Odvikavanje od pušenja saveti i recepti

Odvikavanje od pušenja cigareta

iziskuje na prvom mestu snažnu volju  i jak karakter svakog od nas. Hvatanje u koštac sa ovim porokom nikako nije jednostavno niti lako. Svako ko se odluči na definitivni prestanak pušenja treba da zna da u toj borbi može pronaći mnoge saveznike u samoj zdravoj hrani. Nikada ne treba zanemarivati moć pojedinih namirnica, pogotovo svežeg voća i povrća.

Od bolesti izazvanih štetnim duvanom umire svaki drugi dugogodišnji konzumet cigareta. Pušenje cigareta značajno smanjuje životni vek u proseku za oko dvadeset godina. Ako se nastavi ovim tempom, 2020. godine broj smrtnih slučajeva od posledica pušenja popeće se na deset miliona godišnje!

U našem tekstu potrudili smo se da vam odgovorimo na pitanje kako prestati pušiti cigarete . Saznajte kako se možete osloboditi ovog poroka a da pri tom izbegnete pušačku krizu i brojne druge posledice..

Za početak pogledajte odličan video na ovu temu i recept za čišćenje pluća od 3 sastojka

Odvikavanje od pušenja i zavisnost od nikotina

Duvanski dim sadrži preko 4000 različitih hemijskih sastojaka, uglavnom štetnih otrova i nadražajnih sredstava. Najpoznatiji od njih – nikotin – stvara zavisnost. Dejstvo nikotina ispoljava se na periferni i centralni nervni sistem. Takođe on utiče i na kardiovaskularni, respiratorni, gastrointestinalni i genitourinarni sistem, kao i na kompletnu skeletnu motoriku.

Bolesti srca i krvnih sudova, to jest infarkt i moždani udar, dovode se u vezu upravo s pušenjem cigareta. Jaka volja je ključ za odvikavanje od pušenja, a u ovom procesu važnu ulogu ima i adekvatna ishrana. Ona može pomoći i više nego što to i mnogi od nas očekuju.

Unosite dovoljno vode tokom dana

Pušači koji žele i svakodnevno razmišljaju kako prestati pušiti i ostaviti cigarete, trebalo bi  da piju barem osam čaša tečnosti dnevno. Naročito je važno unositi tečnost između obroka, jer to pomaže za brže izlučivanje nikotina iz organizma.

Voda je neophodna ne samo za čišćenje organizma od nikotina nego i za dobro funkcionisanje celokupnog nervnog sistema. Zato bi kao najbolja mera za odvikavanje od pušenja bez posledica , bilo izuzetno dobro da ujutro, čim ustanete, popijete čašu do dve mlake vode.

Zatim, između doručka i ručka popijte još dve čaše, pa dve čaše po podne, stoje ukupno šest čaša za ceo dan. Preostale dve čaše napunite prirodnim ceđenim sokom.

Neki od opasnih satojaka cigarete

Nikotin definitivno nije jedini štetni hemijski sastojak u cigaretama, u njima se nalaze i druge veoma opasne materije.

  • Ugljen-monoksid – sastojak izduvnih gasova automobila.
  • Nikotin – nalazi se u pesticidima.
  • Arsenik – koristi se kao otrov za insekte, veoma opasan za ljude.
  • Hidrogen-cijanid – trenutno se koristi kao otrov za pacove.
  • Amonijak – sastojak proizvoda za čišćenje domaćinstva.
  • Butan i metanol – nalaze se u gorivu.
  • Fenol– sastojak đubriva.
  • Naftalin – kancerogen, koristi se kao otrov za moljce.
  • Kadmijum – koristi se za izradu akumulatora za automobile.
  • Aceton – koristi se za uklanjanje laka sa noktiju.

Ove izuzetno štetne materije umnogome utiču na naše celokupno zdravlje. Osim kardiovaskularnih tegoba, pušenje cigareta uzrokuje i pojavu tumora i brojnih maligniteta. Stoga nikako se ne sme izostaviti rak pluća, želuca, grla i jednjaka i mnoga druga maligna oboljenja.  Ipak, i pored svih ovih poznatih i nimalo ugodnih činjenica, broj pušača u svetu i dan danas raste.

Duvanski dim može smanjiti efikasnost lekova

Cigarete utiču na dejstvo pojedinih lekova zbog toga što se mnogi od njih metabolišu u organizmu putem enzima koje stimuliše duvanski dim.
Svaki put kad zapalite cigaretu, s njenim dimom uvučete brojne opasne sastojke. Aromatični ugljovodonici ili  amini možda imaju prijatan naziv, ali mogu biti veoma otrovni. O  tomesvedoči i njihova upotreba u različitim toksičnim proizvodima.

Interakcija cigareta s lekovima

Zbog svog sastava, duvanski dim ima brojne interakcije s lekovima, te smanjuje njihovu efikasnost. Često su pušačima potrebne veće ili manje doze pojedinih lekova, a neretko se kod njih povećava i rizik od neželjenih efekata.

VAŽNO: Osobe koje se odvikavaju od pušenja, a koriste lekove teofilin, olanzapin, klozapin ili varfarin, trebaju naročito obratiti pažnju. Postoji velika mogućnost za neželjene reakcije tih medikamenata. Zbog prestanka unošenja duvanskog dima koji utiče na enzime zadužene za metabolizam, može doći do povećanja nivoa ovih lekova u krvi.

Metabolizam kofeina je takođe ubrzan kod pušača, stoga je neophodno smanjiti unos kafe, kad osoba prestane da puši. Isto tako treba redukovati unos zelenog i crnog čaja, dijetetskih suplemenata koji ga sadrže.  Smanjite unos OTC lekova na pola kako bi se izbegli neželjeni efekti.

Pušačka kriza neposredno nakon prestanka pušenja

Da odvikavanje od pušenja nije nimalo lako potvrdiće vam mnogi prijatelji, a mnogi od nas su ovo iskustvo i sami iskusili. Kod višegodišnjih uživaoca duvanskog dima neretko dolazi do tkz. pušačke krize. Ona je praćena jednim specifičnim razdražljivim stanjem koje prati nagla i nepredvidiva promena raspoloženja, stres i nervoza, te dosta česti ispadi.

Vremenom kako vreme odmiče simptomi pušačke krize polako jenjavaju, pod uslovom da nikako ne pušite cigarete. Upravo u ovoj prolaznoj fazi je bitno pridržavati se svega pomenutog, kako bi krizni period ostavili iza nas. Tek tad ćete moći sasvim normalno funcionisati u vašoj svakodnevici,

Kako odvojiti kafu od cigarete?

Pušačima je nezamislivo popiti šolju crne kafe bez zapaljene cigarete, jer dotad to dvoje nisu razdvajali. Ako je i kod vas odvikavanje od pušenja u toku tj.procesu, na samom početku trebate izbegavati ovaj napitak. Ipak, kod nekih osoba je praksa upravo suprotna  – namerno se izlažu ovom izazovu.

Stručnjaci tvrde da kofein deluje veoma stimulativno, podstiče anksioznost i nervozu. To može dodatno probuditi želju za cigaretom.

Alkoholna pića

takođe izazivaju nemir, a možete izgubiti i snagu volje i sposobnost rasuđivanja. Stoga, ako često odlučujete da uz čašicu alkohola popušite nekoliko cigareta, naročito ako ste u društvu, odmah prekinite sa tim.

Odvikavanje od pušenja bez zamenskih slatkiša

Većina pušača uživa u konzumiranju mesnih i masnih jela, začinjene hrane i slatkiša. Razlog je u tome što su im čula umrtvljena usled duvanskog dima, pa im trebaju jaki ukusi, koje mogu osetiti.

Neki pusači kažu da je dobro začinjena i pržena šnicla sama po sebi dovoljna da probudi jaku želju za cigaretama. Ta žudnja je verovatno pojačana purinom u mesu.

Takođe, tu je prisutna i povećana količina amonijaka, koji se oslobađa pri raspadanju visokih proteina iz mesa. Naime, njegov visok procenat može stimulisati rad centralnog nervnog sistema i svakako ne doprinosi za odvikavanje od pušenja. Zato u procesu ostavljanja cigareta  treba izbegavati prženu, pohovanu, preslanu, ljutu i prezačinjenu hranu.

Ni slatkiši nisu poželjni, jer šećer, osim stoje prazna namirnica, takođe doprinosi gubitku pojedinih vitamina. To uključuje naročito B1 vitamin, što može izazvati nervozu i razdražljivost, a samim tim probuditi i želju za cigaretom.

Upravo zbog svega navedenog, pojednine namirnice izbegavajte u širokom luku, naročito industrijske slatkiše.

Prestanak pušenja uz omega 3 masti

Neki naučnici tvrde kako omega-3 masnoće mogu uveliko pomoći za odvikavanje od pušenja cigareta. Naime, oni su u jednoj studiji pušačima davali upravo ove masne kiseline i došlo je do značajnog boljitka. Rezultati su pokazali da su pušili čak deset odsto cigareta manje od osoba koje ih nisu konzumirale. Oni su osećali manju želju za cigaretama, pa su shodno tome i postupali.

Deficit omega-3 masnih kiselina inače je prilično čest kod pušača. On može dovesti do oštećenja nerava i veze između nerava u delu mozga zaduženom za kontrolu želje.  Dakle, ukoliko želite saznati kako najlakše prestati pušiti cigarete,  obavezno uključite u ishranu morsku ribu, orahe, laneno seme, ali i suplemente poput ribljeg ulja.

Tablete za odvikavanje od pušenja da ili ne?

Velik procenat ljudi koji se odluči na definitivni prestanak pušenja, smatra da je to gotovo nemoguća misija bez upotrebe nikotinskih flastera. Osim za njih odlučuju se i za tablete za odvikavanje od pušenja.

Stručnjaci smatraju kako oni nisu potrebni i da je puno važnije za početak nadoknaditi velik deficit vitamina. Stoga  se pušačima preporučuje zdrava ishrana, bazirana na puno voća i povrća.

Najvažnije je pomenuti nedostatak vitamina D, manjak kalcijuma, vitamina C i E. Svi oni su poznati kao veoma snažni i jaki antioksidansi, izuzetni su borci protiv kancera i drugih teških i ozbiljnih bolesti.

Međutim, to nije jedini razlog da uvrstite više ovih plodova prirode u ishranu. Naime, naučno je dokazano da voće i povrće smanjuju jaku želju za pušenjem, mada naučnici nisu sigurni zašto je to tako. Jedan od razloga je svakako to što posle voća postoji slabija želja za cigaretama, a čak i povrće stvara osećaj sitosti i punoće. Zahvaljujući njima smanjuje se jaka potreba za cigaretama.

Jeste li znali:

Pušači često mešaju osećaj gladi s potrebom za pušenjem.

Prestanak pušenja iskustva sa alkalnom hranom

Postoje dokazi kako alkalna hrana koja stvara baznu sredinu u našem organizmu smanjuje želju za pušenjem. Za razliku od nje namirnice sa kiselim pH  dodatno je pojačavaju i pojačavaju nagon. Stoga isprobate ovakav način ishrane. Sve je više dokaza da je upravo on jedan od najboljih izbora u sprečavanju i lečenju svih bolesti.

Da bi se bilo koje oboljenje razvilo, potrebna mu je kisela sredina, a na povećanje kiselosti utiču i cigarete. Osim njih tu su i  stres, šećer, meso i mesne prerađevine.  Treba se izbegavati sva industrijska hrana, alkohol, kafa i mnoge druge nama omiljene namirnice.

S druge strane, sveže voće i povrće, proso, med, klice, maslinovo ulje, bademi i neke druge zdrave namirnice povećavaju alkalnost organizma. Upravo nam one pomažu u borbi s bolešću, ali i u složenom procesu kakvo je odvikavanje od pušenja.

Bazna hrana će omogućiti daleko duže kruženje nikotina kroz ceo organizam. Sve to značajno smanjuje želju za paljenjem nove cigarete.

Koje su to namirnice koje će nam prestanak pušenja učiniti lakšim i manje stresnim? Na koji način deluju, i kada nam zapaljena cigareta više nikako neće prijati..

odvikavanje od pušenja saveti

Kako smanjiti želju za pušenjem pomoću hrane

Jabuke za odvikavanje od pušenja

Jabuka definitivno gasi želju za cigaretom, pa ju je preporučljivo svakodnevno konzumirati. Ako osetite potrebu za pušenjem tokom odvikavanja, savetujemo vam umesto cigarete pojedete svežu domaću jabuku. Od se može napraviti i uskusan sok, a veoma je korisno i jabukovo sirće.

Kako ostaviti cigarete uz pomoć celera

Ako se pre pušenja odlučite pojesti finu salatu od celera, vama će se i ukus cigarete drastično promeniti . Na sličan način će delovati i tikvice, krastavci, pasulj, plavi patlidžan i špargla.  Oni su takođe jako korisni za odvikavanje od pušenja cigareta.

Preporučujemo vam još jedan naš članak sa zdravailepa.com – zašto je dobro piti celerov sok!

…i mlečni proizvodi pomažu

Ukoliko tražite rešenje kako se odviknuti od cigareta bez puno stresa, svakako vam savetujemo konzumaciju mlečnih proizvoda. Ove namirnice definitivno kvare ukus cigareta.

Recept je krajnje jednostavan:

Pre svakog pokušaja da zapalite novu cigaretu- popijte jednu malu kafenu šoljicu mleka. Ukus cigarete biće gorak i nikako vam neće prijati.

Eto nama još jednog rešenja kako najlakše prestati sa pušenjem.

Kako najlakše prestati sa pušenjem – recepti

Već duže vreme se na TV stanicama, tiražnim časopisima, društvenim mrežama reklamiraju raznorazne metode za prestanak pušenja. To su npr. lasersko odvikavanje od pušenja, tablete, magneti, nikotinski flasteri i slično. Velik broj zavisnika od nikotina se odlučuje upravo na te metode. Ipak zamerka je da se prethodno uopšte nisu posvetili zdravoj ishrani i promeni životnih navika. Po nama je to velika greška. Stoga ćemo podeliti sa vama par korisnih saveta i recepata ovom prilikom.

Zdrav doručak za alkalizaciju

Ujutru popijte čašu mlake vode s isceđenim limunom. Ako ne možete popiti ovako kiseo napitak, dodajte kašičicu kvalitetnog prirodnog meda.   Zatim pojedite porciju svežeg voća – jabuke, kivi, mandarine. Za doručak pojedite ovsenu ili prošenu kašu s bademima i suvim grožđem.

Salata protiv pušenja

Izrendajte cveklu, koren od celera i jednu kiselu jabuku pa dodajte maslinovo ulje i jabukovo sirće. Jedite je uz rižoto od integralnog pirinča i tofu sira, ili uz pasulj bez mesa. Ovo je odlična salata za odvikavanje od pušenja ..

Šejk za večeru

Sipajte u blender punu šolju mleka, dodajte jednu osrednju bananu, šaku crvenog bobičastog voća, kašičicu domaćeg meda i cimet. Sve dobro izmiksajte da se sastojci fino sjedine.

Ako vam ovo nije dovoljno za vaš večernji obrok, možete pogrickati i desetak sirovih badema. Oni takođe pomažu za ostavljanje cigareta .

Kuglice od suvog voća

Uveče potopite pola šolje suvog grozđa, deset iseckanih suvih smokava i deset iseckanih suvih kajsija u vodu. Ujutru ih izvadite iz vode. Stavite u blender, dodajte samlevene orahe, sok od jedne ceđene narandže, mleveni rogač po želji i mlevene ovsene pahuljice. Količinu sastojaka sami procenite, a treba da dobijete smesu od koje se mogu formirati kuglice.

Ove kuglice možete jesti za doručak ili večeru i one dokazano pomažu za odvikavanje od pušenja .

Pročitajte još korisnih članaka iz kategorije zdravlje.