Čaj od pelina za mršavljenje i zdravlje

Da je čaj od pelina za mršavljenje dobar odavno se zna. Jeste li ga već probali? Naime, ovaj zdravi napitak pomaže brže skidanje kilograma.

Već neko vreme se u naučnom svetu vodi debata o njegovoj lekovitosti. Sa druge strane, njegove namene za lečenje su narodnoj medicini poznate već više od hiljadu godina.

Kinezi su ga prvi koristili za lečenje malarije, kao i za mnoge druge bolesti. Postoje čak i tvrdnje kako slatki pelin može izlečiti kancer u rekordnom roku.

Nastavite sa čitanjem teksta i saznaćete za šta se sve ova biljka može koristiti. Takođe, govorićemo i o sastojku pelina i šta ga to čini toliko lekovitim. Usput ćemo vam otkriti i par zanimljivih recepata.

Po čemu se razlikuju gorki i slatki pelin?

Najpre treba napomenuti: slatki i gorki pelin nisu ista biljka iako su srodne. Ove dve biljke leče sasvim drugačije bolesti.

Recimo, gorki pelin se koristi za povišenu temperaturu, menstrualne bolove, gastritis, probleme sa želudcem.

Prva razlika između dve vrste pelina se može videti u njihovim nazivima. Za gorki pelin je karakterističan izuzetno gorak ukus. On jako raširen na našem području i poznat je po tome što se od njega pravi alkoholno piće – pelinkovac.

Sa druge strane imamo slatki pelin iliti, artemisinin (latinski naziv Artemisia annua, engleski Sweet annie, nema čki Einjähriger Beifuß). Još jedan od naziva na našem jeziku jeste bejturan. Svakako jedan od najcenjenijih preprarata je upravo čaj od pelina dobijen od ove biljke.

Ova jednogodišnja, zeljasta biljka koja potiče iz Kine može narasti do dva metra. Raste busenju i grmlju. Razvija se na proleće i leto, dok se cvetanje odigrava na samom kraju lenjih meseci, najčešće u avgustu. Kako biljka spada u korov, brzo se širi i lako je prilagodljiva različitim tipovima zemljišta. Ipak najviše voli peskoviti teren i dosta sunca. Ima veoma jak i karakterističan miris.

Stablo pelina je smeđe boje, prekriveno je sitnim dlačicama, cvetovi rastu pojedinačno. Vegetacioni period biljke traje do 240 dana.

Listovi, deo biljke koji je najlekovitiji se bere tokom cvetanja, u kasno leto, te se onda ostavlja na sušenje u hladovini. Uzgaja se u Francuskoj, Bugarskoj, Argentini, Mađarskoj, Španiji i Italiji, koji su glavni proizvođači, ovako je rasprostranjen po celom svetu.

čaj od pelina za želudac protiv nadutosti

Šta je sve potrebno za uzgoj slatkog pelina?

Ukoliko želite možete sami uzgajati ovu biljku u svom dvorištu, znajte kako sasvim lepo uspeva.

Stavite zemlju u posudu, zatim dodajte seme pelina, nemojte ga prekrivati zemljom. Zemlju održavajte vlažnom do klijanja. Ukoliko biljka pregusto raste isecite manje izdanke. Znajte kako je ova biljka ipak korov i kako će se jako brzo proširiti po čitavom dvorištu, te je držite pod kontrolom.

Ima ukus za koji neki kažu kako podseća na bosiljak. U svakom slučaju čaj je prilično pitkog i blažeg ukusa, sasvim sigurno će vam se svideti njegova aroma.

Lekoviti delovi biljke su list, stablo, cvet i semenke. Tako se od ovih delova pravi čaj od pelina, tinkure, sirupi i razni drugi proizvodi.

Lekovitost čaja od slatkog pelina

Lekovitost slatkog pelina je nadaleko poznata. Razlog tome se svakako krije u njegovim sastojcima. Neki od jedinjenja i minerala pelina su: karvakol, kvercetin, magnezijum, kalcijum, hlor, bakar, kalijum.

Međutim, artemisinin je upravo taj sastojak koji bejturan čini izuzetno zdravim. Najveća koncentracija nalazi se u listovima biljke i to pre njenog cvetanja, zato ju je najbolje tada brati.

Kako biljka postaje sve popularnija, planiranim uzgojem je podignut nivo artemisinina. Od 0,5 odsto, nivo ovog sastojka se podigao do 2 procenta.

Jedan od osnovnih načina kako možete upotrebiti čaj od pelina jeste protiv virusnih infekcija, kao i za opšte dizanje imuniteta. Artemisinin i steroli su odlična kombinacija. Možete se otarasiti virusa za svega par dana samo ispijanjem ovog neverovatno lekovitog čaja.

Pored toga sastojci ove biljke su se pokazali odličnim i kod smanjivanja temperature. Oni pojačavaju izlučivanje znoja, stoga pomažu kod smirivanja groznice, koja često ume napasti kada obolite od virusa.

Osim što uspešno izbacuje viruse iz organizma artemisa sa velikim uspehom može eliminisati i bakterije. U farmaciji ne postoji lek koji jednako dobro može tretirati i bakterije i viruse, dok ova biljka to radi bez ikakvih problema. Ima više slučajeva gde je slatki pelin pomogao i kod tretiranja početnih oblika tuberkuloze, koja svakako spada u teže bakterijske infekcije.

Jeste li znali: čaj od slatkog pelina toliko povoljno utiče na imunitet da ga neretko koriste ljudi oboleli od AIDS-a.

Pored bakterija i virusa pelin delotvorno odstranjava i gljivične infekcije. Ako probleme sa gljivicama imate u stomaku, ustima ili urinarnom traktu, bez sumje će vam pomoći čaj od pelina. Za gljivice na koži nanosite razblažene tinkture na obolelo mesto.

Koristite čaj za bolju probavu i mršavljenje

Šoljica čaja od pelina će vam pomoći u smirivanju nervoznog stomaka, kao i kod poboljšanja varenja. On izbacuje toksine iz organizma, te nećete više imati probleme sa gasovima i nadutošću.

Kako pogoduje bržem varenju, blagotvorno deluje na probavu. Omogućiće vam redovno pražnjenje creva, bez ikakvih posledica. Dugoročno čaj od pelina za mršavljenje je dobar, ali znajte on sam po sebi nije dovoljan. Morate potpuno promeniti vaše navike u ishrani i provoditi redovnu fizičku aktivnost. Tek tada dolazi do dobrih rezultata.

Ostale upotrebe čaja od pelina

Suzbijanje parazita je jedna od glavnih upotreba slatkog pelina. On, naime, vam može pomoći u potpunom uklanjanju ne samo odraslih parazita nego i njihovih jajašca. Tako u potpunosti uništavate sve dosadne napasti, koji se u vaš organizam više neće vraćati.

Neretko je čaj od pelina protiv parazita, sveobuhvatnideo antiparazitnog programa. Zbog toga je veoma cenjen u fitoterapiji i narodnoj medicini.

Dokazano je efikasan čaj od pelina za gastritis jer će držati želučanu kiselinu pod kontrolom.

Čajem od artemisinina možete natopiti krpu i time napraviti obloge koje smiruju jak bol kod reumatskih oboljenja. Ovo će naročito pogodovati obolelima od reumatskog artritisa. Trebate redovno koristiti pelinov čaj ako vas muče bolni zglobovi. Obloge se, takođe, neretko koriste za spondilozu, slabu cirkulaciju, bolove u kičmi i leđima.

Ova blagotvorna obloga može se mazati i na osipe, otečena mesta na koži i na ujede.

Može li artemisinin pomoći kod raka?

Istraživanja govore kako čaj od slatkog pelina može smanjiti ćelije tumora za 28 procenata. Još bolje, kombinovanje sa gvožđem ga skoro sasvim uništava. Postoje podaci na internetu kako slatki pelin zajedno sa gvožđem čisti 98 odsto kancerogenih ćelija za samo 16 sati. Kod najtežih oblika bolesti  je potrebno duže vreme, od 4, do 7 meseci korišćenja.

  • Zanimljivost: Razni eksperimenti su sprovedeni na psima koji su se izlečili od raka za 5 dana.

Govori se kako je slatki pelin najefikasniji u borbi protiv karcinoma dojke, pluća, pa onda leukemije, debelog creva, pankreasa.

Antikacerogeno dejstvo slatkog pelina je bila velika novina u naučnom svetu. On je uzdrmao način kojim su se to tada tretirali maligniteti.

Slatki pelin nema negativne efekte kao što ih ima hemioterapija.

Naime, hemoterapija postoji kao terapija kako bi uklonila preostale ćelije raka nakon operacije. Međutim, ona ne uništava samo ćelije raka, već i potpuno zdravo tkivo. Nije u mogućnosti da detektuje i napravi razliku između ova dva. Zato ova teška procedura lečenja ima mnoge negativne efekte po organizam.

Trik sa artemisininom je u njegovom zajedničkom korišćenju sa gvožđem. Ćelije raka imaju više gvožđa od zdravih, tako se sa ovom kombinacijom one lakše nalaze i uništavaju u organizmu. Mnogi eksperimenti dokazuju kako artimisinin uz gvožđe može uništiti kancerogene ćelije puštajući na njih slobodne radikale. Njih slatki pelin ispušta zbog prisutsva peroksidnih mostova, što omogućava proces peroksidacije.

Na taj način se kancerogene ćelije bivaju detektovane i brzo uništene, dok su zdrave ćelije neoštećene.

Koliko god su rezultati koje čaj od slatkog pelina ima po kancer pozitivni, ipak u nauci ne postoji slaganje o njegovoj delotvornosti. Zato kada ovu biljku koristite u te svrhe, znajte kako je koristite na svoju odgovornost.

Kako se pravi čaj od pelina?

Čaj od slatkog pelina se najčešće pije na najprostiji način. Nije čest u kombinaciji sa drugim biljkama, ali takvih recepata ipak ima.

Recept za čaj od pelina se pravi tako što se:

Tri kašike slatkog pelina doda u litar ključale vode. Neka čaj ispušta svoje tečnosti 15 minuta. Pije se zaredom od četiri do sedam dana, može i na prazan stomak. Najbolje je popiti ga pre doručka, pa ručka.

Varijacija na prvi recept:

Kašiku čaja od pelina dodajte u 2ml, ostavite neka odstoji tokom noći. Ovako napravljen napitak je znatno jači od onog datom u prvom receptu. Stoga, ne pije se više puta dnevno, nego ispijate jednu šoljicu tokom celog dana.

Kako se pravi tinktura od pelina?

Tinktura od pelina može biti jednako efektna kao i čaj.

Recept za dobijanje pelinovih kapi

U 200 mililitra 100 procentnog alkohola dodajte 100 grama čaja od pelina i ostavite neka odstoji dve nedelje. Procediti i nakon toga upotrebljavati dva puta dnevno po trideset kapi.

Možete napraviti i slabiju tinkturu, za nju će vam biti potrebno:

200 mililitra 70procentnog  alkohola i tri kašike slatkog pelina. Ova dva sastojka pomešati u tegli i ostaviti 2 nedelje na tamnom mestu. Nakon toga procediti i tinktura je spremna za korišćenje. Može se uzimati tri puta na dnevno do 20 kapi. Uvek razblažiti u čaši vode.

Ostali lekoviti recepti sa pelinom

Idealna kombinacija je mešavina slatkog pelina sa koprivom.

Već smo par puta spomenuli kako se slatki pelin najbolje kombinuje gvožđem radi uništavanja malignih ćelija.

Blagotvorni čaj od pelina i koprive najčešće piju oboleli od raka pluća i dojke.

U jednakoj meri se mešaju suvi listovi koprive i pelina. Iz mešavine izdvojite jednu kašiku i polijte je ključalom vodom. Čaj stoji u vodi maksimalno petnaest minuta.

Protiv gljivica je odličan čaj od nane, matičnjaka i slatkog pelina.

Sva tri sastojka se pomešaju u istoj srazmeri, te se u vrelu vodu doda kašičica smeše. Neka odstoji deset minuta i spremno je za ispijanje.

Koja su iskustva korisnika sa preparatima od artemisinina

Imam problema sa reumom i mogu reći kako je meni pomogla biljna mast od slatkog pelina. Ona deluje kao antibakterijsko i antiinflamatorno sredstvo i kao antiseptik. Jako brzo osetim kako mast deluje,pa mi ubrzo bude bolje. Tačno me promrda, bolovi u zglobovima i kostima se povuku pa se mogu normalnije kretati.

Bojana iz Aranđelovca

Rođak je bolovao od raka pluća. Nakon operacije je odbio hemioterapiju i odlučio se na korišćenje čaja od pelina. Od tad je prošlo tri meseca. Moram priznati da se lepo oporavlja, šta će još biti niko ne zna tačno, ali pelin se za sada pokazao.

Miloš, Dimitrovgrad

Od kad sam na internetu čitala o lekovitosti pelina stalno ga koristim kako bih održala imunitet na nivou. Pomogao mi je više puta kod prehlada i gripa. Pijem ga barem dva puta nedeljno i  nemam problema sa sezonskim virozama. Rado ga preporučim..

Biljana iz Loznice

Zanimljivo: Slatkim pelinom protiv malarije

Naime, za otkriće slatkog pelina je dodeljena Nobelova nagrada. Uručena je za delotvornost protiv malarije, ne za dejstva protiv kancera.

Dakle, naučno je dokazano kako pelin pozitivno deluje na malariju. U Kini se već hiljadu godina koristi kao lek protiv ove opake bolesti.

Artemisinin uništava malariju baš zbog te visoke koncentracije gvožđa. Uspeva je stabilizovati od nekoliko dana do par nedelja korišćenja, u zavisnosti od individualnog slučaja.

Tako je Svetska zdravstvena organizacija preporučijal gajenje ove biljke na područjima gde je malarija najviše zastupljena.

Mogu li se javiti kontraindikacije i nuspojave?

Iako su rezultati pelina odlični ipak treba obratiti pažnju na pravilno doziranje. U suprotnom se mogu pojaviti različite kontraindikacije, kao i nuspojave. Zato se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite koristiti čaj od pelina.

Slatki pelin može biti kontraindikativan kod trudnica, naročito u prvom tromesečju. Ukoliko se tada koristi, može doći do spontanog pobačaja, zato ga izbegavajte. Za ostala dva tromesečja se posavetujte sa svojim lekarom smete li koristiti ovaj čaj.

  • Napomena: trudnica zaražena malarijom može piti ovaj čaj ali samo od šestog meseca trudnoće, kada ne postoji više opasnost po plod.

Ljudi koji su alergični na ambroziju su verovatno, takođe, alergični i na polen slatkog pelina. Neka obrate pažnju i osobe alergične na neven, maslačak i bele rade.

Doziranje tokom dana!

Tablete slatkog pelina se uzimaju jednom, dva puta dnevno maksimalno do tri meseca. Ne sme se dozirati više od ovoga jer onda postoji veća mogućnost od kontraindikacija i nuspojava. Nemojte ni zapostaviti svoje zdravlje i misliti kako će vam kapsule rešiti sve zdravstvene probleme. Unosite dovoljno gvožđa, ostalih minerala i vitamina u ishranu.

Nije preporučljivo da ga konzumiraju ni dijabetičari, jer može doći do pojave snižavanje nivoa šećera u krvi (hipoglikemija).

Nemojte koristiti ovu biljku sa lekovima jer može doći do kontraidikacija u vidu aritmije zato što slatki pelin ubrzava puls.

slatki pelin slike biljke

Gde kupiti čaj od pelina i druge preparate?

Imajte na umu: većina proizvoda od slatkog pelina nisu provereni. Oni neretko sadrže razređeni pelin. Često ga mešaju sa drugim biljem, tako ne možete dobiti pune efekte.

Upravo zbog  svega navedenog mnogi ostaju u dilemi gde mogu kupiti slatki pelin. Mi vam preporučujemo: naručujete ovaj proizvod iz inostranstva ukoliko ste u mogućnosti.

Cene kapsula, koje su 100 posto čisti proizvodi su visoke, jedno pakovanje može koštati i između 3000 i  5000 dinara, uz sve doplate za dostavu. Čak i sa interneta uzimajte samo proverene proizvode, što skuplje to je veća mogućnost da je proizvod čistiji.

Slatki pelin čaj se može kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane i preko interneta. Oni su malo pristupačniji našem novčaniku, koštaju oko 1800 dinara, 100g.

Ako vas interesuje koja je još biljka odlična za imunitet saznajte za šta je sve dobar čaj od mente.