Lekovite biljke imaju i svoje loše strane

Osim brojnih prednosti i zdravstenih dobrobiti po organizam, lekovite biljke nažalost imaju i svojih loših strana. To se prvenstveno odnosi na onaj deo kada ih ne koristite prema uputstvu.  Stoga, ništa ne činite olako na svoju ruku…

Ako preterate sa doziranjem, koristite lekovite biljke zajedno sa lekovima, rizikujete mnogo. Naime, neke biljne vrste mogu izazvati čitav niz veoma ozbiljnih zdravstvenih tegoba i nuspojava.

Sledi spisak lekovitog bilja kod kojeg je neophodan povećan oprez pre bilo kakve upotrebe…

Lekovite biljke imaju brojne prednosti po zdravlje

Pelin

Kao i druge lekovite biljke, pelin je u našoj narodnoj medicini cenjen  vekovima unazad, naročito blagotovorni čaj od pelina. Njegova lekovita svojstva uopšte nisu sporna, ali tu je i druga strana, ona negativna.

Ni slučajno se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, kao ni osobama koje pate od nervnih oboljenja.

Za ostale važi da treba da ga koriste povremeno i u malim količinama. U suprotnom može izazvati trovanje, tj. halucinacije, grčeve, uznemirenost i nesvesticu. Dakle, pelin možete koristiti najviše dve nedelje u kontinuitetu, i to u malim količinama.

Hajdučka trava

Jedna je od najlekovitijih biljaka koje rastu na našem podneblju, ali to ne znači da se hajdučka trava može koristiti u neograničenim količinama. Ova biljka sadrži ahilein (on joj daje specifičan, gorak ukus), koji u velikim količinama deluje toksično.

Znaćete da ste preterali s hajdučicom ako osetite grčeve u stomaku praćene nervozom. Osim toga, iako je preki lek za rane, nikad ne stavljajte svežu biljku na otvorenu ranu.

Čak i nana ima loših strana

Da, dobro ste pročitali. Nana je odlična za probavne tegobe, ali ako je pijete svakodnevno u većim količinama od dozovoljenih, može i te kako imati toksično dejstvo. Stoga se uvek pridržavajte umerenih doza, jer ako je pijete čaj od mente umesto vode uzrokovaće vam više štete nego koristi.

Budite oprezni sa lazarkinjom

Ako jetra i žuč ne obavljaju svoju funkciju kako treba, tu je lazarkinja da pomogne. Isto važi i za bolesti bubrega, aritmiju, nesanicu i migrenu. Međutim, u većim dozama, biljka može izazvati ozbiljno trovanje, koje se manifestuje jakom mučninom, povraćanjem, nesvesticom i glavoboljom.

Srčenjak

Koristi se u lečenju hemoroida, infekcija desni i usne duplje, kao i za saniranje opekotina i rana koje teško zarastaju. Međutim, srčenjak se ne sme koristiti u slučaju bolesti jetre i bubrega. Takođe, ne treba ga uzimati na prazan stomak, jer tada izaziva smetnje u radu želuca i creva.

Hmelj

Spada u lekovite biljke koje su naročito delotvorne u slučaju nervoze i nesanice. Tu vam hmelj zaista može mnogo pomoći. Međutim, njegov najvažniji sastojak lupulin kod nekih osoba može izazvati ekcem, dermatitis i alergiju.

lekovite biljke nusefekti

Foto: Unsplash.com

Lekovite biljke rusa, petrovac i kantarion

Rusa trava

Ako ste skloni bakterijskim infekcijama, travari će vam, između ostalog, najčešće preporučiti rusu (rosopas). Ova biljka deluje kao prirodni antibiotik, pospešuje lučenje žuči i odstranjuje grčeve bronhija, creva i žučne kese.

Međutim, treba je upotrebljavati vrlo oprezno, jer rusa trava može izazvati povraćanje – trovanje, usporava disanje i uzrokuje halucinacije.

Ne kombinujte kantarion sa lekovima

Prilikom konzumiranja preparata na bazi kantariona, ne smete se izlagati sunčevim zracima. Naime, kantarion može izazvati povećanu osetljivost ako ste izloženi svetlu. Neke osobe za sunčanje koriste ulje od kantariona, što ni slučajno ne treba činiti, jer ono deluje fototoksično.

Osim toga, nikad nemojte istovremeno uzimati lekove i preparate koji sadrže kantarion, jer on umanjuje njihovo dejstvo.

Petrovac

Osobe koje imaju kamen u žuči ili bubrezima – veoma oprezno treba da koriste ovo lekovito bilje. Naime, ako se, na primer, čaj od petrovca pije u većim količinama, može uzrokovati naglo pokretanje kamena, a samim tim i užasne bolove usled zatvaranja žučnih i bubrežnih kanala.

Žalfija smanjuje lučenje mleka kod dojijla

Obavezno je treba kuvati, i to tri minuta od momenta kad voda proključa, kako bi se eliminisali njeni toksični sastojci. Osim toga, ne savetuje se kozumiranje žalfije dojiljama, jer smanjuje lučenje mleka.

Poljska preslica

Spada u lekovite biljke koje se koriste kao čistač bubrega i mokraćnih kanala.  Odličan je prirodan diuretik. Međutim, osim što ubrzava izbacivanje tečnosti iz organizma, sadrži enzim koji uništava vitamin B, pa ako se koristi neumereno. On može izazvati nesvesticu, mučninu, nervozu, grčeve mišića i usporene reflekse.

Da bi se to sprečilo, dok pijete čaj od preslice, obavezno povećajte unos vitamina B-grupe.

Oprezno sa bobicama kleke

Slično kao i preslica deluju i bobice kleke.  Međutim, prekomerna upotreba bobica može izazvati ozbiljno krvarenje u crevima i mokraćnim putevima.

Zaključak

Lekovite biljke uvek treba koristiti oprezno i prema priloženom uputstvu. Na taj način ne izlažete sebe nepotrebnom riziku i mogućim negativnim posledicama, pa čak i nuspojavama. Posavetujte se pre primene bilo kog prirodnog leka sa vašim lekarom i fitoterapeutom…

IZVORI:

Better Health

www.webmd.com

www.theguardian.com