Kako se koristi moringa prah upotreba i iskustva

Spremite se za pravu magiju – predstavljamo vam moringa prah! Ovaj fantastičan dar prirode dolazi nam iz Azije. Svoju popularnost duguje činjenici da je trenutno jedan od najboljih lekova protiv anemije. Osim toga, ova biljka je efikasan saveznik u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Uz to pokazala se korisnom i kada je jačanje kostiju u pitanju.

Ono što posebno impresionira svakoga ko se susretne sa ovim sjajnim proizvodom jeste to što je prepun esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidanasa. Gledajući te karakteristike, možemo sa punim pravom reći kako je postredi čak tri puta jača i efikasnija biljka nego što je to aronija. Zbog toga se često naziva i zeleno zlato.

Sigurni  smo da ćete prepoznati sve lekovite i zdravstvene vrednosti koje Vam moringa prah donosi. Saznajte kako se koristi i primenjuje ova čudesna biljka.

Otkrijte najjači prirodni lek za anemiju: Samo 3 kašike dnevno (VIDEO)

Šta je moringa?

Jedno je sigurno: imamo sreću da živimo na području koje obiluje lekovitim travama. No, nije zgoreg probati i one koje nam pristižu iz egzotičnih krajeva. Poslednjih godina, jedna od njih posebno se ističe po svojim hranljivim i lekovitim svojstvima. U pitanju je moringa, koja se u Indiji koristi već hiljadama godina. No, ne treba uzimati preporučenu dnevnu dozu. Dovoljno je uzeti samo kašičicu praha, koji treba rastvoriti u vodi, čaju, jogurtu…

Biljka vodi iz južne i jugozapadne Azije, dok se u današnje vreme prostire širom ovog kontinenta, pa i u Africi. Zanimljivo je to što je upravo biljka moringa prepoznata u ajurvedskoj medicini, gde svoju primenu ima skoro 4000 godina.

Da bi se dobio kvalitetan prah od moringe uzgoj je od suštinskog značaja. Najviše joj pogoduje temperatura koja je iznad nule, jer je osetljiva na hladnoću, dok sušu veoma dobro podnosi. Kada je u pitanju zemljište, pogoduje joj bilo koji tip tla, pa se praktično ne morate previše truditi oko toga.

Sastav i opis biljke moringe

U nekim kulturama ova biljka naziva se i drvo života, pre svega zbog svog lekovitog i blagotvornog dejstva. Ono po čemu se ona izdvaja jeste što obiluje korisnim materijama koje su preko potrebne ljudskom organizmu. Naime, u listovima se nalaze vitamin A (alfa i beta-karoten), kao i fantastičan kompleks B vitamina (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12). Slobodno možemo reći kako je ovo pravo čudo prirode, koje će vaše telo zaštititi od brojnih bolesti i ojačati imunitet.

Zbog svog jedinstvenog ukusa  moringa je neizostavni je sastojak indijske kuhinje. Njeni listovi prepuni su antioksidansa i esencijalnih nutrijenata, koji održavaju nivo šećera i holesterola pod kontrolom.

moringa prah lekovita svojstva

Moringa se danas može nabaviti u vidu praha, ulja, čaja i mednih mešavina; Foto: Pixabay

Biljka moringa je prepuna proteina

Svakako je vredno spomenuti činjenicu kako prah obiluje proteinima. Oni su dragoceni za razvoj i održavanje zdravlja mišića, zglobova i kostiju. Najzastupljeniji su leucin, lizin, izoleucin, fenilanin, valin i metionin. Od  suštinske su važnosti za ubrzavanje metabolizma, regulaciju šećera u krvi, kao i za bolju cirkulaciju.

Uz proteine, prisutna su i brojna dijetetska vlaka, kojih ima čak četiri puta više nego u pšenici.

Obiluje dragocenim mineralima

Kada su minerali u pitanju, biljka sadrži:  kalcijum, mangan, cink, magnezijum, kalijum bakar i selen.

Dobro obratite pažnju na nju, jer uz to obiluje i gvožđem. Ovog dragocenog saveznika crvenih krvnih zrnaca ima čak 25 puta više nego u spanaću. Sjajan saveznik onima kojima je anemija veliki zdravstveni problem, a efikasno se bori i protiv hroničnog umora.

Zbog ovih karakteristika, u zemljama zapadne Evrope i u SAD u poslednje vreme pojavile su se i kapsule moringe. Ovo je pre svega svojevrsan dijetetski suplement koristan za jačanje imunog sistema. Uz to dobar je za prevenciju srčanih oboljenja i smanjenje holesterola u krvi.

Zeleno zlato ima brojna lekovita svojstva

Zaista je malo reći kako je ovo lekovita biljka, iz prostog razloga što je ovo prava superhrana od koje će vaše zdravlje imati mnogo koristi. Budite sigurni kako će vam ovaj dar prirode mnogo pomoći u prevenciji i lečenju brojnih oboljenja. Za vas smo izdvojili ono najvažnije.

Bogat izvor proteina i dijetetskih vlakana

Već smo napomenuli samo neke od aminokiselina koje moringa prah sadrži. Naučna ispitivanja utvrdila su kako ova biljka obiluje proteinima (ima ih čak 18), od kojih su polovina esencijalni. Ovo je prava retkost u prirodi, zbog čega se vegetarijanci i vegani odlučuju upravo za nju.

Rećićemo vas još i kako će vam biti od velike pomoći ukoliko želite ojačati mišiće ili da regenerisati hrskavicu. Pri tom veoma efikasno rešava slabe kosti dajući im punoću i čvrstinu.

Čisti organizam od toksina

Ukoliko vam je potrebna detoksikacija, idealno rešenje za vas je moringa ulje. Ono je slatkog i veoma prijatnog ukusa, a obiluje antioksidansima. Najsličnije je maslinovom ulju, ali je daleko kvalitetnije i bolje. Njegova najveća prednost je što ima neograničen rok upotrebei ne kvari se!

Čuva zdravlje srca

Osim što čisti organizam od toksina, ulje moringe kao i prah veoma povoljno utiču i na srce.

Snižavajući holesterol u krvi, ovaj prah će vas držati podalje od brojnih oboljenja kardiovaskularnog sistema. Za prevenciju su podjednako dobre i kapsule napravljene na bazi ove biljke, koje se sve češće koriste kao lek za srce.

Štiti od malignih oboljenja 

U današnje vreme sve češće se traže alternativni lekovi protiv kancera. Kako je moringa biljka bogata flavonoidima i fenolima,  ona je veoma koristan i proveren saveznik koji će vas zaštititi od karcinoma.

Osobe koje su već obolele mogu koristiti moringine kapsule uporedo sa već prepisanom terapijom.

Održava normalan nivo šećera u krvi

Povišena glukoza sve češće se javlja kao posledica lošeg načina života, neredovne ishrane i stresa. U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini prah moringe se odavno koristi kao lek za dijabetes. Tamošnji stanovnici je komzumiraju nakon svakog obroka.

Za tu namenu, posebno preporučujemo moringa čaj. On veoma brzo snižava nivo šećera u krvi kod ljudi koji imaju poremećenu glikoregulaciju.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Journal European Review for Medical and Pharmacological Sciences“ izuzetna je za šećeraše. Naime, ekstrakt lista moringe efikasno inhibira enzime alfa-glukozidaze i alfa-amilaze, koji su povišeni kod dijabetičara.

Pored antihiperglikemijskih aktivnosti, listovi te biljke poboljšavaju toleranciju na glukozu i kontrolišu njenu koncentraciju u krvi. Ujedno podižu nivo insulina i proteina. Takođe, poboljšavaju aktivnost enzima koji pomaže u sintezi holesterola.

Uspešno snižavaju nivo lošeg  holesterola i triglicerida, te sprečavaju njihovu apsorpciju u crevima. Fitohemikalijei antioksidansi smanjuju rizik od aterosklertoze, hipertenzije i drugih bolesti uzrokovanih povišenim nivoom šećera u krvi.

Na našem tržištu, dostupna je u obliku praha, čaja i etarskog ulja.

Preporučujemo članak:  zdrava ishrana za dijabetes tipa 2

Uklanja bakterije koje uzrokuju stomačne tegobe

Na pravom ste mestu ukoliko tražite idealnu prirodnu zamenu za antibakterijski sapun. Naime, moringa prah efikasno uklanja sve mikrobe i mikroorganizme koji se talože na rukama. Znajte da oni ukoliko dođu u kontakt sa ustima i dalje dospeju u creva uzrokuju dijareju. To je izuzetno važno i korisno kad su deca u pitanju, jer su ona najpodložnija stomačnim tegobama.

Sprečava i leči različite upale u organizmu

Od suštinskog je značaja zaštititi organizam od upalnih procesa koji mogu potrajati jako dugo, a nekad se čak i ne primećuju nikakvi simptomi. Posledica toga mogu biti bolesti srca, hronična oboljenja respiratornih organa, a ponekad i rak.

Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, moringa ulje je najefikasnije za prevenciju i lečenje upala. Možete ga koristiti u ishrani, kao dodatak salatama i vašim omiljenim jelima i učinićete veoma korisnu stvar za vaš organizam.

5 dovoljno dobrih razloga da probate moringu

Moringa prah obiluje antioksidansima

Antioksidansi su supstance koje se bore sa slobodnim radikalima, uzročnicima oksidativnog stresa. On uzrokuje hronična oboljenja, srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Pored vitamina C i beta karotena, listovi moringe sadrže i kvercetin (snižava krvni pritisak) i hlorogeničnu kiselinu (reguliše nivo šećera u krvi). Proteini u prahu moringe sadrže 18 od 20 poznatih amino kiselina koje su neophodne telu. U njoj se nalaze i svih osam esencijalnih, koje ne možemo sintetisati, nego ih moramo uzimati preko hrane.

Uz više puta pominjani prah, preporučuju se i moringa kapsule za ovu namenu.

Čaj od moringe suzbija upale

Upale se javljaju kao odgovor organizma na infekcije i povrede. Ono što je prirodna odbrambena reakcija organizma – može se pretvoriti u ozbiljan problem ako potraje duže vreme. Ako se ne suzbiju blagovremeno, upale mogu izazvati kadriovaskularne, pa čak i maligne bolesti. Da bi se to na vreme sprečilo, indijski lekari i fitoterapeuti preporučuju čaj od moringe protiv upala. On se pokazao kao izuzetno delotvoran u tom slučaju.

Prah moringe snižava holesterol

Povišen nivo holesterola može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a posledice mogu biti fatalne. Srećom, tu je moringa prah, koji deluje poput statina, ali bez štetnih pratećih efekata.

Izbauje otrove iz organizma

Razni toksini i teški metali što ih svakodnevno unosimo u organizam putem vazduha, vode, hrane i brojnih preparata koje nanosimo na kožu – s vremenom mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Kao prvo, strada jetra, laboratorija našeg organizma. Moringa sadrži zeatin, izuzetno moćan antioksidans i vrhunski detoksikator organizma.. On je čak triput jači od aronije i dvaput jači od acai berija. Iskustva sa prahom su izvanredna.

Leči malokrvnost

Kad su minerali u pitanju, moringa u prahu sadrži, kalcijum, mangan, cink, magnezijum, kalijum, bakar i selen. Osim toga, obiluje gvožđem, pa je idealan saveznik u lečenju malokrvnosti i hroničnog umora.

Kako koristiti moringa prah za lice i kosu

Sigurno ćete vas obradovati činjenica što zeleno zlato ima svoje mesto i u kozmetici. Naročito  je dobro kada je reč o nezi lica, kože i kose. Za umivanje i temeljno čišćenje pora možete koristiti moringa sapun. On će vas rešiti nagomilanih nečistoća, a bubuljice i akne biće kao rukom odnesene. Odlično hidrira kožu lica, pa više nećete iskusiti crvenilo niti bilo kakve iritacije, već ćete imati lep i ujednačen ten.

Poseban plus kada je sapun moringe u pitanju jeste činjenica kako on ne sadrži nikakve hemikalije, aditive niti boje. Ovaj  potpuno prirodni  proizvod pri tom nije preskup – za njega je potrebno izdvojiti oko 400 dinara!

Već smo spomenuli hidrataciju kože, pa vam za tu namenu preporučujemo ulje moringe. Ono je prebogato kompleksom omega masnih kiselina. Stoga vas ne treba čuditi što je ovo pravi čuvar lepote jer ga je koristila i egipatska kraljica Kleopatra.

Zamislite samo čisto i hidrirano lice koje blista.

Nakon što se umijete ili istuširate sapunom, namažite problematična područja ovim uljem. Videćete kako ga koža lako upija i postaje meka i gipka na dodir.

Osim toga, moringa ulje za kosu ima jednako efikasno i blagotvorno dejstvo kao i na epiderm. Pošto nije masno, ono neće izazvati pojačano lučenje lojnih žlezda. Naprotiv, kosa će Vam biti sjajna i mekana, a koža glave će ga upiti i dati svilenkastu notu vlasima.

Koristite ga kad imate problem sa peruti ili ukoliko vas muči iritacija temena. Dovoljno je svega nekoliko kapi umasirate na problematično mesto i veoma brzo ćete primetiti poboljšanje stanja.

Osim ulja i sapuna  sve više se pominje i moringa krema za lice. Pre nego što je pribavite, dobro se informišite o proizvodu. Danas postoje i neki sumnjivi preparati koji nisu testirani.

Iskustva korisnika sa zelenim prahom moringe

Kada je posredi moringa prah, iskustva korisnika su veoma pozitivna i idu u prilog ovoj lekovitoj biljci. Bilo da se radi o upotrebi praha, čaja, sapuna ili ulja, zeleno zlato je pronašlo put do velikog broja ljudi. Ono što je najvažnije,  pomoglo im je u rešavanju zdravstvenih problema koji su ih  duži period mučili.

Veoma dugo mi se javljao hronični umor za koji sam mislila da je posledica nedovoljnog sna.  Ipak pošto spavam 7 do 8 sati dnevno, znala sam kako nije problem u tome. Krenula sam u potragu za rešenjem, jer sam bivala sve više iscrpljena.

Pronašla sam informaciju o nekakvom zelenom zlatu koje daje energiju i ujedno opušta organizam. Već 6 meseci koristim moringa prah i iskustva koja imam su stvarno sjajna, osećam se odmoreno i puna sam elana.

Klara, 44

Problem koji me je mučio u gimnaziji je anemija, zbog koje sam stalno imala vrtoglavice i osećaj slabosti. Lekovi su pomagali, ali samo na kratak period. Nakon prestanka uzimanja medikamenata simptomi su mi se vraćali a krvna slika ponovo bivala katastrofalna.

Majka je od prijateljice saznala da mi jedino može pomoći čaj od moringe. Već posle nedelju dana sam se osećala znatno bolje, a nalazi krvi koje sam tada uradila bili su neverovatni. Nivo erotrocita je odjednom bio u granicama normale! Sad sam na fakultetu i redovno pijem moringa čaj iz preventivnih razloga.

Petra, 20

Ulje moringe mi je spasilo kosu

Kosa mi se mnogo stanjila i počela opadati zbog čestog farbanja.  Prošlu jesen sam bila uverena kako ću i ostati bez nje. Upravo su brojni šamponi koje sam koristila napravili više štete nego koristi. Kupila sam čičkovo i arganovo ulje, ali mi nisu pomogli.  Moje vlastiše se ubrzano mastilo što je bio problem više.

U prodavnici zdrave hrane sam sasvim slučajno primetila i kozmetičke proizvode za negu kose. Među njima bili su i moringa ulje za kosu i sapun, a prodavačica mi je rekla da obavezno probam.  Mislila sam da samo želi  prodati bilo šta, ali sam ih ipak uzela i već tog dana isprobala.

Nakon prvog pranja primetila sam  tu mekoću vlasi koju ne mogu ni opisati. Posle desetak dana  kosa mi je prestala opadati i manje se mastila. Nastaviću koristiti ovaj proizvod, a dosadašnji rezultati su više nego ohrabrujući.

Olivera, 28

Cena morigna praha i gde kupiti u Srbiji

Ako želite uživati u blagodetima koje vam zeleno zlato nudi, veoma lako ga možete pronaći u većini prodavnica zdrave hrane. Kada je u pitanju moringa prah cena se kreće između 800 i 2000 dinara za pakovanje koliičine 100 grama.

Naravno, moguće je pronaći i druge proizvode na njenoj bazi, kao što su čajevi, tablete i ulje. Njihova cena je nešto niža i u zavisnosti od proizvođača kreće se oko 1000 dinara po pakovanju.

Odnedavno se može pronaći u prodaji moćna mešavina moringa i med. Odličan preparat, takoreći prava antioksidansna bomba. Cena za pakovanje od 270 grama je nešto ispod 700 rsd. Moringa u medu je pomalo pikantnog ali svakako prijatnog ukusa.

Na samom kraju odgovorićemo svakome ko je u nedoumici oko toga, ima li ovaj proizvod neka neželjena dejstva. Naime, moringa nuspojave izaziva samo kad se konzumira kao biljka i to u slučajevima gde nije propisno očišćena. Najčešće se javljaju grčevi u stomaku, dijareja i glavobolja, pa pre svake upotrebe dobro operite sve njene delove.

Evo zašto se moringa smatra superhranom

Slede neke neverovatne brojke! Naime moringa je veoma moćna, višestruko je korisnija od drugih lekovitih biljaka.

Sadrži:

 • 15x više minerala kalijuma od banane.
 • 4x više beta-karotena od šargarepe i gotovo 10x više A vitamina.
 • 25x više minerala gvožđa od spanaća ( sa razlikom da je gotovo 20 puta manje oksalata),
 • 17x bogatija kalcijumom od mleka,
 • 9x više dragocenih proteina od jogurta,
 • ima 4x više B1 vitamina od svinjetine,
 • 6x je bogatija cinkom od badema,
 • 5x više vlakana od zelenog povrća
 • čak 100 više CABA od braon pirinča,
 • 4x više hlorofila od pšenične trave,
 • 6x više važnih aminokiselina od belog luka,
 • 50x više B2 vitamina od sardina,
 • 50x više vitamina B3 od kikirikija,
 • 4x više E vitamina od ulja kukuruza,
 • 2x više dragocenih polifenola od crvenog vina,
 • gotovo 1000x više zeatina od bilo koje druge lekovite biljke.

Doziranje praha i ulja

Maksimalna dnevna količina koju smete uneti u organizam iznosi 6 grama, što odgovara jednoj kašičici. Sasvim je bezbedna za sve osobe, osim trudnica koje prvo trebaju da se konsultuju sa svojim lekarom.

Koristite ono što vam je priroda dala.  Pošto se ova biljka naziva zeleno zlato, budite sigurni kako sasvim opravdano nosi to ime. Naime, moringa prah je jedan od najboljih čuvara vašeg zdravlja!

Reference:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319916.php

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-moringa

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545797//

https://www.emedicinehealth.com/moringa/vitamins-supplements.htm

Preporučujemo vam i tekst sa zdravailepa o beloj imeli.