Prirodni preparati za podizanje imuniteta kod odraslih

Izbor zdravih masti  kao što su omega 3 masne kiseline, dostupne u masnoj morskoj ribi i lanenim semenkama, umesto zasićenih koje se nalaze u crvenom mesu i mlečnim proizvodima, može itekako pomoći telu da poveća proizvodnju jedinjenja za podizanje imuniteta organizma.

Za dodatni podsticaj imunološkom sistemu od velike su koristi prirodni antioksidansi u hrani. Pokušajte da u vaše obroke redovno dodajete beli luk i đumbir jer deluju prirodno antiupalno, i potrudite se da pijete mnogo vode, koja takođe može pomoći kod brojnih infekcija. Ishrana bogata antioksidansima bitna je za održavanje vašeg imuniteta. obilje voća i povrća u tome će mnogo pomoći.

Ostanite sa nama pripremili smo vam 4 izvanredna recepta iz ruske narodne medicine za podizanje imuniteta kod odraslih, oni će vas okrepiti, dati vam snagu, sprećiće pojavu respiratornih infekcija i bolesti.

Koja je najbolja hrana za jačanje imuniteta

Prirodni antioksidansi iz hrane mogu da osnaže organizam jer se bore sa štetnim slobodnim radikalima. Stoga treba reći da su dobre namirnice za podizanje imuniteta one koje sadrže beta-karoten, Vitamin E i C. Ovoj listi pridodajmo i svu hranu bogatu cinkom i selenom.

Za podizanje imuniteta kod odraslih od velike pomoći su i probiotici (jogurt, miso supa, kiseli kupus), kao i dragoceni pčelinji proizvodi – med i polen.

Zdravoj hrani obavezno treba dodati i biljne čajeve, koji će osnažiti kompletan organizam. Tahebo čaj može da podrži vaš imunološki sistem i smanji trajanje i intenzitet bolesti, a pored njega tu su još  i biljke: ehinacea, žen-šen, beli luk, crvena paprika, đumbir, ginko i reiši gljive.

Suplementi i preparati za imunitet

Iako postoji hrana za podizanje imuniteta kao i mnogobrojni biljni čajevi, ponekad su nam za za optimalno zdravlje i funkcionisanje organizma u celosti neophodni suplementi. Ovi preporučeni dijetetski dodaci vitamina i minerala su vam potrebni da biste ostali zdravi i kako biste nadoknadili njihov manjak i deficit.

Preparati za podizanje imuniteta i doziranje tokom dana

Evo preporučenih dnevnih doza za antioksidanse u suplementima:

  • Tablete cinka doziranje – muškarci do 11 miligrama dnevno, žene do 8 miligrama, u slučaju da ste strogi vegetarijanac, za podizanje imuniteta biće vam potrebno i do 50 odsto više cinka od preporučenih količina, jer ga vaše telo značajno manje apsorbuje, pošto vam je ishrana bazirana isključivo na biljkama.
  • Selen u tabletama – uzimajte do 55 mikrograma – ovo pravilo važi podjednako za žene i muškarce
  • Beta karoten – dozirajte u količini od 3 do 6 miligrama tokom dana, jer će uz pomoć njega vaše telo biti daleko otpornije na većinu savremenih hroničnih bolesti.
  • Kako dozirati vitamin C u tabletama  Preporučena doza za muškarce je 90 miligrama, dok je za žene nešto niža 75 mg. Pušači bi trebalo da povećaju unos na čitavih 125 mg (muška populacija) i 110 mg (lepši pol), mada je njima najbolja moguća preporuka za podizanje imuniteta trajno ostavljanje cigareta.
  • Tablete vitamina E – doziraju se do 15 mg kod oba pola.

Napomena: Uvek budite oprezni sa korišćenjem određenih dodataka za podizanje imuniteta. Kod svih prirodnih antioksidanasa ključ je u umerenosti.  Na primer: Vitamini A i E se duže zadržavaju u telu i vrlo sporo se eliminišu, tako da u prevelikim količinama mogu biti štetni pa čak i otrovni.

Kako ojačati imunitet vežbanjem

Umerenom vežbom se mogu mobilizovati T-ćelije, vrste belih krvnih ćelija koje uspešno štite naše telo od različitih infekcija. Trebali biste vežbati svakodnevno, ali lagano i umereno,  uz to obavezno šetajte, vozite bicikl i rekreirajte se kada ste u prilici.

S druge strane intenzivno vežbanje, recimo trčanje ili jak fitnes trening, mogu čak i da oslabe vaš imunološki sistem, naročito ako se izlažete velikim naporima, tada ćete biti osetljiviji na sezonske virusne infekcije.

Da bi stres bio pod kontrolom, opuštajte se uz meditaciju, taj či, jogu ili duboko disanje koje je itekako dobro za podizanje imuniteta u svakom životnom dobu.

Higijena ruku i uredno spavanje su podjednako važni

Jednostavno održavanje čistoće ruku je jedan od najboljih načina da se zaštitite od brojnih bolesti. Pobrinite se da uvek dobro operete ruke pre pripremanja hrane, a obavezno to činite nakon kašljanja, kijanja, korišćenja kupatila i dodirivanja javnih površina.

Druga važna navika od vitalnog značaja za sprečavanje bolesti i zdravlje u celosti je spavanje – ono je izuzetno važno za podizanje imuniteta kod dece i odraslih. Potrudite se da odspavate minimalnih 7 do 8 sati, jer će to u velikoj meri ojačati imunološki sistem.

Kako podići imunitet prirodno – recepti ruske medicine

Da sprečite pad energije, eliminišete nagomilane toksine i održite vaš organizam pomoći će vam sledeća četiri napitka koji nam preporučuje ruska narodna medicina.

šta je najbolje za podizanje imuniteta

Vitaminski sok „Perla“ 

Sastojci:

2 veće ili 3 manje zelene jabuke,
polovina limuna (obavezno oljuštiti,
i 5 cm oljuštenog đumbirovog korena.

Kako se priprema ovaj napitak:

Od navedenih sastojaka iscedite bistri sok, odmah ga popijte, jer se dužim stajanjem gube dragoceni vitamini. Sok perla je odličan izbor za prirodno podizanje imuniteta, jednostavno se pravi i još lakše koristi. Obavezno ga isprobajte.

Zeleni sok „Zdravac“ 

Sastojci:

2 poveće šargarepe,
1 veza svežeg spanaća,
1 veća jabuka,
1 kašika limunovog soka,
malo domaćeg meda po želji.

Priprema recepta:

Iscedite svo nabrojano voće i povrće pomoću sokovnika, ako želite prirodajte napitku domaći med. Sok „Zdravac“ obavezno razredite negaziranom mineralnom vodom u srazmeri 1 prema 1 i popijte odmah.

Sok „Herkules“ za snažan imunitet

Sastojci:

3 paradajza,
2 stabljike ili veze lista celera,
1 oljušteni limun bez koštica,
1 sveža ljuta papričica bez semenki,
1/2 oljuštenog(manjeg) svežeg krastavca,
5 cm korena đumbira.

Kako se pravi Herkulesov napitak:

Samo ime nam sugeriše da za podizanje imuniteta nema ničeg boljeg, a napitak se pored svega izuzetno lako pravi. Dovoljno je samo da sve sastojke procedite pomoću sokovnika i popijete sok. Vratiće vam se snaga, a uspešno možete otkloniti i jutarnji mamurluk.

Tonik od avokada 

Ovaj ukusni napitak brzo doprinosi jačanju organizma, blagotvorno deluje na srce, jača krv, daje snagu i potrebnu vitalnost.

Kako ga napraviti:

Izmiksujte pola avokada i 3 dl mleka koje sadrži manje od 2,5 odsto mlečnih masti, pa svemu dodajte sok od jednog limuna i prstohvat narendanog đumbirovog korena. Sve dobro promešajte i pijte.  Tonik od avokada je izvanredno prirodno sredstvo za podizanje imuniteta organizma.