Bela imela kao lek protiv karcinoma

Bela imela se ubraja među najlekovitije biljke sveta. Iako su njene bobice otrovne, listovi i grančice pravi su eliksir zdravlja. U onkologiji se koriste još od dvadesetih godina prošlog veka. Naime, dokazano je da je injekcije na bazi bele imele pa i čaj, pomažu u borbi protiv raka. Njih je zasad moguće pronaći samo u inostranstvu.

Isto tako ova biljka ublažava nuspojave koje izaziva hemoterapija, pomaže kod srčanih smetnji, leči visok pritisak i žensku neplodnost. Ostanite sa nama i saznajte kako se pravi čaj od bele imele i za šta ga sve možete koristiti.

Hemijski sastav između otrova i leka

Nikad je nećete videti kako niče iz zemlje poput drugih lekovitih biljaka. Njen parazitski, zimzeleni grm loptastog oblika ugleđaćete samo ako podignete pogled ka krošnjama drveća, najbolje hrasta ili topole. Smatra se da je upravo najlekovitija bela imela s njihovih grana.

Još uvek je nismo uspeli „pripitomiti” – njeno lepljivo seme raznose samo ptice. Ljudi su se prema ovoj pomalo divljoj biljci, u narodu poznatoj i kao veštičja stopa ili veštičina metla, oduvek odnosili s poštovanjem. Njen latinski naziv je Viscum album.

Keltski sveštenici smatrali su je svetim darom prirode i lekom za sve bolesti.  Zbog toga su njene grančice, uz obavezan svečani ritual, odsecali isključivo zlatnim srpovima ili noževima.

Lekovitost imele zavisi prevenstveno od geografskog područja, ali i od vrste drveta koje izabere za svog domaćina. Zna se da je imela s jabuke ili jele otrovnija od one s topole ili hrasta. Pritom, morate znati kako se u lekovite svrhe koriste isključivo listovi i grančice.

Bele lepljive bobice su toksične i mogu usporiti rad srca, izazvati povraćanje i epileptične napade. U najtežim slučajevima čak i smrt ukoliko se uzimaju oralno (topično se primenjuju u slučaju promrzlina).

VAŽNO: Bela imela se prikuplja samo u aprilu i maju, kao i od oktobra do sredine decembra meseca. Fitoterapeuti ističu da je tokom ostatka godine njena lekovitost znatno slabija. Neki čak tvrde kako u tim periodima uopšte nije lekovita. S druge strane, treba imati na umu da ptice brste bobice imele tokom zime, pa je listove i grančice mnogo lakše prikupiti u proleće. U tom periodu  otrovnih beličasto-prozirnih plodova nema.

bela imela slika

Bela imela kao lek protiv raka

Vekovima unazad bela imela kao lek koristila se protiv epilepsije, hipertenzije, grčeva, srčanih tegoba i neplodnosti kod dama. I danas se upotrebljava u te svrhe, ali pre nekoliko decenija dobila je još jednu primenu.

Upravo je ovaj parazitski grm žućkasto-zelenih listova jedan od glavnih saveznika onkoloških pacijenata. Stručnjaci su objavili kako je baš on poguban po ćelije kancera, i to još dvadesetih godina prošlog veka. U Švajcarskoj  su sprovedene prve studije, tada se i počelo sa primenom ekstrakta imele u obliku injekcija. 

U decenijama koje su usledile sprovođeno je sve vise istraživanja, a rezultati nisu opovrgli ono što je otkriveno pre gotovo jednog veka. Bela imela mogla bi, u kombinaciji s hemoterapijom, sprečiti razmožavanje maligne ćelija.

Kako deluje protiv karcinoma?

Brojna istraživanja potvrdila su kako bi injekcije na bazi bele imele mogle produžiti životni vek obolelih od kancera.  Zasad je utvrđeno da su delotvorne u slučaju raka pankreasa i debelog creva. Uz to one su velika pomoć kod karcinoma dojke, pluća, materice i jajnika, dok su mišljenja u slučaju leukemije podeljena.

Tajna je u tome što aktivni sastojci poput lektina izdvojenih iz beie imele pogubno deluju na maligne ćelije, a istovremeno podstiču razmnožavanje posebne grupe limfocita u ljudskom organizmu, poznatih kao „ubice kancera”.

Pritom, naučnici su utvrdili da injekcije na bazi bele imele sprečavaju razvitak metastaza. Preciznije, one će sprečiti ponovnu pojavu maligne bolesti nakon izlečenja.

Šta se krije u ampulama?

Farmakološki preparat priprema se tako što se vodeni ekstrakt imele kombinuje s posebnom vrstom bakterije u cilju fermentacije. Potom se mešavina filtrira, pa se tako bakterije eliminišu pre same proizvodnje ampula.

Pojedini stručnjaci preporučuju mešanje ekstrakta bele imele s homeopatskim preparatima. Najčešće su oni na bazi teških metala poput žive, srebra ili bakra. Sve to zavisi od vrste raka i opšteg stanja obolele osobe.

Pritom, osim protiv tumora, ampule koje sadrže ekstrakt imele mogu se koristiti i u tretmanu oboljenja koja predstavljaju faktor rizika za rak. To su uglavnom zapaljenske bolesti creva.

Ublažava posledice hemoterapije

Injekcijama u čijem su sastavi bili sastojci bele imele tretirani su i pacijenti koji su bil izloženi hemoterapiji. U brojnim kliničkim studijama utvrđeno je da ova metoda lečenja raka osim malignih uništava i zdrave ćelije. Sve to doprinosi slabljenju odbrambenih bedema organizma.

Potvrđeno je da bi bela imela mogla ublažiti nuspojave koje izaziva ta vrsta onkološkoi lečenja. Ona pri tom ne ometa delovanje citostatika, a pri tom jača imunološki sistem obolelog.

S dru ge strane, ona znatno ubrzava oporavak od zračenja i pospešuje izbacivanje radioaktivnih jedinjenja iz tela. Samim tim poboljšava i kvalitet život bolesnika tokom terapije.

Kako se koriste injekcije bele imele?

Ove injekcije se zasad mogu pronaći jedino u inostranstvu, kod nas ih još nema. Stručnjaci upozoravaju da je njihova upotreba dozvoljena samo pod strogim nadzorom lekara.  Nipošto ih ne smete koristiti tek tako, na svoju ruku – samoinicijativno.

Takođe, bela imela se za lečenje može koristiti samo kao pomoćno sredstvo – ona nikad nije jedina terapija.

  • Injekcije se ne daju u venu, već pod kožu! Identično kao što dijabetičari ubrizgavaju insulin. S druge strane, neki lekari praktikuju ubrizgavanje direktno u tumor ukoliko je to moguće.

Doziranje – šta je važno znati?

Doza injekcija imele zavisi od vrste karcinoma – obično se u početku daju dve do tri ampule nedeljno. Umor, glavobolja, čak i povišena temperatura mogu se javiti do 24 sata nakon ubrizgavanja ovog farmakološkog proizvoda. Sve je to po recima stručnjaka, dobar znak, a to dodatno potvrđuju i iskustva obolelih.

Doze se prilagođavaju svakom pacijentu ponaosob, u zavisnosti od reakcije – čim se organizam navikne na lek, količina leka se povećava.

Čaj od bele imele priprema i recept

Ampule se još uvek ne mogu naći u našim apotekama, proizvode se u  Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj.  S ozirom na to  pacijenti s ovih prostora, obično po preporuci pobornika alternativne medicine, odlučuju se za čaj od bele imele.

Njegova upotreba u slučaju malignih oboljenja nije testirana kliničkim studijama. Ipak ali uprkos tome bela imela u čaju se već vekovima koristi u narodnoj medicini na ovim prostorima.

Postoje brojne recepture gde se primenjuje samostalno, ali i u sklopu lekovitih biljnih mešavina.

  • VEOMA VAŽNO:  Nikad nemojte prikupljati ili kupovati imelu pre nego što se bolje upoznate s njom. U suprotnom bi, umesto pomoći u lečenju,  mogla izazvati ozbiljne nuspojave i posledice po zdravlje. Nije isključen ni smrtni ishod.

Neklasična priprema čaja

Ako ste mislili da je njeno lišće dovoljno preliti ključalom vodom kako bi se pripremio blagotvorni čaj prevarili ste se. Specifična je po tome što se, ako se koristi samostalno, čaj od bele imele priprema isključivo hladnim natapanjem.

Evo kako se pravi:

Jednu punu malu kašiku biljke uveče trebate  potopiti u 250 ml hladne vode. Ujutro malo zagrejate i dobro procedite. Preporučena dnevna doza je od dve do tri šolje.

Čaj od imele tokom dana treba se čuvati u termos-boci, koja je prethodno iznutra isprana vrućom vodom. Ukoliko ga podgrevate, ne stavljajte ga direktno na vatru, već u drugu posudu s vrelom vodom.

S druge strane, može se koristiti i bela imela u prahu, i to tako što se osušeni delovi biljke samelju. Dnevna doza je petina kašičice dnevno. Takođe, u 200 ml hladne vode može se razmutiti 1 kašičica praha. Pošto odstoji osam sati, pije se tokom dana u gutljajima.

Tinktura od imele cena u apotekama

Kada je u pitanju bela imela, njene kapi možete pronaći u bolje snabdevenim apotekama i bio buticima. Takođe dostupan je i čaj instituta Josif Pančić.  Njegova cena je oko 150 rsd u ambalaži od 80 grama. Ovaj preparat možete poručiti i online, preko webshopova.

Tinktura bele imele ima nešto „jaču“ cenu, trebate izdvojiti oko 280 dinara. Pospešuje bolju cirkulaciju, smanjuje visok pritisak, pomaže kod reume i drži pod kontrolom šećer. Iskustva su odlična. Pre kupovine, dodatno se informišite oko svega i kupujte samo sertifikovan preparat.

Bela imela i med su savršen spoj za zdravlje

Domaći med je odličan saveznik u borbi protiv raka, što je već dobro poznato. Mnogi ga koriste u kombinaciji sa đumbirom.

Isto tako može se upotrebljavati i mešavina ovog pčelinjeg proizvoda i bele imele u prahu. Pripremite ih na sledeći način

Pomešajte 2 kašike praška i 1 kg meda. Uzimajte  po dve kašičice na dan – mogu se dodati u mleko, vino, čak i u obroke.

Kako se pravi tinktura od imele

200 grama imelinih listova usitnite što sitnije. Sve prelijte sa litrom kvalitetne domaće rakije. Pustite nek odstoji 21 dan, nakon toga procedite dobijenu tinkturu.  Dozirajte po jednu malu kašičicu sa čašom vode dva puta dnevno.

Bela imela u prahu

Osušene listove sameljte u prah i spremite u odgovarajuću posudu – heremtički zatvorite.

Upotreba vodenog ekstrakta

Potrebno je da jednu kašiku praha pomešate sa dva decilitra vode. Nakon što odstoji 4h u njoj, dobijeni vodeni ekstrakt procedite. Dozirajte po jedan dl ujutru na prazan stomak i isto to ponovite uveče pre spavanja.

Napomena za kraj

Nikako ne konzumirajte bobice – otrovne su.  Čajeve i kapi od imele ne bi smele uzimati trudnice i dojilje. Takođe ako ste kardiovaskularni bolesnik i pijete lekove za srce, onda svakako zaobiđite pomenute preparate.