Kako skinuti temperaturu bez lekova na prirodan način

Kako skinuti temperaturu je pitanje koje je skoro svako od nas ukucao makar jednom u internet pretraživač. Visoka temperatura neretko je praćena bakterijskom ili virusnom infekcijom. Reč je o važnom savezniku imunološkog sistema.

Iako se smatra kako je čak i blago povišena temperatura opasna, pokazalo se da ona ima i dobre strane. Slede saveti i recepti kako skinuti temperaturu kod kuće.

Šta je povišena temperatura?

Kada se naš organizam bori sa infekcijama,  obično dobijemo povišenu temperaturu. Kakva je to zapravo reakcija?

Temperatura predstavlja veoma važan odbrambeni odgovor organizma i saveznik je u borbi s uzročnicima bolesti.  Ona zaustavlja infekcije, sprečava njihovo širenje i neutrališe štetno dejstvo koje uzrokuju. Istovremeno oporavlja i jača imunološki sistem, što je naročito važno u slučaju virusnih infekcija za koje ne postoji adekvatni medikamenti.

Normalna telesna temperatura kreće se od 36 do 37 stepeni, a sve iznad toga smatra se patološkim stanjem. Ne treba je uvek i po svaku cenu spuštati, jer podstiče znojenje, što je potpuno prirodni mehanizam hlađenja tela.

Zbog toga povišenu telesnu temperaturu ne treba snižavati po svaku cenu. Tek kada pređe 38, 5 stepeni treba delovati. Inače, ona je jednostavan i prilično pouzdan pokazatelj ukupnog stanja organizma, pa čak može biti i pokazatelj koliko je bolest zaista opasna.

Uticaj temperature na telesne funkcije

Kao što smo već napomenuli,  povišena temperatura nije bolest nego stanje. Ona je zapravo odgovor organizma na uzročnika koji preti da ugrozi zdravlje.
Kada temperatura raste preko gornje dopustive granice, telo se pregrejava. Zadržava se više toplote nego što se otpušta, pa se šire krvni sudovi na periferiji. Nastupa znojenje, kojim se gube tečnosti i minerali. Za više od pet puta se ubrzavaju metabolički procesi i povećava potreba tkiva i organa za kiseonikom. Shodno gubitku tečnosti, koji nekada iznosi i po par litara, počinje oscilacija krvnog pritiska.

U slučaju visoke febrilnosti, pritisak pada, srčana radnja se ubrzava kako bi povratila pritisak u normalu. Kao rezultat toga dolazi do gubitka elektrolita znojenjem,  te nastaje poremećaj srčanog ritma.

Nedostatak kiseonika remeti funkciju mozga, pa se javljaju:

Sve to dodatno  provocira vegetativni nervni sistem, pa osoba postane razdražljiva. Takođe, usled zbog pada zapremine cirkulišuče tečnosti u organizmu, smanjuje se i funkcija bubrega.

Obara se samo temperatura preko 38.5 stepeni

Povišena telesna temperatura bitna je u odbrani organizma i siguran je dokaz da je imunološki odgovor dobar. Temperaturu koja se kreće od 37.5 do 38.5 stepeni Ceizijusa ne treba snižavati. Time bi se samo pomoglo agresoru da duže deluje. Naime, reakcija na porast telesne temperature je individualna. Zato neke osobe teško podnose i subfebrilna stanja. dok druge i na visoke izmerene vrednosti temperature ne reaguju burno.

Porast temperature znak je dve stvari, da je telo napadnuto, ali i da se brani. Temperaturu veću od 38,5 stepeni treba snižavati, jer ona počinje  štetiti telu, a pomaže agresoru da opstane duže u organizmu. Uz antipiretike, pomaže rashlađivanje kupkama, tuširanje, raskomoćivanje, prove-travanje prostorije u kojoj boravi obolela osoba.  Pojava razdražljivosti, dezorjentisanosti, grčeva ili halucinacija, zahteva hitno snižavanje povišene temperature.

Mnogi sada zbog aktuelne situacije sa korona virusom imaju dilemu da li je, recimo, povišena temperatura od „samo“ 37,2 stepena razlog za brigu i javljanje lekaru? Evo šta kaže struka…

Povišena temperatura koja traje par dana ne predstavlja problem, niti bi trebalo da zabrinjava. Ona retko i traje kraće od tri dana, ma šta da je uzrok…

Međutim, ukoliko povišena temperatura traje duže, a stanje se i pored preduzetih mera ne poboljšava, treba kontaktirati lekara. Tada se radi dijagnostika i utvrđuje uzrok, a prema njemu se određuje i terapija.

Kako skinuti temperaturu bebama

Na oprezu moraju biti i roditelji dece koja su sklona febrilnim konvulzijama, jer u nekim slučajevima povišena temperatura može uzrokovati dugotrajne grčeve koji traju 30 i više minuta i tom prilikom dolazi do oštećenja moždanih ćelija, pa ćenja moždanih ćelija, pa čak i život deteta može biti ugrožen.

Naime, teške infekcije retko prolaze sa temperaturom nižom od 38°C dok je ova od 40°C, naročito kod beba, ozbiljno je upozorenje i zahteva pregled lekara.

kako skinuti temperaturu kod dece i beba

Foto: Pixabay.com

Kako skinuti temperaturu kod beba – metode

  1. Kupanje ili tuširanje sa mlakom vodom. Skinite vaše dete i golo ga posednite u kadu čije je dno pokriveno sa mlakom vodom. Celu kožu osim glave i lica polivajte sa vodom uz pomoć spužve. Voda, će na taj način isparavati sa površine tela, i oduzimati veliku količinu topline. Potrebno je da se koža vlaži oko 20 minuta, te će na taj način skidanje temperature biti puno lakše.
  2. Stavljanje obloga od mlake vode. Oblozi od mlake vode primenjuju se tako što  se mokrom, oceđenom pelenom ili plahtom (mlaka voda) dete omota od vrata do pete. Preko toga stavlja se deblji, suvi  frotirski peškir. Posle 5 minuta, oblog se skine, skinite sve sa deteta i istrljajte ga peškirom.
  3. Davanje tečnosti  zbog opasnosti od dehidracije. Dete treba piti što više tečnosti (voda, čaj, sok) jer su potrebe za tečnosti  2-3 puta veće- Visoka temperatura može prouzrokovati dehidraciju.
  4. Rashlađivanje prostorije u kojoj dete boravi. Temperatura u prostoriji ne bi smela biti viša od 22 °C. Telo deteta je potrebno osloboditi viška odeće. Pedijatri savetuju da je najbolje koristiti odeću od prirodnih materijala kao što je pamuk, jer on odlično upija svu  vlagu.

Kako skinuti temperaturu kod odraslih

Pored lekova kao što su brufen, paracetamol, andol i drugi, možete isprobati i metode kako skinuti temperaturu prirodnim putem. Neki od prirodnih preparata su se pokazali kao izuzetni antipiretici. Njih oberučke  preporučuje i alternativna medicina. Pomažu organizmu na taj način  što telo oslobađaju od toksina i podstiču preznojavanje.

Kada želite oboriti telesnu temperaturu, potrebno je da se rešite pogrešnih i široko rasprostanjenih postupaka. Puno je načina kako spustiti temperaturu prirodno. Pre svega savetuje se da se dodato ne utopljavate. Utopljavljanjem samo možete pogoršati svoje stanje.

Ne preporučuje se pokrivanje preko glave, a ne valja ni kada se potpuno oslobodite garderobe.  Najbolje bi bilo da ostanete u pamučnoj majici, pamučnoj trenerci ili u donjem delu pidžame, naravno čarape su obavezne. Na ovaj način, koža neće biti zatvorena, a vaše telo će moći bez problema  da se oslobadi viška temperature.

Kada kažemo da je visoka temperatura opasna?

Povišena telesna temperatura može biti opasna za kardiovaskularne bolesnike, jer povišenje za samo 1°C može ubrzati rad srca za 15 do 20 otkucaja u minuti. Sve to dodatno opterećuje bolesno srčani mišić. Takođe, može pogoršati i stanje bolesnika s respiratornim tegobama, jer su veće potrebe za kiseonikom.

Visoka temperatura može biti opasna i za osobe sa upalom ili oštećenjima mozga i ovojnica. U tom slučaju može doći do oticanja (edema), što dodatno oštećuje moždane ćelije.

Skidanje temperature alkoholom

Ako želite skinuti temperaturu možete korisititi alkohol, tačnije izmasirajte se sa nim. Kada se masirate, obratite posebnu pažnju na pulsna mesta kao što su prevoji na podlakticama, jame iza kolena i zglobovi izad dlanova. Možete izmasirati stopala i dlanove.

kako skinuti temperaturu kod odraslih

Foto: Unsplash.com

Alkohol ima svojstvo da izvuče temperaturu i odličan je lek kada ste febrilni. Ako vam se alkohol ne nalazi pri ruci, skidanje temperature oblozima je isto korisno.

Kako skinuti temperaturu oblogama?  

Obloge od umerno hladne vode stavljate na pulsna mesta kao što ste radili i sa alkoholom. Skidanje temperature rakijom je identično, takođe masirate pulsna mesta.

Skidanje temperature tuširanjem 

Ako hoćete skinuti temperaturu, kupka ili tuširanje vodom hladnijom od uobičajene može pomoći. Takođe, umotajte se na par minuta u mokar čaršav. Postupak ponavljate oko dva do tri puta u toku dana, i nakon toga lezite u krevet.

Najbolji narodni lekovi za obaranje temperature

Skidanje temperature krompirom 

Ako se pitate kako spustiti visoku temperaturu krompirom, potrebno je jedan veći krompir izrendati. Ne trebate ga ljuštiti, već samo ga dobro operite. Napravite obloge od rendanog krompira, stavite ga na tabane i preko toga obujte čarape. Obloge je potrebno da držite dok se ne osuše, a nakon toga možete ponoviti postupak.

Ukoliko želite  brzo skinuti temperaturu, neophodan je unos što veće količine tečnosti. Najbolje toplog čaja koji će stimulisati znojenje i sprečiti dehidrataciju. Preporučuje se i konzumiranje voćnih sokova, i to sveže ceđenog limuna i pomorandže, jer sadrže obilje vitamina i minerala.

Menta i žalfija

Po kašičicu mačje trave, resnika, mente i žalfije preliti litrom vrele vode. Ostavite nek odstoji oko deset minuta i potom procedite čaj. Piti po šolju ovog čaja na svakih sat vremena.

Čaj od majčine dušice

Napraviti mešavinu od po 20 grama cvetova od  kamilice i majčine dušice (deluju antiseptički i ublažavaju upalu) i 20 grama  cvetova od  lipe koji izazivaju znojenje.  Šoljom ključale vode preliti kašičicu smese, pustiti nek odstoji desetak minuta i procediti. Piti po nekoliko šolja tokom dana.

Kako skinuti temperaturu uz pomoć đumbira

Đumbir

je odličan  lek za skidanje temperature prirodnim putem jer pored  mnogobrojnih lekovitih svojstava je odličan prirodni antipiretik , pogotovo kada se koristi u kombinaciji sa limunom.

Sirup od ovih lekovitih biljaka možete napraviti na sledeći način :

  • Koren od svežeg đumbira oljuštite, i zatim ga iseckajte na kockice, na to dodajte jedan kilogram šećera, pa sve to imešajte i prelijte sa 2l vode. Držite sve to na peći dok ne provri. Potom sklonite sirup sa vatre i ostavite da odstoji 12h i pomešajte sa sokom od 1,5 kg limuna.

Ovaj sirup se preporučuje da čuvate u staklenim bocama u frižideru i da se pije razređen sa vodom.

Dodatnih par saveta kako spustiti  temperaturu :

  • Temperaturu ćete najbolje i najpreciznije izmeriti pre jela kada vam je prazan stomak.
  • Ne preporučuje se da jedete čvrstu hranu kada imate visoku temperaturu.
  • Pijte dosta tečnosti, naročito kada imate visoku temperaturi koja je praćena prolivom i povraćanjem.
  • Često provertavajte prostoriju u kojoj boravi osoba koja ima visoku temperaturu.

Kada je ne treba snižavati?

Kao što smo već rekli – povišenu temperaturu ne treba tretirati kao bolest. Ona je zapravo samo simptom koji nam ukazuje na to kako se naše telo bori sa nekim poremećajem.

Temperatura se najčešće javlja u slučaju infekcija. Tada leukociti oslobađaju važne proteine – pirogene i  tako učestvuju u imunološkom odgovoru organizma. Pirogeni utiču na moždani centar za kontrolu telesne temperature, pa tada ona raste ne bi li uništila uzročnike infekcije. Na taj način ona sprečava nastanak daljih oštećenja u telu.

Zbog toga se kaže da je povišena temperatura u jednom izvesnom smislu zdrava reakcija. Ona nam pre svega ukazuje na to da li naš imunitet pravilno funkcioniše.

Važno: temperatura iznad 40 stepeni smatra se vrlo opasnom i zahteva hitnu intervenciju. Ukoliko traje duže vreme, može izazvati oštećenje mozga, čak i smrt.

Nadamo se da vam se svideo naš tekst kako spustiti temperaturu, ovom prilikom vam predlažemo i tekst o bolesti poljupca – mononukleozi.

IZVORI:

https://www.webmd.com/parenting/baby/fever-in-babies#1

https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-a-Fever

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324660.php

https://www.healthline.com/health/how-to-break-a-fever