Epsom so (magnezijum sulfat) sve prednosti za zdravlje

Većina vas verovatno je već čula za epsom so i njenu sposobnost da olakša bolove u zglobovima. Ali koliko ste upoznati sa njenim mnogobronim zdravstvenim benefitima, koji vam definitivno mogu olakšati život?

Popularna gorka so ima puno lekovitih prednosti prvenstveno kao izvor sulfata i magnezijuma. Mnogobrojne su koristi za zdravlje i lepotu. Recimo ona pomaže kod bolnog artitisa, a ubzava proces mršavljenja…Idelana u svakom pogledu.

Zbog mnogih korisnih stvari koje epsom so ima, odlučili smo joj posvetititi ceo jedan članak. Podelićemo sa vama neke od najboljih načina na koje možete koristiti ovu zdravu namirnicu.

Šta je u stvari epsom so?

Gorka ili epson so prvi put je pronađena 1680. godine u blizini  grada Epsoma u Engleskoj. Kao što ste verovatno pretpostavili, otuda i ime ovog minerala (epsomit). Vekovima unazad je poznat kao lek za različite vrste bolesti.

Na engleskom jeziku gorka so ima naziv bitter salt , epsom salt ili magnesium sulfate.

Ukoliko nikako ne koristite hemikalije, ne morate brinuti o upotrebi gorke soli, jer je ona prirodni mineralni sastojak. Ovaj mineral je bogat izvor magnezijuma, ali i sulfata. Ova dva jedinjenja ujedno su i glavni sastojci soli. Imaju mogućnost apsorbovanja kroz kožu u telo, stoga obavljaju puno vitalnih funkcija za naš organizam.

Kupka od gorke soli pomaže ovom jedinjenju da apsorbuje u kožu, samim tim i u telo. Mnoga istraživanja su upravo to potrvdila.

Magnezijum ima mnoge uloge u telu, ublažava upale, pomaže u funkcionisanju nervnog sistema, pomaže mišićima i sprečava zakrčenje arterija. Sulfati uklanjaju toksine, brže apsorbuju hranljive materije i ublažavaju glavobolje i migrene.

Najčešće, epsom so se koristi za  olakšanje bolova u zglobovima, ali postoje mnoge druge upotrebe kojima se morate upoznati.

Koristi  i benefiti epsom soli za zdravlje

Gorku sol možemo koristiti za:

 • Umirivanje i olakšavanje od reumatskog i artitičkog bola.
 • Pomaže kod ukočenosti mišića.
 • Umanjuje bolne modrice, iščašenja i uganuća.
 • Uspešno smanjuje bolove nastale od isrcpljenosti usled sportskih aktivnosti.
 • Pozitivno utiče na san i odmor.
 • Poboljšava energetski nivo tela.
 • Smanjuje stres.
 • Epsom so čisti kožu i pore.
 • Ublažava bolove od ugriza insekata.
 • Pomaže u uklanjanju simptoma atletskog stopala.
 • Uklanja gljivice sa noktiju i ublažava bol kod uraslih noktiju.

Opušta telo i smanjuje stres

Ukoliko je rastvorite u nešto toplijoj vodi, espom so će se fino apsorbovati kroz vašu kožu. Tako ona dopunjava nivo Mg-a u telu. Naime, njega smo izgubili usled stresa i nervoze. Stvaranjem serotonina podiže se raspoloženje , pritom naš mozak stvara osećaj opuštenosti i smirenosti.

Razna istraživanja su dokazala kako epsom so podiže energiju i podstiče proizvidnju adenozin trifosfata koji se nalazi u našim ćelijama.

Ako pripremate kupke sa epsom (gorkom) soli u toku nedelje, barem 2 do 3 puta, umnogome ćete pomoći vašem organizmu. Dobićete više energije, osećaćete se i izgledati bolje.

Otklanja grčeve i bolove u mišićima 

Glavna i najčešća upotreba epsom soli je za olakšavanje bolova. Kao što smo već pomenuli, gorka so se sastoji od magnezijuma i sulfata – dva jedinjenja koja su veoma važna za naše telo.

Epson so kupka će pomoći u ublažavanju upala i bolova, što je čini korisnim i za lečenje upale mišića, migrena, bronhijalne astme. Poznata je i činjenica da ubrzava zarastanje rana, smanjuje bolove posle porođaja.

Ovaj prirodni mineral poboljšava rad srčanog mšića, te pomaže u sprečavanju raznih bolesti našeg glavnog organa. Čuva elastičnost arterija, sprečava nastanak krvnih ugrušaka, poboljšava cirklulaciju i umanjuje rizike za infarkt miokarda.

Magnezijum sulfat pomaže u regulaciji elektrolita koji se nalaze u našem telu. Osigurava pritom pravilno funkcionisanje živaca, enzima i mišića.

Gorka so efikasno eliminiše toksine iz  našeg tela

Upotreba parfema, dezodoranasa, anti-pespiranata, osveživača prostorija, dim cigareta, smog i mnogi drugi elementi truju naš organizam.  Sulfati iz epson soli pomažu uklanjanje štetnih otrova, kao i teških metala koji se nalaze u samim ćelijama. Oni pomažu telu u eliminaciji svih tih nepoželjnih materija.

Kožu dakle, možemo posmatrati kao jednu veliku poroznu membranu. Kad joj dodamo epsom so (kroz kupku) pokrećemo proces kojima izvačimo štetne otrove iz tela. Naš savet je da istovremeno ne koristite gelove i šampone jer umanjuju efekat detoksikacije. Ukoliko osetitie neke nelagodnosti kao što je mučnina i vrtoglavica, prvo ispraznite kadu i operite svoje telo toplom vodom.

Epson so protiv modrica 

Nekoliko kašikica ovog minerala rastvorite u šolji sa manjom količibe vode, dobićete gustu smesu. Tu smesu potom ugrejte i stavite u gazu pa na hematom.
Masnica će biti manje bolna i bleđa.
Uklonite trn pomoću  gorke soli
Ukoliko komad stakla, drveta ili žaoka ne izlazi iz kože, tj kad ni pinceta ni stiskanje tkiva ne može pomoći, postoji rešenje.
Pripremite gustu smešu epsom so i  malo vode. Potom prislonite oblogu na kožu i osmoza će učiniti svoje. Samo budite strpljivi i neugodni trn će izbiti napolje.

Ublažava  opekotine i svrab

Rastvor magnezijum sulfata je odlična hladna obloga za kožu koja je iziritirana. Dobro se pokazao i kod opekotina, ugriza insekata i kod saniranja takvih uboda.

Pomaže kod bolnih hemoroida…

Iako je dosta jednostavan, vrlo  je uspešan tretman kod upaljenih hemoroida. Sve što vam treba je malo epsom soli. IKupke od gorke soli imaju umirujući efekat, pomoći će i ublažiti neprijatan osećaj.

Sedite u slanu kupku , voda treba biti toplija , ali ne previše. Kao što znate mlaka voda poboljšaće protok krvi u analnoj regiji  i na taj način ubrzati proces zaceljenja. Poželjno je sedeti minimum 20 minuta.

Rezultata će biti, potrebno je samo ovaj proces ponovljate na drugi dan u ukupnom trajanju 3 nedelje.

Priprema za kolonoskopiju sa gorkom soli

Kolonoskopija je metoda koje se većina nas plaši, a pritom nije ni malo prijatna. To je pregled debelog creva. Uz pomoć instrumenta koji je debljine prsta prolazii kroz čmar i lagano kroz celo crevo. Instrument sa kojim se obavlja pregled zove se kolonoskop, u sebi ima kameru, sočiva i svetlo koji omogućava detaljan uvid u unutrašnjost creva.

Ovaj proces je koristan u sprečavanju i ranom otkrivanju raka debelog creva.

Statistika kaže da godišnje oboli 4000 ljudi, a oko 2300 njih umre od posledice ove opake bolesti. Ukoliko imate simptome kao što je pojava krvi u stolici ili proliv koji duže traje, obratite se svom izabranom lekaru.

Jedan od uslova za kvalitetnu kolonoskopiju je dobro očišćeno crevo, a to  je prilično zahtevan i neprijatan postupak.Ukoliko je kolon dobro očišćen, to je garancija kvalitetnog pregleda.

Evo nekoliko stvari koje treba znati za čišćenje creva gorkom soli:

 • 4-5 dana pre postupka treba se smanjiti sa unosim čvrste hrane i povećajte unos tečnosti i unosite u organizam oko 1,5-2l vode.
 • 2 dana pre kolnoskopije konzumirajte bistre voćne sokove, supe, filter čaj i kafu, vodu… U 14h uzmite pola kesice gorke soli (25gr) u čaši vode i tokom narednih sat vremena popijte oko 1-2 litre vode, čaja. bistre supe… Ukupno se treba se popiti oko 4-5l tečnosti.
 • Jedan dan pre postupka oko 8h ujutru otopiti 25 gr epsom soli i sledeći 1h pijte do 5l slatkog čaja, vode ili bistru nemasnu supu. Veoma je važno mnogo kretati se, kretanjem ubrzavate rad creva.
 • Ukoliko i inače imate problem sa pražnjenjem creva postupak počnite 3 dana pre kolnoskopije.
 • Na dan pregleda stavite Dulcolax čepić, posle pola sata pomoći će da ispraznite preostalu stolicu.

Nemojte konzmirati voće sa sitnim košticama kao što su kivi, grožđe par dana pre postupka kolonoskopije.

Čišćenje jetre sa gorkom soli

Ukoliko jetra nepravilno funkcioniše, to može biti uzrok za mnogobrojne bolesti.  Jedan od najčešćih uzoraka jeste kamen u žuči. Postupak čišćenja jetre gorkom soli je veoma lak.

Potrebni sastojci su:

 • maslinovo ulje 1,5 dl (svetlije), sok grejfruta 2dl, gorka so 50gr . Za ovaj proces potrebno je svega dva dana. Nemojte konzumirati nikakve vitamine, lekove.

Važan faktor za uspeh je vreme, nemojte odstupati, uraniti ili kasniti više od 15 min.

Kako se pije gorka so?

 1. Ujutru pojedite nemasan doručak – voće, žitarice, hleb i med. Ništa masno ne uzima (margarin,sir, mleko).
 2. U podne pojedie nemasni ručak: krompir koji je skuvan na pari ili neko dr. povrće sa soli, naravno bez ulja, hleb. Opet nista masno. Dobro se napijte vode, posle 14h ne smete ništa više piti.
 3. Posle 14h pomešajte 50 gr epsom soli za čišćenje jetre sa šest decilitra vode. Podelite ovo na četiri dela. Epson so možete staviti u frižider, na ovaj način ćete je lakše popiti.
 4. U 18h popijte četvrtinu gorke soli. Nakon ovog možete isprati usta ili uzeti nekoliko gutljaja vode. Grejpfrutov sok i maslinovo ulje držite na sobnoj temperaturi.
 5. U 20h se pije još jedna četvrtina rastvora. 21:30 Završite svoje obaveze i polako se spremajte za spavanje.
 6. 21:45 pripremite napitak gorke soli za čišćenje jetre: pola šoljice soka od grejpa ulijte u pola šoljice maslinovog ulja. Posuda treba imati poklopac. Mućkajte pomešane sastojke dok smesa ne postane vodena.
 7. Napitak popijte u 22h stojeći u 5 minuta. Oko 15 min osobe koje su starije.
 8. Posle ispijanja odmah lezite na leđa u ravni položaj, sa podignutom glavom na jastuku ili na levi bok.
 9. Probajte biti mirni oko 20 minuta.
 10. Nećete osetiti nikakvu bol, jer su kanali otvoreni.
 11. Probajte zaspati i tokom noći spavajte što više na levoj strani. Nemojte ustajati.

epsom so kao lek

Sledeće jutro čišćenja jetre

Nemojte se ustajati pre 6h popijte i predposlednju dozu. Ukoliko osetite mučninu, sačekajtenek  prođe, pa popijte gorku so. Vratite se nazad u krevet.

Posle dva časa popijte zadnju dozu napitka i vratite se opet u krevet.

Kad istekne dva sata od ispijanja epsom soli, tada slobodno možete jesti. Počnite sa voćnim sokom, i 30 minuta nakon toga pojedite voće. Sat vremena posle voća, jedite laganu hranu. Do večere bićete kao novi.

Tokom ovog dana, verovatno ćete više puta ići u toalet. Ovakvo čišćenje jetre  bi trebalo ponoviti opet za dve nedelje.

Preporučujemo vam i naš raniji članak sa www.zdravailepa.com  – koja je hrana dobra za jetru.

Gorka so za mršavljenje

Epsom so ili magnezijum sulfat vekovima se koristi kao lek za mnogobrojna zdravstvena stanja. Ne tako davno otkriven je i njen uticaj na gubljenje kilograma.

Dobro ste pročitali. Epsom so za mršavljenje i te kako može pomoći.

U sebi ima magnezijum sulfat, i koristi se kao sastojak kupki za opuštanje. Preko kože, dospeva u naš organizam, a kad se to desi počinju se osećati njena blažena dejstva. Na prirodan način smanjuje nivo stresa, ispira toksine i pomaže rešavanju mnogobrojnih problema sa kožom.

Prema tome, gorka so za mršavljenje na posredan način ubrzava i pospešuje put do vitke linije. Ona obavlja jednu bitnu etapu do mršavog tela a to je detoksikacija organizma.

Gorka so za pražnjenje creva

Epsom so se koristi i kao laksativ. Dovoljno je pomešati malo soli sa hladnom vodom i popiti.  Na ovaj način ćete povećati količinu vode u crevima i na tako ubrzati njihovo lakše pražnjenje i izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Ovo je takođe bitno za zdrav i efikasan gubitak viška kilograma.

Upotreba epsom soli za kosu

Ukoliko imate problema sa masnim vlasištem, oštećenom i retkom kosom gorka so je tu da pomogne.

Pomešajte jednu četvrtinu soli sa baby šamponom. Protresite. Nežno masirajte koren glave da uklonite sve mrtve ćelije kože. Na ovaj način ćete podstaći lakše izrastanje novih vlasti i oporavićete kožu glave. Ova prirodna smeša će upiti višak masnoće iz temena. Potom operite i osušite kosu uobičajeno.

Povećajte volumen i ojačajte kosu

Prirodni balzam za kosu zagrejte pa dodajte gorku so. Smesu dobro promešajte dok ne postane homogena. Nanesite je na kosu i držite oko 20min. Potom je isperite. Dobićete kosu koja je punija, mekša, a minerali koji se nalaze u soli će pomoći u ojačavanju ispucalih krajeva vlasi.

Ostala upotreba i primena magnezijum sulfata

Epson so je čisto mineralno jedinjenje u kristalnom obliku koje neguje kožu. Redovno ga koristi sve veći broj modela i glumica. Vrlo je popularan prirodni izbor za poboljšanje lepote lica.

Uklonite mitisere lako.

Rastvorite kašikicu epsom soli sa malo limunovog soka u pola šoljice vode. Dodajte i nekoliko kapi povidon joda. Nanesite tuferom na lice i trljajte.Nakon ovog postupka lako ćete ukloniti mitisere blagim ceđenjem.

Epsom so svojim prirodnim piling karakteristikama pomažu da se pore iz lica duboko očiste.

Dodajte pola kašičice  soli u bilo koju kremu za čišćenje lica. Nanesite na kožu, isperite hladnom vodom i osušite.

Suve usne

Uvek se mučite u pronalaženju odgovarajućeg  balzama za usne? Pokušajte dati svojim usnama dublji tretmanom pomoću ove fantastične soli.

Dodajte nekoliko kašičica soli jednoj kašikici vazelina, nanesite na usta i protrljajte. Ukloniće mrtvu i suvu kožu, a vaše usne će izgledati punije i zdravije.

Rešite se mirisa nikotina i žutila sa prstiju

Zahvaljujući gorkoj soli možete se rešiti žutila sa prstiju od nikotina i katrana sa lica.

Rastvorite  jednu kašičicu epsom soli sa manjom količinom limunovog soka u decilitru  vode. Pomoću pamučnog tupfera trljajte  jako i efekat će odmah biti brzo vidljiv.

Savršene kupke za miran san

Kristite mirisne kupke pred spavanje, naročito ako ćete imati stresan sastanak već sutra ujutru. Kad vam je potreban miran san, i organizam koji je napunjen energijom to je prava stvar.

Ova kupka će preporoditi vaše telo posle užurbanog i napornog dana ili ukoliko ste dugo putovali. Nemojte se ispirati posle kupke. Lagano se obrišite peškirom i spremite za odlazak na spavanje.

Epsom so – pomoć u čišćenju kupatila

Pripremite mešavinu soli i tečnog sapuna jednakih razmera i koristite ga za čišćenje svakog dela kupatila. Od umivaonika i kade do pločica na podu i zidovima.

Magnezijum sulfat za biljke

Ova so je vrlo cenjen dodatak u organskom baštovanstvu. Ako hoćete življe i zdrave biljke, nagradite ih gorkom soli.

Vrlo je nežan preparat i ma efekta, naročito kad je u pitanju nega biljaka. Dobar je ukoliko želite trava da bude bujnija, povrće zdravo. Obogaćuje zemlju i poboljšava đubrenje. Gorka so u vrtlarstvu je sigurna za upotrebu jer se vremenom ne nakuplja u zemljištu.

Ovaj magnezijev slufat je vrlo efektivan i nežan kada je u pitanju nega biljaka, nije skup. Možete ga koristiti i u vrtu i u saksijama.

Gorka so je odlična za bujniju travu, izdašnije ruže i zdravo povrće.

Kako to ona deluje? Jednostavno poboljšava đubrenje i obogaćuje zemljište, koje daje vitalnost biljkama, bilo da se radi o kućnom cveću, travnjacima ili drveću.

Magnezijum i sulfati su ključni za zdrav život bilja, pa zato i ne čudi što je ova so tako dobra za njih. Za razliku od drugih đubriva, epsom so se ne nakuplja vremenom u zemljištu, pa je vrlo sigurna za upotrebu.

Za biljke u saksiji treba rastvoriti :

Epsom so dve kašike sa 3 dl vode. Jednom mesečno zalivajte vaš cvet umesto obične vode. Vašu biljku stavite na mesto gde ima dosta sunca.

Sol može se koristiti i za začinsko bilje, voće i povrće.

Dovoljno je napuniti ručnu prskalicu sa 1 kašikom epsom soli i 3 dl vode. Ovom smesom prskajte zemlju posle sejanja. Takođe, možete i da koristite i nakon klijanja biljka.

Gorka so iskustva korisnika sa preparatima

Komentar naše čitateljke:

Uradila sam čišćenje jetre gorkom soli pre par dana i već se osećam bolje. Imam mnogo više energije i bolje se psihički osećam. Dosta zelenih kamenčića sam izbacila. Stvarno je super, moja preporuka svima!

Biljana (46)

 

Uprskos svojim prednostima, ovaj preparat ima i mane. Epsom so nije za svakog.
Ukoliko baš i niste sigurni da je bezbedna za kupanje, posavetujte se sa vašim doktorom. Gorka so zna imati i nuspojave.

 • Treba se držati van dohvata dece.
 • Dijabetičari, srčani bolesnici i osobe koji imaju visok pritisak ne bi trebalo da koriste kupke od epsom soli.
 • Trudnicama i doiljama se ne preporučuje korišćenje.
 • Ukoliko imate bilo kakvu iritaciju na koži, obratite se doktoru.

Gde se može nabaviti i po kojoj ceni

Ukoliko se pitate koja je cena gorke soli kreće se od 400 dinara po kg pa na više. Možete je pronaći u svim apotekama i bolje snabdevenim bio-radnjama. Takođe, epson so možete pronaći i na internetu.

Pored Epsom soli za ljudsku upotrebu, postoji i industrijska verzija napravljena za poljoprivredu i druge namene. Malo je verovatno da ćete pronaći bilo šta u apoteci što nije namenjeno za ljudsku upotrebu, ali se uverite da je paket označen i ima certifikat.

Epsom so je prirodni lek za olakšavanje bolova, bilo bi dobro imati ga u svojoj riznici zdravlja.

Pročitajte i naš odličan tekst zdravstvene prednosti morske soli.