Šum u ušima tinitus simptomi i lečenje

Šum u ušima ne može ugroziti život, ali i te kako narušava njegov kvalitet.  Tinitus se javlja usled većeg broja bolesti i stanja (obolenja uha, infekcije sinusa, oštečenje sluha, loša cirkulacija itd).

Nelagodno zujanje u ušima može se manifestovati u jednom, ali i u oba uha. Pravovremeno otkrivanje, indentifikacija uzročnika i primena terapije u velikoj meri može pomoći obolelima. Takođe, sa starenjem tegobe se dodatno pogoršavaju, ali  to ne treba da vas brine. Tinitus ne ukazuje nužno na neko ozbiljnije oboljenje.

Naučnici još nisu pronašli rešenje za pritisak i šum  u uhu, ali Vi svakako možete probati neki od prirodnih preparata. Ostanite sa nama, pripremili smo vam nekoliko proverenih recepata…

Zašto se javlja šum u ušima simptomi

Tinitus se najčešće manifestuje kao zujanje, zvonjenje, pištanje, brujanje ili pucketanje u uhu ili glavi. Ovo stanje može biti povremeno ili trajno.  Konstantan šum u ušima može predstavljati simptom gotovo svih poznatih bolesti slušnog aparata, a to su:

  • Upala uha,
  • Otoskleroza,
  • Tumor slušnog živca i mozga,
  • Opstukcija tube,
  • Menijerova bolest,
  • Brojna kardiovaskulatna oboljenja,
  • Malokrvnost (anemija),
  • Dijabetes,
  • Povrede lobanje.

Sam intenzitet šuma u ušima nije kod svakog isti, niti je ujednačen. On je nekad veoma tih i gotovo neprimetan, dok se sa druge strane javlja u vidu vrlo glasnih i  neprijatnih smetnji. Kada je intenzitet zujanja jak, takva osoba je vidno dekoncentrisana, čak ne uspeva ni da razaznaje ostale zvuke.

Ponekad se javlja šum u levom uhu, dok je desno pošteđeno ili obratno. Oboleli ovu nelagodnost upoređuju sa tihim žuborom vode, blagim šuštanje šumskog lišća pri povetarcu i slično. Oni kojma tinitus zadaje veće muke, opisuju pomenute tegobe kao neartikulisano mjaukanje mačaka.

U svakom slučaju, ako primetite neke od ovih simptoma, obavezno otidite lekaru specijalisti na detaljan pregled. Jedino on može otkriti šta je uzrok za šum u ušima i prepisaće Vam adekvatnu terapiju.

šum u ušima uzroci

Koji su glavni uzroci tinitusa

Ukoliko lekar otkije zvuke prilikom pregleda ušnih školjki, to može ukazivati na brojne probleme.  Mogući uzročnici su same koščice u unutrašnjem uhu, nepravilna kontrakcija mišića, ali i krvne žile.

Čest uzrok šumova u uhu jeste oštećenje nežnih slušnih ćelija praskom (uglavnom se leči pravovremenim tretmanom). Osobe kod kojih se u većoj meri nakuplja vosak u ušima, takođe češče oboljevaju, Naime, ovaj talog može dodatno iziritirati bubnu opnu, te uzrokovati nelagodan tinitus.

Takođe, među mladima sve više se javlja zujanje u ušima zbog glasne muzike, koje i te kako oštećuje sluh. Ova pojava se naročito intenzivirala sa dolaskom pametnih telefona i sve češće upotrebe slušalica „bubica“.  One se postavljaju unutar ušne školjke i vrše svojevrsnu agresiju na bubnu opnu.

Osobe koje su konstantno izložene buci na radnom mestu, veoma često obolevaju od tinitusa. Njima se preporučuje nošenje zaštite oko ušnih školjki, ali i redovni pregledi kod otorinolaringologa.

Ono što je mnogima manje poznato jeste činjenica u kojoj meri na šum u ušima utiče nepravilna ishrana.  Njen uticaj nije zamemarljiv. Naime, hrana bazirana na trans-mastima, aditivima, nezdravim šećerima značajno pogoršava postojeće simptome tinitusa.

Prirodno lečenje šuma u uhu

Bosiljak protiv tinitusa

Ova začinska biljka ima antibakterijsko dejstvo, a poznato je kako a bakterije mogu biti jedan od uzročnika za šum u ušima. Osim toga, bosiljak ublažava bol u uhu.

Izmiksajte šaku bosiljka, a zatim ga uvijte u gazu i iscedite sok. Napitak  malo podgrejte i nakapajte dve-tri kapi u jedno ili oba uha. Ostavite nek deluje najmanje pola sata.

Ponavljate tretman ujutru i uveče tokom nedelju dana pa zatim napravite pauzu.

Crni i beli luk

Oba imaju snažno antimikrobno dejstvo i suzbijaju upale, što takođe može biti jedan od uzročnika tinitusa.

Iseckajte jednu manju glavicu crnog luka i držite je desetak minuta u pećnici zagrejanoj na 200°C. Nakon toga ispasirajte viljuškom i ostavite nek  se ohladi. Iscedite sok i nakapajte u jedno ili oba uha. Ponavljajte dvaput dnevno.

Osim toga, možete isprobati i beli luk.

Iseckajte dva veća čena belog luka i kratko ih propržite na malo maslinovog ulja. Sklonite sa šporeta i ostavite neks se prohladi. Potom procedite i nakapajte ulje u jedno ili oba uha (po potrebi). Ponavljajte dvaput dnevno.

Šum u ušima i vrtoglavica često se javljaju zajedno, ništa vas ne košta da isporbate pomenute prirodne lekove.

Kako sprečiti zujanje u uhu

Nezaobilazni ginko biloba 

Šuštanje u ušima često je povezano sa slabom cirkulacijom. S obzirom na to upotreba preparata na bazi ginka pomaže u ublažavanju tegoba.

Triput dnevno uzimajte po 15 kapi tinkture ginko bilobe.

Sibirski ženšen ublažava simptome

Posredi je moćan antioksidans, poboljšava cirkulaciju i jača centralni nervni sistem, smiruje, ali ne usporava – naprotiv, daje dodatnu energiju. Ukoliko je šum u ušima i pritisak u glavi već prisutan, ovaj preparat će u kratkom roku smanjti tegobe. Sibirski ženšen poboljšava cirkulaciju i ublažava psihičke tegobe. U prodaji se može naći u kapsulama ili u prahu.

Đumbir je nezaobilazan kod prehlade

Šum u ušima kod prehlade je veoma čest, te mnogi od nas „zaglunu“ kada su pod virozom. Problem nastaje ukoliko se konstantno zujanje nastavi uprkos ozdravljenju.

U svim fazama gripa, a i kasnije kao naročito efikasan se pokazao đumbirov koren. On podstiče cirkulaciju te uništava patogene i slobodne radikale. Pritom ublažava neprijatan osećaj u uhu koji se javlja usled tinitusa.

Jednu kašičicu narendanog korena đumbira sipajte u šolju vrele vode i ostavite poklopljeno nek odstoji dvadesetak minuta. Potom dodajte malo meda i pijte dve šolje dnevno u gutljajima.

Ulje od slačice

Ovo ulje ima snažno antiseptičko dejstvo i pokazalo se odlično kao prirodni lek za šum u uhu.

Blago zagrejte kašičicu ulja slačice i nakapajte u uho. Ostavite neka deluje desetak minuta, a zatim okrenite glavu i pustite da ulje iscuri. Ponavljajte jednom dnevno tokom nekoliko dana.

Kada treba potražiti pomoć psihologa

Bihevioralno lečenje koje sprovode psihoterapeuti može pomoći osobama s tinitusom. Neugodan šum u ušima pre spavanja može i te kako biti uznemirujuć, jer je veoma teško ignorisati ovu nelagodu. Ipak, ova terapija dugoročno donosi rezultat.

Metoda se zasniva na upoznavanju obolelog s mehanizmom nastanka zvukova i prihvatanju zujanja kao nečeg prirodnog. U suprotnom, pacijenti šum u uhu doživljavaju kao nešto opasno, osećaju se bolesno i to stanje izaziva negativne emocije.

Cilj bihevioralne metode nije smanjenje intenziteta zvukova, već bolesnikove reakcije na šum i privikavanje na to stanje. Sekundarne psihičke tegobe kao što su teskoba, depresija ili nesanica takođe treba lečiti.

Šta učiniti kada se  šum u uhu javi prvi put?

Najbolji savet Vam je da sačekate jedan dan, pokušate prespavati noć. Ako se šum u ušima nastavio i sledeće jutro, obavezno se obratite ORL specijalisti. Nakon što ustanovi uzrok, daće vam preko potrebne savete šta i kako dalje, te prepisati terapiju.

Ukoliko vam se šum u uhu u trudnoći javi, obavezno obavestite vašeg lekara, kako bi uradio neophodne pretrage.