Gajenje limuna u saksiji na balkonu i terasi

Gajenje limuna u saksiji na balkonima, terasama i u dvorištima predstavlja pravi mali izazov svakom od nas. Naime, ova egzotična biljka zahteva određene uslove koje moramo ispoštovati. Ukoliko nam to uspe, uvek imamo nadohvat ruke izvanredan prirodni lek i ukusan napitak koji deca vole.

U nastavku članka dajemo vam predog kako posaditi limun iz koštice, te šta vam je sve potrebno za ovaj poduhvat. Ostanite sa nama i saznajte više….

Lekovitost limuna iz organskog uzgoja

Danas je vrlo teško pronaći kupovni limun gajen bez upotrebe pesticida i fungicida, kao i onaj koji nije premazan voskom. Zbog toga je uzgajanje limuna u kućnim uslovima najbolji mogući izbor po mnogo čemu. Brojne su zdravstvene prednosti ovog ukusnog ploda, te ih treba iskorititi na najbolji način.

Sok od ove voćke pomaže u procesu varenja, jer stimuliše lučenje pljuvačke. Uz to on podstiče izlučivanje žuči i želudačnih kiselina, reguliše rad creva. Pospešuje izbacivanje svih nagomilanih štetnih materija iz organizma. Vrhunski je detoksikator, ubrzava metabolizam i pomaže brže i lakše skidanje kilograma.

Povezano:  Kako se primenjuje dijeta sa limunom i vodom

Međutim ovo važi samo ako je limun svež i organski uzgajan, tada njegova lekovita svojstva ostaju nepromenjena. Onaj koji kupujemo na pijaci često je pun pesticida, a pritom i premazan voskom (radi svežine i sjaja). Njega možete eliminisati tako što ćete ga dvaput preliti kipućom vodom, pa ga potom dobro izribati četkom. Ipak, najpouzdaniji su plodovi koje sami odgajite.

Šta vam je sve potrebno za gajenje limuna u saksiji saznaćete u daljem tekstu. Pre toga još ćemo se malo pozabaviti njegovom lekovitim svojstvima..

Limun kao lek protiv zatvora stolice

Opstipacija, neredovno pražnjenje creva i zatvor stolice spadaju u česte zdravstvene smetnje.  Protiv pomenutih tegoba odlično se pokazao organski uzgojen limun kao lek.

Čaša tople vode s limunom odmah ujutru na prazan želudac delovaće preventivno u slučaju zatvora.  Povedite računa i o zastupljenosti vlakana u ishrani.

U slučaju blažih tegoba, ovaj blagotvorni sok podstaći će peristaltiku i zaštitiće crevnu floru. Tu su korisni i kora i pulpa od limuna, jer su najbogatijie vlaknima.

Jača imunosistem bolje od suplemenata 

Zahvaljujući vitaminu C (ili askrobinskoj kiselini) – limun je dragocena namirnica za imunosistem. Delujući dezinfekciono, on se bori s virusima i bakterijama.

Pošto je bogat vitaminom C, stimuliše proizvodnju interferona. Ovaj citokin ima sposobnost da ometa reprodukciju virusa i širenje infekcija.  Njega ćete najviše pronaći u organski uzgojenom plodu.  Zbog svega navedenog gajenje limuna u saksiji je sasvim logičan izbor.

Dezinfikuje grlo, pluća i bronhije

Kašičica meda s limunovim sokom odličan je domaći lek za ublažavanje sezonskih bolesti i prehlada koje pogađaju respiratorne puteve. U kombinaciji s kafom leči migrenu.

Iscedite krišku limuna u šoljicu kafe. Ovaj „lek“ ima vazokonstriktivni efekat, to jest skuplja krvne sudove te tako eliminiše glavobolju.

Eliminiše mikroorganizme u ustima

Iscedite pola limuna, prelijte sok mlakom vodom i dodajte mu kap esenijalnog ulja čajevca. Dobro promešajte i isperite usta ovim rastvorom odmah pošto operete zube.

Efikasan prirodni lek za gljivice na stopalima

Kako biste eliminisali uporne gljivice na stopalima, operite noge i pa ih osušite, a zatim istrljajte inficirana mesta sokom od čistog limuna.gajenje limuna u saksiji metoda

Važno: Limun ne bi trebalo koristiti u slučajevima aktivnog gastritisa i gastroezofagealnog refluksa.

Gajenje limuna u saksiji nije toliko komplikovano

Svako ko se odluči za gajenje limuna na balkonu ili bašti treba znati jednu bitnu stvar. Imaćete uvek pri ruci sveže voćke, sigurnog porekla, daleko kvalitetnije i lekovitije od onih iz supermarketa.

Biljka ume narasti i do šest metara, međutim, limun u saksiji dostiže najviše dva metra. Može se gajiti iz semena ili pelcera, te kalemljenjem. lako je prilično osetljiva na vetar, sušu i hladnoću (podnosi minimalno -2 C), nije je teško uzgajati.

Kako posaditi limun iz koštice?

Seme limuna stavite u zemljanu saksiju prečnika 25 cm do 30 cm. Na ovaj način biće potrebno oko šest nedelja dok semenke ne proklijaju. Njima odgovara dobro drenirana zemlja, nešto lakše teksture. Ponajviše su to ilovasta ili blago peskovito-ilovasta plodna zemljišta, gde se vrlo dobro primaju.

Kako bi vam uzgoj limuna u kući bio uspešan,znajte da zemlja mora biti stalno vlažna (ali ne previše). Saksiju stavite na mesto izloženo suncu i zaštićeno od vetra. Najbolji period za sejanje jeste proleće, jer je idealna temperatura za gajenje limuna u saksiji oko 15 C.

Ne zaboravite – svake dve godine treba premestiti biljku u veću saksiju.

Kako sačuvati limun preko zime

Limunovo drvo se zimi obavezno drži unutra u kući, tako je dobro zaštićeno od hladnoće. Ipak, nemojte ga  previše držati na toplom mestu, jer mu to i te kako šteti.

Ukoliko planirate gajenje limuna u saksiji, onda povedite računa i o količini svetla koji dobija. Zbog nedostatka svetlosti u zimskom periodu biljka može odbaciti lišće. Tada joj ogolele grane trebate prekratiti kako bi početkom proleća nikli mladi izdanci. Ako je biljka neishranjena, lišće joj je žute boje.

Kako biste nadomestili nedostatak svetla, možete upotrebiti i fluorescentnu svetiljku, ali nikako jaču od 40-tak vati. Biljka koja je smeštena u nešto tamnijoj prostoriji treba se zalivati jednom u dve sedmice.  Zalivanje limuna mora biti umereno i nemojte koristi previše hladnu vodu.

Obavezno menjajte zemlju u saksiji na svake dve godine

Ovo je takođe važno, izvadite celu biljku sa korenom iz saksije, a potom je napunite do pola sa svežom zemljom. Vratite je zatim nazad i prekrijte ceo koren – do 10 cm od stabla. Kad ste to uradili, sve dobro zalijte.

Od aprila do avgusta meseca limunovo drvo treba đubriti jednom nedeljno, najbolje posebnim đubrivom za agrume.

Kalemljenje limuna je obavezno

Prve tri-četiri godine gajenje limuna u saksiji ne donosi sveže voćke, ali nemojte očajavati, to tako ide. Gotovo sigurno plodova u mladom zasadu neće biti.  Kako biste ih dobili, biljke uzgajane iz semena treba kalemiti izdancima uzetim s onih koje već daju plod.

Pevačica Lena Kovačević pripremila je za vas izuzetan posni kolač sa limunom, pogledajte VIDEO recept.

Kako ga je najbolje čuvati

Ubrani plodovi se mogu držati desetak dana na sobnoj temperaturi. Da biste limunu sačuvali vitaminski sadržaj, trebate ga staviti u frižider na čuvanje.

Ukoliko ste poštovalac feng shui filozofije, gajenje limuna u saksiji je prava stvar za vas. Pri tom morate povesti računa gde vam drvo stoji. Po ovoj drevnoj veštini, najbolje mesto u domu je predsoblje ili hodnik odmah na ulazu.  Ova sobna biljka će pozitivno delovati na sve vaše ukućane i odlično će dezinfikovati vazduh koji udišete.

Verujemo da će vam tekst gajenje limuna u saksiji biti od koristi, preporučujemo vam i članak: uzgoj čeri paradajza na terasi.