Kefir gljiva za mršavljenje i zdravlje

Kefir gljiva

dobila je naziv od turske reči kejif, što  bi na našem jeziku značilo „osećati se dobro nakon jela“. U ovoj tvrdnji itekako ima istine jer je poznato da su za dobar metabolizam i još bolji rad creva, kefirna zrnca itekako zaslužna. Potiče iz istočne Evrope i jugozapadne Azije (Kavkaska Planina).  Samo jedna časa ovog blagotvornog napitka dnevno pomoći će vam da stabilizujete i poboljšate varenje, ojačate Vaš imunitet i sprečite razne druge zdravstvene tegobe. Naime, bakterije mlečne kiseline pretvaraju laktozu u mleku u mlečnu kiselinu, pa fenomenalna gljivica sa Kavkaza ima ukus poput blagog jogurta, s tim što mu je gustina nešto manja.

Domaći kefir važi za najzdraviji probiotski napitak i pravi je melem za digestivni trakt. Obiluje dragocenim nutrijentima i probiotskim kulturama, a njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje potvrdila su i naučna istraživanja najeminentnijih Instituta. Danas se može pronaći  u trgovinama, ali naša preporuka je da ga svakako napravite sami, jer je to daleko bolji i zdraviji proizvod od kupovnog, a u ovom tekstu rado ćemo sa vama podeliti ovaj izvanredni recept.

Lekovita svojstva kefira su brojna

Kefir gljiva je daleko moćniji probiotik od jogurta, te je svakako uvrstite u Vaš dnevni meni.  Probiotici koje nalazimo u kefirnim zrncima. pozitivno utiču na zdravlje, pre svega, doprinose normalnom funkcionisanju digestivnog trakta i pospešuju brže mršavljenje.  Upravo zato brojni stručnajci  preporučuju svakodnevno konzumiranje domaćeg kefira, ali i probiotskog jogurta.

Kefirna zrnca sadrže oko 30 sojeva bakterija i kvasca, te su ona izuzetno bogata i jaka probiotička sredstva. Drugi fermentisani mlečni proizvodi napravljeni su od drugačijih sojeva i ne sadrže kvasac, te se po svom dejstvu ne mogu ni približiti ovom lekovitom napitku.

Osim kao moćan probiotik, kefir gljiva kao lek poznata je i po snažnom antibiotskom delovanju. Naime, mlečno kisele bakterije (laktobakterije ili probiotičke bakterije) koje žive u našim crevima izuzetno su važne za  dobar i snažan imunitet, kao  i zaštitu organizma od raznih bolesnih stanja.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi (takozvane dobre bakterije), koje ukoliko primenimo u dozvoljenoj količini, izuzetno povoljno utiču na zdravlje domaćina.  Oni osiguravaju potrebne uslove za normalno funkcionisanje kompletne crevne mikroflore i razvoj dobrih bakterija.

Kefir gljiva sadrži i par sojeva takozvanih prijateljskih bakterija koje obično ne nalazimo u jogurtu (Lactobacillus caueasus, Leuconostoc, Acetobacter i Streptococcus). Dok bakterije iz jogurta samo prođu kroz naš organizam, dobre bakterije koja sadrže kefirna zrnca naseljavaju nasu crevnu fioru i čiste nam telo od različitih patogenih mikroorganizama.

Veruje se da nas određeni probiotici u kefiru štite od infekcija. Istraživanja su pokazala da Lactobacillus caucasus može sprečiti rast nekoliko štetnih bakterija, uključujući salmonelu, heliko bakteriju i  upornu ešerihiju koli.

Jača kosti i sprečava osteoporozu 

Ovo je jedan od vodećih zdravstvenih poremećaja, od kojeg pati ogroman broj žena u menopauzi, kad drastično raste rizik od preloma kostiju, koje u tom slučaju vrlo sporo zarastaju. Adekvatan unos kalcijuma u organizam najefikasniji je način da se poboljša zdravlje kostiju i uspori proces osteoporoze.

Kefir gljiva je pravo rešenje, jer domaći napitak napravljen od kvalitetnog mleka odličan je izvor kalcijuma, ali i  dragocenog vitamina K2, koji pospešuje metabolizam ovog važnog minerala.  Naučno je dokazano da je ovaj vitamin neophodan za pravilno iskorištavanje resorbovanog kalcijuma i njegovo potpuno ugrađivanje u kosti.

Takođe, vitamin K2 sprečava stvaranje kalcifakata u našim krvnim sudovima, mekim tkivima,kao i u hrskavici zglobova. Oni u najvećoj meri nastaju kod osoba koje kontinuirano uzimaju suplemente sa kalcijumom i vitaminom D3. Pored toga, neophodan je i za aktivaciju proteina potrebnih za vezivanje kalcijuma i njegovo pravilno iskorišćavanje – matrixgla proteina i osteokalcina. U slučaju da se ovi proteini nisu aktivirali, tada ne mogu vezati kalcijum.

Pomaže u borbi protiv raka

Maligna oboljenja su vodeći uzrok smrti na svetu, a nastaju usled nekontrolisanog rasta abnormalnih
ćelija u telu. Veruje se da probiotici sadržani u mlečnim proizvodima sprečavaju rast tumora smanjujući formiranje kancerogenih supstanci, te jačajući imunološki sistem organizma. Jedna studija pokazala je da kefir gljiva smanjuje broj malignih ćelija u slučaju raka dojke, ali su potrebna dodatna, obimnija istraživanja koja bi to potvrdila.

Kako napraviti domaći kefir kod kuće

U pitanju je fermentisano piće, tradicionalno pravljeno od kravljeg ili kozjeg mleka. Ovo je jedan od načina kako se kefir gljiva priprema i svakako ga isprobajte..

  • Postupak je veoma jednostavan – mleku se dodaju kefirna zrnca (kulture kvasca i bakterije mlečne kiseline, koje najviše po svom izgledu podsećaju na karfiol) i ostave se da deluju 24 sata ili više.  Mikroorganizmi u zrnima, granulama umnožavaju se i fermentisu. Šećer u mleku, pretvarajući ga u kefir. Nakon toga se napitak procedi, a kefirna zrnca mogu se opet koristiti, s tim da se prethodno isperu pod jakim mlazom hladne vode.

kako se koristi kefir gljiva za mršavljenje

Danas, tehnološki postupci iz tradiconalne proizvodnje kefira.  preneti su i u modernu industrijsku proizvodnju , gde nam opet garantuju da su sačuvali nepromenjeni ukus i kvalitet tradicionalnog napitka. Ipak mi smo svakako za kućnu varijantu izrade, jer samo tako kefir gljiva zadržava sva svoja lekovita svojstva.

Kefirna zrnca takođe sadrže širok spektar bioaktivnih supstanci, koje uključuju i organsku kiselinu i peptide, koji u mnogo čemu doprinose dobrom zdravlju. Popularna je i kefir gljiva sa vodom bez mleka, koja se može biti s kokosovom vodom, kokosovim mlekom ili nekom drugom slatkom tečnošću, ali nemaju iste nutritivne vrednosti kao kad se prave  po tradicionalnom receptu – od mleka.

Kefir gljiva za mršavljenje kod dijeta 

U prethodnom delu teksta govorili smo o izuzetnom probiotskom dejstvu kefirnih zrnaca, zahvaljujući kojima blago ubrzavamo metabolizam, podstičemo probavu (očekujte redovnu stolicu svaki dan) i ujedno osnažujemo imunitet. Sve ovo dugoročno itekako donosi dobar rezultat, ako planirate da smršate i da doterate liniju, podrazumeva se uz svakodnevne fizičke aktivnosti.

Kako kefir gljiva ima svega 60 kalorija na 100 g, ona je veoma dobra kod držanja dijeta. Osim što sadrži pomenute kalorije ista količina ove dragocene gljivice ima nešto ugljenih hidrata, masti i  proteina.  Podrazumeva se da se ove vrednosti ne odnose na napitak kupljen u prodavnici, tako da njega izbegnete ako želite da smanjite kilažu.

Upravo zbog ovoga je i naša preporuka da ne gubite ni vreme, niti novac na gotove proizvode, već se bolje potrudite da jednom sedmično nabavite kvalitetno mleko, organskog porekla koje će vam poslužiti na početku za pravljenje kefira, a kasnije za razmnožavanje gljivice i tu nema nikakve greške.

Probiotik poput kefira osim za mršavljenje doprinosi i očuvanju ravnoteže prijateljskih bakterija u organizmu i najbolja
je pomoć u slučaju dijareje. Takođe, pomaže u slučaju iritabilnog kolona, kao i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, jer se pokazalo da uspešno suzbija helikobakteriju.

Gde nabaviti kefirna zrnca u Srbiji 

Kefirna zrnca nažalost nećete tako lako moći da pronađete, sem ukoliko ih neko od vaših prijatelja već nije razmnožio, pa je voljan da podeli sa vama „višak“. Kefir gljiva je uvek tražena roba, makar u Srbiji, te ukoliko je Vi imate, a voljni ste poslati nekom kome  upravo treba, ostavite vaš kontakt u komentarima.  Na stranicama naših prijatelja je upravo na ovaj način došlo i do saradnji, što je za svaku pohvalu, nadamo se da će toga biti i kod nas.

Izazivaju li kefirna zrnca nuspojave?

Na samom početku uzimanja napitka, mogući su i manji problemi sa probavom i stolicom, dok se u potpunosti ne adaptirate na ovaj moćni napitak. Ne morate se uzrujavati oko toga previše, sem u slučaju da se tegobe nastave, tada trebate prekinuti sa terapijom, a ukoliko do ozbiljnijih problema dođe (mada jako retko) javite se lekaru.

Regularni mlečni proizvodi sadrže prirodni šećer ili laktozu, koju većina odraslih osoba ne može dobro da svari. Ovo stanje naziva se netolerancija na laktozu. Zahvaljujući bakterijama koje sadrži, kefir gljiva ima mnogo manje laktoze od samog mleka. Takođe, sadrži enzime koji pomažu pri snižavanju nivoa laktoze.

Zbog toga ljudi koji su netolerantni na mlečne proizvode, veoma dobro podnose domaći kefir i nemaju nikakvih problema. Imajte na umu da je moguće napraviti ovaj probiotski napitak, koji je 100 posto oslobođen od laktoze, pomoću biljnih mleka ili ako se odlučite da pomešate kefirna zrnca sa vodom.

Kefir gljiva može biti od pomoći i u slučaju bronhijalne astme i alergija, budući da smanjuje upalu i jača odbrambene snage organizma