Voda u plućima zašto se stvara i kako se leči

Primećujete li kako vam ponestaje daha i pri najmanjoj fizičkoj aktivnosti? Osećate se umorno i često kašljete, ali vam nije najjasnije šta je tome uzrok. Ovi simptomi su jedni od osnovnih kada je u pitanju voda u plućima.

Ovo stanje ukoliko se ne leči može vrlo lako imati fatalan ishod. Edem na plućima znači kako se telo davi u vodi koja se u njemu nalazi.

Nastavite sa čitanjem i objasnićemo vam kako nastaje ova bolest, koji sve mogu biti njeni uzroci. Govorićemo i o tome kako se leči medicinskim, a kako prirodnim putem. Očekujte par dobrih recepata koji mogu ublažiti vaše stanje.

Šta je edem pluća i šta uzrokuje nakupljanje vode?

Voda u plućima kod starijih osoba je ozbiljno medicinsko stanje koje mora hitno lečiti bilo da je hronično ili akutno. Ako se ignoriše može biti opasno po život.

Voda čini veći deo našeg organizma, ima je prirodno i u plućima i to do 20 procenata. Kada dođe do ove bolesti ona zauzima čak 30 posto kapaciteta pluća i tu njoj prosto nije mesto. Ta suvišna tečnost u plućima može bukvalno izazvati davljenje, ali iznutra.

Efuzija pleure i pleuralni izliv su drugi medicinski nazivi za edem pluća. Latinski naziv je oedema pulmonis. Uzrok oboljevanja je najčešće vezan za nepravilan rad srca, pokušaćemo to objasniti što jednostavnije.

voda u plućima uzroci oboljenja

Kako voda dospeva u pluća?

Naime, srce pumpa krv kroz krvne sudove i to u dva krvotoka. Jedan krvotok je sistemski (protiče kroz ceo organizam), drugi je plućni. Ovo je vezano za transport gasova kiseonika i ugljendioksida. Kada se kiesonik udahne on ide u pluća, a odatleo dređenim krvnim sudovima dolazi do srca. Srce taj kiseonik zajedno sa krvlju šalje kroz arterije i time on prolazi kroz tkiva i mišiće. Iz tih organa se skuplja ugljendioksid, on prolazi kroz vene i ide nazad u srce, ali u drugu komoru.

Ako je srce oslabljeno ono će slabije pumpati krv, krv će se zadržavati u velikim venama. Time se povećava pritisak u njima i to trpe pluća, jer neće moći sva krv bogata kiseonikom iz pluća preći u srce. Tako se povećava pritisak u krvnim sudovima pluća i to oštećuje plućno tkivo. Na taj način se dolazi do nagomilavanja ćelijske tečnosti, koja se počinje taložiti u alveolama.

Delovi pluća u kojima se tečnost nalazi više ne mogu razmenjivati kiseonik i ugljendioksid, te je sve manji deo pluća funkcionalan. Tada oboleli teško diše, što je ujedno i prvi simptom ove bolesti.

Još jedan uzrok za nakupljanje vode u organizmu jeste loš rad bubrega, koji ne mogu obraditi svu vodu i tako ona stiže u krv. Krvnim putevima dolazi do srca i tako u pluća. Koji god uzročnik bio ovo stanje mora se pod hitno reagovati kako ne bi bilo velikih posledica.

Koje vrste edema pluća treba razlikovati

Edem pluća se može razvijati velikom brzinom ili postepenom. Zato se ova bolest obično deli na hroničnu i akutnu. Tempo napretka bolesti obično zavisi od ozbiljnosti njenog uzroka – koliko je, na primer, oštećeno srce ili neki drugi organ koji dovodi tečnost u pluća.

Akutni edem pluća je vrlo nagao, može biti i bez pređašnjih upozorenja ako vam nikad nije dijagnostikovan hronični edem. Tada se simptomi moraju ublažiti velikom brzinom, to je primarno. Tek onda se otkriva šta je tačno uzrok napada bio, te se prelazi na odgovarajuću terapiju.

Oboleli se mora odmah odvesti u Hitnu pomoć. Unos vode ili bilo koje tečnosti i hrane je striktno zabranjen. Galava obolelog mora biti malo nagnuta ka napred, kako bi mu se omogućilo disanje.

Sa druge strane kada se tečnost nakuplja postepeno to stanje će po simptomima najviše podsećati na astmu. I po otežanom disanju, nedostatku daha i karakterističnom kašlju. Oboleli će povremeno osetiti gušenje, naročito prilikom spavanja ili kad je glava zabačena unazad. Ipak simptomi vode u plućima neće biti preterani, ali će vremenom biti sve teži. Ovo stanje se može pomešati sa astmom, ali kada se uradi snimak pluća tada će biti jasno šta je u pitanju.

Šta raditi ako se pojavi voda oko srca?

Kada je voda u plućima i oko srca u pitanju najbolje je sa lečenjem početi na vreme dok stanje nije postalo akutno. Tada se bolest može mnogo sigurnije i lakše izlečiti.

Prema vrstama odakle potiče voda u plućima i nogama može imati srčani, ozledni i alveolarni uzrok. Najčešći su srčani koji mogu nastati usled infarkta, koronarne arterijske bolesti, aritmija, angine pectoris. Drugi razlog su bolesti limfnog sistema, kao i nervnog.

Takođe, voda u plućima može nastati i kao posledica većih povreda, sportske ili saobraćajne nesreće. Trauma nanesena plućima može prouzrokovati taloženje vode u njima. Može biti i kako se voda u plućima stvara zbog karcinoma , bilo da je rak pluća, debelog creva ili stvaranje metastaza.

Voda u plućima simptomi bolesti

Simptomi vode u plućima su uglavnom vezani za otežano disanje. Ono biva bučno čak iako boleli ne spava, on ima osećaj kao da se bori za dah. Svakodnevne aktivnosti postaju jako teške za izvođenje, a bavljenje sportom praktično nemoguće.

Uz to javlja se i asmatičarski kašalj, čuje se kako dopire direktno iz pluća. Ono što ga razlikuje od astme jeste to što se prilikom kašljanja nekada iskašlje i penasti ispljuvak. U njemu se može videti i krv iz pluća.

Ako se voda skuplja zbog lošeg funkcionisanja srca, vene su pod pritiskom, te kao simptom možete imati povišen pritisak, vrtoglavicu i ubrzan puls. Oboleli oseća bol u grudima i stezanje, kao i preskakanje srca. Neki imaju panične napade zbog gubljenja daha, tada se javlja nesvestica, strah od smrti i anksioznost. Takđe, čest simptom je voda u plućima i temperatura, ali ona nije previše visoka, samo je rezultat groznice.

Zbog otežanog disanja u akutnoj fazi plućnog edema usne mogu poplaveti. Ukoliko nema dovoljno cirkulacije u telu isto se dešava i sa ekstremitetima. Tada oboleli oseća nagle napade hladnoće i dobija drhtavicu. Možete primetiti i kako ima otečene vene na vratu. Ukoliko bilo šta od ovoga primetite kod sebe ili ljudi oko vas, njima se mora odmah pružiti regularna medicinska pomoć. Ako se ne reaguje momentalno, kod akutne faze može nastupiti i smrt.

Još neki od simptoma su:

Medicinske metode lečenja plućnog edema

Verovatno se pitate kako se leči voda u plućima? Najpre je potrebno uspostaviti dijagnozu kako bi se započelo lečenje, a do dijagnoze se dolazi analizama. Uzima se uzroak ispljuvka, kako bi se odredio tačni sastav sekreta u plućima. Radi se EKG, tako će se videti je li srce radi normalnim ritmom, otežano ili ubrzano.

Mora se uraditi i posebna analiza krvi kako bi se odredila količina kiseonika u njoj. Dalje, ono što će pružiti jasnu sliku vašeg stanja jeste rengen pluća. Na njemu će se videti postoje li senke i zatamljenja koja pokazuju postojanje vode u njima. Takođe, radi se i ultrazvuk pluća, bronhoskopija, pa čak  i pleuralna biopsija.

Torakoskopija se vrši kada je dijagnostikovan edem u plućima, ali nije sasvim jasno šta ga uzrokuje. Tada se u grudni zid ubacuje kamerica u prethodno napravljene male rezove.

Kada vaš lekar kaže kako je vaša dijagnoza voda u plućima lečenje medikamentima ili rađenje punkcije pluća je neminovno.

Morfijum i nitroglicerin se daju kako bi se ublažili simptomi i jačina bola. Ovo je potrebno činiti samo kod akutnih napada. Oba leka usporavaju rad srca i uzrokuju opuštanje mišića, tada će oboleli lakše doći do daha. Obično se pripisuju i diuretici, a kako bi se lakše izbacila suvišna voda iz organizma, najčešće se daje Lasiks. No, nju je najteže izbaciti iz pluća, zato ona mora najpre stići do stomaka.

Antibiotici su od medikamenata neophodni samo ako je zadržavanje vode u organizmu uzrokovala upala. Oni će zalečiti infekciju, ali neće pomoći kod edema pluća. Voda se mora svakako izbaciti na neki način. Za tako nešto su obično neophodne određene hirurške procedure.

Kada se mora uraditi punkcija pluća?

Ova procedura je često neophodna kad se leči voda u plućima, no ovaj postupak nije strašan, a nije ni posebno bolan. Posle pukcije odmah dolazi do poboljšanja. Postupak je prost, u grudni zid se ubacuje igla ili tanka cevčica, kada se nađe voda ona se drenira i izbacuje napolje.

Cela procedura se obavlja pod lokalnom anestezijom, te ništa nećete osetiti sem blagog bola kada prođe njeno dejstvo. No, taj osećaj je mnogo bolji od osećaja gušenja.

No, kod punkcije pluća može doći do ponovnog vraćanja vode. Kada ovaj tretman nema uspeha onda se u grudnu šupljinu stavlja tanka cev koja će vodu oterati do stomaka. Odatle će se ona mnogo lakše izbaciti.

Pleurodeza spada u još jedan medicinski zahvat koji podrazumeva vađenje vode iz pluća, s tim što se u šupljinu ubrizgava lek. On služi tome slepljivanju slojeva pleure kako se ne bi ponovo taložila tečnost. Ovime se obezbeđuje da se voda više ne vraća u pluća.

Edem pluća kod dece i beba

Voda u plućima kod dece je jako redak slučaj. Plućni edem obično imaju osobe starije od pedeset i šezdeset godina, baš zbog neretkih srčanih problema. Ukoliko primetite neke od simptoma kao što su kašljanje, teško disanje i krvavi ispljuvak morate odmah ići kod doktora. Ovo su neki od pokazatelja limfoma iliti raka limfnog sistema.

Osim toga tečnost u plućima se može skupljati i zbog povreda grudnog koša. Dečije kosti su slabije, te lomovi rebara se mogu desiti prilikom neoprezne igre. Ova povreda, kao i sam potres grudnog koša može poremetiti rad pluća, što može uticati na taloženje vode u njima.

Za razliku od starije dece, voda u plućima kod beba je nešto češći slučaj, naročito kod novorođančadi. Plodova voda u plućima bebe može često završiti ako se ono naguta vode tokom porađaja. Ovo stanje je kod njih lako rešivo u inkubatoru i sve se stabilizuje kroz nekoliko sati ili nekoliko dana. Teža oboljenja su kod beba izuzetno retka i ukazuju na značajno ozbiljnije probleme.

Voda u plućima alternativno i prirodno lečenje

Kada je u pitanju voda u plućima narodni lekovi su tu samo da bi umanjili simptome. Dakle, oni neće pomoći u izbacivanju vode, to se može učiniti samo lekovima i hirurškim putem. Dajemo vam nekoliko prirodnih lekova koji su se pokazali od pomoći.

Inhalacija crnim lukom

Prirodni lek koji ima dosta efekta, koji i sami doktori preporučuju jeste inhalacija crnim lukom. Ovaj metod je jednako efikasan kod kašlja, bronhitisa i ostalih respiratornih bolesti.

Isecite glavicu crnog luka što sitnije i polijte je vodom, dovololjno da u potpunosti prekrije luk. Nagnite se nad loncem i stavite peškir preko glave. Udišite isparenja, ona će privremeno olakšati disanje. Ponavljajte inhaliranje ujutro i uveče.

Obloga od kupusa i jabukovog sirćeta

Za ovu oblogu će vam biti potrebno nekoliko listova svežeg kupusa, njih ćete natopiti jabukovim sirćetom i ostaviti tako do dva sata. Kupus treba upiti malo sirćeta. Nakon toga zagrejte malo malsinovog ulja i umočite krpu u njega. Stavite kupus na grudni koš, a preko krpu i tako držite dok se ne ohladi obloga.

Najbolje je ovo raditi uveče, pre spavanja.

Lek za pluća od mladog sira

Čistu krpu premažite mladim sirom, treba biti debeli sloj. Zamotanu oblogu samo prislonite na leđa, na mestu gde se nalazi plućno krilo. Preporučuje se držanje obloge tri sati, a nakon toga tri sata pauza. Ponoviti ceo postupak dok ne primetite poboljšanje.

Obloga bi trebala uticati na disanje koje suvišna voda u plućima uveliko otežava..

Kako najbrže izbaciti višak vode iz pluća

Pre svega potrebno je prekinuti sa pušenjem i ispijanjem alkohola ukoliko je voda u plućima vaša dijagnoza. Bez toga izlečenja nema. Ne smete se previše zamarati i fizičke aktivnosti smanjite na minimum. Možete ublažiti početne simptome uzimanjem vitamina C i B12.

Takođe, preporučuje se izvođenje vežbi disanja, duboko udišite i polako izdišite. Tako jačate plućne mišiće, te ćete moći lakše disati i pored nataložene vode. Dišite kroz usta, a izdah ide na nos.

Bitan deo terapije je svakako promena ishrane, ovo je pre svega fokusirano na to da se reši problem rada srca. Na trpezarijskom stolu se treba naći mnogo kuvanog i svežeg povrća i voća. Redukujte mesne proizvode koji stvaraju loš holesterol koji se taloži u krvnim sudovima. Unosite dovoljno proteina, minerala, vitamina i vlakana i vaš organizam će vam biti zahvalan na tome.

Masaža kod stručnog lica može ubrzati cirkulaciju što će pomoći kod spontanog izbacivanja vode iz pluća. Zato nije loša ideja zakazati je.  Samo morate upozoriti fizioterapeuta na vaše zdravstveno stanje, pa će on biti dodatno pažljiv sa vama.

Napomena: ne dozvolite prijateljima i rodbini da vas masiraju, to može imati kontrafekat kada je plućni edem posredi.

akutni edem pluća smrtnost

Može li se plućni edem izlečiti, kolika je stopa smrtnosti?

Postoje statistike koje ukazuju na to voda u plućima uzrokoje smrt i to u dosta visokom procentu. Naime, ta je stopa prilično velika kod starih ljudi i dugogodišnjih hroničnih bolesnika. Kada ovo stanje postane akutno onda može doći do naglog gušenja, te ako se ne odreaguje odmah dolazi do fatalnog ishoda. Kao što smo rekli edem je davljenje iznutra, osoba ostaje bez daha.

Stoga moramo ukazati na važnost prevencije i brzog reagovanja čak i ako primetite i najmanje simptome edema pluća. Oni mogu ukazivati na razni spektar bolesti. Zato je najbolje što pre odraditi sve potrebne alnalize kako biste što pre saznali šta je problem.

Ukolko se otkrije na vreme voda u plućima se uspešno sanira, iako lečenje može biti dugotrajno. Bitno je držati simptome pod kontrolom i ne dozvoliti da se stvara višak vode u organizmu. Najbolja prevencija je ta što ćete već na prve znake otići lekaru. Zato se moraju hitno lečiti srčani problemi ili šta god da je uzrokovalo nastanak tečnosti.

Samim ispiranjem vode problem neće nestati i ona će se ubrzo vratiti. Najbitnije je delati na uzrok. To ne možete učiniti ako ignorišete svoje zdravstveno stanje. Odlaskom kod doktora možete sprečiti ovaj fatalan ishod na vreme.

Shvatite svoje zdravlje ozbiljno, teško disanje i kašalj nikad nisu dobri znaci. Prirodno lečenje kod edema pluća može pomoći, ali ono ne može otkloniti  tako ozbiljan problem, koji se inače rešava hirurškim putem.