Gestacijski dijabetes u trudnoći simptomi i lečenje

Gestacijski dijabetes u trudnoći javlja se kod nekih žena, a često ne pokazuje nikakve početne simptome. On može biti praćen umorom, suvim ustima, pojačanom žeđi, čestim i obilnim mokrenjem, te blago zamućenim vidom.

Iako sa sobom nosi rizik od dijabetesa tipa 2, kod većine trudnica, šećer nestaje nakon porođaja. U pitanju je poremećaj tolerancije glukoze koji se prepoznaje tokom drugog stanja. Smatra se da se javlja kao komplikacija u dva do tri odsto trudnoća ukupno.

Trudnički šećer čini 88 odsto svih slučajeva dijabetesa u trudnoći. U ostalim slučajevima reč je o pregestacijskom dijabetesu tipa 1 ili tipa 2. To  znači da je buduća majka imala šećernu bolest od pre.

Kako izaći na kraj sa ovim problemom, kakva se dijeta i ishrana preporučuju trudnicama, saznajte u daljem tekstu..

Ovaj prirodni lek će vam držati šećer pod kontrolom, smeju ga piti i trudnice 

Koji su simptomi gestacijskog dijabetesa

Simptomi šećera u trudnoći  umeju ponekad potpuno da izostanu, te se mnoge trudnice iznenade kada se on dijagnostikuje tokom redovnih- kontrolnih pregleda. Ipak  manifestacije i znaci trudničkog dijabetesa su sledeći:

 • češće mokrenje (ali manjih količina urina),
 • intenzivna žeđ,
 • malaksalost i umor,
 • zamućen vid,
 • svrabež kože,
 • sporije zarastanje i najsitnijih rana,
 • gljivične infekcije (česta je vaginalna kandidijaza).

Ukoliko prepoznate neke od ovih znakova najbolje je da se odmah obratite vašem lekaru. Stručnjak će u dogovoru sa vama uraditi OGG test opterećenja glukozom u trudnoći. On će jedini dati pravu sliku vašeg stanja, na osnovu kojeg ćete i krenuti sa daljom terapijom.

Nakon postavljene dijagnoze trudničkog dijabetesa, savetuje se medicinska nutritivna terapija ili uvođenje metformina. Ako posle druge nedelje ove terapije nisu postignute ciljne vrednosti glikemije, preporučuje se obavezno uvođenje insulina.

gestacijski dijabetes simptomi Sve žene kod kojih je gestacijski dijabetes u trudnoći  ranije dijagnostikovan moraju proći i  tkz. retestiranje (2h OGTT). Ono se radi šest do 12 nedelja posle porođaja, a potom svake tri godine.

Takođe, neophodna je edukacija u pogledu promene životnog stila i redukcije prekomerne telesne mase. Sve se to čini radi sprečavanja razvoja dijabetesa tipa 2.

Potrebno je i dalje pedijatrijski pratiti dete majke koja je imala trudnički šećer. Postoji povećan rizik od pojave gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti tokom odrastanja.

Zašto se javlja trudnički šećer

Gestacijski dijabetes u trudnoći najčešće se ispoljava u drugom i trećem trimestru. U tom periodu dolazi do porasta insulinske rezistencije, koja je uslovljena pojačanom produkcijom hormona posteljice. Humani placentalni laktogen, hormon rasta, TNF, progesteron, kortizol….

Cilj pomenutih  hormona na prvom mestu je da obezbede rast ploda i omoguće svu neohodnu nutriciju. Takođe, važno je napomenuti da nisu isti rizici za sve trudnice. Oni su pre svega vrlo dobro definisani.

Tako danas znamo da trudnički šećer češće pogađa gojazne osobe, čiji indeks telesne mase prelazi 25. Čest je i kod onih trudnica koje imaju porodičnu ili ličnu anamnezu dijabetesa, ili su imale gestacijski dijabetes u nekoj ranijoj trudnoći.

Rizik je veći kod žena sa sindromom policističkih jajnika, te onih čije je prethodno dete na rođenju bilo teže od 4000 grama, a pripadnost određenim etničkim grupama takođe igra ulogu u razvoju trudničkog šećera.

Koliko je opasan i koje su posledice povišenog šećera za majku i bebu

Gestacijski dijabetes povećava fetalni morbiditet i mortalitet, što nam ukazuje na i te kako ozbiljnu komplikaciju.

Manifestuje se učestalijim spontanim pobačajima, prevremenim porođajem, makrozomijom ploda. Dolazi i sa porođajnom traumom ploda, mrtvorođenošću, hipoglikemijom, respiratornim distres sindromom itd.

Povećan maternalni morbiditet ogleda se u učestalijoj gestacijskoj hipertenziji, preeklampsiji i eklampsiji.

Ishrana trudnica sa gestacijskim dijabetesom

Iako ugljeni hidrati mogu povisiti nivo šećera u krvi, oni su veoma važni za vaše i bebino zdravlje, jer obezbeđuju energiju. Stoga ih ne izbacujte iz jelovnika ukoliko imate gestacijski dijabetes, već ih uzimajte u malim porcijama dva do tri puta dnevno. Ima ih dovoljno u hlebu, žitaricama, legumima, mleku i mlečnim proizvodima.

S druge strane, izgebavajte hranu bogatu ugljenim hidratima koja ima male nutritivne vrednosti – tu prvenstveno spadaju negazirana i gazirana industrijski prerađena pića, torte, kolači i biskviti. Rafinisano belo brašno i beli šećer takode nisu preporučljivi. Nemojte preskakati obroke, a umesto omiljenom  čokoladicom, bolje se zasladite sezonskim voćem.

Šta s proteinima, mastima i vlaknima?

Zasićene masti trebalo bi u trudnoći da zamenite zdravijim masnoćama. Stoga koristite ulje repice i maslinovo ulje, a jedite avokado i orašaste plodove.

Izbegavajte prerađene namirnice, a jedite pileće meso bez kožice i ribu. Masti ne utiču direktno na nivo šećera u krvi, ali mogu izazvati porast telesne mase, što otežava kontrolu nivoa glukoze.

S druge strane, jelovnik za trudnice sa gestacijskim dijabetesom podrazumeva svakodnevni unos hrane bogate proteinima, ali u umerenijim količinama.

Riba, nemasni sir, jaja  i piletina bez kožice njihov su odličan izvor.  Mada ih ima i u mleku, jogurtu i legumima, treba biti obazriv u njihovom konzumiranju. Naime, ove namirnice sadrže i ugljene hidrate.

Za gestacijski dijabetes savetuje se konzumiranje hrane bogate vlaknima. Nje najviše ima u integralnim žitaricama, voću i povrću.

Veoma je važno reći da za povišen šećer u trudnoći jedete hranu bogatu kalcijumom i gvoždem. U jelovniku treba da vam se nađu nemasno mleko, zeleno lisnato povrće, piletina i riba, koja je ujedno i najbolji mogući izbor.

Gestacijski dijabetes jelovnik za svaki dan

Ovom priikom daćemo vam nekoliko odličnih predloga, kako biste vaš trudnički šećer držale pod kontrolom.

Pravilna ishrana i dijeta za gestacijski dijabetes trebala bi da izgleda ovako:

Predlog 1

 • Za doručak pojedite parče tosta s pola šolje kuvanog graška. Nakon toga popijte šolju nemasnog mleka ili istu količinu voćnog jogurta.
 • Za ručak poslužite grilovani losos s dinstanim povrćem po izboru.
 • Za večeru pojedite dve-tri šolje smeđeg pirinča i bareno povrće.
 • Između obroka grickajte orašaste plodove ili sveže voće.

Predlog broj 2

 • Za doručak premažite parče tosta buterom od kikirikija. Nakon toga pojedite pola avokada.
 • Za ručak pojedite dinstano pileće belo meso s brokolijem,
 • a za večeru – parče integralnog hleba s tofu sirom i salatu od povrća po izboru.
 • Između obroka jedite voće kako biste gestacijski dijabetes dovele u red.

Predlog 3

 • Za doručak poslužite ovsenu kašu sa suvim voćem.
 • Ručajte skušu punjenu tofu sirom i peršunom. uz salatu od povrća začinjenu maslinovim uljem. Z
 • a večeru poslužite salatu od piletine i avokada, a pre spavanja popijte solju nemasnog mleka.
 • Između obroka grickajte orašaste plodove ili sveže voće
  ili povrće.

Kako pobediti dijabetes u trudnoći  – iskustvo čitateljke

Prenećemo vam u celosti iskustvo Ivane S. iz Kragujevca koji je gestacijski dijabetes otkrila pred sam kraj drugog trimestra trudnoće:

Bila sam besna kada sam oko 27. nedelje trudnoće saznala da ću morati da se borim s gestacijskim dijabetesom. Kasnije sam saznala da sam bila pod povećanim rizikom za to oboljenje. Deda s majčine strane i baka s tatine živeli su s dijabetesom, ali on im je dijagnostikovan u kasnijim godinama, te tome nisam pridavala značaj.

Takođe, zatrudnela sam u 28. godini, a svaka trudnoća nakon 25. godine sa sobom nosi povećan rizik od  šećera.  Bila mi je to prva trudnoća – znate i sami da su buduće mame tada uplašene, jer uprkos savetima majki i baka, nisu same prošle kroz to.  Trudnički dijabetes mi je samo pojačao strah.

Tokom  trudnoće sam se hranila zdravo – izbegavala sam prerađene namirnice i sama spremala povrće koje smo suprug i ja uzgajali. Takode, konzumirala sam više proteina, jela ribu bogatu omega masnim kiselinama. Vodila sam računa i o tome da mleko i mlečni proizvodi koje konzumiram sadrže malo mlečne masti.

Mislila sam da je dijagnoza pogrešna i da nisam to zaslužila. Ali onda sam shvatila da to nije do mene. Nisam to mogla sprečiti. Shvatila sam da moram učiniti sve stoje u mojoj moći da na svet donesem zdravu bebu.To je podrazumevalo redovno kontrolisanje nivoa šećera u krvi i još neke promene u ishrani, uz redovne konsultacije s lekarom, kaže Ivana.

Moj Marko rođen je bez ikakvih komplikacija, uskoro će proslaviti drugi rođendan. Znam da se mnoge mame u mojoj situaciji pitaju treba li da doje bebu – ja sam sina dojila i sve je bilo u redu. Gestacijski dijabetes mi je nestao nakon porođaja, s tim što i dalje redovno proveravam nivo šećera u krvi, zaključuje ova hrabra mama.

Šta još treba znati o gestacijskom dijabetesu

Gestacijski dijabetes, u zavisnosti od stepena faktora rizika, zahteva adekvatnu dijagnostiku. Kod trudnica s prosečnim rizikom preporučuje se 2h OGTT (test oralnog opterećenja glukozom). Izvodi se sa 75 g glukoze između 24. i 28. nedelje gestacije. Kod žena s visokim rizikom treba što ranije sprovesti dijagnostiku, te ako su prvi rezultati uredni, ponoviti testiranje između 24. i 28. nedelje.

Ne uzimajte suplemente i lekove na svoju ruku

Koliko god da ste sigurne u dobre karakteristike i neškodljivost određenog leka ili suplementa, ne uzimajte ih olako. Kod trudničkog dijabetesa je jako važno da ste uvek preduzimljivi i na oprezu po tom pitanju.

Ista pravila važe i kod primene lekovitog bilja, zapamtite ne činite to na svoju ruku. Tako na primer možemo uzeti čaj od đumbira.

Iako se đumbir pominje kao prirodno sredstvo protiv mučnine u trudnoći on ima i neka negativna dejstva. Njegovi ljuti sastojci stimulišu lučenje enzima i žuči, pa se takođe upotrebljava kao sredstvo protiv povraćanja. Međutim, ovo se pre svega odnosi na mučninu i nagon za povraćanjem koji se često dešavaju prilikom putovanja. Ovo neće pogodovati trudnicama jer će uticati na osećaj mučnine koji se javlja na samom početku trudnoće.

Važno je istaći da je đumbir kontraindikovan u prva tri meseca trudnoće u slučaju jutarnje mučnine i da ga tada ne treba unositi.