Grickanje noktiju kod odraslih i dece štetnije nego što mislite

Oko dve trećine ljudi na svetu je u nekom periodu života grickalo nokte. To ne mora biti za uzbunu ako grickanje noktiju spontano prestane za par nedelja ili meseci. No ako se to stanje nastavlja godinama, ili iz detinjstva i puberteta pređe u odraslo doba, onda je vreme da aktivno i svesno poradite na tome da prestanete sa grickanjem.

Imate li i vi  ovu lošu naviku ili poznajete nekoga ko je ima? Pročitajte ovaj tekst i prosledite ga nekome kome bi mogao biti od pomoći. U narednim redovima ćemo vam objasniti psihološke uzroke grickanja noktiju..  Obrazložićemo razloge zašto sve ne valja gristi nokte i koliko to može uticati na sveopšte zdravlje. Uz to ćemo vam dati nekoliko tehnika, onih opšte poznatih kao i onih preporučenih od strane psihologa za prestanak grickanja.

Zašto grizemo nokte?

Psiholozi i naučnici i dalje ne mogu da otkriju tačan uzrok grickanja noktiju. Razlog leži u tome što mnogo faktora može uticati na stvaranje ove nehigijenske i socijalno neprihvatljive navike. Naime, postoje sasvim opravdane pretpostavke da je ovo ponašanje uzrokovano genetikom. U studijama se pokazalo da postoje slučajevi gde deca roditelja grickaju nokte iako su roditelji prestali sa tom navikom davno pre nego što su dobili dete.

Mnogi psiholozi se ne slažu sa ovom tezom, smatrajući da je grickanje naučeno ponašanje. Možemo ga usvojiti jer vidimo ljude oko sebe kako to rade, ili prosto, jer nam se dopada osećaj opuštanja koji dobijamo kad grickamo.

U svakom slučaju, psiholozi se slažu kako je grickanje noktiju mnogo više od proste loše navike. Ovo ponašanje ima veoma duboke korene u psihi. Pre nego što se odlučite prestati grickati nokte prvo se zapitajte zašto to radite? Šta osećate kada to činite? A kako se osećate nakon toga,  osećate li  stid kada ste okruženi drugim ljudima, pa krijete ruke?

Otkriveno je da su mnogi stekli ovu lošu naviku jer im pomaže za opuštanje napetih nerava. Tako ublažavaju osećaj stresa, anksioznosti, straha, gladi, pa čak i dosade. Stvar je u tome što kada ovakvo ponašanje postane repoititivno ono može biti i kompulsivno. Griženje noktiju se vezuje za opsesivno kompulsivne poremećaje, perfekcionizam, anksioznost, kao i neka druga mentalna stanja.

Šta kaže Frojd o grickanju noktiju

Onihofagija

je stručni naziv za naviku griženja noktiju i njome se pozabavio i čuveni psiholog Sigmund Frojd. On smatra da deca u ranom uzrastu razvijaju oralnu fiksaciju – potrebu da stavljaju nešto u usta. Tada dete sve hoće da gricka, igračke, sve predmete koje mu padnu pod ruku. Oralna fiksacija se pokazuje i kod dece koja sisaju palčeve, ali i kod onih koji grickaju nokte.

Frojd veruje da ako u tim početnim fazama roditelji ne odreaguju na pravi način, postoji velika mogućnost da se ova navika prenese i na pubertet i odraslo doba kasnije. Tada stanje grickanja postaje neurotično i sasvim nesvesno i ukazuje na neki dublji emotivni ili mentalni poremećaj.

Pored griženja noktiju oralna fiksacija se kod odraslih osoba prikazuje i u vidu pušenja cigareta, alkoholizma, grickanje olovki, hmijski, naočara. Dakle, sva ova stanja moraju imati isti koren, ali i ne moraju. Uzrok možete pronaći sami tako što ćete pratiti sebe i svoja ponašanja. Govorite bližnjima da vas opominju kada grizete nokte i onda ćete uhvatiti šablon kada se ova ružna navika ponavlja.

Izgriženi nokti ostavljaju loš utisak

Kada upoznajemo neku osobu, jedna od prvih stvari koju ćemo primetiti jesu šake, zbog običaja rukovanja. A ako krajičkom oka vidimo izgrickane nokte na šaci veća je mogućnost da steknemo malo lošiji utisak o toj osobi, koliko god da je ona ljubazna prema nama. Zašto? Zato što izgrickani nokti izgledaju ružno, neuredno, ukazuju na nedisciplinovanost te osobe jer se još uvek nije otresla ove loše navike.

Ovo može naročito imati uticaja ako ste konkurisali za neki posao gde trebate provoditi vreme uslužujući druge ljude (prodavac, recepcioner, konobar). Na tim pozicijama je od izuzetne važnosti da izgledate uredno i smerno. Izgrickani nokti mogu odudarati od te slike, a sigurno ne želite da to bude razlog što niste dobili posao.

Grickanje noktiju kod dece

Onihofagija je znatno češća kod dece nego kod odraslih. Čak trećina dece starosti do 10 godina gricka nokte, a ta navika još više raste u pubertetu, gde 45 procenata tinejdžera ima izgrickane zanoktice i nokte.

Ovi podaci su sasvim neočekivani i ukazuju na to da se frustracije kod dece ne iskazuju na pravi način, već se potiskuju upravo griženjem sopstvenih noktiju i prstiju. Deca uče kako da se ponašaju u stresnim situacijama po uzoru na svoje roditelje, ako ono vidi da se roditelj ne nosi sa stresom na zdrav način, onda baš i nema dobar model da ono to samo nauči.

Komplikacija postaje još veća kada roditelji viču na dete čim vide kako drži prste u rukama i kako ga kažnjavaju za ovo ponašanje. To ne samo što pogoršava stanje, već i povećava želju deteta da radi nešto što je zabranjeno. Kada mu zabranite da gricka nokte, detetu ne dajete na znanje zašto to ne sme raditi, već samo kako to ne sme činiti pred vama.

Kako pristupiti detetu koje stalno grize nokte?

Nemojte ignorisati grickanje noktiju, ali nemojte ni preterano reagovati. Bitno je pronaći neki balans da se dete ne oseti neprimećenim, ali ni kritikovanim. Stručnjaci smatraju kako deca najbolje reaguju ako se sa njima ne postupa kao sa decom, već kao sa nekim sebi jednakim.

Kada sledeći put uhvatite dete kako gricka, nemojte vikati na njega, već ga pitajte da li ima neki problem u školi, sa vršnjacima, kako se oseća. Pitajte ga je li je dobro i zašto je nervozno, jer grickanje noktiju je pre svega znak neuroze i nervoze. Onda mu objasnite zašto je ta navika loša za njega, zašto ne treba to da radi. Pokažite brigu i ljubav, a ne ljutnju.

Budite strpljivi, verovatno će biti potrebno nekoliko puta da kažete isto dok dete zaista ne usvoji to što ste rekli.

Je li vaše dete smatraju hiperaktivnim u školi? Deca koja brzo gube pažnju i teško se skoncentrišu imaju veću mogućnost da razviju ovakav model ponašanja. Jedan od uzroka zašto deca grickaju nokte jeste zato što im je prosto dosadno, ne znaju šta drugo da rade sa rukama. Ako je uzrok hiperaktivnost, onda će grickanje prestati i sa promenom ponašanja.

Još jedan savet za roditelje

Grickanje noktiju jeste detetova reakcija na stres. Mnogi roditelji greše u tome što onda pokušavaju dete sačuvati od stresa ugađanjem i podilaženjem kako bi izbegli negativne reakcije. To se ne pokazuje kao dobro rešenje na duge staze. Stres je praktično nemoguće izbeći, a i nije ni potrebno da to činimo, jer upravo stres nam omogućava da rastemo, razvijamo svoje sposobnosti i sazremo. Umesto izbegavanja stresa, naučite dete kako da se na pravi i zdrav način bori sa njim.

Grickanje noktiju kod odraslih

Oko 15 procenata dece koja su u detinjstvu ili adolescenciji grickala nokte, nastavljaju to da rade i u odraslom dobu. Znatno teže je prestati sa ovom lošom navikom u odraslom dobu kada već imate staž od nekoliko godina grickanja.

Mnogi se ne zaustavljaju samo na grickanje noktiju, već grickaju i zanoktice, pa čak i kožu sa vrha prstiju i oko nokta, često imajući krvarenja i ranice. Ovo ne samo da je bolno i čini neprijatnim obavljanje svakodnevnih zadataka, kao što je pranje sudova, već i nije lep prizor za gledanje.

Ni u detinjstvu ni u odraslom dobu se ove navike nećete rešiti ako niste otvoreni ka promeni. A kako je griženje noktiju jedan od simptoma kompulsivnog ponašanja, ako vam se stanje pogoršava i ako ne može da zamislite dan, pa čak ni sat bez prstiju u rukama, onda je najbolje da se obratite psihologu da bi se otkrio pravi uzrok ovog stanja.

Ovakva repetitivna ponašanja ukazuju na potiskivanje emocija, neurotičnost, a u krajnjem slučaju i na mentalnu nestabilnost. Bilo koje repetitivno stanje koje nam nanosi štetu treba shvatiti ozbiljno. No, jedan od razloga zašto neki odrasli nikako ne uspevaju da se izbore sa ovom navikom jeste jer imaju osećaj stida. Grickanje noktiju se vezuje za period detinjstva i adolescencije.

Prvo probajte sami da se kontrolišete uz taktike o kojima ćemo govoriti u narednim pasusima. Ukoliko ni to ne uspe, najbolje je obratiti se stručnom licu (psihologu) i stići do srži problema.

Kako prestati grickati nokte

Neke osnovne metode protiv griženja noktiju su već poznate, ali je pitanje koliko one stvarno pomažu. Jedna od popularnih je lepljenja flastera na svaki nokat, jer kada nokti nisu toliko pristupačni onda se lakše odvikavamo. Postoje i kremice i jestivi lakovi za nokte sa ružnim ukusima, gde zbog lošeg ukusa koje imaju vi prestanete sa stavljanjem prstiju u usta.

Devojkama je lakše prestati sa onikofagijom jer mogu otići na manikir i staviti gel na nokte. Gel nije toliko lako izgrickati, a uz to svesni smo da smo uložili neki novac u manikir, pa ne bi smo da upropastimo lepe nokte grickanjem. Ovo može predstavljati sasvim dobro rešenje. No, to je rešenje koje rešava posledicu, a ne uzrok nastanka kompulsivnog ponašanja.

Grickanje noktiju psihologija

Ovi koraci su se u psihologiji pokazali kao najefikasniji

  • Odlučite se na promenu. Ne možete zaista prestati ni sa jednom lošom navikom dok se zaista ne odlučite. Obavežite se sebi, kao i najbližima da ćete prestati sa grickanjem, zatražite njihovu podršku. Od podrške drugih je još važnija podrška koju dajete semi samima, uverite sebe da ovo možete uraditi.
  • Prestanite sa grickanjem. Verovatno vam je vrlo iritantno kada vam svi kažu: „samo prestani da grickaš“, kao da je to tako lako. Ali kada prostije sagledamo stvari, zapravo i jeste tako, prestanite grickati nokte. I isprva neće biti toliko teško, počećete da hvatate sebe kad to radite, ali onda će pažnja odlutati negde druge i prsti će završiti u vašim ustima.
  • Uočite kada najčešće grickate nokte. Da li je to kad ste anksiozni, pod stresom, kada vam je dosadno ili kada ne znate šta drugo da radite sa rukama. Kada shvatite šta vam je okidač za ovu naviku, bićete sledeći put spremniji kada se budete u njima našli i moći ćete lakše da se iskontrolišete da ne grickate nokte.

Šta još treba učiniti?

  • Vežbajte pažnju. Da bi ste mogli svaki put da uhvatite sebe kad imate poriv za grickanjem, morate uvek biti u sadašnjem trenutku, a to je najteže, to je teška vežba koncentracije. U situacijama koji su okidači, udahnite, izdahnite, skoncentrišite se, ne dajte da vas navika kontroliše.
  • Naviku grickanja zamenite nekom drugom. Ne možete prosto prestati da radite nešto, to neće prevariti vaš mozak i on će imati još veću žudnju za onikofagijom. Umesto toga ubacite drugu naviku, kao što je sređivanje noktiju, nošenje anti stres loptice koju stiskate kad god osetite potrebu za grickanjem, pisanje, grickanje semenki…
  • Počnite sa malim ciljevima. Verovatno će se u nekom trenutku desiti da ponovo uhvatite sebe kako grickate nokte. I to je ok. Ne možete odjednom prestati. Uzmite mali cilj da ni pošto ne grickate jedan nokat, pustite da se on oporavi, pa onda dva, pa tri… dok svih pet prstiju na šaci ne budu zabranjeni.
  • Ne krivite sebe. Kad god ponovo grenete sa griženjem nemojte se kriviti što to radite, pa onda preterati i izgrickati sve nokte. Tada ćete imati osećaj krivice. Stanite, nastavite tamo gde ste stali. Ni jedno odvikavanje nije ravna linija, imaćete uspona i padova i to je sasvim prirodno.

Koje su zdravstvene posledice ako stalno grizemo nokte?

Grickanje noktiju ne samo da nije lepo za oko, već može imati i posledice po zdravlje. Da li ste znali da se upravo ispod noktiju nalazi najveći broj bakterija na telu? Svakodnevno rukama dodirujemo sve što je oko nas, a ta prljavština se zadržava ispod noktiju. Grickanje noktiju narušava imunitet i čini prehlade i bakterijske infekcije češćim. Ispod vaših noktiju se nalaze iste bakterije kao u klozetu! Grickanjem u vaša usta dopiru bakterije kojima tu nikako nije mesto, kao što je Ešerihija koli ili salmonela.

Dugotrajno grickanje noktiju može uticati na zdravlje zuba, veliki broj bakterija ih čini više kvarljivim i ne samo to, ono može oblikovati i vilicu. Tačno. Vilica ne prestaje da raste i da se pomera sa prestankom detinjstva, ona se prilagođava pod pritiskom, zato je i moguće ispraviti zube protezom. Višegodišnje grickanje noktiju pravi loš zagrižaj.

Herpesi i žvale na ustima su još neke od posledica grickanja, jer se u njima nalaze milioni bakterija kojima prirodno tu nije mesto.

Još jedan bitan aspekt je da grickanjem dugotrajno uništavate ploču nokta. Da li ste ikad videli nokte osobe koja je prestala da ih gricka? Nikada ne izgleda kao nokat osobe koja ih nikad nije grickala. Ploča na kojoj raste nokat je skraćena i od toga se ne može oporaviti i ponovo prerasti.

Grickanje noktiju je navika od koje se teško odvikava, ali je to i te kako moguće ako imate dovoljno želje i upornosti. Ukoliko sželite da vam nokti izrastu jači i čvršći nego pre, pročitajte ovaj tekst.

Reference:

WebMD

https://hellogiggles.com/beauty/how-to-stop-nail-biting-10-steps/