Čmičak na oku prirodno lečenje – recepti

Kakva je to mala izraslina koja je baš odabrala vaše oko da se tu pojavi? I to baš danas, kad vam nije nimalo potreban taj osjećaj neprijatnosti. Ispitujete je. Uočavate blago crvenilo, pomalo vas i boli. Da nije kakva bubuljica? Izgleda da nije, mada liči. I šta će bubuljica na kapku. Možda je neka infekcija!? Da, verovatno ste u pravu. U pitanju je čmičak na oku  – benigna infekcija kapka.

Nema razloga za brigu, ta infekcija je više estetski, nego zdravstveni problem. Traje oko nedelju dana i uspešno se leči.

Kako prepoznati čmičak na oku? Da li možete sami sebi pomoći? Koji su prirodni načini lečenja? Kada vam je neophodna pomoć lekara? Odgovore na ta pitanja, kao i mnoge druge korisne savete,recepte i preporuke, naći ćete u našem tekstu.

Krenimo, onda.

Šta je zapravo čmičak i gde se sve javlja

Čmičak (lat. Hordeolum) u narodu poznat i kao ječmenac je infekcija ivice kapka. Javlja se u vidu  izrasline na oku kao posledica upale žlezda na kapku. Izaziva ga bakterija Stafilokoka.

Ova bakterija se normalno nalazi oko oka, ali usled pada imuniteta ili stresa.  Javiće se usled skolonosti ka hroničnim bolestima oka i nekih spoljašnjih faktora kada dolazi do narušavanja ravnoteže i infekcije. Stvara se sitna grudvica ispunjenja tečnošću koja se može pojaviti na gornjem i donjem kapku. Ne predstavlja opasnost za oko.

Čmičak na oku  nije zarazan, mada može biti bolan i neprijatan. Obično nestaje posle nedelju dana.

Faktori rizika za nastanak čmička

 • Loša higijena očiju, na primer korišćenje inficirane šminke  i one kojoj je istekao rok trajanja.
 • Loša higijena kontaktnih sočiva. Dodirivanje istog prljavim rukama.
 • Stres.
 • Promena hormonskog statusa.
 • Suvoća očiju, kakvog god porekla bila.
 • Bolesti kao što su očna rozacea, blefaritis itd.

Koja je najbolja prevencija

Najbolji način da izbegnete čmičak na oku jeste da održavate higijenu ruku, očiju  pribora i preparata za šminkanje i negu. Zato nemojte raditi sledeće stvari:

 • Ne nanosite na kapke, trepavice i predeo oko očiju stare i rizične kreme, pudere, maskare.
 • Ne koristite tuđu šminku.
 • Ne  delite ni sa kim svoju šminku.
 • Uvek dobro operite i isperite ruke pre nogo što dodirnete oči.
 • Higijena ruku mora biti besprekorna ukoliko koristite kontaktna sočiva. Pravilno i propisno održavajte i čistite sočiva.
 • Nikada ne cedite bubuljice u blizini oka, jer rizikujete da se infekcija ječmencom proširi.

Oprez!

Postoji i druga vrsta promene na kapku, slična kao čmičak na oku. Radi se o halacionu, koji nastaje zbog zapušenja kanala lojnih žlezda u kapku. Ova izraslina na kapku traje duže, obično od 4 do 8 nedelja, nije bolna i ne izaziva crvenilo. Halacion se vrlo često tretira hiruškim putem, to jest potrebno ga je isprazniti malim hirurškim rezom, u lokalnoj anesteziji.

Čmičak na oku prvi simptomi

Ječmenac na oku ćete propoznati po sledećim manifestacijama :

 • Crvenilo oka, osetljivost, otečenost mesta na kome će se čmičak javiti.
 • Formiranje male, crvenkaste izrasline na ivici kapka.
 • Bol u korenu dlake. Obično se javlja nakon 24 do 48 sati.
 • Lokalna otečenost  u području promene na kapku. Ponekad otekne i ceo kapak.
 • Pojačano suzenje očiju.
 • Osećaj stranog tela u oku.

Osobe pod posebnim rizikom su dijabetičari.Pokazalo se da oni češće imaju ove promene  na oku.Stoga, ako vam se čmičak na gornjem ili donjem kapku često pojavljuje potrebno je da uradite analize krvi  na šećer.

Postavljanje dijagnoze i početak lečenja čmička

U najvećem broju slučajeva gnojna upala kapka se brzo i uspešno leči. Biće vam  potrebno oko nedelju dana da se oslobodite ove neprijetnosti. Za to vreme pijavljuje se izraslina u korenu dlake, to je jezgro čmička. Ona treba da sazri, da se na njoj formira mala tačka, koja će se sama otvoriti i iz nje će izaći gnojni sadžaj.

 • Ne pokušavajte da probušite čmičak, jer ćete samo pogoršati infekciju. Proces sazrevanja možete ubrzati zagrevanjem ječmenca. O tome ćemo detaljno u nastavku teksta.
 • Isprajte redovno oči.Koristite fiziološki rastvor ili neki drugi prirodni rastvor za čmičak.Recepte ćete naći u ovom tekstu.
 • Ako je moguće pokušajate da izčupate dlačicu na kojoj se formira ječmenac.
 • Izbegavajte da dodirujete i češete oko. Ne nanosite šminku. Ne korostite kontaktna sočiva.

Za lečenje ječmenca lekar će vam dati antibiotske kapi za oči ili mast. Neki preparati koji se koriste za tretiranje čmička su:

Iako ječmenac na oku prolazi sam od sebe, nemojte ga olako uzeti. Ako se  ne leči može se razviti nimalo ugodna gnojna upala. Važno je  sledeće:

 • Intezivno lečite čmičak na oku već  u prvoj nedelji
 • Zagrevajte ga više puta u toku dana po 5 do 10 minuta
 • Upotrebite antibiotske preparte po savetu lekara
 • Pazite na higijenu

Kada se obavezno treba obratiti oftalmologu?

U slučaju jakih bolova;

 • Ako je kapak veoma natečen;
 • Ako oko pocrveni;
 • U slučaju da se javi temperatura;
 • Ako bolujete od dijabetesa i druge hronične bolesti;
 • Ako i pored lečenja posle nedelju dana nema poboljšanja to jest ako bol ne prolazi, a gnojni sadržaj ne izlazi;
 • Ukoliko se gnojna infekcija kapka ponavlja;
 • Ako se izraslina javi dublje u unutrašnjosti, ispod kapka.
 • Ukoliko čmičak na oku ne počne da se povlači posle 48 sati.
 • Ako se crvenilo proširi na obraze ili druge delove lica.

Kada je operacija ječmenca neophodna

Kada i posle lečenja antibioticima, čmičak na kapku ne prolazi i kada se često javlja ili postane hroničan, lekar vam može predložiti operaciju.

To je u suštini jednostavan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Lekar pravi mali zarez na izraslini kako bi  isprazno gnoj i očistio inficiranu regiju. Oporavak je brz. Odmah posle operacije čmička ćete biti u formi.

 

Lečenje čmička prirodnim putem

10 recepata naših baka kako da se prirodno i bezbolno rešite gnojne upale oka.

Vruća voda i so

Uspite u šolju vrelu vodu i dodajte kafenu kašičicu soli. Ostavite neka se prohladi. Uzmite sterilni tufer ili gazu. Potopiteu mlak  rastvor i stavljajte obloge 4 puta dnevno. Držite ih  po 10 minuta.

Borna kiselina

3 do 4 puta dnevno tretirajte ječmenac na oku rastvorom na bazi praha borne kiseline.

Recept:

Uspite 15 grama praha borne kiseline u sterilnu flašu, dodajte pola litra vruće vode. Činite to polako da flaša ne bi pukla. Mešajte polako i oprezno. Natopite tufer i stavite na inficirani kapak.

Zelena glina

U staklenu činiju stavite kašiku praha gline. Ne koristite metalne niti plastične posude .Dodajte vodu tako da sasvim prekrijete glinu. Pokrijte činiju krpom i ostavite da odstoji pola sata. Promešajte špatulom da dobijete homogenu masu. Masa treba da bude malo kremasta, ni kompaktna ni suviše tečna. Doterajte gustinu dodavanjem bilo vode, bilo gline.

Ovu smesu nanesite na tufer i stavite na upaljeni kapak.Držite 60 minuta.

Različak

Recept:

Prelijte kafenu kašiku cvetova različka šoljom  vrele vode. Ostavite 8 minuta. Procedite. Prohladite. Namočite tufer ili gazu u mlaki rastvor i držite 10 minuta na  čmičku. Ponovite 3, 4 puta u toku dana.

Kako izlečiti čmičak na oku kamilcom i nanom

Kamilica

Prelijte kafenu kašiku kamilice sa 2 dl vrele vode. Ostavite 10 minuta. Procedite. Prohladite. Namočite tufer ili gazu u mlaki rastvor i držite 10 minuta na čmičku. Ponovite 3, 4 puta u toku dana.

Nana

Napravite rastvor od 2 kafene kašike nane i 250 ml vrele vode.  Ostavite 10 minuta. Procedite.Prohladite. Postupak tretiranja ječmenca je isti kao i sa različkom i kamilicom.

Vinova loza

Recept:

Prelijte 2 kafene kašike usitnjenih listova vinove loza sa 2 dl vrele vode. Ostavite da odstoji 15 – ak minuta. Procedite. Prohladite dok tečnost ne bude mlaka.

Ovim rastvorom ispirajte oči. Uspite tečnost u malu posudu. Prislonite posudicu  na oko i pustite da se tečnost ravnomerno razliva preko zatvorenog kapka. Ostavite neka deluje oko 5 minuta.

Rastvor za ispiranje sa različkom

Napravite rastvor sa različkom po receptu koji smo predhodno napisali.Ispirajte na isti način kao i sa vinovom lozom.

Rastvor za ispiranje sa eufrazijom

Livadsko cveće eufrazija, u  narodu poznata i kao vidac je vrlo delotvorna protiv bolesti očiju. Tako  da se koristi i za lečenje čmička.

Recept:

Prelijte 2 kafene kašike usitnjene eufrazije  sa 2 dcl vrele vode. Ostavite da odstoji 10 – ak minuta. Procedite. Prohladite. Ispirajte kao i u ostalim receptima

Zlato

Uzmite zlatnu burmu, ugrejte je trljanjem pomoću neke krpe i trljanjem među dlanovima. Tako zagrejanu  je stavite na čmičak i držite je nekoliko trenutaka. Što je burma toplija, to su rezultati bolji.

Još nekoliko narodnih lekova za čmičak na oku

 • Krompir ima antiupalno dejstvo. Držite krišku krompira na upaljeno oko. Ako želite možete narendati krompir, stavititi ga u čistu maramicu, krpu, gazu, pa onda na upaljeni kapak.
 • Na isti način za čmičak na oku možete koristiti i krastavac.  On takođe deluje protivupalno, uz to sadrži vitamin K, C I B. Sve to će ubrzati lečenje upaljenih lojnih žlezda oka.
 • Kuvano jaje kao lek za čmičak se koristi odavnina u mnogim krajevima. Umotajte jaje u maramicu i stavite ga na izraslinu na kapku. Držite ga 10 do 15 minuta. Ponavljajte postupak nekoliko puta na dan. Toplota će ubrzati sazrevanje čmička i njegovo pucanje. Jaje je pogodno za ovaj tretman jer dugo zadržava toplotu.
 • Belance je domaći preparat za lečenje čmička. Stavite ga na čistu pamučnu tkaninu, pa privijte na oko. Ostavite 20 minuta i onda isperite.
 • Beli luk je takođe efikasan protiv ječmenca na kapcima. Uzmite jedan čen, pređite nekoliko puta preko upaljenog kapka. Miris svakako neće biti privlačan vašem partneru, ali će čmiča na kapku nestati.

Savet plus

: Prirodno jonizivani oligoelementi u kapima, kao što su bakar i srebro su se pokazali delotvornim za lečenje čmička i drugih bakterijskih infekcija oka.

Ječmenac na oku možete rešiti pomoću aromaterapije

Eterična ulja imaju jako antibakterijsko dejstvo. Možete popiti 1 do 2 kapi 3 puta dnevno. Preporučujemo vam ulje od timijana.

Nikada nemojte upotrebljavati eterično ulje za ispiranje očiju. Za to se koristi hidrolat.

Hidrolat nastaje kod proizvodnje eteričnih ulja vodenom destilacijom. Ranije su hidrolati smatrani  neupotrebljivim. Kasnije je otkriveno kako imaju slična svojstva kao i eterična ulja, te i mogu biti delotvorni poput njih. Imaju i jednu prednost. Mnogo su blaži, te se mogu koristiti za nežnu i osetljivu kožu. Pogodni su za decu i trudnice, a posebno su značajni u dugotrajnim terapijama.

Za lečenje čmička koristite hidrolat eteričnog ulja kamilice, lavande ili eukaliptusa.

Nanesite malu količinu na vatu i  držite na kapak nekoliko minuta.Ponavljajte  postupak 2 puta dnevno dok  sasvim ne izlečite  gnojnu upalu kapka.

Šta ako se čmičak pojavi kod dece?

Već smo rekli kako ova infekcija nije opasna. Deci je veoma dosadna zbog čudnog osećaja oko oka i potrebe da se bolno mesto češe. Lekar će vašem detetu prepisati antibiotsku mast ili kapi, eventualno neku antiupalnu kremu za oči. Pridržavajte se saveta lekara i sprovedite lečenje do kraja, kako biste izbegli ponovnu pojavu infekcije.

Čmičak kod dece je dosta čest. Stoga pridržavajte se higijenskih pravila i podstaknite dete da održava higijenu ruku. Ne dozvolite im trljanje očiju i naročito ne smeju dodirivati ječmenac. Uvek dobro operati ruke pre nego što im nanesete kremu.

Za ublažavanje bolova stavljajte detetu obloge od  mlake vode  3 do 4 puta dnevno. Ako se pridržavate svega ovoga upalni proces će brzo proći.

Ako vam se desi da dobijete čmičak u trudnoći, ne paničite. Nema opasnosti ni za vas ni za bebu. Obratite se lekaru, on će vam prepisati odgovarajući lek i mast za čmičak. Možete primeniti neki od prirodnih načina za  smirivanje infekcije.

cmicak na oku recepti

Foto: Pixabay

Čmičak na oku iskustva korisnika sa prirodnim lečenjem

Na osnovu svedočenja na forumima rekli bismo da je upala gornjeg i donjeg kapka prilično česta pojava. Sa takvom izraslinom smo se suočili svi makar jednom. Možemo takođe zaključiti da su ljudi veoma maštoviti u lečenju čmička. Pored načina o kojima smo pisali i koji su se pokazali kao delotvorni čitali  smo o raznim drugim metodama. Neke su bizarne, neke šaljive, neke plod čudnih verovanja.

Ipak većina ljudi  koristi dobitnu kombinaciju, a to su antibiotski preparati + tople obloge i ispiranje kapka.

Rezultati su vidljivi posle nekoliko dana, kada i čmičak na oku potpuno isčezava. Preporučujemo vam da pročitate i naš  članak o konjunktivitisu.

Izvori za ovaj tekst:

Allaboutvision.com

Webmd.com

Verywellhealth.com