virusne infekcije simptomi kod dece i odraslih

Virusne infekcije kod dece

i odraslih spadaju u najčešće sezonske bolesti koje nas pogađaju u ovom periodu godine.Sa dolaskom kišnih i nešto hladnijih jesenjih dana ,moramo se spremiti za sezonske prehlade  i dosta proraditi na jačanju imuniteta ,kako nas samih,tako i naših mališana.Evo nekoliko predloga…

VIRUSNA INFEKCIJA GRLA 

Virusna upala grla

je jedna od najčešćih virusnih infekcija kod dece  ,ali i kod nas odraslih u ovom prelaznom periodu.Bolest ne izazivaju hladnoća, stajanje na pločicama i promaja kako to mnogi misle, već virusi koje preko prljavih ruku, putem sluzokože, unosimo u organizam. Povratak u školske klupe, masovno korišćenje javnog prevoza i kišni jesenji dani, zbog kojih dosta vremena provodimo u zatvorenom prostoru – početna su tačka za sve virusne infekcije i sezonske prehlade. Uzrokuju ih virusi koje unosimo u organizam, gde se, ukoliko imunološki sistem ne uspe da ih suzbije, razmnožavaju izazivajući niz tegoba. Najčešći put zaraze jeste kontakt sa zaraženim površinama, nakon čega prljavim rukama dodirujemo oči, nos i usta. Zbog toga su lična higijena,naročito pranje ruku i zuba, kao i redovno provetravanje stana i kancelarije glavne preventivne mere. Nikako ne treba zaboraviti ni jačanje celokupnog imunološkog sistema, što je ključna karika odbrane od bolesti.

SIMPTOMI VIRUSNE INFEKCIJE 

Šmrcanje, kijavica i slabost – simptomi su koje možemo pripisati prehladi, ali i gripu i alergiji. Kako razlikovati ova stanja kod virusne infekcije ?

GRIPA – Ovo je akutno virusno oboljenje disajnih puteva praćeno povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima i grlu te suvim kašljem. Simptomi gripe se javljaju od jednog do tri dana nakon zaraze koja traje tri do pet dana. Koliko traje gripa ? U prošeku je potrebno od tri do sedam dana da se organizam izbori s virusom, ali iscrpljenost može da potraje i do nedelju dana. U slučaju težih oblika ove virusne infekcije, koji se mogu javiti kod osoba s poremećajem u funkciji imunološkog sistema (stari, deca, hronični bolesnici…), bolest traje i puno duže, ima teže simptome ,a moguće su i komplikacije,koje ponekad imaju i fatalni ishod. Prenose se vazduhom, kapljično i direktnim kontaktom sa obolelim. Obično se javljaju sezonski, najčešće u periodu od novembra do marta. Lečenje je simptomsko, osim u slučaju komplikacija.Prevencija gripe : Redovna higijena, koja podrazumeva povremeno pranje ruku sapunom i toplom vodom najmanje 15 do 20 sekundi.

SIMPTOMI PREHLADE – Ovo oboljenje izaziva više sojeva virusa, najčešće rinovirus i coronavirus. Obično počinje kao virusna infekcija grla, koja traje nekoliko dana, može se javiti i glavobolja, ali daleko blaža nego u slučaju gripa, što važi i za sve ostale simptome. Temperatura je retko povišena, a kašalj je produktivan (iskašljavanje sekreta). Prehlada se može javiti tokom cele godine, ali je statistički učestalija tokom hladnijeg perioda, jer više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, pa je veći rizik od prenošenja virusa i . Dakle, hladnoća, stajanje na pločicama i promaja nisu izazivači prehlade, već virusi koje prljavim rukama preko sluzokože unosimo u organizam. Lečenje je simptomsko, osim u slučaju komplikacija.Trajanje prehlade je dosta kraće nego kod gripa,jer ipak je u pitanju blaža virusna infekcija,sem u slučaju komplikacija koje su retke. Prevencija: Redovna higijena ruku.

ALERGIJSKI RINITIS – virusne infekcije simptomiSimptomi alergijskog rinitisa (kijavica, suzenje očiju i gušoboIja), koji se najčešće javlja kao reakcija na prašinu i polen, često se pripisuju prehladi. Kod ove virusne infekcije telesna temperatura nije povišena, osim kada usled začepljenja nosa i pojačane sekrecije kada dolazi do upale sinusa. Lečenje je simptomsko, uz korišćenje antialergijske terapije, koju određuje alergolog. Prevencija:Primena antialergijske terapije.

LEČENJE VIRUSNE INFEKCIJE 

Najpre da kažemo reč,dve o vitaminu C . lako je godinama važio za glavni i ujedno i najbolji  lek protiv prehlade , najnovija istraživanja pokazuju da vitamin C ne sprečava pojavu ovog oboljenja niti ublažava neprijatne simptome virusne infekcije. Njegov glavni adut jeste stvaranje kolagena i uloga u celom procesu, koji je neophodan za rast i obnavljanje ćelija tkiva, pa deluje i protivupalno. S druge strane, iskorišćavanje vitamina C iz šumećih tableta i sličnih suplemenata veoma je slabo – od 5 do 15 odsto, što, kako tvrde naučnici, nije dovoljno za skraćenje trajanja bolesti. Protiv sezonskih prehlada,gripa,alergijskog rinitisa  treba se boriti tokom cele godine konzumiranjem svežeg voća i povrća, koji su bogat izvor vitamina i minerala neophodnih za metabolizam i besprekorno funkcionisanje imunološkog sistema.Treba unositi dovoljne količine vode tokom dana i redovno se baviti sportom ,makar rekreativno kako bi osnažili organizam i dobro ga pripremili za nadolazeći hladniji period kada su virusne infekcije najučestalije.

ĐUMBIR PROTIV PREHLADE 

Pripremili smo jedan odličan napitak ,podjednako dobar za gotovo sve virusne infekcije kao preventiva..

Uzeti jednu do dve čajne kašičice narednanog korena đumbira i preliti sa malom šoljicom provrele vode.

Pustite da sve odstoji oko deset minuta..

Nakon toga ispijte napitak od đumbira od jednom.

Slobodno po ukusu možete dodati i malo domaćeg meda,ali u mlak napitak(nikako u vruć,jer se lekovita svojstva gube) ,ali može i bez toga. Početni simptomi prehlade nestaju u vrlo kratkom periodu..

LIMUN I MED SPREČAVAJU VIRUSNE INFEKCIJE

Ovaj proveren recept pijte kad god ste u prilici da biste sačuvali vaše zdravlje:

Pomešati malu kafenu kašičicu meda sa sokom od jednog celog limuna

Dodati pola čaše tople vode i sve zajedno dobro promešati

Pijte tokom dana najviše do pet čaša napitka.

U napitak će se lepo uklopiti i đumbir,ali nije neophodan.Trenutno jedini problem predstavlja cena limuna,koja je ovih dana otišla baš visoko..

REN,MED I ŽALFIJA PROTIV PREHLADE I GRIPA

Za ovaj lekoviti recept malo je reći da je samo efikasan,u pitanju je prava bomba za imunitet ,koja uspešno eliminiše sve simptome virusne infekcije..

Potrebno:

  • 100 g rena
  • 200 g kadulje(žalfije)
  • 500 g kvalitetnog domaćeg meda(bilo kojeg)

Oguliti ren,sitno ga naseckati i samleti zajedno sa ošišćenim listovima žalfije…

Mešavinu dodati domaćem medu i dobro promešati,da se sva tri sastojka fino sjedine..

Spremiti u odgovarajuću staklenu teglu i odložiti na hladno mesto,van domašaja svetla.

Uzimati jednu malu kafenu kašičicu izjutra na tašte i naveče pola sata pre odlaska na spavanje..

ANTIBIOTICI I VIRUSNE INFEKCIJE 

Antibiotici se koriste protiv bakterija i nemaju nikakav uticaj na virusne infekcije.  Naime, u slučaju virusnih infekcija uzročnik se nalazi unutar ćelija domaćina, pa ga imunološki sistem ne može lako prepoznati. Najznačajniji izvori vitamina C jesu šipurak, list od peršuna, sveža paprika, ribizla, ren, kelj i jagoda, pa tek onda limun i ostali agrumi.Izbegavajte unošenje C vitamina u kombinaciji s aspirinom, možete izazvati krvarenja ,kao i probavne tj.crevne smetnje.