sastojci:

• 1 litar domaće komovice ili šljivovice,
• 100 grama pelina,
• 20 g korena iđirota,
• 20 g korena lincure,
• 15 g hajdučke trave,
• 15 g semena komorača.

Priprema tinkture korak po korak

  1. Korenje svih biljčica trebate najpre sitno iseckati, a semenke samleti u električnom mlinu za kafu.
  2. Potom sipati sve sastojke u teglu,  dobro zatvoriti i držati na mračnom i hladnom mestu tri nedelje (svakodnevno trebate promućkati).
  3. Procediti kroz gazu i presuti tinkturu  za želudac u staklene flašice koje treba čuvati na mračnom i hladnom mestu.
  4. Dozirajte ovaj prirodni lek za želudac i jetru ujutru i uveče. Dakle pola sata pre jela, uzimajte po pola kašičice tinkture rastvorene u šoljici vode.

Zbog čega je ovaj prirodni lek za želudac toliko dobar?

Nema prevelikih tajni, tinktura za želudac i jetru svoju delotvornost duguje izuzetnim lekovitim biljkama. One sve potiču iz naših krajeva i lako ih možete ubrati i sami.

Pelin – najbolji gorki lek

Neprikosnoven prirodni lek za jačanje sluznice želuca,  odlično pomaže kod gastritisa i svih drugih bolesti želudca. Ako muku mučite sa lošim varenjem, usporenim metabolizmom, tvrdom stolicom, mučninom pelin je idealno prirodno sredstvo za vas. Ukoliko imate česte mučine, probadanja u stomaku, čir obavezno konsultujte lekara. Takođe dobro se pokazao i kod nedostatka apetita.

Preporuka: kako se pravi čaj od pelina

Koren iđirota ublažava nadutost u želucu i crevima

Imate lenja creva, retku i tvrdu stolicu, često ste naduveni posle jela, muče vas gasovi i probada vas  u stomaku? Koren iđirota je odličan prirodni lek za pomenute tegobe, a fitoterapeuti tvde da može otkloniti katar svih organa. Ovaj lekoviti koren ubrzava probavu i peristaltiku creva. Takođe, čaj od iđirota trebaju piti osobe koje imaju loš apetit.

Tinktura za želudac u čijem sastavu je koren iđirota može da ubrza oporavak i kod puno težih stanja. Iskustva korisnika sa lekovitim biljkama su  pozitivna čak i kod bolesti kakve su kancer želuca i creva.

Tinktura za želudac je nezamisliva bez lincure i hajdučke trave

Tinktura za želudac i jetru je prosto nezamisliva bez ove dve izuzetne biljke.

Zbog čega je lincura toliko dobra?

Glavni sastojci lincure su gemciopikrin, gencin i geneciamarin.  U pitanju su gorki glikozidi izuzetne lekovitosti. Oni pomažu bolje varenje hrane, a pospešuju i jetru da bolje radi. Uz to lincura se odlično pokazala kao prirodni lek za malokrvnost, drži holesterol pod kontrolom, a leči i malariju.

Najcenjeniji lek od ove biljke u Srbiji je koren lincure potopljen u domaćoj šljivovici.

Pročitajte: Kako se prave najbolji recepti od lincure

Stolisnik – hajdučka trava

Svrstava se među 5 najlekovitijih biljaka na našem podneblju i to ne bez razloga. Hajdučica blagotvorno deluje na rad želuca i creva, poboljšava metabolizam i varenje, pri čemu i vraća apetit.

U narodnoj medicini koristila se za zaustavljanje krvarenja iz želuca, creva i hemoroida.