Šta je sistemski lupus i kako se leči

Sistemski lupus je autoimuna bolest koju karakteriše neprijatan bol u mišićima i zglobovima, malokrvnost, oticanje limfnih čvorova. Javlja se mučnina u želucu koju prati povraćanje. Ovako bi se u najkraćim mogućim crtama moglo opisati ovo vrlo ozbiljno autoimuno oboljenje, o kome savremena medicina još uvek vrlo malo zna.

Lek za bolest lupus i dalje nije pronađen, te se medicinska terapija bazira na ublažavanju postojećih tegoba i upala u organizmu. Komplikacije su česte, ali nam u velikoj meri pravilna i uravnotežena ishrana može pomoći. Pre svega, izbegavajte namirnice koje podstiču zapaljenske procese, kao što su zasićene masti iz namirnica životinjskog porekla. Izbacite razne grickalice, slatkiše i industrijski prerađenu hranu.

U nastavku saznajte više o tome…

Šta je lupus i kako nastaje?

Sistemski eritemski lupus jeste hronična autoimuna bolest, koja može zahvatiti mnoge organe, ali najčešće su napadanuti koža, bubrezi, zglobovi, pluća i centralni nervni sistem. Tačan uzrok nastanka bolesti do danas nije poznat, kao ni u slučaju drugih autoimunih oboljenja.

On se neretko dovodi u vezu s naslednim faktorom i okidačima iz životne sredine poput UV zraka, ekstremnih stresova, trauma, određenih lekova i virusa.  Naučnici napominju da sistemski lupus nastaje usled više međusobno udruženih faktora , što spoljnih to unutrašnjih. Tako je utvrđeno da je jedan od njih i hormonska nestabilnost tokom puberteta, te pojedine infekcije i korišćenje pojedinih medikamenata.

Simptomi lupusa kod žena su dosta češći nego kod muškaraca. Takođe, primećena su pogoršanja tokom trudnoće i menstrualnih ciklusa, što je navelo naučnike da ovu autoimunu bolest dovedu u vezu i s estrogenom.

Oboleli od ove teške bolesti prolaze kroz faze pogoršanja simptoma, koji se smenjuju sa periodima blažih tegoba. Iako za sistemski lupus ne postoji lek, postoje tretmani koji mogu maskimalno umanjiti štetu i poboljšati kvalitet života obolelih.  Osim toga, i zdrava ishrana igra veoma važnu ulogu u držanju bolesti pod kontrolom i olakšavanju simptoma.

Sistemski lupus prvi simptomi bolesti

Sistemski lupus je bolest sa veoma širokom simptomatologijom, u zavisnosti od toga koji deo tela je pogođen. Na samom početku znaci oboljenja su veoma diskretni i neodređeni.

Među prvim simptomima najčešće se javljaju:

bolovi u zglobovima i mišićima,

povišena telesna temperatura,

malaksalost,

anemija,

otok limfnih žlezda,

mučnina i povraćanje,

glavobolja,

nadutost stomaka,

i kožne promene.

sistemski lupus slike

U početku bolest lupus zahvata samo jedan organ, a kasnije može preći i na druge delove tela – otud i naziv sistemski. Ponekad promene na zglobovima u vidu bola, otoka i crvenila mogu trajati mesecima, pa čak i godinama, pre nego što se ispolje drugi simptomi bolesti.  Najčešće su pogođeni zglobovi prstiju, ručni zglobovi, laktovi, kolena i gležnjevi.

Sistemsku lupus je prepoznatljiv po karakterističnoj pojavi crvenila na nosu i jagodicama u obliku leptira. Ono se može manifestovati s plikovima ili bez njih, a najčešće se javlja kada je koža izložena suncu. Još neki simptomi lupusa koji mogu da ukazu na postojanje bolesti jesu:

modrice po telu,

bol u grudima,

nepravilni menstrualni ciklusi,

depresija,

anksioznost,

ekstremni umor,

gubitak apetita,

suve oči,

usni čirevi,

zaboravnost i otežana koncentracija,

gubitak kose,

otoci na nogama i oko očiju,

epileptični napadi…

Hipertenzija i venska tromboza takođe su česti pratioci ove autoimune bolesti. Svi navedeni simptomi  lupusa mogu biti znak i nekih drugih oboljenja, što otežava postavljanje dijagnoze, ali ako osećate nekoliko od gorepomenutih simptoma, treba da se javite lekaru.

Estrogen kriv za češće oboljevanje žena

Žene češće od muškaraca oboljevaju od automunih bolesti. Opet su krivci hormoni, odnosno estrogen. Mnogi stručnjaci se slažu da je ovaj hormom jedan od mogućih pokretača autoimunog procesa kod žena.

Tako, na primer, oboljevanje od sistemskog lupusa u mlađem uzrastu iznosi deset prema jedan u korist žena. Ta razlika se smanjuje posle menopauze, kada žene više nemaju toliko estrogena.

Ipak, nije krivac samo estrogen, koji se normalno proizvodi u telu žene, nego i tzv. ksenestrogeni, koje unosimo spolja, a ima ih recimo u plastici, kojom smo danas okruženi.

Žene koje imaju autoimunu bolest smeju da ostanu u drugom stanju. Važno je samo da početak trudnoće bude u fazi kada se osećaju dobro i kada je bolest pod kontrolom. One celu trudnoću treba da uzimaju propisanu terapiju i da budu pod kontrolom ginekologa akušera i imunologa.

Koja hrana pogoršava simptome kod lupusa

Ukoliko vam je postavljena dijagnoza sistemski lupus, bez puno razmišljanja tada trebate „okrenuti drugi list“ kada je reč o ishrani. Veza između pojedinih namirnica i ovog oboljenja nije naučna fantastika, a odgovarajuća hrana može znatno ublažiti simptome bolesti i popraviti kvalitet života.

Na prvom mestu treba izbaciti hranu koja podstiče zapaljenske procese, a to su zasićene masti iz namirnica životinjskog porekla (meso, jaja, mleko i sirevi). Slede transmasti iz margarina, slanih grickalica, slatkiša, lisnatog testa i pekarskih proizvoda. Za njima tu su šećer, belo brašno, mesne prerađevine (salame, viršle, šunka, slanina, paštete, mesni naresci i si.) i sva industrijska hrana.

U mesu, mleku i drugoj visokoproteinskoj hrani nalaze se amino-kiseline fenilalanin i tirozin, koje su takođe na spisku nepoželjnih u slučaju bolesti kakva je sistemski lupus.

Alkoholna pića i cigarete su najstrože zabranjeni

Podrazumeva se da treba reći ne i alkoholu, cigaretama, gaziranim napicima, ali i kafi ukoliko vam je sistemski lupus dijagnostikovan.  Korisno je smanjiti i upotrebu soli u ishrani, što ćete postići prestankom konzumiranja industrijske hrane.

Kod obolelih od sistemskog eritemskog lupusa primećuje se i netolerancija na kazein iz mleka, te je to razlog više da se odreknete te životinjske namirnice.

Ako vas brine unos kalcijuma, minerala izuzetno važnog za zdravije kostiju i prevenciju osteoporoze, možete ga sasvim dovoljno uneti upotrebom mlevenih sirovih semenki susama. Naime, poznato je kako susam sadrži čak sedam puta više kalcijuma nego mleko. Takođe ovog dragocenog minerala ima u suvim smokvama, rogaču, kelju, soji, tofu siru..

Čak i namirnice koje se inače smatraju veoma zdravima za većinu ljudi, u slučaju sistemskog lupusa mogu izazvati pogoršanje stanja. To su, na primer, alfa-alfa klice ili klice lucerke – izazivaju pojavu prvih simptoma, koji se povlače po prestanku konzumiranja.

Nije naodmet da uradite i test intolerancije na hranu, a dotle izbacite iz ishrane potencijalne alergene – mleko, soju, pšenicu, kikiriki, kukuruz, konzervanse i aditive.

Ishrana kod lupusa koja se preporučuje

Nasuprot zasićenim masnim kiselinama, koje pogoršavaju stanje obolelih, nalaze se zdrave omega-3 masne kiseline. Ove dragocene masnoće ublažavaju upalne procese u organizmu, te je obavezno njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu, kada je sistemski lupus posredi.

Najbolji izvori tih masnoća jesu laneno seme i ulje, orašasti plodovi, riba – poput lososa, skuše, pastrmke, sardina., kao i ulje žutog noćurka.  Generalno, savetuje se vegetarijanska ishrana, jer je u naučnim studijama potvrđen njen blagotvoran uticaj na ublažavanje tegoba lupusa.

Voće i povrće jedite što češće u svežem obliku. Nabavite dobar sokovnik ili neki jači blender pomoću kojih ćete praviti vitaminske bombe kao zamenu za druge obroke.  Antioksidansi su veoma važni u ishrani obolelih, a njih ćete uneti upravo kroz velike količine svežeg voća i povrća.

Za sistemski eritemski lupus i integralne žitarice imaju važno mesto u ishrani, kao i semenke i hladnoceđena biljna ulja.

Ako ste na kortikosteroidnoj terapiji, bilo bi dobro da uzimate i vitamin D kao dodatak ishrani. Za imunitet i zdravu probavu potrebni su vam i probiotici (jogurt, kefir i sl.)

Mini jelovnik za obolele od sistemskog eritemskog lupusa

Ideje za doručak

:

Skuvajte proso u biljnom mleku obogaćenom kalcijumom i vitaminom D. Kada se malo prohladi, dodajte šaku suvog grožđa, sok od ceđene narandže, mlevene bademe, mlevene semenke lana i sušama, rogač, cimet i kašiku lanenog ulja.Ako je potrebno, zasladite kvalitetnim prirodnim medom ili malteksom.

Za sistemski lupus izdvojićemo još jedan odličan predlog za doručak:

Napravite domaći hleb od speltinog brašna i namaz od kašike mlevenih semenki lana, sušama i bundeve, kašike maslinovog ulja, kašike soka od paradajza (bez šećera), seckanog lista peršuna, belog luka (može i bez) ili vlasca. Po želji dodajte i druge biljne začine. Namažite na hleb i preko namaza stavite izrendanu šargarepu i zelenu salatu.

Predlozi za ručak:

Skuša, pastrmka ili losos pečeni u foliji, integralni pirinač i salata od crvenog kupusa ili spanać baren
na pari pomešan s belim lukom i maslinovim uljem. Takođe za sistemski lupus  preporučuje se pire od graška ili pasulja i salata od cvekle i šargarepe ili  od kupusa.

Najbolje ideje za večeru:

Šejk pun antioksidansa – izblendirajte pregršt borovnica i malina, kivi, med, kašičicu lanenog semena, kašičicu badema i solju zelenog čaja.  Ovo može biti odličan obrok za doručak ili večeru. Uz to pripremite i Integralnu testeninu s tofu sirom, spanaćem i belim lukom.

Terapija i lečenje lupusa medikamentima

Terapija sistemskog lupusa je raznolika i bazira se na imunosupresivnom i imunomodulatornom dejstvu primenjivanih lekova. Intenzitet terapije u najvećoj meri zavisi od stepena zahvaćenosti organa i organskih sistema. U slučaju da nema dokaza o zahvaćenosti vitalnih organa, ona se bazira na kombinaciji nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kortikosteroida i antimalarika.

U situacijama u kojima  je sistemski lupus već zahvatio vitalne organe u terapiju uključuju i potentniji imunosupresivni lekovi kao što su azatioprin, ciklofosfamid, ciklosporin, mikofenolat mofetil i drugi.

Poslednjih godina došlo je do razvoja i primene novih molekula u lečenju SLE, pa postoji mogućnost primene različitih monoklonskih antitela. Ona blokiraju različite ćelije ili signalne molekule koji imaju značaja u nastanku i razvoju sistemskog lupusa, kao što su rituksimab, belimumab i drugi.

S druge strane, više novih molekula su u razlicitim fazama ispitivanja, te se očekuju rezultati studija koje će dati bolji uvid u njihovu eventualnu korist od primene u lečenju lupusa. Ukoliko je i  vaša dijagnoza sistemski lupus eritematozus, veoma je važno da tesno sarađujete sa vašim dpktorom koji vas leči.

Lečenje lupusa prirodnim putem

Osim terapije medikamentima i preporučene dijetalne ishrane u lečenju sistemskog lupusa mogu pomoći i pripravci od lekovitog bilja. Najvažnije je osnažiti imunitet i ne dozvoliti njegov dalji pad. Naime ovo autoimuno oboljenje obara leukocite (bela krvna zrnca), te je jako važno podstaći organizam da stvara nove. U tome će vam pomoći naredni recepti:

Čaj od kamilice sa domaćim medom

Prelijte tri pune kašike cvetova kamilice sa 0,7 litara proključale vode, sklonite sa vatre i pričekajte sat i po vremena da odstoji (poklopljeno). Procedite napitak, dodajte malo prirodnog meda i pijte do tri šolje na dan. Najbolje je uzimati tridesetak minuta pre glavnih obroka.

Hajdučica i kičica

Naša narodna medicina je nezamisliva bez hajdučke trave i kičice. Preporučuje se pravljenje čaja za jačanje imuniteta na sledeći način:

Tri kašike cveta i lista stolisnika i istu količinu cvetova kičice preliti sa 7 decilitara provrele vode. Poklopiti i ostaviti sa strane 90 minuta da miruje. Dobro procediti i piti 2 dl pre ručka i večere..

Čajna mešavina za jak imunitet

Sistemski lupus erimatodes je veoma ozbiljno autoimuno oboljenje, koje se nikako ne sme zapustiti. Pored obaveznih kontrola kod specijaliste, zdravog načina života, značajnu ulogu može imati i fitoterapija. Kako ne bi došlo do naglog pada imuniteta, preporučuje se i sledeći recept:

Dve kašike žalfijinog lista, cvetova zove i klekinih bobica dobro promešajte. Sve zajedno prelijte sa 1, 4 litre proključale vode i poklopite. Nakon sat i po vremena procedite napitak i pijte ga do dva puta dnevno. ( obavezno posle obroka).

Obloga protiv bolova u zglobovima

Sistemski eritemski lupus gotovo uvek prate neprijatni bolovi u zglobovima, a kako biste ublažili tegobe, pripremite sledeći recept:

Pomešajte med, brašno, jabukovo sirće, rakiju šljivovicu ili komovicu (u jednakim količinama). Lagano umesite testo i po potrebi dodavajte još brašna. Razvijte ga u oblik pogače i tako napravljeno privijte na oboleli zblob. Kada to uradite, premotajte sve zajedno celofanon i pričvrstite maramom.

Držite celu noć oblogu na zglobu, a izjutra je bacite i isperite zglob sa mlakom vodom. Terapiju držite tačno 5 dana.

Kakva je prognoza kod lupusa

Dužnost svakog lekara je da pojasni svom pacijentu kakva je autoimuna bolest posredi, te je izuzetno važno i ohrabriti svakog obolelog. Naime, prognoza lupusa se znatno promenila nabolje tokom poslednjih decenija zahvaljujući novim lekovima koji se primenjuju, kao i znanju o patogenezi te bolesti.

S obzirom na podatak da su većina obolelih mlade žene u generativnom periodu, veoma je značajno prekoncepcijsko savetovanje i adekvatno planiranje trudnoće.  Sistemski lupus i trudnoća se stoga moraju držati pod strogom kontolom, kako bi se ona što bolje završila po majku, i po dete.

Cilj svakog lečenja, pored medicinskog, jeste što potpunije uključivanje obolelog u svakodnevne životne aktivnosti uz očuvanje i profesionalne i socijalne sfere života. Ovakav cilj je moguće ispuniti samo uz adekvatno i pravovremeno postavljanje dijagnoze bolesti, kao i pravilno lečenje.

Od sredine prošlog veka pa na ovamo, stvari su krenule nabolje, te se sistemski lupus danas uspešno može lečiti.  Bolest se ponekad i spontano povlači(vrlo retko), ali se ne sme zapustiti, kako ne bi došlo do ponovnog pogoršanja. Iskustva obolelih iz godine u godinu su sve bolja.