Kako izbaciti kamen u bubregu prirodnim putem

Kamen u bubregu predstavlja jedinjenje mineralnih soli i kiselina, a nastaje onda kada ovi organi nisu u mogućnosti da efikasno razgrađuju štetne toksine. Osim toga, ove sitne strukture mogu nastati i kada je koncentracija urina nešto povećana. Usled toga minerali se kristalizuju i zajedno sjedinjuju, formirajući neugodne bubrežne kamence.

Statistike nam ukazuju da od ovog oboljenja pati u proseku od 5 do 10 odsto odraslog  stanovništva. Postoji tendencija rasta ovog oboljenja u poslednjih desetak godina i javlja se sve više i kod mlađe populacije – dece.

Ipak postoji i određena ishrana za kamen u bubregu, koju nam preporučuju nutricionisti, ona nam može značajno ublažiti tegobe. U nastavku saznajte nešto više o tome, kao i prirodnim lekovima za izbacivanje i rastapanje kamenaca…

Kamen u bubregu bolovi i ostali simptomi 

Većina ljudi izbacuje ova strana tela (kamenčiće i pesak) putem mokraće, a da toga nije uopšte ni svesna. Ipak, ako oni formiraju veće strukture, mokrenje će biti otežano, jer će se tada kamenčići teže kretati kroz naš urinarni trakt. Kako se bubrezi dodatno naprežu da bi izbacili strano telo, usled toga se mogu javiti i abdominalni bolovi i bolovi u donjem delu leđa .

Od bubrežnih kamenaca češće pate muškarci nego žene, kao i nešto mlađe osobe od 20 do 40 godina koje imaju problema s gihtom.

Osim toga, kamen u bubregu može nastati i usled gojaznosti, dehidratacije organizma., a neretko je i posledica genetske predispozicije. Ipak, jedan od glavnih uzroka jeste i sam način ishrane. Ukoliko ona obiluje nezdravim namirnicama bogatim proteinima, veštačkim šećerima i solju, veoma je izvesno da će se u nekom trenu pojaviti kamenci.

Simptomi kamena u bubregu nisu nimalo ugodni i on može izazvati manje ili veće tegobe. Javlja se u vidu snažnih bolova praćenih povraćanjem i groznicom, kao i pojavu krvi u mokraći. U navedenim slučajevima obavezno se treba obratiti lekaru – specijalisti urologu.

Daleko najbolji lek za kamen u bubregu je dobra hidratacija (pijte svakodnevno barem 2 litra vode).  Takođe, prevencija se treba bazirati na adekvatnom odabiru namirnica, kao i izbegavanju ili kontrolisanom konzumiranju onih koje mogu pogoršati pomenute simptome i tegobe.

kamen u bubregu simptomi bolesti

Photo: Pixabay

Kako se uklanja kamenje u bubrezima

Kamenje u bubregu je dosta česta pojava, a učestalost simptoma se povećava leti zbog pojačanog znojenja i u slučajevima smanjenog unosa tečnosti.

U najvećem broju slučajeva u pitanju su manji kamenčići koji se spontano izmokre, uz manje ili veće tegobe. U slučaju da se kamen u bubregu ne izmokri, tokom vremena on se povećava i ispunjava bubreg. Delovi izvodnog kanala koje kamen ispuni otežano prazne urin, te postepeno dolazi do gubitka funkcije, tj. postepenog propadanja bubrega.

Da bi se razjasnilo da li vredi spašavati bubreg tj. koliko je preostalo funkcionalnog tkiva bubrega neophodnoje da se uradi scintigrafija bubrega. Ukoliko je ostao značajan procenat funkcionalnog tkiva, tj. funkcija je očuvana, može se pristupiti uklanjanju kamena iz kanala.  Sa druge strane ako je mala količina funkcionalnog tkiva – uklanja se ceo bubreg.

Šta je to PNL?

PNL je metoda izbora za uklanjanje većih kalkula iz bubrega. Tokom procedure se kroz radni kanal, koji se plasira kroz slabinu, kamen postepeno lomi i odstranjuje. Ukoliko je pristup pojedinim delovima bubrega otežan, u obzir dolazi i kombinovani pristup, pri kojem se laserom kroz mokraćni kanal uklanjaju preostali delovi kamena.

Koja je najbolja prevencija za kamen u bubregu

Repa, crna čokolada, crna kafa, orasi, peršun, spanać i jagode sadrže supstance oksalate. Tačnije, glavne okidače za kamen u bubregu tj. za formiranje kamenaca. Takođe, potrebno je smanjiti konzumiranje svih mlečnih proizvoda, mesa, kao i morskih plodova… Neophodno je izbegavati jako masnu hranu, kao i štetna alkoholna pića.

Preporučljivo je konzumirati:

8 čaša vode tokom dana

Voda je jedan od najboljih saveznika organizma u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučuje se šest do osam čaša vode dnevno, jer to podstiče pokretljivost kamenčića i pomaže u odstranjivanju viška toksina iz tela. Osim toga, voda razblažuje i mokraćnu kiselinu, sprečavajući tako njeno taloženje u bubrezima. Glavna posledica je povećana koncentracija hemijskih supstanci odgovornih za nastajanje kamena.

Lubenica i celer za kamen u bubregu

Tegobe se umnogome mogu ublažiti ukoliko se konzumira dosta prirodnih diuretika i detoksikatora, poput lubenice, dinje, celera, crnog luka ili  grožđa… Naime, ove namirnice pospešuju izbacivanje suvišne tečnosti iz tela, usled čega se poboljšava i sama funkcija bubrega. Veoma efikasno rešenje jeste i čaj na bazi semenki lubenice, a dobro je konzumirati i seme celera, ili ga upotrebljavati kao začin ili dodatak jelima.

Lekovita špargla rastapa bubrežni kamenac

Bilo da se jede sveža ili konzervirana, ova  dragocena namirnica sadrži asparagin,  moćnu amino-kiselinu koja razgrađuje kamen u bubregu. Osim što redukuje nagomilane količine ovih nepoželjnih supstanci, špargla ih i smanjuje, pa se lakše izbacuju izmokravanjem. Takođe, podiže nivo ćelijske aktivnosti unutar bubrega.

Kora  od krompira razgrađuje kamenčiće

Istraživanja pokazuju da ljuska od krompira sadrži skrob, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, vitamine C i B, gvožde, mangan, sumpor,bakar i alkalne soli. Mnoge od ovih supstanci veoma uspešno razgrađuju kamen u bubregu ili sprečavaju njegovo ponovno nastajanje. Potrebno je dobro očistiti i oprati ljusku, a može se jesti u sirovom stanju, pečena ili skuvana. Ipak, neophodno je izbegavati konzumiranje zelene kore, jer ona uglavnom sadrži alkaloidni toksin solanin. Upravo on može iritirati urinarni sistem.

Jabukovo sirće sprečava nastanak kamenaca

Iako jabukovo sirće neće ni razgraditi ni ukloniti bubrežni kamenac, može biti dobra u sprečavanju njihovog formiranja.

Priprema recepta:

Potrebno je promešati dve kašike sirćeta u čaši vode pa smesu popiti pre obroka.

Ipak, ukoliko su se simptomi kamena u bubregu već pojavili, konzumacija jabukovog sirćeta neće imati većeg efekta.

Kamen u bubregu izbacivanje prirodnim putem

Pripremili smo nekoliko narodnih recepata koji deluju na kamen u bubregu da se on brže rastvori i izbaci putem mokraće, pa da krenemo

Sok od limuna i jabukovog sirćeta za ublažavanje bolova

Pomešajte 6 decilitara organskog maslinovog ulja sa 6 decilitara soka od limuna. Odmah popijte mešavinu. Nakon toga popijte 3 decilitra vode pa napravite pauzu od najmanje pola sata. Iscedite sok od polovine svežeg limuna pa ga pomešajte sa 3 dl vode. Dodajte tome kašiku jabukovog sirćeta i popijte. Napitak konzumirajte svakog dana dok ne nastupi poboljšanje.

Uz ovaj recept preporučuje se takođe maslinovo ulje i limun za kamen u bubregu..

Odličan sok za čišćenje bubrega

Pripremite jedan oljušten mango i manju dinju. Zatim očistite jednu narandžu i grejpfrut i uklonite im semenke. Sve voće stavite u blender pa ga dobro izmiksajte. Nakon toga, po želji, dodajte med. Napitak konzumirajte svakog dana odličan je za kamen u bubregu.

Hladna supa od jabuke, špargle i celera

Pripremite pola kilograma jabuka, 250 grama celera, 250 g špargli, litar bujona od povrća, češanj belog luka, kašicicu maslinovog ulja i lovorov list. Jabuke operite i oljuštite pa isecite na sitne kriške. Zatim operite šparglu i celer, pa ih iseckajte na sitne komadiće. Pripremite jedan lonac, usitnite beli luk pa ga dinstajte u tiganju na malo maslinovog ulja. Potom dodajte bujon od povrća, celer, jabuke, šparglu i lovorov list pa sve kuvajte narednih 30 minuta. Skinite s vatre, uklonite lovorov list, a zatim ulijte tečnost u blender i promešajte.

Kad bude gotovo, dodajte soli i belog bibera, po ukusu. Ohladite u frižideru pa konzumirajte, ova supica je izvanredna za kamen u bubregu, obavezno probajte.

Melem od crnog luka rastapa kalkulus

Za lakše izbacivanje kamena u bubregu pripremite sledeći recept..

Pripremite dva crna luka srednje veličine pa ih iseckajte na sitne kockice , potom luk stavite u tiganj, dolijte malo vode pa ostavite da se kuva na tihoj vatri nekoliko minuta. Zatim sklonite smesu u stranu, ostavite je da se prohladi pa je ulijte u blender i promešajte. Kada je gotovo, procedite pa konzumirajte.

Postupak ponavljajte naredna tri dana, a napitak od luka konzumirajte svakog dana u isto vreme.

Kamen u bubregu prirodni lek pire od praziluka

Pripremite četiri praziluka, pola dinje, crni luk srednje veličine i kašiku maslinovog ulja. Praziluk dobro operite pa isecite na parčiće. U lonac ulijte ulje, dodajte crni luk pa malo dinstajte. Nakon nekoliko minuta spojte ga s prazilukom i nastavite s dinstanjem. Kad bude gotovo, smesu prelijte s tri  četvrtine decilitra vode i kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta. Oljuštite dinju, isecite je na sitne kockice, a zatim je spojte sa smesom i kuvajte narednih 15 minuta.

Kad je jelo skuvano, ostavite ga da se malo prohladi, ulijte u blender pa napravite fini pire. Smesu posolite i pobiberite po ukusu, a ako je pregusta, dolijte još malo vode. Potom je vratite na tihu vatru i ostavite dva-tri minuta da se još prokuva. Konzumirajte odmah, ili ostavite da se prohladi, pa jedite hladno.

Saznajte kako vam to čaj od rastavića može rastopiti kamen u bubregu!

Kamenac u bubregu iskustva

Danas je kamen u bubregu sve češća klinička pojava. Njojj svakako doprinose gojaznost, ishrana bogata namirnicama pretežno životinjskog porekla, kao i nedovoljno konzumiranje tečnosti tokom 24 časa. Gojaznim osobama savetuje se postepen gubitak težine, što se može postići uz individualno koncipiran plan ishrane i dovoljno fizičke aktivnosti.

Treba izbegavati dijete koje sadrže mnogo proteina životinjskog porekla radi smanjenja telesne težine. Nutritivne preporuke u slučaju kamena u bubregu zavise od njegovog sastava, ali generalna preporuka podrazumeva:

  • Adekvatan unos vode u organizam, što se određuje individualno, na osnovu količine izlučenog urina, a što iznosi najmanje dva i po do tri litra dnevno. U slučaju dojenja, fizičke aktivnosti,znojenja u letnjim mesecima, količina treba da bude još veća;
  • Smanjeno konzumiranje kuhinjske soli i namirnica koje je sadrže u velikim količinama (hranu ne dosoljavati, izbegavati brzu i konzerviranu hranu, kao i mesne prerađevine, slane grickalice, supe iz kesice, gotova jela i si.). So je sastojak mnogih aditiva, pa treba izbegavati i namirnice koje sadrže MSG mononatrijum glutaminat, natrijum-nitrat, dinatnjum-fosfat i slične aditive. Stoga, čitajte deklaraciju prehrambenog proizvoda, a ukus jela poboljšajte biljnim začinima
  • Manje proteina životinjskog porekla (meso, riba, jaja);
  •  Ograničene količine napitaka bogatih kofeinom (kafa, čaj, koka-kola);
  • U slučaju kalcijumoksalatnog kamena, treba izbegavati namirnice bogate oksalatima (spanać, grašak, celer, jagode, maline, kupine, borovnice, cvekla, grejpfrut, grožđe, orašasto voće, čokolada, pšenične mekinje, soja, kakao, kao i crni i zeleni čaj),
  • Ukoliko je u pitanju uratni kamen u bubreg , ograničite konzumiranje namirnica bogatih purinom
    (crveno meso, riba, plodovi mora, integralne žitarice, karfiol, grašak, spanać).
  • Takode, treba uzimati što manje proteina životinjskog porekla.

Nadamo se da ste saznali kako nastaje kamen u bubregu, te kako ga možete sprečiti i lečiti prirodnim putem, ako vam se tekst čini korisnim podelite vašim prijateljima..

IZVORI:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755

http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/kidney-stones/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/154193.php

https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-stones