Grčevi u nogama po noći kako pomoći

Česti grčevi u nogama umeju itekako da nas poremete ako se javljaju noći ili danju, a pogotovo ako ova neprijatnost potraje duže od 60 minuta. U takvim slučajevima obavezno se javite vašem lekaru, jer Vam je pomoć stručnog lica tada neophodna.  Po najnovijim statistikama ove tegobe pogađaju čak i do 40 odsto odraslog stanovništva u nekom životnom periodu

Grč u listu noge ne predstavlja ozbiljnu zdravstvenu pretnju, ako se samo povremeno javlja (jedanput do dvaput mesečno), međutim učestale kontrakcije mišića svakako nisu za zanemarivanje. Kućni lekovi i zdrava ishrana najbolja su prevencija bolnih mišićnih kontrakcija, a od velike pomoći mogu biti i masaža i akupresura nakon kojih se grčevi u nogama dovode pod kontrolu. Saznajte više o pomenutim metodama lečenja u nastavku članka..

Nedostatak minerala uzrokuje grčeve u listovima

Manjak kalijuma i magnezijuma jedan je od najčešćih uzročnika bolnih mišićnih kontrakcija. Deficit ovih minerala naročito se javlja u letnjim mesecima, jer se oni tada puno brže gube zbog pojačanog znojenja. Česti grčevi u nogama u toku noći nisu jedini simptomi kod nedostatka kalijuma, na deficit ukazuje malaksalost, jaka glavobolja i oslabljeni refleksi, a na nedostatak magnezijuma anksioznost, sindrom nemirnih nogu, česta mučnina, nagon na povraćanje, nemir.

Šta preduzeti povodom toga?

Nije slučajnost da sportisti tokom pauza na mečevima i turnirima jedu banane kako bi brzo povratili izgubljenu energiju. Ovo voće je izuzetno bogato kalijumom, te ga svakodnevno treba imati na jelovniku. Osim banane, dobar izvor kalijuma jesu krompir (jede se zajedno s ljuskom), sok od paradajza, pomorandže, integralne žitarice, dinja, semenke suncokreta. Magnezijumom obiluju zeleno lisnato povrće, orasi, soja i meso.

Grčevi u nogama kod dece i odraslih nastupaju i zbog nedovoljnog unosa vode tokom dana, stoga se potrudite da pijete najmanje litar i po tečnosti, a tokom leta pojačajte dozu.

Obavezno se bavite laganim sportskim aktivnostima, kako bi vam noge bile u formi. Biće dovoljno da šetate 45 minuta dnevno, još je bolje ako ćete lagano i da džogirate, vozite bicikl.  Grč u listu noge često nastupa zbog neaktivnosti mišića, tako da vam je rekreacija neophodna.

Ukoliko imate sobni bicikl, ili neku drugu fitnes spravu kod kuće, nemojte da vam hvata prašinu, potrudite se da vežbate, naročito ako mnogo sedite. Preporuka lekara je da osobe koje puno sede, treba nakon svakih pola sata da ustanu i prošetaju.  Još je bolje ako uradite seriju laganih čučnjeva,  bićete u odličnoj formi, a grčevi u nogama će se vremenom prorediti.

Zašto su grčevi u nogama po noći češći?

Bolne i iznenadne mišićne kontrakcije u listovima nogu javljaju se puno češće dok ležimo u krevetu, te u velikoj meri mogu narušiti naš san i kvalitet života. Da bi se grčevi u nogama noću eliminisali dovoljno je da se pridržavate nekih osnovih smernica vezanih za zdravu ishranu.

grčevi u nogama u trudnoći zašto se javljaju

Stručnjaci ističu da  u slučaju učestalih bolova u listovima obavezno posetite vašeg lekara, kako bi se uradila detaljnija dijagnostika i odredila terapija.

Ukoliko ste u drugom stanju, znajte da su grčevi u nogama u trudnoći  gotovo uobičajena pojava i puno češče se problemi javljaju tek od drugog tromesečja.  Tada trudnica dobija dosta na težini, veći je pritisak same materice na krvne sudove, kao i na listove nogu, koji razume s, trebaju izdržati veći teret.

Pred sam kraj trudnoće i stopala otiču, ali ako primetite crvenilo i osećate vrelinu u nogama, javite se lekaru koji vas prati.

NAPOMENA: Na svoju ruku ne uzimajte nikakve lekove, niti šumeće tablete kalcijuma i magnezijuma. Ovi mineralno- vitaminski preparati neće pomoći kod jakih bolova u mišićima, praćenim grčevima, oni su dobri samo kao preventiva, a opet trudnicama i deci se ne smeju dati bez recepta.

Istezanje listova i akupresura donose rezultat

Grč u listu noge ume biti vrlo bolan i neprijatan, a da bi ste ga sprečili najbolje je učiniti sledeće:

  • Dok sedite istežite nogu što više, a sa rukama intenzivno povlačite prste na stopalima ka gore. Držite nogu u takvom položaju, sve dok ne primetite da se grčevi u nogama ne povlače, a bolovi popuštaju.  Nakon ovoga najbolje je nogu odmoriti, a odgovaraće i blaga relax masaža listova.

Vežbe za istezanje listova radite najmanje 3 puta tokom dana, a preporučuje se i stavljanje toplog obloga na to područje. Najbolje je držati oblogu dvadesetak minuta na listu, pre nego što odete u krevet.

Kako se izvodi akupresura?

Ova metoda se ubraja u alternativne načine lečenja, a svodi se na pritiskanje određenih tačaka na telu kako bi se izmenio unutrašnji protok životne energije.  Akupresurom se bave osobe koje su specijalno obučene za primenu ove tehnike, ali postoje određena stanja u kojima možete biti i sami svoj iscelitelj, kao što je slučaj kada su u pitanju noćni grčevi u nogama.

Kada vas uhvati grč u listu noge, palcem pritisnite tačku B57, koja se nalazi na zadnjoj strani lista, tačno na sredini – na mestu gde se spajaju mišić i tetiva.  Tretman započnite blagim pritiskanjem ove tačke pokretima nalik na četkanje, a zatim postepeno pojačavajte pritisak. Nakon toga, pritisnite tačku MB54, na sredini  nabora sa zadnje strane kolena. Pritisak na ovu tačku treba izbegavati u trudnoći.

Ulje divljeg origana protiv grčeva u nogama

Oslabljena cirkulacija u nogama takođe može uzrokovati grčeve u mišićima, te je pokretanje krvi kroz mišiće jedan od načina da se spreči ova pojava. Kada se ulje divljeg  origana nanosi spolja, poboljšava se protok krvi. Tkivo se snabdeva većom količinom kiseonika i na taj način prevenira se pojava grčeva. Ovo ulje pomaže i u slučaju bolnih i preopterećenih mišića.

Kako se koristi?

Ulje divljeg origana treba mazati preventivno na mišiće nogu koji su najpodložniji pojavi grčeva, a obično su to listovi
i stopala. Njega možete imati u kućnoj apoteci i kao sredstvo za prvu pomoć kad vas “uhvate grčevi u u nogama”. U tom slučaju, potrebno je određenu količinu ulja snažnim pokretima utrljavati na zahvaćeni mišić.

S obzirom na to da je divlji origano bogat mineralima, kao što su kalcijum i magnezijum, možete  koristiti preparate na njegovoj bazi i za unutrašnju upotrebu.

Za bolove u mišičima koristite tople obloge

Narodna medicina savetuje korišćenje obloga na bazi lekovitog bilja i namirnica iz kućne apoteke kada se grčevi u nogama i listovima jave. Mnogi se kunu u ove recepte, pa nije zgoreg da ih i vi isprobate.

U posudu s vrelom vodom dodajte jednu-dve kapi lavandinog, majoranovog ili đumbirovog ulja. Umočite krpicu, blago je iscedite i stavite nauljenu stranu  na bolno mesto. Od pomoći može biti i svakodnevno mazanje stopala i listova svežim sokom od limuna. Sok ostavite da se osuši, pa tek onda obujte čarape. Kada se limun osuši, možete noge namazati propolisom.

Ovo radite minimum mesec dana dok vam noćni  grčevi u listovima ne popuste.

Oblozi od sirćeta pomešanog s toplom vodom i medom takođe daju rezultate. A tu je i nezaobilazni narodni lek – crni luk, koji možete koristiti i kao sredstvo protiv grčeva tako što ćete izrendati glavicu i dodati  joj kasičicu soli.

Ovu smesu stavite u čarapu, prislonite je na problematičan mišić i učvrstite zavojem. Ostavite da deluje preko noći sve dok vam grčevi u nogama skroz ne prestanu. Povezano: refleksoterapija stopala.

loading...