Navike koje će vam pomoći da regulišete varenje 

Loše varenje jedno je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog čoveka. Mnoštvo je uzročnika koji dovode do problema sa varenjem, kao što su nezdrava i neredovna ishrana, stres, pušenje i slično. Znaci koji ukazuju na loše varenje su: nadutost, bol u stomaku, mučnina, gorušica, gasovi, česti problemi sa stolicom i slično. Ponekad je jedino rešenje odlazak kod lekara, a sasvim je sigurno da će biti neophodno da promenite pojedine životne navike. U nastavku teksta pročitajte jednostavne savete čijom primenom možete regulisati varenje i i vratiti organizam u optimalno stanje. 

Otkrijte najefikasniji prirodni lek za čiščenje creva (VIDEO)

zdrava hrana med

#1 Zdrava ishrana – namirnice koje pospešuju varenje

Poznato je da je osnova zdrave ishrane unošenje raznovrsnih namirnica bogatih nutrijentima – ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada govorimo o varenju hrane, postoje namirnice koje će poboljšati proces varenja hrane i važno je da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu. U tom smislu je važno pomenuti biljna vlakna koja pospešuju varenje, a mogu se izdvojiti dva tipa vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna nalaze se u voću, ječmu, ovsu i mahunarkama, a nerastvorljiva vlakna u žitaricama. Primer obroka, konkretno doručka, koji će pozitivno uticati na probavu jesu žitarice koje možete pomešati sa probiotskim jogurtom i u tu mešavinu dodati crveno ili drugo voće po izboru. Ovaj obrok držaće vas sitim, a probiotske kulture pozitivno će uticati na čitav proces varenja.Kao što smo rekli, biljna vlakna nalaze se i u voću, a važno je obratiti pažnju na vreme kada konzumirate slasne voćke.  U tom smislu treba naznačiti da posle obilnog obroka ne bi trebalo da se jede voće. Kada u vaš organizam unesete na primer krompir pire i komad svnjskog mesa, a zatim odlučite da se “zasladite” i pojedete određenu voćku, pokrećete različite procese u digestivnom sistemu. Vaš želudac će prvo variti meso i krompir, a za to vreme će doći do fermentacije, čak i truljenja voća što dovodi do nelagodnog osećaja u stomaku, nadutosti, gasova i neprijatnih pojava.  

Pravilne kombinacije namirnica će vam pomoći

Verovatno ste primetili da nakon određenog obroka osećate posebnu nelagodnost, nadutost, pečenje i težinu u želucu. Između ostalog, uzrok takvog stanja može biti loša kombinacija namirnica. Jedan od čestih obroka koji se nađe na našoj trpezi jeste kombinacija mesa i krompira u različitim oblicima. Upravo to je jedna od najgorih kombinacija koja će vrlo verovatno izazvati tegobe sa varenjem kod osoba sa osetljivim digestivnim traktom. S obzirom na to da postoji mnoštvo namirnica koje predstavljaju loše kombinacije, trebalo bi da se vodite određenim pravilima. Primera radi, treba izbegavati kombinovanje dve namirnice izuzetno bogate proteinima (npr. orašasti plodovi i meso), a isto važi i za kombinaciju proteina i ugljenih hidrata (kao što je slučaj sa mesom i krompirom). Ponekad su potebne konsultacije nutricionista koji će vam napraviti najpogodniju kombinaciju namirnica za vaš organizam. 

#2 Fizička aktivnost – nađite vreme za kretanje

Kretanje je vrlo važan segment zdravog stila života, ali i procesa varenje. Kretanje pre svega deluje preventivno kod opstipacije (zatvora), a pored toga ubrzava sam proces varenja, odnosno prolazak namirnica kroz digestivni trakt.Benefiti kretanja, ali i drugih vidova fizičke aktivnosti, kao što su trčanje i vežbanje , izuzev poboljšanja varenja su mnogobrojni. Tu je prevencija bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, kontrola telesne težine i td.Savetujemo vam da pronađete vreme za fizičku aktivnost svakog dana, te se odlučite da po povratku sa posla pešačite nekoliko stanica, zamenite sedenje ispred televizora šetnjom do obližnjeg parka i slično.

#3 Stres – kako se boriti protiv bolesti 21. veka?

Stres je još jedan važan uzročnik problema sa varenja. On često može izazvati oboljenja kao što se sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva), a umnogome utiče na proces varenja. Brz tempo života jedan je od glavnih izazivača stresa, pa je ponekad teško izbeći stresne situacije na poslu, ali i u privatnom životu. Ne postoji univerzalno rešenje za stres, a predlog je da pronađete ono što vas smiruje i primenjujete te metode svakodnevno. Poslednjih godina je sve češća primena meditacije, a mnogi ljudi odlučuju se za jogu kao jedan od načina redukcije stresa. Svakako, vi možete odvojiti 20 minuta dnevno za čitanje omiljene literature, šetnju pored reke ili neke druge opuštajuće aktivnosti.DOMAĆI RECEPT Ubacite pola limuna u sodu bikarbonu i pokrenućete usprena crevaNadamo se da su vam ove informacije bile korisne i da će neki od ponuđenih načina (možda i svi) biti adekvatno rešenje i put ka regulisanju varenja. Ukoliko ste već primenili zdrave životne navike i hranite se adekvatno, a i dalje imate problema sa varenjem, posavetujte se sa lekarom. Srećno!