Pilula za dan posle – upotreba, dejstvo i cena

Uz mnoštvo kontraceptivnih sredstava ipak se dešava da dođe do neželjene trudnoće. Ako ste imali nezaštićen polni odnos a ne želite ostati u drugom stanju rešenje ipak postoji. Pilula za dan posle je potpuno bezbedno sredstvo za prekid trudnoće. Potrebno je samo da reagujete u roku od 72h.

Ona nije tableta za abortus i ne može eliminisati već posotojeću gravidnost. Sastav ovih pilula je takav da sprečava da do začeća uopšte i dođe.

Hitna kontracepcija (emergency contraception) spas je za sve seksualno aktivne žene koji su nekim slučajem imale odnos bez zaštite a ne žele ostati u drugom stanju. Ako još niste spremni biti majka izbegnite abortus i posle rizičnog odnosa popijte pilulu za dan posle. Nju možete kupiti gotovo u svakoj apoteci i to bez recepta. Farmaceut će vam ukratko objasniti uputstvo i posavetovati vam da je što pre popijete jer je ona najdelotvornija u prva 24h…

Mnoge žene se pitaju da li pilula za dan posle moze poremetiti menstrualni ciklus te postoje li neke posledice usled njene česte upotrebe.  Na ovo i ostala pitanja u vezi tzv. tablete za jutro posle pronađite odgovore u nastavku teksta.

Ako se pitate kako prekinuti trudnoću bez abortusa i koliko ove pilule zaista štite od začeća ostanite sa nama. I ovaj put pripremili smo za Vas svojevrstan upitnik i potrudili se odgovoriti na sva pitanja koja se tiču hitne kontracepcije.

Šta je i za koga je namenjena tableta za dan posle

U čemu se pilula za dan posle razlikuje od klasičnih kontraceptivnih pulula?

Na našem tržištu postoje mnoge kontraceptivne pilule blažeg ili jačeg sastava. Logest, Yasmin, Legravan, Diane 35 i ostale razlikuju se u količini estrogena u svom sastavu (0,02 do 0,03 etinil-estradiola). Od ostalih sastojaka u tabletama se mogu pronaći gestoden, desogestrel, dienogest i ostale sintetičke verzije ženskih polnih hormona. One se piju 21 dan a zatim se pravi pauza od 7 dana.

Osnovna namena tableta za dan posle je uticaj na menstrualni ciklus i sprečavanje ovulacije. Sa njima možete imati nesmetan seksualni odnos sa jako minimalnom šansom za neželjenu trudnoću.

Pilula za dan posle odnosno urgentna kontracepcija deluje tako što uz pomoć jakih hormona sprečava ovulaciju odnosno oslobađanje jajne ćelije. One isto kao tablete za kontracepciju sadrže kombinaciju estrogena i progestina ali u mnogo većim količinama.

Pilula dejstvuje na sluzokožu materice smanjujući receptivnost ako je do oplodnje došlo. Takođe ona umanjuje i pokretljivost spermatozoida prema jajnoj ćeliji.

Ako ste imale nezaštićen polni odnos preporučljivo je da se popije pilula za dan posle u roku od 72h!

Najbolje je da vreme između odnosa i konzumacije pilule bude što kraće. Što je pre popijete manje su šanse da ćete zatrudneti. Pilula je namenjena svim onim ženama koje su iz nekog razloga imale nezaštićen seksualni odnos. Čak  i ako nije došlo do ejakulacije savetujemo Vam da iskoristite ove tabletice za jutro posle.

pilula za dan posle koristi se u roku od 3 dana od rizičnog odnosa

Sastav tablete za jutro posle

Pilula za jutro posle sadrži visoku koncentraciju ženskih polnih hormona (sintetičke verzije) te se česta upotreba nikako ne preporučuje. One se ne trebaju koristi više od jednom do dvaput godišnje. Njena konzumacija je poželjna ukoliko ste recimo preskočili popiti jednu ili dve kontraceptivne pilule. Poželjna je ako je tokom seksa pukao kondom, ukoliko ste nepravilno namestili dijafragmu ili vam je ispala spirala. Isto tako ako niste dobro izračunale plodne dane, a pobornik ste takve prirodne kontracepcije ova postkoitalna pilula je pravo rešenje.

Srbija je prva po mestu abortusa i maloletničkih trudnoća u Evropi

Morate znati kako pilula za dan posle nije abortivna tableta i ne zamenjuje medicinski zahvat abortus. Dakle ako se trudnoća već desila ova pilula neće imati dejstvo na njeno postojanje tj. neće doći do izbacivanja ploda.

Dejstvo pilule na plod još nije dovoljno istraženo da bi se doneli zaključci u vezi potencijalnih oštećenja. Tableta za jutro posle imaće dejstvo samo ako do trudnoće još nije došlo.

Alternativa : medikamentozni abortus sada dostupan i u Srbiji

U slučaju kada je do začeća već došlo a žena ne želi postati majka  pored medicinskog zahvata abortusa sada postoji i pilula za abortus. Ona se odnedavno koristi u Srbiji, ali za sada samo u ginekološko akušerskoj klinici Narodni front koja se nalazi u Beogradu. Na ovaj način žena može abortirati samo do sedme nedelje trudnoće.

Sam tretman se sprovodi tako što se piju dva leka. Prvi je antiprogesteron, a zatim nakon 48h pije se drugi lek- prostaglandin.

Nakon 4h časa uglavnom se počinju javljati prvi bolovi i dolazi do krvarenja, odnosno do spontanog pobačaja. Pilula za abortus košta 19000 dinara.

Vrste pilula za hitnu kontracepciju

Pilule za urgentnu kontracepciju razlikuju se u odnosu na svoj sastav. Dakle postoje:

  1. Pilule koje kombinuju estrogen (ethinylestradiol) i progestin.
  2. Pilule koje sadrže samo progestin (levonorgestrel ili norgestrel).
  3. Pilule koje sadrže antiprogestin  i koje štite od neželjene trudnoće i 120h nakon odnosa (ulipristal acetate ili mifepristone). Ulipristate acetate koje je razvila HRA Pharma dostupni su u preko 50 zemalja pod raznim imenima (ellaOne u Americi, Duprisal 30, Ulipristal 30…).

U Sjedinjnim Američkim Državama npr. mogu se kupiti ella koja sadrži ulipristal acetate (samo uz recept), Plan B One-Step koje sadrže samo progestin, My Way i mnoge druge. Kod nas su najpoznatije Escapelle i Postinor duo pilule.

Escapelle pilula za dan posle sadrži aktivnu supstancu levonorgestrel, hormon koji sprečava da vaši jajnici oslobode jajašce potrebno za oplodnju. Takođe on sprečava i da sperma oplodi pomenuto jajašce. Tablete proizvodi kompanija Richter Gedeon , farmaceutska kompanija čije se sedište nalazi u Mađarskoj.

Postinor Duo pilula za dan posle sadrži dve tabletice u pakovanju koje sadrže levonorgestrel. Mnoge žene se pitaju koliko li je važno kojim se redosledom piju? Ne, to je potpuno nevažno, možete čak popiti i obe od jednom. One sadže dozu (2 puta po 750 mikrograma) koja je potrebna da se spreči neželjena trudnoća ali je raspoređena u dva obroka. Levonogestrol se brzo apsorbuje, a izlučuje se u obliku metabolita putem mokraće i fecesa.  Proizvodi ih takođe kompanija Richter Gedeon.

Kako tableta za dan posle utiče na menstruaciju

Jedno od pitanja koje muči mnoge žene je da li pilula za dan posle moze da poremeti redovan ciklus? Odgovor je da.

Ako koristite hitnu kontracepciju znajte da zbog velike doze unetih hormona može doći do poremećaja menstrualnog ciklusa. Pripazite na sledeću menstruaciju, moguće je da ce ovulacija doći preuranjeno ili će kasniti. Tako da ćete verovatno biti plodni ranije ili kasnije nego inače, te budite posebno obazrivi prilikom odnosa.

Predoziranje oralnom kontracepcijom uključujući tu i pilule za postkoitalnu kontracepciju može  izazvati krvarenje i ostale neželjene simptome.

Sme li se koristiti pilula za dan posle u toku menstruacije?

Ova pilula ostvaruje svoje dejstvo nezavisno od ciklusa. A kako je moguće ostati u drugom stanju i za vreme menstrualnog krvarenja poželjno je popiti tabletu za jutro posle.

Kako se pilula za dan posle pravilno koristi

Upotreba tableta za dan posle nije kontinuirana već jednokratna. U slučaju kada je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa ona se pije nakon tog konkretnog odnosa i njeno dejstvo se svodi samo na njega. Ukoliko je žena bila izložena recimo radioaktivnom zračenju u kratko pre odnosa isto može popiti ovu pilulu kako ne bi došlo do trudnoće.

Isto tako ako je recimo taj dan pila lekove koji se ne preporučuju u trudnoći i mogu ostaviti posledice na plod najbolje je reagovati na vreme i sprečiti da do začeća uopšte i dođe.

Ako ste imali nezaštićen ili nasilni seksualni odnos najbolje je pilulu popiti odnmah, i to u prva 24h od odnosa.

Ako imate ispod 18 godina preporučljivo je posavetovati se sa svojim ginekologom pre upotrebe.

Loša strana urgentne kontracepcije je što ne štiti od seksualno prenosivih bolesti.

Isto tako znajte da se tableta za jutro posle ne sme koristiti umesto redovne kontracepcije. Nemojte je ni slučajno piti pre samog odnosa. Ona tada neće ostvariti svoje desjtvo kao ni kada je već došlo do trudnoće.

Postoji i pilula za dan posle koje se mogu popiti u roku od pet dana od trena nezaštićenog polnog odnosa. Ona se zbog jačine dejstva i mogućih nuspojava može dobiti samo uz lekarski recept. Izuzetno je efikasna i štiti od trudnoće čak 98 posto.

U prevodu, od 100 korisnica pilule samo jedna ili dve će ipak možda ostati u drugom stanju.

Koliko je ova tableta sigurna zaštita protiv neželjene trudnoće?

Najveće šanse za zatrudnjivanje žena ima za vreme ovulacije. Postinor duo ili escapelle pilula za dan posle sprečava jajnike da odpusti jajnu ćeliju koja bi zatim mogla biti oplođena. Dakle, ukoliko se desi da kondom pukne, spirala ispadne ili tako nešto za vreme plodnih dana šanse za trudnoću su veće. Mogućnosti za trudnoću preko ove tablete su jako male.

Tableta za dan posle trebala bi vas zaštititi od neželjene trudnoće 96 posto po nekim statistikama (dok je efikasnost kondoma manja i iznosi 86 posto). Ovo važi ukoliko se pilula uzme u prva 24 časa od odnosa. Kako vreme prolazi i delotvornost opada, te ukoliko se ona popije u roku od 72 h odnosno 3 dana  onda će njena efikasnost biti 86 posto.

Savet plus: Kupite u apoteci pakovanje pilula za dan posle iako trenutno nemate potrebu za njom, trebaće vam u rezervi. S obzirom da je njeno dejstvo najače ukoliko se uzme nakon samog nezaštićenog odnosa najbolje ju je uvek imati pri ruci.

Jeste li znali…

  • 1966.godine u poduhvat oko istraživanja velikih doza estrogena kao sredstva hitne kontracepcije uputili su se ginekolog John McLesan Morris i Gertruda Van Wagenen, biolog. Oni su obavili niz uspešnih eksperimenata na majmunima kako bi dokazali  efikasnost primene velike doze hormona na sprečavanje začeća nakon koitusa.
  • 70- tih godina A. Albert Yuzpe prvi put koristi progestin kao osnovno sredstvo za hitnu kontracepciji u piluli za dan posle.
  • Januara 1984.-te zvanično je izdat prvi recept za pilulu koja kombinuje estrogen i progestin – Shering PC4.

Pilula za dan posle i krvarenje

Može li pilula za dan posle escapelle izazvati krvarenje?

Iako tableta za dan posle krvarenje može izazvati ona ipak nije nešto što se može okarakterisati kao opasnost po naše zdravlje. Kako je escapelle ili postinor pilula ili neka druga  prava hormonska bomba moguće je da se sama menstruacija malo poremeti te dolazi do sitnih krvarenja. Nije retkost da žena nakon njene upotrebe počne osećati simptome PMS-a, naročito bol u donjem delu stomaka.

Koliko se često smeju koristiti?

Nije preporučljivo koristiti pililu za jutro posle često. Neki ginekolozi su čak mišljenja kako se njena upotreba treba ograničiti na jedanput godišnje.

A šta ako do trudnoće ipak dođe,  koliko upotreba pilula za dan posle tada pomaže?

Nažalost ne, ako je do trudnoće već došlo jedino sredstvo za eliminaciju ploda jeste abortus. Pilula za dan posle dejstvo ima samo na sprečavanje trudnoće i nije abortivno sredstvo.

Escapelle iskustva korisnica sa pilulama

Dečko i ja imali smo odnose i desio se snošaj tačnije preuranjena ejakulacija pa  nismo stigli upotrebiti kondom. Odmah sutra ujutru sam otišla do apoteke i kupila kontracepciju za dan posle. Popila sam tablete (bile su dve u pakovanju) i nadala se da će sve biti u redu.

Srećom, nakon nekoliko dana dobila sam menstruaciju, samo mi je poranila sedam dana. Imala sam standardne simptome kao i uvek kad trebam dobiti. Možda me je malo više mučio donji stomak, ali sve je prošlo ok. Ipak, nadam se da više  neće biti potrebe za ovom vrstom kontracepcije, ali će tableta za dan posle biti uvek u mom noćnom ormariću za svaki slučaj.

Emanuela 32

Imala sam odnos bez zaštite dva meseca nakon porođaja. Uplašila sam se jer nisam želela tako brzo drugo dete a nisam znala sme li se pilula za dan posle uzimati tokom dojenja. Nazvala sam svog ginekologa koji me je posavetovao da se izmuzam pre tablete i to mleko dajem bebi. Počela sam sa redovnim podojima tek nakon 10 sati od tablete.

Objasnio mi je kako su to jako male količine koje bi dospele i inače u mleko ali se ipak za svaki slučaj ono ne daje bebama.  Kako reče ipak nije dovoljno istraženo kako levonorgestrel utiče na njih. Sve je prošlo u najboljem redu, sad mogu da odahnem i uživam u svojoj bebi, a za drugo će biti vremena.

Dijana 25

Sme li se uzimati urogentna pilula za vreme dojenja

Tableta za dan posle i dojenje

Još dojite bebu,  redovno imate seksualne odnose a desilo vam se da vam je kontracepcija zakazala? Tableta za dan posle za vreme dojenja je dozvoljena, ali znajte kako upotreba levonorgestrola ipak nije preporučljiva. Ovaj se hormon naime izlučuje u majčino mleko, ali se njegova koncentracija sa vremenom smanjuje. Stoga, ukoliko dojite a došlo je do rizičnog odnosa, nemojte nakon konzumacije tablete dojiti bebu, bar još osam sati ili duže.

Samo 0. 01 posto levonorgestrola iz pilule koje je unela majka u svoje telo se može dospeti u detetov organizam

Možda je najbolja solucija pre uzimanja postinor duo ili escapelle tableta da se  prvo izmuzete. Napravite zalihu za par obroka. Nakon toga popijte pilulu i prekinite dojiti bebu. Izmuženo mleko bacite a nakon osam do deset sati nastavite sa redovnim ritualima podoja.

Pilula za dan posle posledice po zdravlje

Pitanje čitateljke:

U vezi sam više od pola godine, i desilo mi se da sam imala nezaštićeni odnos sa svojim partnerom, koji je ejakulirao u mene. Odmah, sutradan, dakle nakon otprilike osam sati, popila sam tzv. „pilulu za dan posle“. Kasnije sam redovno dobila menstruaciju, ali je trajala svega tri dana i bila je znatno oskudnija nego inače. Da li je to posledica ove pilule? Postoje li neka neželjena dejstva ove tablete?

M.K. Zemun

 

Tableta koju ste popili popularno se zove pilula za dan posle i spada u grupu oralnih kontraceptiva. Ona se koristi u hitnim slučajevima radi sprečavanja neželjenje trudnoće. Pilula sadrži aktivnu supstancu ulipristal acetata, koja menja efekte ženskog hormona progesterona, blokira oslobađanje jajne ćelije i na taj način sprečava začeće. Efikasnost tablete iznosi preko 90% i pre svega zavisi od vremena kada se uzme pilula. Najdelotvornija je kada se popije u prvih 12 do 24 časa od rizičnog odnosa.

Neželjena dejstva pomenutih pilula su dosta retka, ali se mogu javiti. To su obično mučnina, neprijatan osećaj u stomaku, glavobolja, napetost u stomaku i grudima, blaži poremećaji menstrualnog ciklusa.

Svakako da promena ciklusa koju ste naveli može biti uzrokovana dejstvom pilule. S obzirom na to da navodite podatak daje naredno menstrualno krvarenje bilo znatno oskudnije nego obično, savetujemo da uradite test na trudnoću. (beta HCG iz krvi). Sa pomenutim nalazom otidite na pregled kod izabranog ginekologa. Pored svega navedenog, bitno je istaći da se ova vrsta kotraceptivnih pilula ne sme koristiti kao redovan metod kontracepcije, jer može dovesti do ozbiljnih hormonskih i menstrualnih poremećaja.

Odgovorila: dr Radmila Maletin, ginekolog, poliklinika Novakov NS.

 

Mogu li se očekivati druga neželjena dejstva

Tableta za dan posle nuspojave itekako može imati, ali nisu naročito opasne po zdravlje već su to više neprijatni simptomi nalik na PMS. Kap što je već napomenuto, nakon konzumacije tablete za jutro posle posledice mogu biti glavobolja, mučnina i bol u donjem stomaku.

Zbog velike koncentracije hormona moguće je da će se pojaviti poremećaj menstrualnog ciklusa. Ciklus najčeće porani kada se desi upotreba pilula za dan posle.

Može se pojaviti alergija na levonorgestrel (sintetički progestin) kao i na ulipristal acetat ukoliko se nalazi u tableti.

Tableta za dan posle i ostali lekovi

Istovremeno sa ovom hitnom kontracepcijom ne bi se smeli koristiti ni neki drugi medikamenti. A to su lekovi za terapiju sistemske gljivične infekcije, lekovi protiv side, tuberkuloze i epilepsije.

Sa druge strane znajte kako neki medikamenti smanjuju efikasnost levonorgestrela. To su barbiturati, biljni lekovi koji sadrže kantarion, ritonavir,  grizeofulvin i još neki. Zato je ipak potrebno konsultovati se sa lekarom ukoliko pijete neke lekove u kombinaciji sa tabletama za urgentnu kontracepciju.

Ako koristite levonorgestrol u obliku pilula za dan posle morate znati kako postoji povećan rizik od toksičnosti ciklosporina.

Ako imate Kronovu bolest ne biste trebali koristiti ovaj vid postkoitalne kontracepcije. Takođe problemi sa jetrom su isto smetnja…Žene koje su nekada imale vanmateričnu trudnoću ili imaju zapaljenje jajovoda ne bi smele koristiti levonorgestrel. Njega sadrži escapelle tableta za dan posle.

Pilula za dan posle cena u apotekama 2020 god.

Putem zakona Republike Srbije zabranjena je online prodaja odnosno prodaja putem interneta pilula za dan posle. Ali nije nedozvoljena promocija istog online.

Kada je u pitanju pilula za dan posle cena se kreće od 600 do 1000 din. Možete je kupiti u gotovo svakoj apoteci, a imaju je i u domovima zdravlja  za svaki slučaj. To posebno važi za slučaj ukoliko je došlo do nasilnog seksualnog odnosa odnosno ukoliko se radi o silovanju.

Pilula za dan posle je zaista jedno od najrevolucionarnijih ženskih prava i sloboda. Umesto da se podvrgne abortusu ona sada sama može odlučiti hoće li će okončati trudnoću u jednom predstanju. Odnosno ona sada može sprečiti da do nje uopšte dođe nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Ovaj izbor joj omogućava da stvori porodicu u trenutku kada njoj odgovara.

Pogrešna odluka uveliko može promeniti čitav život trudnice koja je eto gotovo prisiljena da rodi ukoliko je protivnik abortusa. Zato je pilula za dan posle uvek pravi izbor ukoliko još niste spremni za majčinstvo.