Ujed pauka simptomi i lečenje

Ujed pauka 

obično nije opasan po život, ali ukoliko dođe do alergijske reakcije na koži, ili je pak u pitanju opasna vrsta, poput crne udovice, tada treba odmah zatražiti lekarsku pomoć, da bi se sprečile sve moguće komplikacije i ozbiljnije tegobe, koje umeju biti i smrtonosne.

Iako smo skloni da pomislimo da su pauci insekti, to zapravo nije tačno. Ove životinjice, čiji ugriz može da zada mnogo muka, pripadaju klasi zglavkara. Ipak, mehanizam delovanja otrova pauka i insekata veoma je sličan. Koje su prve reakcije nakon ujeda pauka, na koji način se manifestuju prvi simptomi na našoj koži, te kako reagovati na njih – saznajte u nastavku…

Simptomi ujeda pauka i reakcije na koži 

Poznato je da insekti svojim ubodom ubrizgavaju u naš organizam otrov, tj. venom koji kod nekih osoba može izazvati alergijske, ponekad i po život opasne reakcije, slična stvar se odigrava i kad su pojedini pauci u pitanju. Istraživanjem koje je urađeno u SAD-u, došlo se do zaključka da su na tom podrčju procentualno najčešći bili ugrizi smeđih paukova…

Svaki ujed pauka izaziva uobičajenu reakciju na koži, tj. mestu uboda, u vidu lokalizovanog otoka i crvenila s pratećim neprijatnim bolom, čiji prečnik najčešće ne premašuje deset centimetara i koji se povlače za manje od 24 sata. Ova reakcija se javlja neposredno posle uboda i posledica je toksičnog delovanja otrova. Ugriz kućnog pauka najčešće karakterišu upravo ovakvi simptomi, koji su bezopasni…

Stoga možemo reći da ujedi ili ubodi pauka uglavnom prolaze neopaženo, mada nisu retke ni tegobe poput alergijske reakcije na koži i drugih neprijatnih komplikacija.

Alergija nakon uboda može se javiti i kod osoba koje joj nisu sklone, a poznato je da su reakcije na ove otrove među najintenzivnijim i najopasnijim. lako su na našem podneblju najčešće alergijske reakcije na ubod pčele, ose i stršljena, a najopasniji su ubodi u glavu i vrat, nikako ne treba zaboraviti,niti zanemariti ujed pauka. Da li će se već na prvi ubod javiti alergija, niko ne može predvideti.

Alergija na ujed pauka ume biti opasna po život

Preosetljivost i alergija na ujed pauka manifestuju se sa pojačanim lokalnim i sistemskim reakcijama. Kao prvi simptomi javljaju se otok i crvenilo na mestu uboda, praćeni bolom, ali za razliku od uobičajene reakcije, otok i crvenilo su značajno veći, izraženiji i zauzimaju površinu čiji prečnik premašuje deset centimetara. Najčešće se sporo povlači, tako da traje duže od jednog dana, nije retkost da se ugriz pauka nakon 7 dana i dalje primećuje na koži.

S druge strane, sistemske reakcije prepoznaju se po tome što se manifestuju ne samo na mestu uboda već i na drugim delovima tela, ili pak zahvataju ceo organizam. Za blage alergije karakteristična je pojava osipa u vidu koprivnjače, tj. crvenih pečata po telu praćenih svrabom ili pojavom blagog otoka mekih tkiva lica ili drugih regija tela.

Daleko su najopasnije snažne sistemske reakcije, kada dolazi do naglog pada arterijskog pritiska, što je praćeno zujanjem u ušima, vrtoglavicom, nestabilnošću pri hodu ili iznenadnim gubitkom svesti. U ove reakcije spadaju i spazam bronhija, otok jezika i resice uz osećaj gušenja, povraćanje i dijareja.

Najčešće se snažne sistemske reakcije na ujed pauka javljaju udruženo, tj.zahvataju više organa odjednom, nastaju neposredno nakon uboda i razvijaju se vrlo brzo, tako da mogu biti i smrtonosne.

Kako reagovati na ujed pauka?

Kod velike većine ugriza ne dolazi do komplikacija i alergija i sve što će vam biti potrebno je da na mesto gde se ujed pauka dogodio sa  malo vode i sapuna, kožu blago isperete. Nakon toga stavite hladni oblog, koji će vam smanjiti bol, crvenilo i eventualni otok.

ujed pauka slikeUkoliko je posle ugriza pauka nastupila pojačana lokalna reakcija, neophodne su ne samo hladne obloge već i lekovi, pre svega topikalni kortikosteroidi i antihistaminici, a samo u redim slučajevima i neki drugi medikamenti. Podrazumeva se da vam lekove i terapiju može prepisati samo vaš lekar, nakon što utvrdi kako izgleda ujed pauka u vašem slučaju, te na osnovu vaše reakcije i simptoma koji se manifestuju.

Ispoljavanje sistemskih reakcija, naročito u slučajevima životne ugroženosti,zahteva hitnu upotrebu adrenalina putem autoinjektora, te hitnu hospitalizaciju. Zbrinjavanje osoba sa snažnim sistemskim neželjenim reakcijama na ugriz pauka ali i stršljena, pčele, ose, spada u najurgentnija stanja u alergologiji i medicini uopšte.

Ukoliko vaše dete ugrize pauk, bez obzira na simptome, posavetujte se sa vašim pedijatrom….

Koliko je opasan ugriz crne udovice – simptomi

Ukoliko vas crna udovica ugrize, može doći do grčenja mišića, ukočenosti dela oko mesta ujeda, preterano znojenje, glavobolje, mučnine ili  snažnih bolova u stomaku. Toksični efekat paukovog otrova najčešće dozno zavisan i manifestuje se lokalnom reakcijom na mestu uboda, tj. pojavom izuzetno bolnih crnih pečata.

Ujed pauka koji nosi otrov u sebi, poput crne udovice, najotrovnijeg pauka u našem okruženju, mogu izazvati glavobolju, groznicu, mučninu, malaksalost, bolove u zglobovima, grčenje mišića sa dalekosežnim posledicama, pa i smrtni ishod, ako se ne odreaguje na vreme..

Kako oterati paukove iz kuće?

Za sam kraj pripremili smo jedan efikasan recept kako da se rešite malih kućnih pauka iz vašeg domaćinstva.

Nabavite ulje od peperminta, razblažite ga sa malo vode te usipajte u odgovarajuću sprej bocu. Detaljno isprskajte sve štokove od vrata i prozora sa ovom tečnošću, oteraćete paukove, a verovali ili ne ovaj miris će rasterati i miševe, jer ga ne podnose..

Korišćenjem ovog jednostavnog kućnog preparata, sprečićete da do ujeda pauka i dođe. Obavezno pročitajte i članak efikasno sredstvo protiv komaraca, koji je ovih dana itekako aktuelan.