Uzgoj avokada u tegli iz koštice

Ukoliko ste zainteresovani za uzgoj avokada, postoji nekoliko načina na koje to možete da izvedete kod vaše kuće. Za sve ljubitelje botanike, ova biljka će sigurno predstavljati prelep ukras u bašti, dvorištu ili kući, a bićete zadovoljni i plodovima u čijem ćete  ukusu uživati..

Da bi vam sve ovo uspelo u kućnim uslovima, potrebno je da nabavite što kvalitetnije avokado seme, koje praktično možete pronaći u ovoj ukusnoj voćki kada je oljuštite i otvorite. 

Avokado uzgoj iz koštice u 4 koraka

Sada kada znate kako da dođete do koštica, koje vam je neophodno za uzgoj avokada, vreme je da pojasnimo ovaj proces u detalje:uzgoj avokada kod kuće

  1. Da biste izvadili košticu, najpre potopite ceo plod na nekoliko minuta u vodu. Nakon toga, odredite koji je gornji, a koji donji deo semena, a prepoznaćete tako što gornji ima šiljast oblik.
  2. Uzmite tri drvene čačkalice i probušite seme avokada svakom od njih. Pri tom morate voditi računa da je svaka na jednakoj udaljenosti. Poželjno je da ih ubadate pod nešto oštrijim uglom, jer će one praktično biti držači, pošto seme treba da stavite u vodu.
  3. Postavite ga u jednu čašu ili staklenu teglu, tako da donji deo bude uronjen u tečnost, a gornji da bude okrenut na gore. Sada je potrebno da svoje buduće drvo avokada ostavite na mesto koje je tokom većeg dela dana osunčano.
  4. Vodu menjajte po potrebi, najbolje na svakih pet do sedam dana.

Sledeća faza kada je uzgoj avokada iu tegli u pitanju jeste da pustite da priroda učini svoje. U periodu od dve do četiri nedelje primetićete prvi izdanak. Nemojte da se začudite ukoliko budete morali da sačekate i nešto duže, pošto  avokado seme ponekad počne da klija i tek nakon osam nedelja.

Tokom ovog perioda primetićete da se gornji deo osušio i napuknuo, kao i da se spoljna opna počela ljuštiti. Ova pukotina će postati veća i dublja, pa će tako doći i do samog dna koštice avokada, odakle će početi da rastu korenčići. Oni će biti sve duži i granaće se, a na vrhu će se pojaviti prvi izdanak koji ste čekali.

U sledećoj fazi se pripremate za sadnju ovog voća na mestu koje ste mu namenili. Preporučujemo vam da uzgoj avokada vršite u kući, kako biste izbegli da uvene usled nepovoljnih atmosferskih prilika. Ako pak živite na primorju, možete ga posaditi u dvorištu, jer mu ta klima odgovara.

Sadnja i uzgoj avokada iz semena

Ukoliko ste semenu redovno menjali vodu i držali ga na adekvatnom mestu, ono je spremno za sadnju. Kada drvo avokada dostigne visinu od 15 cm, potrebno je da ga presečete na pola. Na taj način ćete podstaći da ono raste više i brže. Možete sačekati da naraste još jednom isto toliko u visinu, pa da ga ponovo skratite na polovinu, ako želite da budete sigurni da će biljka rasti ravnomerno.

Sada je avokado spreman za sadnju, pa je potrebno da mu obezbedite saksiju koja može biti manje ili srednje veličine. Postavite ga u humus tako da gornji deo malo viri iz zemlje.

Kada je u pitanju uzgoj avokada, obavezno je da mu nađete mesto na kom će imati dosta sunca. Tokom toplijeg dela godine slobodno ga držite napolju, a kada temperature počnu da padaju do nule unesite ga u kuću.

Drvo avokada je specifična biljka, pa ćete na prve plodove morati da sačekate tri do četiri godine, a ponekad i duže. Zalivajte ga samo onda kad primetite da je zemlja suva, jer će u suprotnom lišće početi da žuti i da se suši. Zanimljiva činjenica kada je u pitanju avokado drvo jeste ta da ovo voće jako voli društvo!

Ako želite da raste brže i bolje, pronađite mu druga – posadite još jedan primerak ove biljke. Time će se stabljike međusobno oprašiti kada budu cvetali i imaće više plodova. Zato nemojte dozvoliti da vaša bilka živi sama, već  je za uzgoj avokada najbolje da to činite u  paru, i imaćete prelep ukras u svom domu.

Preporučujemo da pročitate: Kako uzgojiti cherry paradajz na balkonu