Grčevi u nogama po noći kako pomoći

Mnoge od nas povremeno bude iz sna bolni grčevi u nogama koji nisu nimalo ugodni. No, kod nekih ljudi to je učestala pojava koja značajno remeti normalan život.  Ako se javljaju često, mogu i te kako da nas poremete, a pogotovo ako ova neprijatnost potraje duže od 60 minuta. U takvim slučajevima obavezno se javite vašem lekaru, jer Vam je pomoć stručnog lica tada neophodna.

Po najnovijim statistikama noćni grčevi pogađaju čak i do 40 odsto odraslog stanovništva u nekom životnom periodu.

Prirodni lekovi i zdrava ishrana najbolja su prevencija bolnih mišićnih kontrakcija. Takođe od velike pomoći mogu biti masaža i akupresura nakon kojih se grčevi u nogama dovode pod kontrolu. Saznajte više o pomenutim metodama lečenja u nastavku članka..

Šta je zapravo grč u nozi?

Grč se javlja u jednom mišiću ili u grupi mišića, a uzrok su dugotrajne kontrakcije mišićnih vlakana. One mogu trajati i do deset minuta. Oni se najčešće osećaju u listovima nogu, u zadnjem delu butina, u stopalima i prstima.

Generalno, grčevi u u nogama mogu da se osete u bilo kojem delu tela, uključujući i glatku muskulaturu creva i materice. Tada se karakterišu kao abdominalni spazam. Čak i kada prvi talas grčeva popusti, osetljivost tog dela tela može potrajati i do 24 sata.

Zbog čega se javljaju grčevi?

Tipični uzroci spazama jesu mišićna napetost, dehidratacija (najčešće zbog prekomemog znojenja, dijareje ili povraćanja), loša cirkulacija. Zatim nikako se ne sme zanemariti nedostatak minerala kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Trudnoća takođe može biti uzrok, a  javljaju se i kao nuspojava uzimanja određenih terapijskih medikamenata. Godine života takođe mogu predstavljati faktor rizika, kao i intenzivni treninzi bez prethodnog zagrevanja – istezanja mišića.

Grč u listu noge ne predstavlja ozbiljnu zdravstvenu pretnju, ako se samo povremeno javlja (jedanput do dvaput mesečno). Međutim učestale kontrakcije mišića svakako nisu za zanemarivanje.

Nedostatak minerala uzrokuje grčeve u listovima

Manjak kalijuma i magnezijuma jedan su od uzročnika bolnih mišićnih kontrakcija.  Grčevi  u nogama u snu se javljaju kao posledica njihovog nedostatka. Deficit ovih minerala naročito se javlja u letnjim mesecima, jer se oni tada puno brže gube zbog pojačanog znojenja.

Česti grčevi u nogama u toku noći nisu jedini simptomi kod nedostatka kalijuma. Na deficit ukazuje malaksalost, jaka glavobolja i oslabljeni refleksi. Za manjak magnezijuma pokazatelji su anksioznost, sindrom nemirnih nogu, česta mučnina, nagon na povraćanje, nemir.

Šta preduzeti povodom toga?

Nije slučajnost što sportisti tokom pauza na mečevima i turnirima jedu banane kako bi brzo povratili izgubljenu energiju. Ovo voće je izuzetno bogato kalijumom, te ga svakodnevno treba imati na jelovniku.

Osim banane, dobar izvor kalijuma jesu krompir (jede se zajedno s ljuskom). Nezaobilazni sok od paradajza, pomorandže, integralne žitarice, dinja, semenke suncokreta. Magnezijumom obiluju zeleno lisnato povrće, orasi, soja i meso.

Ne zaobilaze ni decu

Grčevi u nogama kod dece i odraslih nastupaju i zbog nedovoljnog unosa vode tokom dana. Stoga se potrudite da pijete najmanje litar i po tečnosti, a tokom leta pojačajte dozu.

Obavezno se bavite laganim sportskim aktivnostima, kako bi vam noge bile u formi. Biće Vam lagana šetnja do 45 minuta dnevno, još je bolje ako ćete lagano trčati ili voziti bicikl.  Grč u listu noge često nastupa zbog neaktivnosti mišića, stoga vam je rekreacija neophodna.

Ukoliko imate sobni bicikl, ili neku drugu fitnes spravu kod kuće, aktivirajte se – nemojte da vam hvata prašinu. Vežbajte svakodnevno, naročito ako mnogo sedite.

Preporuka lekara je na svakih pola sata ustati sa stolice i napravitii koji krug.  Još je bolje ako uradite seriju laganih čučnjeva,  bićete u odličnoj formi, a grčevi u nogama će se vremenom prorediti.

Zašto su noćni grčevi u nogama puno češći

Bolne i iznenadne mišićne kontrakcije u listovima nogu javljaju se puno češće dok ležimo u krevetu. One u velikoj meri mogu narušiti naš san i kvalitet života. Da bi se grčevi u nogama noću eliminisali dovoljno je pridržavanje nekih osnovih smernica vezanih za zdravu ishranu.

grčevi u nogama u trudnoći zašto se javljaju

Stručnjaci ističu da u slučaju učestalih bolova u listovima obavezno posetite vašeg lekara. Treba se napraviti detaljnija dijagnostika i odrediti adekvatna terapija.

Ukoliko ste u drugom stanju, znajte da su grčevi u nogama u trudnoći  gotovo uobičajena pojava. Kontrakcije mišića javljaju se najčešće počev od drugog tromesečja.  Tada trudnica dobija dosta na težini i veći je pritisak same materice na krvne sudove, kao i na listove nogu.  Upravo vaši listovi tada trebaju izdržati sve veći teret.

Pred sam kraj trudnoće i stopala otiču, ali ako primetite crvenilo i osećate vrelinu u nogama, javite se lekaru koji vas prati.

 • NAPOMENA: Na svoju ruku ne uzimajte nikakve lekove, niti šumeće tablete kalcijuma i magnezijuma. Ovi mineralno- vitaminski preparati neće pomoći kod jakih bolova u mišićima, praćenim grčevima. Dobri su samo kao preventiva, a opet trudnicama i deci se ne smeju dati bez recepta.

Šta možete da preduzmete protiv grčeva u mišićima

 1. Prvo se obratite vašem lekaru opšte prakse. On će proceniti postoji li još neko nedijagnostikovano stanje, koje uslovljava njihovu pojavu. Utvrdiće treba li se lečiti odgovarajućom terapijom, ili su grčevi u nogama možda prateća pojava lekova koje već uzimate.
 2. Jedite namirnice bogate mineralima magnezijumom, kalcijumom i kalijumom. Njima obiluju mlečni proizvodi, konzervirana riba, jezgrasto voće, semenke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, banane i plodovi mora.
 3. Svakodnevno popijte 1-2 litra vode kako biste sprečili dehidrataciju. Najbolji pokazatelj optimalne hidratacije organizma je urin svetložute boje. Sve tamnije od toga je znak za uzimanje veće količine tečnosti.
 4. Prestanite sa pušenjem jer ova štetna navika narušava cirkulaciju, a kao svakodnevna tegoba javljaju se grčevi u nogama.
 5. Redovno vežbajte. Trošenje i gubitak mišićne mase, što su posledica neaktivnosti i procesa starenja, povećava rizik od pojave grčeva. Redovno šetajte, plivajte, trčite, idite na časove plesa. Napomena: uvek se zagrejte pre aktivnosti i istežite nakon nje.  Budite aktivni pola sata, pet dana u nedelji.
 6. Spavajte sa stopalima podignutim na jastuk, ili pustite neka vam vise preko ivice kreveta. To može sprečiti fleksiju mišića listova i pojavu bolnih grčeva. Možete i da uzdignete podnožje kreveta, što takođe pomaže nekim ljudima koji pate od učestalih grčeva.
 7. Masirajte ugroženi deo tela bademovim ili maslinovim uljem, u koje ste dodali nekoliko kapi jasminovog ulja. Zagrejte ulje radi bolje apsorpcije. Kada grč prođe, stavite topli zavoj oko bolnog mesta.
 8.  Isprobajte suplemente. Magnezijum i kalcijum u formi dodatka ishrani mogu pomoći u sprečavanju učestale pojave grčeva. Naročito ako su u kombinaciji sa kompleksom vitamina B.
 9. Alfa-alfa ili iucerka (vrsta deteline) u formi tinkture takođe se ponekad koristi u tretiranju mišićnih grčeva.
 10. Čaj od kamilice može stimulisati produkciju prirodnih relaksanata mišića u telu. Jedna studija je pokazala kako je ovaj čaj delotvoran u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Istezanje listova i akupresura donose rezultat

Grč u listu noge ume biti vrlo bolan i neprijatan, a kako biste ga sprečili najbolje je učiniti sledeće:

 • Dok sedite istežite nogu što više, a sa rukama intenzivno povlačite prste na stopalima ka gore. Držite nogu u takvom položaju, sve dok ne primetite da se grčevi u nogama ne povlače, a bolovi popuštaju.  Nakon ovoga najbolje je nogu odmoriti, a odgovaraće i blaga relax masaža listova.

Vežbe za istezanje listova radite najmanje 3 puta tokom dana, a preporučuje se i stavljanje toplog obloga na to područje. Najbolje je držati oblogu dvadesetak minuta na listu, pre nego što odete u krevet.

Jeste li čuli za akupresuru?

Ova metoda se ubraja u alternativne načine lečenja. Svodi se na pritiskanje određenih tačaka na telu kako bi se izmenio unutrašnji protok životne energije.  Akupresurom se bave osobe koje su specijalno obučene za primenu ove tehnike. Ipak postoje određena stanja u kojima možete biti i sami svoj iscelitelj. To su npt. učestali noćni grčevi u nogama.

Kako se izvodi?

Kada vas uhvati grč u listu noge, palcem pritisnite tačku B57. Ona se nalazi na zadnjoj strani lista, tačno na sredini, smeštena je u mestu gde se spajaju mišić i tetiva. Tretman započnite blagim pritiskanjem ove tačke pokretima nalik na četkanje, a zatim postepeno pojačavajte pritisak. Nakon toga, pritisnite tačku MB54, na sredini  nabora sa zadnje strane kolena.

Ovu vrstu masaže treba izbegavati u trudnoći.

Ulje divljeg origana protiv grčeva u nogama

Oslabljena cirkulacija u nogama

takođe može uzrokovati grčeve u mišićima. Tada je pokretanje krvi kroz mišiće jedan od načina za sprečavanje ove neugodne pojava. Kada se ulje divljeg  origana nanosi spolja, poboljšava se protok krvi. Tkivo se snabdeva većom količinom kiseonika i na taj način prevenira se pojava grčeva. Ovo ulje pomaže i u slučaju bolnih i preopterećenih mišića.

Kako se koristi?

Ulje divljeg origana trebate mazati preventivno na mišiće nogu koji su najpodložniji pojavi grčeva .To su u velikom broju slučajeva listovi
i stopala. Njega možete imati u kućnoj apoteci i kao sredstvo za prvu pomoć kad vas „uhvate grčevi u u nogama“.

U tom slučaju, potrebno je određenu količinu ulja snažnim pokretima utrljavati na zahvaćeni mišić.

Divlji origano

obiluje mineralima, kao što su kalcijum i magnezijum. Njegova upotreba je bezbedna, a danas su dostupni mnogi preparati u apotekama upravo od njega.

Čaj od semenki anisa takođe pomaže

U istočnjačkoj medicini tradicionalno se koristi anis za ublažavanje stomačnih grčeva. Ako su u pitanju menstrualni grčevi obično pomaže zagrevanje bolne oblasti toplim oblogom ili termoforom.

Za bolove u mišičima koristite tople obloge

Narodna medicina savetuje korišćenje obloga na bazi lekovitog bilja i namirnica iz kućne apoteke. Ovi pripravci su odlična preventiva, a naročito su efikasni kada se grčevi u nogama i listovima već  jave. Mnogi se kunu u ove recepte, pa nije zgoreg da ih i vi isprobate.

U posudu s vrelom vodom dodajte jednu-dve kapi lavandinog, majoranovog ili đumbirovog ulja. Umočite krpicu, blago je iscedite i stavite nauljenu stranu  na bolno mesto.

Od pomoći može biti i svakodnevno mazanje stopala i listova svežim sokom od limuna.

Sok ostavite neka se osuši, pa tek onda obujte čarape. Kada se limun osuši, možete noge namazati propolisom.Ovo radite minimum mesec dana dok vam noćni  grčevi u listovima ne popuste.

Oblozi od sirćeta pomešanog s toplom vodom i medom

takođe daju rezultate.

A tu je i nezaobilazni narodni lek – crni luk, koji možete koristiti i kao sredstvo protiv grčeva.

Koristi se skroz jednostavno:

izrendajte glavicu crnog lukai dodajte joj kasičicu soli. Ovu smesu stavite u čarapu, prislonite je na problematičan mišić i učvrstite zavojem. Ostavite neka deluje preko noći sve dok vam grčevi u nogama skroz ne prestanu.

Povezano sa temom: refleksoterapija stopala.