simptomi angine pektoris kod žena

Angina pektoris simptomi i lečenje

Snažan bol u grudima i osećaj gušenja, glavni su simptomi angine pektoris u čijem lečenju, pored terapije koju propisuje lekar, pomažu i brojni prirodni preparati koje preporučuju fitoterapeuti. Bolesti srca i krvnih sudova najčešći su uzrok smrtnosti u našoj zemlji, a glavni simptom koronarnih oboljenja jeste angina pektoris. Šta je uzrokuje, koji su prvi znaci oboljenja, kako delovati preventivno da do ove bolesti srca ne dođe, saznajte u nastavku..

ŠTA JE ANGINA PEKTORIS

Pod  nazivom ove bolesti   krije se skup tegoba koje ukazuju na nedovoljan dotok krvi u srce (ishemija), zbog čega ovaj vitalni organ ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija neophodnih za dalje -normalno funkcionisanje. Preciznije, ovo oboljenje nastaje kada potražnja našeg srčanog mišića za dragocenim kiseonikom daleko premaši količinu koju mogu da dostave srčane – koronarne arterije.  Angina pektoris se najčešće javlja usled suženja ili začepljenja koronarnih arterija, što je uzrokovano aterosklerotskim promenama. Stvaranje masnih naslaga na zidovima srčanih arterija postepeno dovodi do suženja ovih krvnih sudova i smanjenja dotoka krvi u srce, a ukoliko su začepljeni preko 75 odsto , u najvećem broju slučajeva javlja se i napad angine pektoris.

Tromboza takođe uzrokuje sužavanje krvnog suda ili njegovo potpuno začepljenje, a najčešće nastaje zbog pucanja aterosklerotskih naslaga i oslobađanja trombogenog materijala, što dovodi do slepljivanja trombocita i pojave opasnih ugrušaka. Grč (spazam) koronarnih arterija takode može izazvati njihovo suženje i prouzrokovati neprijatne napade. Znatno ređi uzroci angine pektoris jesu anemija – malokrvnost , suženje aorte, artritis i poremećaj srčanog ritma.

KOJI SU PRVI SIMPTOMI ANGINE PEKTORIS  KOD ŽENA

Snažan bol u grudima, uz stezanje i osećaj pečenja iza grudne kosti, koji se ponekad širi u levo rame, vrat i vilicu, najmarkantniji je simptom angine pektoris, a dešava se da se kod nekih osoba javlja samo osećaj gušenja i nedostatka vazduha. Anginozni napad se javlja obično prilikom napora ili posle stresa i može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Promene prestaju u mirovanju, ali se u poodmakloj fazi koronarne bolesti mogu pojaviti i ako se bolesnik ne napreže. Bolest je u većini slučajeva praćena i povišenim krvnim pritiskom, a ukoliko istovremeno postoji i neko drugo oboljenje, napreduje znatno brže. Napadi mogu da se jave i prilikom izlaska iz zagrejanih prostorija na hladan vazduh ili nakon obilnih obroka. angina pektoris simptomiInače, na osnovu promena koje prate oboljenje, angina pektoris može se definisati kao stabilna i nestabilna.

Svaku promenu simptoma – učestaliji ili intenzivniji napadi, duže trajanje i smanjen prag tolerancije, kao i pojava tegoba u mirovanju, trebalo bi veoma ozbiljno shvatiti jer nestabilna angina pektoris koja s vremenom menja karakteristike može biti uvod u akutni inifarkt srca. To se ispoljava sve jačim, učestalijim i dugotrajnijim bolovima u grudnom košu, bilo da bolesnik miruje ili je izložen nekom fizikom naporu, uz obilno znojenje i osećaj mučnine. Stabilna angina pektoris ima znatno  blaže simptomi, a anginozni bol  u grudima javlja se samo prilikom većeg napora i prestaje tokom mirovanja.

ANGINA PEKTORIS ISHRANA JE JAKO VAŽNA

Ključnu ulogu u sprečavanju ateroskleroze, pa samim tim i bolesti kakva je angina pektoris, ima korekcija ishrane i načina života, što obuhvata prestanak pušenja, smanjenu upotrebu alkohola i kafe, održavanje telesne mase u granicama normale, redovno uzimanje terapije protiv visokog holesterola, dijabetesa i hipertenzije. Potrebno je iz ishrane izbaciti konzervisanu hranu, suhomesnate proizvode, masne sireve, pržena i pohovana jela, slatkiše i gazirane napitke, a upotrebu soli svesti na minimum. Istraživanja su pokazala da se anginozni bol u grudima povezuje sa niskim nivoom antioksidanasa u krvi, prevashodno vitamina C i E, beta-karotena i omega-3 masnoća.

Pokazalao se da su osobe sa niskim nivoom vitamina E u krvi izložene dvostruko većem riziku od anginoznih napada od onih sa normalnim vrednostima ovog vitamina. Zato se preporučuje konzumiranje veće količine svežeg sezonskog voća i povrća, integralnih žitarica, badema i oraha, mlevenih semenki lana i morske ribe pripremljene u foliji. Takode, jedan od najboljih načina da se sačuva zdravlje srca i spreči pojava ateroskleroze, samim tim i angina pektoris,  jeste eliminacija zasićenih, odnosno životinjskih masti iz ishrane. Ove masnoće prava su “smrt za arterije” – podižu nivo holesterola, podstiču “lepljivost” krvi i doprinose stvaranju krvnih ugrušaka koji mogu biti kobni za čoveka. Preporučuje se korišćenje nerafinisanih ulja, najbolje maslinovog ili lanenog.

PRIRODNI LEK ZA ANGINU PEKTORIS 

U pitanju je pravi supernapitak, evo i kako se pravi:

Odvojiti suvo grozde u čašu, oprati ga i sipati ga u neoštećenu emajliranu šerpu. Doliti litar vode, zagrevati do ključanja, pa kuvati na blagoj temperaturi 10 minuta. Skloniti šerpu sa šporeta i dodati 4 kašičice zelenog čaja, dve kašike meda i 2 kašičice sveže narendanog đumbira. Poklopiti, umotati ćebetom i ostaviti da odstoji preko noći (najmanje 8 sati). Ujutru procediti i lagano piti po dva deceilitra tri puta tokom dana, obavezno pre obroka. 

Melem od limuna i karanfilića 

Dobro oprati i samleti tri osrednja limuna  zajedno sa korom, ali odstraniti semenke, pa pomešati sa 15 grama karanfilića samlevenog  u prah, 100 g domaće meda i 5 dl domaće šljivovice ili komovice. Mešavinu sipati u odgovarajuću staklenu teglu, dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji dobrih deset dana. Nakon toga procediti i dodati toliko vode da se dobije tri litre  tečnosti, sipati u staklene flaše i čuvati u frižideru.
Piti tri supene kašike ovog napitka, pola sata pre doručka.

Terapija angine pektoris sa ovim napitkom traje mesec dana, a nakon toga treba napraviti pauzu od dva meseca.

Lekovita poslastica za svaki dan

lzblendati jezgra od pet oraha, oljuštenu jabuku i semenke od jednog nara, pa pomešati sa dve  kašike domaćeg meda . Može se jesti sva kodnevno.

Za ublažavanje tegoba kod bolova u grudima preporučuje se i čaj od gloga, biljka srdačica, čaj od majčine dušice. Nadamo se da ste saznali šta je i kako se leči angina pektoris, još interesantnih članaka pročitajte u rubrici zdravlje.

Sponzorisani linkovi: