Uvećani limfni čvorovi na vratu simptomi i lečenje

Uvećani limfni čvorovi na vratu i pod pazuhom najčešće nisu opasni, ali ponekad mogu ukazivati i na razvoj tumora. Stoga je neohodan pravovremen odlazak lekaru, naročito ako su žlezde bolne na dodir.

Takođe, danas o krvotoku znamo skoro sve, i kako funkcioniše, te kakvim je tegobama sklon, dok o limfnom sistemu ne znamo gotovo ništa.  Njegovog postojanja postajemo svesni tek kad osetimo ili napipamo uvećani limfni čvor na vratu, preponama, stomaku.

Limfni sistem prva je linija odbrane organizma od infekcija, pa se može reći da nam život bukvalno zavisi od dobrog protoka limfe. Šta on zapravo predstavlja, kakva mu je uloga u organizmu, te zašto se javljaju uvećani limfni čvorovi saznajte u nastavku…

Šta je limfni sistem i kakvu ulogu ima

Osnovna uloga limfnog sistema, jeste čuvanje i prečišćavanje celog našeg organizama. On to čini tako što uništava opasne mikroorganizme koji ga napadaju, ali i štetne produkte samog organizma.

Limfni sistem, koji se u organizmu prostire paralelno s krvotokom, sastoji se od propusnih limfnih sudova. Njega čine mali kapilari i veći  sudovi i čvorovi limfnih žlezda.  Oni su ravnomerno rasuti po celom telu, a ukupno ih ima oko 600.  On prenosi bezbojnu tečnost limfu, u kojoj inače plivaju i pročišćavaju se sve ćelije našeg tela.

Način na koji deluje pojednostavljeno se može objasniti na sledeći način. Najpre limfa ulazi u krvotok donoseći ćelijama hranljive materije. Nakon toga kroz propusne opne izlazi iz krvotoka, sa sobom odnosi i otpadni materijal.

Taj otpad filtrira se u limfnim čvorovima, od kojih se većina, nalazi se u pazuhu, preponama, stomaku, vratu i grudima.
U pročišćavanju i čuvanju organizma, osim limfne tečnosti i limfnih čvorova, učestvuju i drugi organi limfnog sistema. To su slezina, slepo crevo, krajnici, adenoid i Pajerove pločice u tankom crevu.

Uvećane limfne žlezde za vreme infekcije

Limfni čvorovi na vratu obično se uvećavaju usled infekcije. Kad su u blizini žarišta, na infekciju reaguju tako što hvataju otrove. Kako je limfotok prva linija odbrane organizma, uhvaćeni otrovi, to jest bakterije, virusi i gljivice dospevaju u mrežu limfnog sistema. Oni bivaju eliminisani putem fagocitoze (razlaganja), jer ih pojedu ćelije belih krvnih zrnaca. Kao dokaz akcije limfnih žlezda one same, kao i tkivo oko njih biva oteklo, bolno, osetljivo na dodir.

Ukoliko se pitate limfni čvorovi na vratu gde se nalaze, rećićemo vam da ćete ih lako napipati ispod brade. Oni otiču ukoliko je reč o upali krajnika, desni i uha, a neretko i zbog zubnog karijesa. Pri tom ako pimetite da su vam limfne žlezde vrata, prepona ili pazuha otekle, odmah idite doktoru.

Kad se organizam bori s infekcijom, raste i broj limfocita, imunoćelija što stvaraju proteinske čestice, hvatače mikroorganizama, izazivača infekcije. To je i objašnjenje zašto su tad limfni čvorovi na vratu uvećani. Najčešće je reč o virusnim ili bakterijskim infekcijama, ali njihovi izazivači nekad su i gljivice, te paraziti.

Veoma jevažno potpuno uništiti izazivača infekcije kako ne bi trajno opteretio limfni sistem. U protivnom nastaje hronična upala limfnih čvorova na vratu, pazuhu, preponama.

Njega je potrebno osnažiti  jer je veoma bitan za naš celokupni imunitet i zdravlje. Stoga hranite se zdravo, budite aktivni fizički makar 30 minuta dnevno i redovno idite na lekarske preglede.

Limfni čvorovi na vratu simptomi nisu uvek bezazleni

Iako se uvećani limfni čvorovi uglavnom javljaju usled neke banalne infekcije, nije baš uvek tako. Ponekad snam povećanje svih limfnih žlezda može ukazivati i na neko znatno ozbiljnije infekcije. U takve brajamo HlV, mononukleozu, ali i oboljenja imunosistema, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa.

Najređa su i najteža stanja u slučaju kad je limfni čvor tvrd i nepomičan. On tada brzo raste, a posebno je nezgodan ako je praćen i opštim promenama u organizmu. Tada se javlja s povišenom temperaturom, gubitkom telesne težine, obilnim noćnim preznojavanjem. Ovakvi simptomi su i te kako ozbiljni. Oni ukazuju na moguće nastajanje tumora u organizmu. Posebno su opasni limfom ili leukemija, koji se razvijaju iz limfnih čvorova ili ćelija krvi.

Šta ukoliko se napipaju čvorići pod pazuhom?

Uvećani limfni čvorovi ispod pazuha kod žena mogu ukazivati na određene promene na dojci. Stoga bi one iz preventivnih razloga trebale povremeno opipati svoje pazuhe. Pritom posebnu pažnja se treba obratiti na gornji kvadrat dojke, u ćošku prema pazušnoj jami.

Zabrinjavajući su i povećani limfni čvorovi iznad ključne kosti. Oni umeju nastati kao posledica infekcije, tumora pluća, dojke ili želuca, te limfoma u grudnoj šupljini.

Uvećani limfni čvorovi zavisno od bola mogu biti:

 • bolni,
 • bezbolni.

U zavisnosti od građe

 • meki i gumasti,
 • tvrdi kao daske.

Zavisno od odnosa prema podlozi 

 • slobodni, oni koje šetaju,
 • fiksirani, tj. tada se žlezde ni malo ne pomeraju.

Zavisno od manifestacija

 • sa simptomima,
 • bez simptoma, upale kože iznad uvećane limfne žlezde.

limfni čvorovi na vratu uvećani

Uzrok uvećanja određuje terapiju

Važno je znati znati kako se svi otečeni limfni čvorovi ne leče na isti način. Terapija se određuje za svako oboljenje ponaosob, zavisno od uzroka njihovog uvećanja. Ukoliko su uzročnici infekcije, male žlezde će se po njenom izlečenju vratiti u prvobitno stanje. Za ovo je obično potrebno svega nekoliko dana.

Kako se postavlja dijagnoza?

Za utvrđivanje dijagnoze važno je otvoreno razgovorati s lekarom i dati detaljan opis svih simptoma. Stoga je jako važno reći jesu li bolni limfni čvorovi na vratu ili ne, te koliko već dugo traju. Nikako ne zaboravite pomenuti vaše navike, pijete li kakve lekove i postoji li porodična pedispozicija za neke bolesti.

Nekad, međutim, anamneza nije dovoljna, pa je za postavljanje dijagnoze neophodna i analiza krvne slike, te razmaz periferne krvi. Rezultati tih analiza mogu otkriti eventualni uzrok u vidu infekcije ili neke druge bolesti, poput
leukemije.

Po rečima lekara,  natečeni limfni čvorovi na vratu ponekad predstavljaju simptome daleko ozbiljnijih oboljenja. To su lupus, reumatoidni artritis ili HIV. Tada se leči osnovna bolest.

Ukoliko je pak upala limfne žlezde na vratu uzrokovana kancerom, primenju ju se onkološke terapije – operacija, zračenje i hemoterapija.

Kada je poseta lekaru obavezna

Uvećane limfne žlezde koje prati očigledna infekcija, mogu se elimisati u roku od nekoliko dana primenom adekvatne terapije. Medikamenti će eliminisati upalu, pa će se samim tim i čvorići povući.

Međutim ukoliko se natečeni limfni čvorovi na vratu jave bez jasnog razloga, tada je neophodan specijalistički pregled. Nekoliko situacija zahtevaju hitno delovanje i pravovremen odlazak lekaru:

 1. Ako se limfni čvor stalno uvećava u periodu od dve nedelje bez jasnih razloga.
 2. Ukoliko su limfne žlezde vrata, pazuha i prepona bezbolne, fiksirane i dosta tvrde.
 3. U slučaju kada je uvećanje limfnih čvorova praćeno noćnim znojenjem, povišenom temperaturom i gubitkom telesne težine.  Sve to može ukazivati na nastajanje tumora ili drugih teških oboljenja u organizmu.
 4. Ako uvećane žlezde pritiskaju okolne organe i ometaju njihov rad. Tada obolela osoba, recimo, otežano guta, diše i slično.
 5. Ukoliko je žlezda značajno uvećana, meka i bolna na dodir. Ako je koža iznad nje jarkocrvena i trakastocrveno izmenjena do sledećeg limfnog čvora. Tad je najverovatnije reč o upali, koja se mora lečiti.

Kako stimulisati limfni sistem na prirodan način

Naš limfni sistem igra ključnu ulogu u očuvanju i jačanju imuniteta, on je takoreći na prvoj liniji odbrane od infekcija. Njemu svakako treba pomoći i preventivno ga jačati. To podrazumeva dovoljno kretanja, barem pola sata dnevno, jer mišićni pokreti uspešno masiraju limfotok i stimulišu njegov rad.

Krećite se svakodnevno

Naime, dok krvotok ima ključni mišić – srce, koje pumpa krv po određenoj dinamici, limfotok nema takav organ. Zato sistem za pokretanje limfe zavisi od pritisaka izvan limfotoka, poput kretanja, disanja, vežbi. Stoga se  preporučuje osobama koje pate od slabe limfne funkcije.

Masaža je obavezna

U slučaju kad postoj zastoji u kretanju limfe, razni otpaci i otrovi vraćaju u ćelije, a posledica može biti infekcija. Kako bi se to izbeglo, treba povremeno kružnim pokretima masirati delove tela gde se nalaze limfni čvorovi. To su slepoočnice, vrat, noge.

Duboko udisanje takođe podstiče limfotok

20 puta dnevno treba lagano udahnuti vazduh na usta, brojeći do deset. Kasnije lagano izdahnute kroz nos, brojte u sebi do pet.

Važnost pravilne ishrane

U očuvanju celokupnog zdravlja veoma je važna pravilna ishrana. Natečeni limfni čvorovi na vratu neretko se javljaju i zbog višegodišne konzumacije masne hrane. Limfnom sistemu ona ne odgovara jer stvara višak otpadnih produkata koji zgrušavaju limfnu tečnost. Ona u tom slučaju teže čisti ćelije.

Zato, umesto crvenog mesa, mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda, treba jesti sveže voće, povrće i ribu. Ta hrana odlično čisti limfni sistem i doprinosi  dugoročno boljem zdravstvenom stanju.

Prirodni lekovi za čiščenje limfe

Kada su posredi uvećani limfni čvorovi na vratu, preponama i pod pazuhom, narodna medicina nam nudi svoja rešenja. Postoji više odličnih narodnih pripravaka za ovu namenu, a preporučuju ih i savremeni fitoterapeuti. Među njima izdvaja se recept čuvenog ruskog iscelitelja Mahalova.  Evo šta vam za njegovu izradu treba:

25 grama sveže deteline izmešajte sa po 5 grama kantariona i lista maline.  Dobijenu smesu prelijte sa dva decilitra kipuće vode i poklopite sa vrha. Nakon što poklopljeno deset minuta odstoji, procedite i u manjim gutljajima pijte.

Kura za čišćenje limfe primenjuje se do 14 dana, a dozira se do tri šolje tokom dana.

Konzumirajte beli luk

Ukoliko vam natečeni limfni čvorovi na vratu predstavljaju nepremostiv problem, odlično prirodno sredstvo je beli luk.  Jedite ga redovno uz glavne obroke. Kako se sam smatra prirodnim antibiotikom, ublažiće simptome infekcije i detoksikovati vaše telo na najbolji način. Ubrzaće oporavak kod svake respiratorne infekcije i daće vam neophodnu snagu.

Ne zaboravite na ulje ricinusa

Zahvaljujući svojim moćnim antiupalnim svojstvima, riciniusovo ulje smanjiće otoke u vratnom predelu. Pri tom predstavlja svojevrsni prirodni analgetik i ublažiće tegobe ukoliko vam bolni limfni čvorovi na vratu prave problem. Omogućiće brži protok limfe kroz celo telo uz to elimisaće nagomilane toksine u kratkom roku.

Moćna kurkuma u kombinaciji sa medom

Zahvajujući analgetičkim i antiupalnim dejstvima ovaj čudotvorni miks pomoći će ukoliko su vam limfni čvorovi uvećani.

Pomešajte kašičicu kurkuminog praha sa medom i smesu nanesite na otečeni deo. Nakon deset minuta sve saperite toplom vodom.

Uzimajte ovaj prirodni lek za čišćenje limfe dva puta dnevno narednih 7 dana. Smaniće se bol i doprineće znatno bržem ozdravljenju i oporavku. Povezano: med sa kurkumom upotreba u alternativnoj medicini.

Takođe, za zdrav limfni sistem pomažu i ehinacea, broćika i domaće jabukovo sirće.