Sok od kupusa za želudac i gastritis

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lek, on dokazano pomaže kod žgaravice. Biljka vodi poreklo sa zapadne obale Sredozemnog mora, kao i obala atlanskog okeana. Gaji se više od 4000 godina, u drevnom Egiptu su mu pripisivali božansku snagu i moć.

Stari Grci i Rimljani su već u ono vreme poznavali blagotvorna dejstva kiselog kupusa. Koristili su ga za lečenje čireva želuca, pa čak i u tretmanima kuge. Mornari su ga u 16-om veku upotrebljavali  za prevenciju nastanka skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka C vitamina).

Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo. Naučite kako se pravi sok od kupusa i za šta sve je lekovit i koristan.

Šta sve sadrži sok od kupusa

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom (provitamin A). Njegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina. Zatim antioksidanse holin, beta-karotin, indol, sulforafan, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.

Ima puno mineralnih materija i to kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, zatim gvožđe, mangan, hlor, jod, kao i magnezijum i natrijum. Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda. Nutritivne vrednosti su mu sledeće, u 100g ima svega 3,4g ugljenih hidrata, 1,1g belančevina, 0,2g masti i 2,47g vlakana.

Crveni kupus je bogatiji lekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.

Kiseo je takođe vrlo hranljiv i blagotvorno deluje na naše telo. Prilikom spravljanja jela sa njim obratite pažnju kako spremate jelo. Što se više kuva, gube se korisne materije, vitamini i minerali. Zbog toga izbegavajte njegovu prekomernu termičku obradu. Najbolje je konzumirati ga presnog, primera radi u salatama ili pravite sok od kupusa.

Najbolji je domaće spravljen kiseli kupus, jer se onaj iz prodavnica brzinski kvari. Jedite ga svežeg, međutim ako ga spremate na pravi način možete sačuvati mnoge vitamine i minerale iz njega.

sok od kupusa recept

Zašto je bolji kiseli nego sirov?

Kiseli kupus ima mnogo vrednih sastojaka koja imaju lekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol. Ona su već davno poznata u narodnoj medicini. Zahvaljujući aktivnosti bakterija mlečne kiseline, sadržaj vitamina C je veći u odnosu na sirov. Ujedno sadrži i folnu kiselinu i vitamin B9, koji potpomažu bolju apsorpciju C vitamina u organizmu.

Već 200g kiselog povrća pokriva dnevne potrebe našeg organizma. Bogat je i K vitaminom, samo u 100g ima čak i duplo preporučene dnevne količine. Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.

Za vreme fermentacije tokom kišeljenja, nastaje velika količina holina (član B kompleksa). On igra važnu ulogu u metabolizmu masti u našem organizmu, te tako snižava količinu masnoće u krvotoku.

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako je bogat fitohemikalijama (bioaktivna jedinjenja koja se mogu naći u biljkama). One imaju protivtumorsko dejstvo, antibiotski efekat i sadrže za život veoma važne enzime.

Kupus kao lek za mnoge bolesti

Sok od kupusa kao lek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Za dijabetičare je svakako preporučljivo konzumirati ga. Nakon njegovog unošenja u organizam, vrlo brzo se stabilizuju  vrednosti u normalan opseg.

Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Poslednja istraživanja su dokazala da sumporna aminokiselina koja se nalazi u njemu, smanjuje povišen LDL.

Takođe je izvor enzima koji imaju u našem organizmu sličnu ulogu kao enzimi pankreasa. Tako je on pogodan i kod onih u čijem slučaju je smanjena funkcija ovog organa. Uz to rasterećuje rad jetre i pojačava vaš imunitet.

Pomaže oboleleloj jetri 

I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, ciroza ili rak, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u lečenju pomenutih oboljenja.

Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema. Zatim, sadrži još i acetilholin koji pomaže u prenosu nadražaja i smiruje vegetativni nervni sistem. Davno je poznata terapija protiv depresije ovim čarobnim napitkom, u trajanju tri meseca.

Prevencija kod karcinoma

Jeste li znali da kiseli kupus i njegov rasol lekovitost pokazuje i protiv kancera. Efikasan je u prevenciji nastanka raka jetre, pluća, debelog creva kao i karcinoma dojke. Materije koje sprečavaju umnožavanje tumorskih ćelija nastaju tokom samog procesa kišeljenja. To su takozvani izotiocijanati, supstance  koje imaju jako antikancerogeno dejstvo.

Oboleli koji su konzumirali ovaj dragoceni napitak, smanjili su vreme lečenja za trećinu. Sok od kupusa kao lek ponajviše je doprineo bržem oporavku pacijentima sa rakom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Pomoć kod tegoba sa organima za varenje

Najbolje rezultate ovaj napitak daje kod lečenja bolesti organa za varenje, čireva i slično. Sok od slatkog kupusa kao lek je dobar kod gastritisa. Pije se po pola čaše, 30 minuta pre obroka, tri puta na dan. Ako ga redovno koristite simptomi žgaravice se vremenom ublažavaju.

Sok od kupusa za želudac je dobar jer sadrži sulforafan  koji stabilizuje pH vrednost želudačne kiseline. Velika je pomoć kod čira, a ujedno je i prirodni lek za helikobakter koju ubija.

Zbog visokog sadržaja vlakana doprinosi čišćenju zidova creva. Vlakna se zapravo ne apsorbuju, jer je ćelijski zid biljnih ćelija sačinjen od celuloze, koju mi ljudi ne možemo svariti. Ona u našim crevima zapravo funkcionišu kao četka i čiste ih. Pomažu u čišćenju svih štetnih materija kojima nije tu mesto.

Sok od kupusa naročito dobro iskazuje svoje dejstvo u debelom crevu. Zahvaljujući tome, naše varenje će biti bolje, a stolica će biti uredna.

Sveža glavica kupusa sadrži mlečnu kiselinu, a u procesu kišeljenja dolazi do njenog dodatnog nastanka iz prisutnih šećera. Mlečna kiselina pomaže varenje neposredno u želucu, tako što reguliše stvaranje hlorovodonične kiseline u njemu. Ona zajedno sa B vitaminima pomaže i u regeneraciji sluzokože crev

Rasol ima brojne koristi po zdravlje

Rasol od kupusa kao lek se pokazao dobar naročito za crevnu floru. Sadrži probiotske bakterije koje sprečavaju namnožavanje štetnih bakterija. Stoga ga slobodno možete koristiti za uspostavljanje balansa crevne flore, u slučaju stresa, nakon zaraza ili zbog upotrebe antibiotika.

Konzumacijom 1dl svežeg rasola, dnevno 3-4 puta može biti dobra pomoć prilikom lečenja upaljenog debelog creva.

Kako se pravi sok od kupusa u sokovniku

Ako ste se pitali kako napraviti sok od kupusa u sokovniku, na pravom ste mestu. Priprema se od zelenog ili crvenog kupusa, po vašem izboru.

  • Potrebno je glavicu dobro oprati i iseći na komade, a zatim ubaciti u sokovnik. Ceđenje se vrši kao i kod bilo kog drugog voća ili povrća.

Pije se bez dodatka bilo kakvih zaslađivača. Možete dodati još neko povrće radi raznovrsnosti ukusa, po želji. Međutim, ako ga želite koristiti u terapijske svrhe, onda je potrebno konzumirati čisto bez dodavanja drugih namirnica.

Recept za pravljenje rasola

Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove prepreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.

Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege a ni želudac, kao ni ostale organe.

Znate li kako napraviti sok od kupusa bez sokovnika?  Ni ovo nije komplikovan proces.

Jednostavno ga nakon pranja ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon ceđenja. Nekoliko puta pomešajte i procedite kroz cediljku. Tokom ceđenja kašikom lagano pritiskajte smešu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.

Prednosti za mršavljenje su brojne

Za one koji žele držati dijetu, ovo je namirnica koja će biti vaš prijatelj u borbi protiv viška kilograma. U kratkom roku će uz redovnu fizičku aktivnost eliminisati salo oko struka. I to prvenstveno zbog niske kalorijske vrednosti i pozitivnog uticaja na naš digestivni trakt.

Kupusov sok pomaže u otkljanjanju štetnih materija iz organizma, poboljšava varenje te olakšava pražnjenje creva. Tako ćete se već posle nekoliko dana redovnog korišćenja ovog čarobnog napitka osećati mnogo lakše.

Malo koja osoba prilikom držanja dijete nije probala sok od kupusa za mršavljenje. Energentska vrednost napitka je vrlo mala, 100g sadrži samo 20kcal, ali je uprkos tome vrlo zasitan. Potpomaže varenje i zahvaljujući vlaknima ujedno čisti creva od toksina.

Savet pojedinih dijetetičara je da u svoj jelovnik ubacite dane kiselog kupusa, čime je predviđeno potrošiti 1kg. Njega možete začiniti po svom ukusu, belim lukom, kimom ili mlevenom paprikom. Pripremajte ga kao ukusnu salatu, zalijte sa malo maslinovog ulja, dodajte par kriški jabuke, paradajza i slično.

Obloge od kupusa za šta su sve dobre

Obloge od kupusa, mogu biti vrlo korisne za naše zdravlje. Naročito pogoduju kod otoka na nogama i rukama, nastalih usled upala, povreda, otečenih vena ili opekotina.

List kupusa kao lek deluje i kod povrede ili otoka kolena

Potrebno je sveže listove oprati, otkloniti tvrde delove i obaviti njima povređeno mesto. Zatim pričvrstiti zavojem ili nekom krpom, možete tako ostaviti i preko noći.

Ove obloge su umirujuće sredstvo jer ublažavaju bol i otok. Imaju antibakterijsko i protivupalno dejstva zahvaljujući glikozidima koje sadrži.

Izuzetna pomoć dojiljama

Zbog antiupalnog i antibakterijskog dejstva, odličan su lek u slučaju upale dojki (mastitis). To se često dešava tokom dojenja, jer dolazi do zapušavanja mlečnih kanala i do pojave bakterijske infekcije, otoka i bola.

Potrebno je veće listove dobro oprati, otkloniti tvrde delove sa listova , izgnječiti ih rukama te staviti na grudi.

Ovakve obloge efikasne su i kod sličnih tegoba za vreme PMS-a.

Dobar je za čireve na koži

List se na kratko ubaci u ključalu vodu, a zatim prohladi. Stavlja se na mesto gde je čir i učvršćuje se gazom. On ubrzava sazrevanje čira i postepeno izvlači gnoj iz njega, a ujedno i pospešuje zarastanje rane. Potrebno je stavljati obloge dva puta dnevno dok čir ne prođe.

Obloge za uporan kašalj i bronhitis

Kod respiratornih tegoba uz prirodni sok od kupusa, obloge i te kako pomažu.

Prvo se list stavi u vrelu vodu dok malo ne omekša. Zatim se jedna strana premaže  medom i tom stranom okrenutom ka telu postavi na grudni koš. Potom je potrebno to mesto pokriti najlonom i umotati peškirom.

Ako je bronhitis u začetku, vrlo brzo ćete videti rezultate. Tretman se koristi uveče pred spavanje, 5-7 dana. A pomaže i kod upale pluća.

Leči i štitnjaču

Ako trebate poboljšati rad štitne žlezde i tu vam obloge sa ovim čudnovatim povrćem mogu pomoći.

Stavite list na vrat pre spavanja, obmotajte šalom i ostavite preko noći. Redovnim ovakvim tretmanom, kroz par dana osetićete boljitak.

Sa njim možete ukloniti temperaturu i glavobolju. Delotvoran je i kod migrene.

Stavite list kupusa na slepoočnice i zavijte glavu peškirom.

Ove obloge čine čuda i u slučaju ujeda stršljena, pčela, osa i sličnih insekata. Jer one izvlače bol i žarište sa mesta otoka nastalog nakon uboda. Kroz pola sata ćete videti učinak.

Kome se kupusov sok ne preporučuje

U slučaju pojačane koagulacije nije poželjno koristiti sok od kiselog kupusa u obliku terapije. Zato što bi u tom slučaju postojala mogućnost za nastanak tromboze, s obzirom da sadrži velike količine vitamina K.

Oprezni treba da budu oni koji imaju bilo kakvu bolest organa za varenje. I osobe koje imaju problema sa žuči trebaju biti na oprezu sa njegovom konzumacijom.

Oni koji su skloni nadimanju, mogu imati problema ukoliko piju sok od kupusa za želudac. Prvenstveno zbog velikog sadržaja vlakana i etarskih ulja. Osećaj sitosti i nadutosti ne uzrokuju ova dva sastojka, već masnoća i dimljeno meso koja im se dodaju prilikom pripreme.

Video recept za sok od kupusa

Zaključak za kraj 

Sa ovim povrćem se može napraviti veliki broj ukusnih jela, ali nije samo zbog toga tako cenjeno. Kupus je jedan od najstarijih i najrasprostranjenijih prirodnih lekova. Svoje blagotvorno dejstvo može da zahvali sumporu koji sadrži u velikim količinama.

Sok od kupusa sadrži i mnogo vitamina C, koji pomaže našem imunom sistemu u odbrani našeg organizma. Njegovom redovnom konzumacijom može se doprineti prevenciji srčanog i moždanog udara. On će sprečiti i umnožavanje ćelija tumorskih tkiva.

Preporučujemo vam još jedan koristan tekst o lekovitom delovanju crne ribizle.